O σταρ του Χόλιγουντ, Τομ Κρουζ, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους αστέρες ταινιών δράσης παγκοσμίως αυτή τη στιγμή, πρωταγωνίστησε σε ένα νέο βίντεο, διαφορετικό από τα άλλα. Ο Τομ Κρουζ μαζί με τον σκηνοθέτη της τελευταίας ταινίας “Επικίνδυνη Αποστολή” μίλησαν για ένα χαρακτηριστικό των νέων τηλεοράσεων HDTV και 4K TV, που συνήθως είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή και μπορεί κυριολεκτικά να καταστρέψει την εμπειρία θέασης: το motion smoothing ή αλλιώς την εξομάλυνση της κίνησης.

Δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε περισσότερο με τον Τομ. Η καταστροφική λειτουργία της εξομάλυνσης της κίνησης που έχουν οι τηλεοράσεις με διάφορες ονομασίες μπορούν να αλλοιώσουν εντελώς την εμπειρία θέασης σε σημείο που να μην έχει σχέση με την εμπειρία, στην οποία στόχευε ο δημιουργός.

H LG το ονομάζει TruMotion, η Samsung το λέει Auto Motion Plus και η Sony το αποκαλεί MotionFlow.

Το λεγόμενο και “εφέ σαπουνόπερας” χρησιμοποιείται δυστυχώς ως προεπιλογή από όλους τους κατασκευαστές σχεδόν για όλα τα μοντέλα και για όλες τις λειτουργίες τους. Όπως και ο Τομ, προτείνουμε να το βρείτε στις ρυθμίσεις και να το απενεργοποιήσετε.

Τι κάνει αυτό το εφέ; Εφαρμόζει μια τεχνική που ονομάζεται frame interpolation. Οι τηλεοράσεις πλέον έχουν ρυθμό ανανέωσης εικόνας στα 60/120Hz. Οι ταινίες εδώ και πολλά χρόνια μαγνητοσκοπούνται στα 24 καρέ το δευτερόλεπτο. Η διαφορά από τα 24 στα 60 δημιουργεί πιο σπαστή κίνηση ακόμα κι αν δεν είναι πλήρως αντιληπτή από το μάτι. Αυτή η “σπαστή” κίνηση όμως είναι η ζητούμενη από τους κινηματογραφιστές για να μεταδίδουν την αίσθηση της ταινίας που επιθυμούν. “Γεμίζοντας” με ίδια καρέ (frame interpolation που αναφέραμε) οι λειτουργίες motion smoothing στην ουσία φέρνουν την αίσθηση της πληρέστερης κίνησης “χωρίς σπασίματα”. Αυτό ακριβώς όμως είναι και το λάθος.

Με τον παραπάνω τρόπο, οι κινηματογραφικές ταινίες μοιάζουν με φτηνές παραγωγές της τηλεόρασης και εκεί ακριβώς είναι που έρχεται ο Τομ με τον σκηνοθέτη του να μας πουν να απενεργοποιήσουμε αυτή τη λειτουργία.

Το motion smoothing μπορεί να είναι θεμιτό αναλόγως περιεχομένου (για παράδειγμα στα αθλητικά, για πιο ζωντανή εικόνα), αλλά για κινηματογραφικές παραγωγές, αλλάζει εντελώς το αποτέλεσμα. Καλό είναι, γενικά οι χρήστες να ρυθμίζουν τα προφίλ της τηλεόρασής τους αναλόγως του περιεχομένου που παρακολουθούν, ενώ προτείνουμε να αναζητήσουν οδηγούς για την καλύτερη ρύθμισή τους στο διαδίκτυο, αλλά και στο YouTube.

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης