Ένα πολύ επιδέξιο ρομποτικό χέρι για ακρωτηριασμένους ανθρώπους, το οποίο μπορεί να κάνει πολλαπλές ταυτόχρονες κινήσεις, ακριβώς όπως ένα φυσικό άκρο, ενέκρινε η αρμόδια εποπτική Αρχή (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων – FDA) στις ΗΠΑ.
Το ρομποτικό χέρι βαφτίστηκε «Λιουκ», από το όνομα του Λιουκ Σκάιγουόκερ, του πρωταγωνιστή του «Πολέμου των Άστρων», ο οποίος χάνει το χέρι του σε μια μονομαχία και το αντικαθιστά με ένα ρομποτικό στην ταινία «Η Αυτοκραστορία αντεπιτίθεται» (1980).
Το χέρι κατασκευάστηκε από την εταιρεία DEKA Arm System, με χρηματοδότηση από την πανταχού παρούσα Υπηρεσία Προωθημένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (DΑRPA) του αμερικανικού Πενταγώνου, το οποίο ενδιαφέρεται να βοηθήσει όσους στρατιώτες έχουν ακρωτηριαστεί στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και σε άλλους πολέμους (πάνω από 1.800 αμερικανοί στρατιώτες έχουν υποστεί σοβαρό ακρωτηριασμό τα τελευταία χρόνια λόγω τραυματισμών).
Οι δοκιμές έδειξαν ότι το 90% όσων ασθενών χρησιμοποίησαν το ρομποτικό χέρι, ήσαν σε θέση για πρώτη φορά να κάνουν πράγματα αδιανόητα γι’ αυτούς, όπως να χρησιμοποιούν τα κλειδιά τους, να τρώνε μόνοι τους, να ανεβοκατεβάζουν τα φερμουάρ στα ρούχα τους και να χτενίζονται.
Το προσθετικό χέρι έχει το ίδιο μέγεθος, βάρος, σχήμα και δύναμη με ένα ενήλικο χέρι, έτσι ώστε να δίνει όσο γίνεται πιο φυσική αίσθηση σε αυτούς που το «φοράνε». Το χέρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όσους ακρωτηριαστεί από τον ώμο ή από το μπράτσο, αλλά όχι από όσους έχουν χάσει το άκρο τους από τον αγκώνα ή από τον καρπό.
Το βιονικό χέρι διαθέτει ηλεκτρόδια που συνεχώς ανιχνεύουν την ηλεκτρική δραστηριότητα των φυσικών μυών του ατόμου και, στη συνέχεια, στέλνουν τα ανάλογα σήματα στον επεξεργαστή του ρομπότ, ώστε, με τη βοήθεια μιας σειράς «έξυπνων» αισθητήρων, αυτό να κάνει τον κατάλληλο συνδυασμό κινήσεων με τα τεχνητά δάχτυλα του. Η επιδεξιότητά του είναι τέτοια που μπορεί να πιάσει τη ρώγα ενός σταφυλιού.