Συσκευή: Samsung Galaxy S22 Ultra

 
Πληροφορίες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά:

Επεξεργαστής: Exynos 2200 (4 nm)
Οθόνη: Dynamic AMOLED 2X display, 6.8″ (1440 x 3088 pixels, 500ppi) @120Hz / HDR10+ / Gorilla Glass Victus+ / 1750 nits (μέγιστη φωτεινότητα)
Μνήμη: 8GB (μόνο το μοντέλο των 128GB εσωτερικού χώρου) ή 12GB
Αποθηκευτικός χώρος: 128GB/256GB/512GB/1TB – UFS 3.1, χωρίς επέκταση
Χαρακτηριστικά πίσω κάμερας:

  • Ευρυγώνιος: 108MP, f/1.8, 24mm, PDAF, Laser AF, OIS
  • Τηλεφακός: 10MP, f/2.4, 70mm, dual pixel PDAF, OIS, 3x optical zoom
  • Υπερευρυγώνιος: 12MP, f/2.2, 13mm, 120˚, dual pixel PDAF, Super Steady video
  • Περισκοπικός τηλεφακός: 10MP, f/4.9, 230mm, dual pixel PDAF, OIS, 10x optical zoom

Δυνατότητες πίσω κάμερας: 8K@24fps, 4K@30/60fps, 1080p@30/60/240fps, HDR10+, gyro-EIS, καταγραφή στερεοφωνικού ήχου, LED flash, auto-HDR, Panorama

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτηριστικά εμπρόσθιας κάμερας:

  • Ευρυγώνιος: 40MP, f/2.2, 26mm, PDAF

Δυνατότητες εμπρόσθιας κάμερας: 4K@30/60fps, 1080p@30fps, Dual video call, Auto-HDR

Μπαταρία: 5000 mAh / Γρήγορη ενσύρματη φόρτιση 45W, ασύρματη φόρτιση Fast Qi/PMA 15W, αντίστροφη φόρτιση (φορτίζει άλλες συσκευές) 4,5W, USB Power Delivery 3.0
Λειτουργικό σύστημα: Android 12, One UI 4.1
Διαστάσεις: 163.3 x 77.9 x 8.9 χιλιοστά
Αδιαβροχοποίηση: IP68
Βάρος: 229 γραμμάρια
Συνδέσεις:  WLAN Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot // Bluetooth 5.2 // GPS A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO // NFC // USB Type-C 3.2, USB On-The-Go
Χρώματα: Phantom Black, White, Burgundy, Green, Graphite, Red, Sky Blue
Υποστήριξη Dual SIM: Single SIM (Nano-SIM) or Dual SIM (2 Nano-SIMs + eSIM, dual stand-by)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τιμή: Από 1.299€
 

Η Samsung, πιστή ημερολογιακά στο ραντεβού της με την κυκλοφορία της ναυαρχίδας της, έδωσε πρόσφατα στην αγορά τη νέα της πρόταση στην ανώτατη κατηγορία προδιαγραφών και budget, με μια μικρή έκπληξη για τους πιστούς της αγοραστές, που ακολουθούν σταθερά την εξέλιξη των smartphones από τον κορεάτικο κολοσσό της τεχνολογίας. Η σειρά Galaxy S22 παρουσιάστηκε σε ένα άκρως ενδιαφέρον event, όπου μάθαμε αρκετά πράγματα για το πλάνο της Samsung και όλα όσα αλλάζουν στις επιδόσεις των συσκευών, τις διαθέσιμες υπηρεσίες, αλλά και τη διαδικασία παραγωγής, όσον αφορά το οικολογικό αποτύπωμα.
 

Η μεγάλη αλλαγή στα πλάνα της κατασκευάστριας έχει να κάνει με την κατάργηση του Galaxy Note, τη στιγμή που πρακτικά αντικαθίσταται από το ανανεωμένο Galaxy S22 Ultra. Πλαισιώνοντας τα Galaxy S22 και S22+, το Ultra γίνεται η απόλυτη flagship επιλογή, προσφέροντας ό,τι καλύτερο έχει να δώσει η Samsung σε εμπειρία με κινητό τηλέφωνο.

Με την ενσωμάτωση του S-Pen, τις αυστηρές του γωνίες, τα ανώτερα τεχνικά χαρακτηριστικά και την αυτονομία του, το S22 Ultra κάνει ξεκάθαρη νύξη στο απελθόν Note, ερχόμενο να ενταχθεί σε ένα – κάπως – πιο ξεκάθαρο marketing πλάνο που φρεσκάρει ταυτόχρονα το lineup των smartphones που φέρουν το μπλε σηματάκι. Είχαμε τη χαρά να το δοκιμάσουμε πριν την κυκλοφορία του και θα σας μεταφέρουμε τις σκέψεις και τα συμπεράσματά μας.

