Μια έρευνα έρχεται να ρίξει φως στις προσφιλείς συνήθειες των χρηστών ηλεκτρονικών υπολογιστών, καταδεικνύοντας ότι τελικά όλες οι λέξεις δεν είναι ίδιες.
Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από Βρετανούς και Αμερικανούς επιστήμονες, υποστηρίζει ότι ενδόμυχα τείνουμε να προτιμούμε τις λέξεις που γράφονται με τα πλήκτρα που βρίσκονται στο δεξί τμήμα του πληκτρολογίου.
Όπως αναφέρουν το περιοδικό «New Scientist» και η εφημερίδα «Daily Mail», οι Κάιλ Τζάσμιν του UCL και Ντάνιελ Καζαζάντο της Νέας Σχολής Κοινωνικών Ερευνών της Νέας Υόρκης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο «Psychonomic Bulletin & Review», κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ίδιο το πληκτρολόγιο επιδρά στο πώς αντιδρούμε στις λέξεις. Για αδιευκρίνιστους λόγους, οι άνθρωποι αντιδρούν πιο θετικά στις λέξεις που έχουν γραφτεί με γράμματα από το δεξί μέρος του πληκτρολογίου, ενώ οι λέξεις με γράμματα από το αριστερό τμήμα γεννούν πιο αρνητικά συναισθήματα.
Αυτή η ανεξήγητη επίδραση έχει όνομα: αποκαλείται «φαινόμενο Qwerty» (αν κοιτάξετε το πληκτρολόγιό σας θα δείτε ότι πρόκειται για τη διάταξη των πρώτων του γραμμάτων από πάνω αριστερά.
Κατά τους επιστήμονες, μια πιθανή εξήγηση θεωρείται ότι είναι κάπως πιο εύκολο να πληκτρολογήσει κανείς με το δεξί χέρι, ακόμα κι αν είναι αριστερόχειρας. Κι αυτό γιατί στη δεξιά πλευρά του πληκτρολογίου υπάρχουν λιγότερα γράμματα, με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε λιγότερο να διαλέξουμε ένα από αυτά. Κι ό,τι φαντάζει πιο εύκολο αντιμετωπίζεται και πιο θετικά από τον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Για του λόγου το αληθές, οι ερευνητές ζήτησαν από εθελοντές να βαθμολογήσουν διάφορες λέξεις, για να διαπιστώσουν ότι κάθε φορά οι άνθρωποι αντιδρούσαν πιο θετικά στις «δεξιές» λέξεις από ό,τι στις «αριστερές».
Κάτι τέτοιο θα είχε και πρακτική αξία για όσους ασχολούνται με το εμπόριο, επιλέγοντας ονομασίες για προϊόντα με «δεξιές» (και άρα πιο αρεστές) λέξεις.
Τέλος, σύμφωνα με τους ερευνητές, όσο πιο πρόσφατη είναι μια λέξη, έχει δηλαδή δημιουργηθεί στην εποχή της νέας τεχνολογίας, τόσο πιο έντονη είναι η επίδραση του «φαινομένου Qwerty». Κι αυτό γιατί το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει μεγαλύτερη επίδραση στις κοινωνίες που είναι πολύ εξοικειωμένες με τα πληκτρολόγια.