Του Παύλου Κρούστη
 

Πριν μερικές εβδομάδες δοκιμάσαμε το ισχυρότερο κινητό της realme και, πιθανώς, ολόκληρης της αγοράς των Android τηλεφώνων, το realme GT 2 Pro [review]. Με προσεκτικά βήματα, η εταιρεία φαίνεται πως τοποθετεί τα προϊόντα της επάνω στο φάσμα αναγκών των καταναλωτών, το οποίο εκτείνεται από φθηνά κινητά, μέχρι ακριβότερα, αλλά και από καλές επιδόσεις, αυτονομία και κάμερες. Οι συσκευές της realme έως τώρα, έχουν δώσει αυτό που ζητά ο μέσος καταναλωτής, δηλαδή το “value for money” κι έτσι κινείται και η σειρά realme 9, από την οποία ήδη έχουμε δει το realme 9 Pro+ [review]. Παρακάτω θα ρίξουμε μια ματιά στα άλλα κινητά της συγκεκριμένης σειράς που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά: το realme 9i και το realme 9 Pro.
 

Οι δύο συσκευές είναι τα «μικρότερα αδελφάκια» του 9 Pro+, το οποίο είναι το κορυφαίο της συγκεκριμένης σειράς. Συγκεκριμένα, το realme 9 Pro είναι κοντά στο Pro+ και τα χαρακτηριστικά του, με κάποιες συγκεκριμένες εκπτώσεις σε χαρακτηριστικά, που ρίχνουν την τιμή του κάτω από τα 400 ευρώ, ενώ το 9i είναι στα πιο τυπικά mid-range, με τιμή κοντά στα 240 ευρώ.

 

Όσον αφορά στην εμφάνιση, τα τρία κινητά μοιάζουν αρκετά, καθώς είναι ίδιας σχεδιαστικής φιλοσοφίας με το 9 Pro να μοιάζει με το Pro Plus, χωρίς όμως την πλάτη που αλλάζει χρώματα, ενώ το 9i είναι εμφανώς σε πιο φθηνή κατηγορία, με πλαστική πλάτη, η οποία όμως ξεχωρίζει χάρη στην κυματιστή μορφή των χρωμάτων που αντανακλά, με ανάγλυφη επιφάνεια. Η πλάτη του 9 Pro μάς κέρδισε, καθώς μοιάζει πιο premium και διαθέτει πιο «σοβαρό προφίλ», ενώ και τα πλαστικά του είναι αρκετά στιβαρά.
 

Στις οθόνες έχουμε την πρώτη διακριτή διαφορά σε σχέση με το Pro+, το οποίο διέθετε AMOLED οθόνη. Τα άλλα δύο κινητά έχουν IPS LCD οθόνες, περίπου στο ίδιο μέγεθος (6,6” και τα δύο), με ανάλυση FullHD+. Η χρωματική απόκριση είναι αρκετά καλή για το είδος της οθόνης και αρκετά φωτεινή και στα δύο, όμως ξεκάθαρα το 9 Pro έχει το προβάδισμα, ενώ ο ρυθμός ανανέωσης φτάνει τα 120Hz στο 9 Pro και τα 90 Hz στο 9i.

H δεύτερη βασική διαφορά, αναμενόμενα έχει να κάνει με τα chipsets. To 9 Pro χρησιμοποιεί τον Snapdragon 695 5G. Χρησιμοποιεί αρχιτεκτονική στα 6nm και χρησιμοποιείται στα «μεγάλα» mid-range αυτής της χρονιάς, όπως το Poco X4 Pro και το Redmi Note 11 Pro, ενώ διαθέτει και 5G δυνατότητες, όπως φαίνεται και από το όνομά του. Το realme 9i διαθέτει τον Snapdragon 680, ο οποίος υποστηρίζει έως 4G και όχι 5G, ενώ παράλληλα δίνει σχετικά καλές επιδόσεις για τα χρήματα της συσκευής και συνδυάζεται με 6GB RAM και 64GB αποθ. χώρο. Από την άλλη, το realme 9 Pro έρχεται σε δύο εκδόσεις με 8GB/6GB  RAM. Και τα 2 μοντέλα έχουν 128GB αποθ. χώρο. Όπως και στα υπόλοιπα μοντέλα της realme που έχουμε δοκιμάσει, βρίσκουμε κι εδώ την εικονική επέκταση μνήμης, που μπορεί να δεσμεύσει αποθηκευτικό χώρο για τη RAM. Και οι δύο συσκευές μπορούν να λάβουν microSD κάρτα για επέκταση.
 