Δείτε το βίντεο:
 

Πιάνοντας το κουτί του S22 Ultra στα χέρια μας αντιλαμβανόμαστε δύο βασικά πράγματα: Πρώτον, ότι έχουμε να κάνουμε με μια ναυαρχίδα που σέβεται τον εαυτό της και μπαίνει σε ένα περιτύλιγμα που της αρμόζει. Δεύτερον, το πάχος του κουτιού μας καθιστά σαφές πως ο φορτιστής δεν περιλαμβάνεται. Οι λόγοι της απουσίας του, όπως και στα περισσότερα κινητά υψηλής κατηγορίας σήμερα, έχουν να κάνουν με την «πράσινη» πολιτική που υιοθετούν οι μεγάλοι κατασκευαστές, σύμφωνα με την οποία γίνεται οικονομία στο πλαστικό και σε άλλα μη οικολογικά υλικά κατά την παραγωγή. Θέμα μεγάλης συζήτησης το παραπάνω, οπότε ας υποθέσουμε πως όλοι έχετε έναν φορτιστή στο σπίτι. Ακόμα κι αν δεν έχετε, πάντως, η συσκευή διαθέτει πρωτόκολλο Power Delivery USB 3.0, που θα σας λύσει τα χέρια, επιτρέποντας γρήγορη φόρτιση για το κινητό σας όπου και να το… κουμπώσετε. Στο κουτί του S22 Ultra θα βρείτε, ακόμα, ένα καλώδιο USB-C, ένα pin για την εξαγωγή της SIM και τα γνωστά εγχειρίδια.
 

Αφαιρώντας τις μεμβράνες ερχόμαστε σε επαφή με ένα πολύ κομψό smartphone που εντυπωσιάζει με την ποιότητα των υλικών του. Μας γοήτευσε αμέσως και μπήκε ανάμεσα στα πιο εντυπωσιακά σε παρουσιαστικό gadgets που έχουμε πιάσει στα χέρια μας. Μας «έτυχε» το μαύρο χρώμα, όμως βλέποντας τις υπόλοιπες χρωματικές επιλογές, σε λευκό, μπορντό και πράσινο, διαπιστώσαμε πως δεν μπορείς να διαλέξεις κάποιο άσχημο· είναι όλα τους πανέμορφα, απλώς για διαφορετικά γούστα.
 

Το design διαφέρει από εκείνο των απλών S22, με ένα αξιοσέβαστο μέγεθος 6,8 ιντσών, κυρτές άκρες οθόνης και «κοφτερές» γωνίες στο αλουμινένιο πλαίσιο. Η πλάτη του, όπως και η οθόνη, είναι φτιαγμένη από το πιο σύγχρονο γυάλινο υλικό της Gorilla, το Victus+, που υπόσχεται μεγαλύτερη προστασία από σπασίματα έπειτα από πτώσεις. Η ματ υφή είναι πολύ ευχάριστη στην αφή, όμως το εξαιρετικά λεπτό του σκαρί, σε συνδυασμό με το μεγάλο μέγεθος και την κυρτότητα στα πλαϊνά μέρη, το κάνει επιρρεπές στα γλιστρήματα, οπότε θα σας προτείναμε μια καλή θήκη. Σε δεύτερη φάση, θα σας χρειαστεί και για τις κάμερες, που εξέχουν ελαφρώς και κάνουν το κινητό ασταθές στις επίπεδες επιφάνειες, εκτός από εκτεθειμένο στη φθορά των φακών. Περιμετρικά, θα βρείτε το volume rocker, το Bixby/Power button, την υποδοχή της ψηφιακής πένας και ένα ηχείο, που μαζί με εκείνο του ακουστικού δουλεύουν στερεοφωνικά.

Ο ήχος δεν μας εντυπωσίασε, ειδικά από τη στιγμή που άλλα flagship smartphones χρησιμοποιούν δύο κανονικά ηχεία για το stereo και παρά την πιστοποίηση Dolby Atmos. Αυτό που λείπει, βασικά, από τον ήχο του S22 Ultra είναι το μπάσο, παρότι στην ένταση και στην καθαρότητα τα πηγαίνει περίφημα.
 

Στον τομέα της απεικόνισης, ωστόσο, εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα, «φορώντας» ίσως την πιο φωτεινή, ζωντανή και λεπτομερή οθόνη που υπάρχει εκεί έξω. Με peak brightness τα 1750nits, δεν θα έχετε πρόβλημα να διακρίνετε το πάνελ ακόμα και κάτω από τον ήλιο, μέρα μεσημέρι. Η τεχνολογία AMOLED πετυχαίνει απίστευτα χρώματα και απόλυτα μαύρα, ενώ η δυναμικότητα της οθόνης επιτρέπει ανάλυση QHD στα 120Hz, που σε στατικές σκηνές μπορεί να πέσει ακόμα και στο 1Hz, κάνοντας οικονομία σε πόρους και μπαταρία.
 

