Το γεγονός που δεν χωρά απολύτως καμία αμφισβήτηση είναι ότι το τσιγάρο προκαλεί ένα σωρό προβλήματα υγείας στον καπνιστή. Όπως επίσης, γνωστό ότι προκαλεί εξίσου σημαντικά προβλήματα σε όποιον βρίσκεται σε απόσταση εμβέλειας του κάθε καπνιστή εισπνέοντας τον καπνό του, κοινώς ο λεγόμενος «παθητικός καπνιστής».

Εν έτει 2009 προστέθηκε άλλος ένα «είδος» παθητικού καπνιστή, παρόλο που δεν διαθέτει…πνευμόνια: ο λόγος για τους υπολογιστές Mac της Apple. Μάλιστα, όχι μόνο θεωρείται βλαβερό για την «υγεία» των Mac το παθητικό κάπνισμα, αλλά δεν χαίρει και καμίας…θεραπείας, τάδε έφη από την ίδια την Apple, από το γραφείο της ίδιας της «κεφαλής» ήτοι κύριου Steve Jobs.
Τα πράγματα έχουν ως εξής: δύο ξεχωριστές περιπτώσεις ιδιοκτητών υπολογιστών Mac από τις Η.Π.Α., πήραν ακυρωτική απάντηση από το επίσημο service της Apple, όταν πήγαν τα μηχανήματά τους για επισκευή, επειδή βρέθηκαν μέσα τους υπολείμματα από καπνό τσιγάρου! Το ενδιαφέρον της υπόθεσης, είναι ότι και οι δύο ιδιοκτήτες καλύπτονταν από την επίσημη «AppleCare» εγγύηση, όμως η ακυρωτική απάντηση από μεριάς του τμήματος service της Apple ήταν απόλυτη. Μιας και οι χρήστες διάβασαν τους όρους της εγγύησης και δεν βρήκαν πουθενά κάποιον απαγορευτικό όρο περί καπνίσματος, πόσο μάλλον περί «παθητικού καπνίσματος» για τον Mac, αποφάσισαν και έστειλαν παραπονετικό email στο γραφείο του Steve Jobs, CEO της Apple.

Η απάντηση ήταν αποστομωτική: τα υπολείμματα τσιγάρου (νικοτίνη) που έχουν «λούσει» το εσωτερικό του υπολογιστή, υπόκεινται στην λίστα του OSHA (Occupational Safety & Health Administration – μια αμερικανική κρατική υπηρεσία για τις συνθήκες ασφαλείας και υγιεινής στο χώρο εργασίας), κατά συνέπεια η Apple απαγορεύεται να θέσει τους τεχνικούς της σε κίνδυνο της υγείας τους (που υποτίθεται ότι θα τεθούν αν επισκευάσουν τους «νικοτινιασμένους» Mac), άρα «ο Mac σας δεν καλύπτεται από την AppleCare εγγύηση, εμείς -το επίσημο service- δεν αναλαμβάνουμε να τον επισκευάσουμε, οπότε θα πρέπει να απευθυνθείτε αλλού για επισκευή με δικό σας κόστος».
Μάλιστα. Δηλαδή όποιος έχει Mac, απαγορεύεται να καπνίζει. Δεκτό, όχι λόγω Mac, αλλά επειδή εν γένει το τσιγάρο είναι μια βλαβερή συνήθεια. Τι γίνεται όμως, όταν ο χρήστης ναι μεν δεν καπνίζει, αλλά λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων βρίσκεται (μαζί με τον Mac) σε χώρους που καπνίζουν άλλοι (κατά συνέπεια «λερώνεται» εσωτερικώς ο Mac); «Πάει περίπατο» και τότε η επίσημη (και πληρωτέα έξτρα) εγγύηση AppleCare; Κάτι δεν πάει καλά κυρία Apple εδώ…μήπως θα πρέπει να γίνουν πιο σαφείς οι όροι της εγγύησης ή μήπως όταν εμφανίζεται ένας Mac σε έναν χώρο / γραφείο θα πρέπει όλοι οι παρευρισκόμενοι να πετούν τα τσιγάρα τους και να αερίζουν τον χώρο (επειδή το θέλει η Apple και όχι οι ίδιοι);

(περισσότερες πληροφορίες: http://consumerist.com/5408885/smoking-near-apple-computers-creates-biohazard-voids-warranty)