Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ
Το Vision Pro μας φέρνει μια εντελώς νέα διάσταση κινδύνων προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Η Apple φαίνεται να έχει μόνο μερικές λύσεις
Φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε μια αίθουσα αναμονής και κάποιος κάθεται δίπλα σας με τέσσερα iPhone δεμένα στο μέτωπό του. Θα θέλετε να αλλάξετε θέση αμέσως.
Ωστόσο, αυτό ακριβώς συμβαίνει όταν κάποιος φοράει τα νέα ακουστικά Vision Pro της Apple. Κάθε ένα από αυτά τα γυαλιά περιέχει το κατά προσέγγιση ισοδύναμο με ένα κεφάλι γεμάτο iPhone: 2 αισθητήρες βάθους, 6 μικρόφωνα και 12 κάμερες. Τα χρησιμοποιεί για να παρακολουθεί συνεχώς ανθρώπους και δωμάτια σε τρεις διαστάσεις — κάθε κίνηση του χεριού, κίνηση του βολβού του ματιού και μαξιλάρι καναπέ.
Η Apple διαφημίζει το Vision Pro, που φτάνει την Παρασκευή, ως το επόμενο μεγάλο πράγμα μετά το smartphone. Όταν το φοράτε, βλέπετε τον κόσμο γύρω σας με εικόνες και πληροφορίες που δημιουργούνται από υπολογιστή πάνω σ’ αυτό. Μπορεί να σας ιντριγκάρει ή να πιστεύετε ότι η ιδέα ενός υπολογιστή προσώπου είναι χαζή. Ανεξάρτητα από αυτό, ίσως θέλετε να γνωρίζετε ότι αυτή η συσκευή συλλέγει περισσότερα δεδομένα από οποιαδήποτε άλλη προσωπική συσκευή.
Αν αυτό είναι το πιθανό μέλλον μας, τότε υπάρχουν πολλές ερωτήσεις. Κατά την κυκλοφορία, η Apple έχει λάβει μέτρα για να περιορίσει ορισμένα από τα δεδομένα που συλλέγονται από το Vision Pro, συμπεριλαμβανομένου του τι βλέπουν τα μάτια των ανθρώπων. Αυτό είναι πολύ καλό. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης νέα είδη κινδύνων που η Apple δεν φαίνεται να έχει αντιμετωπίσει ή μπορεί να μην είναι σε θέση να προσδιορίσει πώς λειτουργεί η τεχνολογία.
Φαίνεται σαν ένα χάος στην ιδιωτικότητα που αναμένεται να συμβεί. Μεταξύ των νέων διλημμάτων που επισήμαναν οι ερευνητές απορρήτου: Ποιος έχει πρόσβαση στους χάρτες που δημιουργούν αυτές οι συσκευές για τα σπίτια μας και σε δεδομένα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο κινούμε το σώμα μας; Ένα Vision Pro θα μπορούσε να αποκαλύψει πολύ περισσότερα από όσα φαντάζεστε.
Η τελευταία φορά που ένα gadget έθεσε τέτοιου είδους κοινωνικά ερωτήματα ήταν το 2013 με το Google Glass. Περιείχε μια μικρή οθόνη και μόνο μια κάμερα που οι άνθρωποι ανησυχούσαν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κρυφή καταγραφή τους. Το γκάτζετ είχε δεχτεί τόσες ύβρεις, που το παρατσούκλι για τα άτομα που τα φορούσαν ήταν Glassholes.
Οι περισσότερες από τις ανησυχίες για το Vision Pro είναι, σε αυτό το σημείο, κερδοσκοπικές. Αλλά έχει σημασία εάν η τεχνολογία που εφευρίσκει η Apple και άλλοι για να αντικαταστήσει τα smartphone μπορεί να καταλήξει να επιβαρύνει τα διαδικτυακά προβλήματα όπως η παρακολούθηση τοποθεσίας, η απώλεια της ανωνυμίας και οι διαμεσολαβητές δεδομένων που συγκεντρώνουν τις προσωπικές λεπτομέρειες της ζωής μας.
«Πρέπει πραγματικά ως κοινωνία να πηγαίνουμε με πρωταρχικό τρόπο στην εικονική πραγματικότητα και την επαυξημένη πραγματικότητα στη ζωή μας προτού έχουμε ισχυρή νομοθεσία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής;» λέει ο Cooper Quintin, ανώτερος τεχνολόγος δημοσίου συμφέροντος στο Electronic Frontier Foundation. «Οι διαμεσολαβητές δεδομένων έχουν ήδη πάρα πολύ βαθιά γνώση για οτιδήποτε κάνω. Δεν θέλω να έχουν αυτό το επίπεδο γνώσης».
