Του Παύλου Κρούστη
 

Η είσοδος της vivo στην ελληνική αγορά κρίνεται πλήρης. Η εταιρεία έκανε διαθέσιμες στην αγορά 4 συσκευές, καλύπτοντας μια ευρεία γκάμα από το προσιτό Y01 μέχρι το premium mid-ranger με τα χαρακτηριστικά ναυαρχίδας, το V23. Στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε ακόμα ένα τηλέφωνο της Y series, που αυτήν τη φορά πλασάρεται στα €249,90, ανάμεσα στο Y01 και στο Y76 5G. Αυτό το τηλέφωνο είναι το vivo Y33s.
 

Πρόκειται για μια τυπική mid-range συσκευή βάσει χαρακτηριστικών, που εστιάζει όμως σε πολλαπλά σενάρια χρήσης και μάλιστα, τα καταφέρνει ιδιαίτερα ικανοποιητικά.

Design / Περιεχόμενα κουτιού / Ειδικά χαρακτηριστικά

Το vivo Y33s αρχίζει να γίνεται ενδιαφέρον με το που «ξεπορτίζει» από το κουτί του. Όπως και σε άλλα μοντέλα της εταιρείας, έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο design του. Πατά σε premium μονοπάτια, διεκδικώντας μάλιστα δάφνες για την κατηγορία του, αφού συνήθως σε αυτό το εύρος τιμών βρίσκουμε συσκευές που κάνουν «εκπτώσεις» στο design. Όχι όμως το Y33s. To επίπεδο ασημί πλαίσιο με τις κυρτές γωνίες αλά Apple θυμίζει τις γραμμές σχεδίασης των ακριβότερων συσκευών της vivo.
 

Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι η αντανακλαστική πλάτη στο χρώμα “Midday Dream”, που έχουμε στα χέρια μας. Όταν πέφτει πάνω στην πλάτη το μάτι μας φαίνεται κάπως σαν πετρόλ με αστραφτερά highlighs, όταν όμως πέφτει δέσμη φωτός πάνω του, τότε γίνεται πορτοκαλί. Αν μη τι άλλο, καταφέρνει να ξεχωρίσει, ειδικότερα από τη στιγμή που συνδυάζεται με τα πλαίσια που του δίνουν κλασάτη εμφάνιση. Επιπρόσθετα, είναι αρκετά ελαφρύ, στα 182 γρ. και ιδιαίτερα λεπτό, στα 8 χιλ.

Μέσα στο πακέτο του θα βρείτε και ενσύρματα ακουστικά, όπως και στα υπόλοιπα μοντέλα της εταιρείας, αλλά και διάφανη θήκη σιλικόνης, όπως φυσικά, και τον φορτιστή μαζί με καλώδιο USB-C.

Το Y33s διαθέτει SIM card tray, το οποίο μπορεί να δεχτεί 2 nano-SIM και μία microSD card. Παράλληλα, διατίθεται και θύρα για ακουστικά 3.5mm. Τέλος, υποστηρίζει face unlock, αλλά και ξεκλείδωμα οθόνης μέσω αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, που βρίσκεται στο πλάι της συσκευής. Έχουμε δηλώσει ξανά πως είναι το αγαπημένο μας είδος, καθώς είναι πιο ασφαλές, με τάχιστη απόκριση και πολύ πιο βολικό σε σχέση με βιομετρικούς ελέγχους άλλου τύπου ή σε άλλα μέρη. Τα ίδια ισχύουν και για τον αισθητήρα του Y33s.
 

Οθόνη
 

Δυστυχώς, η οθόνη του Y33s δεν είναι AMOLED, αλλά IPS LCD στις 6,58” και λειτουργεί στα 60 Hz. Ευτυχώς όμως, επιδεικνύει εξαιρετικές επιδόσεις για το είδος της. Η ανάλυσή της είναι 1080×2400 με πυκνότητα 401 ppi και καταφέρνει να φτάσει σε αρκετά υψηλές τιμές φωτεινότητας, κοντά στα 430 nits.

To εντυπωσιακό εδώ είναι η πιστότητα των χρωμάτων, καθώς είναι πολύ καλά ρυθμισμένα και παρουσιάζουν «ζωντανή» εικόνα με σχετικά ικανοποιητική αντίθεση για το είδος της. Καταφέρνει να καλύψει το 96% του χρωματικού φάσματος NTSC. H αναλογία οθόνης-σώματος είναι στο 90,6%, με μικρά σχετικά πλαίσια οθόνης, ενώ στο επάνω μέρος της οθόνης, στο κέντρο, υπάρχει μια εγκοπή σε σχήμα σταγόνας για την εμπρόσθια κάμερα.
 