Από τα 2 τηλέφωνα, το realme 9 Pro έχει ήδη Android 12 με UX το realme UI 3.0. To realme 9i έρχεται με Android 11 και realme UI 2.0, όμως έχει επιβεβαιωθεί πως θα λάβει update τον ερχόμενο Ιούλιο και θα αναβαθμιστεί σε Android 12 και realme UI 3.0.
 

Στις κάμερες έχουμε σημαντική διαφορά με το Pro+, το οποίο όπως είχαμε αναφέρει και στο review του, χρησιμοποιεί high-end κάμερα, που δεν βρίσκουμε σε συσκευές ίδιας κατηγορίας, αλλά σε πιο ακριβές. Τα 9 Pro και 9i ακολουθούν διαφορετική φιλοσοφία, με αισθητήρες που ικανοποιούν για την κατηγορία τους, χωρίς όμως να μπορούν να συγκριθούν με το πιο ακριβό μοντέλο. Συγκεκριμένα, το 9 Pro διαθέτει τριπλή κάμερα 64+8+2 με μπροστινή στα 16MP από τη Sony (IMX471). O βασικός αισθητήρας στα 64MP (26mm, f/1.8, PDAF) επιτρέπει ικανοποιητικές νυχτερινές λήψεις, ενώ ο υπερ-ευρυγώνιος στα 8MP δεν προσφέρει μεγάλη λεπτομέρεια, όμως αρκεί. Το 9i διαθέτει 50MP βασικό αισθητήρα με διάφραγμα f/1.8, ο οποίος ενισχύεται από την κάμερα πορτρέτου των 2MP και συμπληρώνει ακόμη ένας αισθητήρας στα 2MP, για macro.


 

Στον τομέα της αυτονομίας, η εταιρεία κάνει εξαιρετική δουλειά, κάτι που ισχύει και για τα δύο αυτά τηλέφωνα, τα οποία έχουν τεράστια μπαταρία στα 5.000 mAh, ενώ και τα δύο φορτίζουν στα 33W, που σημαίνει ότι φτάνουν σε πλήρη φόρτιση μέσα σε 60 περίπου λεπτά (0-100%).
 

Υπάρχουν μπόλικα χαρακτηριστικά για να αγαπήσει κάποιος: έχουμε αισθητήρα αποτυπωμάτων κάτω από την οθόνη, διπλά στερεοφωνικά ηχεία, χρήσιμες λειτουργίες μέσω του realmeUI και άλλα.

Και οι δύο συσκευές καλύπτουν παραπάνω έδαφος απ’ όσο συμπεραίνει κανείς από τις τιμές τους. Το realme 9i διαθέτει μεγαλύτερη αυτονομία απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει στην κατηγορία, ενώ τα διπλά ηχεία και η οθόνη στα 90Hz δεν θεωρούνται δεδομένα σε αυτό το εύρος. Το realme 9 Pro προτείνεται ακόμη πιο εύκολα, αφού η οθόνη στα 120Hz, το design και οι επιδόσεις, σαφώς ικανοποιούν. Ο ανταγωνισμός στην κατηγορία είναι μεγάλος, όμως η realme φαίνεται πως επιλέγει τα σωστά χαρακτηριστικά για να παραδώσει δελεαστικά προϊόντα πάντα στον τελικό αγοραστή.

Τα προϊόντα μάς παραχωρήθηκαν για τις ανάγκες της παρουσίασης