Η Apple, η οποία έχει διακυβεύσει τη φήμη της στο απόρρητο, δεν φαίνεται πρόθυμη να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το πώς το Vision Pro θα αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα, καθώς δεν έχει επιτρέψει στην Washington Post να δοκιμάσει ανεξάρτητα το υλικό, αναφέρει ο ειδικός αρθρογράφος τεχνολογίας, Geoffrey A. Fowler.
Αλλά από τις περιορισμένες δηλώσεις της Apple, καθώς και από συνομιλίες με προγραμματιστές που κατασκευάζουν εφαρμογές για το Vision Pro, ο ίδιος μπόρεσε να συνθέσει μια εικόνα της αρχικής στρατηγικής απορρήτου της, αλλά και για ποια θέματα δεν μιλάει.
Η Apple δεν θέλει να γίνει γνωστή για τη δημιουργία της απόλυτης μηχανής παρακολούθησης. Αλλά για να συμβαίνουν μαγικά πράγματα μέσα στα γυαλιά της, οι εφαρμογές χρειάζονται πολλές πληροφορίες σχετικά με το τι συμβαίνει στον χρήστη και γύρω τους. Η Apple έχει κάνει περισσότερα από ανταγωνιστές, όπως η Meta, για να περιορίσει την πρόσβαση σε ορισμένα από αυτά τα δεδομένα, αλλά οι προγραμματιστές θα συνεχίσουν να πιέζουν για περισσότερα.
«Υπάρχει μια ένταση μεταξύ αυτού του είδους των εμπειριών και του απορρήτου σας», λέει ο Jarrett Webb, διευθυντής τεχνολογίας στην εταιρεία σχεδιασμού Argo, ο οποίος έχει εξερευνήσει την ανάπτυξη για το Vision Pro. «Πρέπει να πάρει αυτά τα δεδομένα για να κατανοήσει τον κόσμο για να επικαλεστεί αυτές τις εμπειρίες».
Και από τη στιγμή που οι προγραμματιστές έχουν δεδομένα, είναι δύσκολο να διασφαλιστεί ότι δεν θα τα χρησιμοποιούν επίσης για σκοπούς που μπορεί να φαίνονται σαν παραβίαση.
Σε ορισμένα ζητήματα, η Apple έχει τραβήξει μια γραμμή στην άμμο — τουλάχιστον αρχικά. Για την καταπολέμηση των ανθρώπων που βιντεοσκοπούνται κρυφά με το Vision Pro, υπάρχει μια ένδειξη στην μπροστινή οθόνη της συσκευής όταν τραβάει φωτογραφία ή βίντεο. Η Apple επίσης δεν επιτρέπει σε εφαρμογές Vision Pro τρίτων να έχουν πρόσβαση στην κάμερα για τη λήψη φωτογραφιών και βίντεο. Αυτό, θεωρητικά, θα εμπόδιζε επίσης τις εφαρμογές τρίτων από το να κάνουν ανατριχιαστικά πράγματα όπως η εκτέλεση αλγορίθμων αναγνώρισης προσώπου σε άτομα ενώ τους κοιτάς.
Αλλά οι ερευνητές της ιδιωτικής ζωής λένε ότι οι φωτογραφίες από μόνες τους δεν είναι η μεγαλύτερη ανησυχία εδώ. Από την εποχή του Google Glass, έχουμε συμβιβαστεί με την ιδέα ότι ένα smartphone θα μπορούσε να μας κινηματογραφεί ανά πάσα στιγμή.
Το νέο πρόβλημα είναι τι άλλο συγκεντρώνει η συσκευή: έναν χάρτη των χώρων γύρω σας. Η συσκευή πρέπει να γνωρίζει τα περιγράμματα του κόσμου γύρω σας, ώστε να μπορεί να γνωρίζει πού να εισάγει ψηφιακά πράγματα στο οπτικό σας πεδίο.
Η κατανόηση του τι υπάρχει στο δωμάτιο γύρω σας μπορεί να είναι ακόμα πιο επεμβατική από το να έχετε μια φωτογραφία του, λέει ο Joseph Jerome, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Τάμπα και πρώην επικεφαλής πολιτικής για δεδομένα αισθητήρων στα Reality Labs της Meta.
Οι εφαρμογές του Vision Pro έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά τα δεδομένα, εάν ένας χρήστης χορηγήσει άδεια — όπως όταν μια εφαρμογή iPhone ζητά την τοποθεσία σας. Αυτοί οι χάρτες κοσμοθεωρίας μπορεί να μοιάζουν με ένα πλέγμα καλωδίου σε έναν άνθρωπο, αλλά σε έναν υπολογιστή αποκαλύπτουν πολλά.
Με πληροφορίες από Washington Post