Η εμπειρία θέασης δυστυχώς δεν ενισχύεται από τον ήχο, καθώς έχουμε μόνο ένα ηχείο που βλέπει προς τα κάτω και είναι σχετικά αδύναμο. Παρ’ όλα αυτά, χάρη στις αξιοπρόσεκτες επιδόσεις της οθόνης, θα ικανοποιήσει για σχετική χρήση σε YouTube, Netflix, κλπ.

Κάμερες
 

Το Y33s διαθέτει ένα σύστημα τριπλής κάμερας, με τον βασικό αισθητήρα μάλιστα να είναι στα 50MP με διάφραγμα f/1.8. Αυτός συνοδεύεται από έναν macro 2MP με f/2.4 και έναν depth sensor, επίσης στα 2MP. H selfie camera είναι στα 16MP με διάφραγμα f/2.0.

Oι φωτογραφίες από τον βασικό αισθητήρα υπό καλές συνθήκες φωτισμού είναι παραπάνω από ικανοποιητικές, ειδικότερα για την τιμή της συσκευής. Έχουμε καλή χρωματική απόχρωση και καλή λεπτομέρεια, αφού ο 50MP συνδυάζει 4 pixels για να βγάλει φωτογραφίες στα 12.5MP, ενώ υπάρχει και mode για φωτογραφίες στα 50MP. Διατίθεται και αναγνώριση σκηνής μέσω AI, αλλά και αυτόματη λειτουργία HDR.
 

Ακόμη και οι βραδινές φωτογραφίες είναι καλύτερες απ’ ό,τι θα περίμενε κάποιος από την κατηγορία αυτή, παρουσιάζοντας σαφώς βέβαια κάποιον θόρυβο και θολούρα. Οι selfies είναι σε καλύτερη μοίρα με όμορφο bokeh effect.
 

Επιδόσεις / UI
 

Ακόμη ένα σενάριο στο οποίο λειτουργεί ικανοποιητικά το Y33s είναι στο gaming. Οι επιδόσεις των επεξεργαστών της MediaTek σε αυτήν την κατηγορία είναι πολύ καλές και δίνουν σημαντικά καλύτερα νούμερα από άλλα αντίστοιχα περσινά μοντέλα για παράδειγμα. Εδώ έχουμε τον MediaTek Helio G80, με 8GB RAM, που μπορούν να επεκταθούν με άλλα 4GB, καταλαμβάνοντας αποθ. χώρο.
 

Δεν θα τρέξει τα τελευταία παιχνίδια στις υψηλότερες ρυθμίσεις, αλλά δίνει πολύ ικανοποιητική και ρευστή εμπειρία, τρέχοντας σε medium settings, ενώ δεν θα εντοπίσετε «κολλήματα» ανοίγοντας πολλαπλά apps.

To UI είναι το Funtouch 11 της vivo, το οποίο βασίζεται σε Android 11, όμως αναμένεται να λάβει Android 12 πριν το τέλος της χρονιάς. Παρά κάποιο bloat, έχουμε πολύ ευχάριστη εμπειρία, με μπόλικες δυνατότητες εξατομίκευσης.
 

Αυτονομία
 

Με μπαταρία στα 5,000 mAh και ιδιαίτερα αποδοτικό επεξεργαστή και οθόνη, μπορούμε να αντιληφθούμε από πριν ότι η αυτονομία της συσκευής θα είναι πολύ καλή. Πράγματι, πάνω στη χρήση εξακριβώνεται αυτό, με περίπου μία ημέρα χρήσης να αφήνει το κινητό με περίπου μισή μπαταρία.
 

Η φόρτιση γίνεται με ελαφρώς πιο αργή ταχύτητα απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει τελευταία, στα 18W, το οποίο σημαίνει ότι απαιτεί περίπου 2 ώρες για πλήρη φόρτιση.

Συμπέρασμα
 

Συνολικά, το Y33s, με την αστραφτερή εμφάνιση, μάς εξέπληξε θετικά με το πώς μπορεί να ανταποκρίνεται σε όλα τα σενάρια, καθώς δεν έχει ιδιαίτερες αδυναμίες για την κατηγορία του και κυρίως συναρτήσει της τιμής του. Ικανοποιεί και στη θέαση πολυμέσων με την πολύ καλά ρυθμισμένη οθόνη του, αλλά και στην πλειοψηφία σεναρίων στις φωτογραφίες, όπως επίσης και για gaming. Η vivo πλασάρει ακόμη μια συσκευή που σέβεται τον καταναλωτή και την επένδυσή του.
 

Βαθμολογία

Η συσκευή μάς παραχωρήθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.