Τρέχοντας την τελευταία έκδοση του One UI, το S22 Ultra υπόσχεται μακροπρόθεσμη υποστήριξη software για τουλάχιστον 4 εκδόσεις Android ακόμα. Η εμπειρία μας με το λειτουργικό ήταν πολύ ευχάριστη, ειδικά όταν ξεφορτωθήκαμε τις περιττές εφαρμογές (bloatware) που το συνοδεύουν.

Με το μαγικό πενάκι ανά χείρας, θα βελτιστοποιήσετε την παραγωγικότητά σας με το smartphone σας σε ρόλο organizer. Θα χρειαστεί αρκετή εξάσκηση για την εκμάθηση όλων των λειτουργιών, όμως, άπαξ και ανακαλύψετε τις διευκολύνσεις του δεν υπάρχει γυρισμός· κάτι που μπορούν να σας εγγυηθούν οι περισσότεροι φαν του αειμνήστου Note. Βασικές έξυπνες λειτουργίες περιλαμβάνουν: λήψη στιγμιότυπων από την οθόνη και  επεξεργασία τους, έλεγχο του κλείστρου της κάμερας με το κουμπάκι της πένας, διαχείριση του Media Player, ζωντανή μετάφραση περνώντας το S Pen πάνω από ξενόγλωσσο κείμενο και άλλες πολλές λειτουργίες, που η ίδια η Samsung μας προτείνει μέσω ειδικών αναδυόμενων παραθύρων εκμάθησης.
 

Το ίδιο το πενάκι είναι και τεχνολογικά αναβαθμισμένο, με την απόκριση να πέφτει στα 2.8 milliseconds, έναντι 9 που είχαμε προηγουμένως. Πλέον η διάδραση με την οθόνη είναι τόσο «σφαιράτη» που η αίσθηση μοιάζει με εκείνη μολυβιού πάνω σε χαρτί!

Η συνολική εμπειρία χρήσης είναι εξίσου… σφαιράτη, αφού ο νέος Exynos 2200 περνάει σε αρχιτεκτονική 4nm και βελτιώνεται κατά περίπου 20% από το περσινό μοντέλο. Στα benchmarks δείχνει να κονταροχτυπιέται με τον πιο πρόσφατο Snapdragon της Qualcom (αυτόν φοράει εκτός Ευρώπης), όμως ακόμα δεν μπορεί να πλησιάσει τον A15 της Apple. Η Samsung, επίσης, αφήνει έπειτα από πολλά χρόνια το τσιπάκι γραφικών Mali, για μια custom λύση της AMD, βασισμένη στην αρχιτεκτονική RDNA 2, η ίδια που συναντάμε στις κονσόλες νέας γενιάς, PlayStation 5 και Xbox Series S/X. Μαζί με τη νέα GPU, θα δούμε στο Galaxy S22 Ultra εφαρμογές του Ray Tracing, όπως και την τεχνολογία Variable Rate Shading (VRS).

Μπορεί στα benchmarks να εντοπίζεται ένα μικρό χάσμα, σε απλή καθημερινή χρήση, όμως, αυτή η διαφορά δεν γίνεται αντιληπτή, αφού δεν υπήρξε καμία διεργασία που να το ζόρισε ιδιαίτερα.
 

Τουλάχιστον έτσι φαίνεται, αρχικά, αφού η μπαταρία και οι θερμοκρασίες του μας έβαλαν σε σκέψεις σχετικές με την εργονομία του. Η συσκευή ΔΕΝ ΚΑΙΕΙ στα χέρια, αλλά λόγω και της γυάλινης επίστρωσης γίνεται εύκολα αντιληπτή μια άνοδος της θερμοκρασίας στην επιφάνειά του, που δεν ενοχλεί, αν και μας ανησύχησε, γιατί δεν πάψαμε να σκεφτόμαστε τι συμβαίνει εντός του και αν τρέχει κάτι στρεσογόνο στο background που δεν θα έπρεπε. Αντίστοιχα, η μπαταρία των 5000mAh, αν και βγάζει χαλαρά μια ολόκληρη μέρα απλής χρήσης, δεν φτάνει σε αυτονομία τους μεγάλους ανταγωνιστές του, ενώ απαιτεί και μεγαλύτερους χρόνους φόρτισης, παρά το fast charging στα 45W. Έχοντας τεστάρει, πια, συσκευές με φόρτιση στα 60 ή και στα 120W, νιώσαμε πως κάναμε ένα βήμα πίσω στην καθημερινή ρουτίνα της προετοιμασίας για να φύγουμε από το σπίτι, έτοιμοι και… γεμάτοι.
 

Σε ό,τι αφορά τον χώρο αποθήκευσης, έχουμε ακόμα μια περίπτωση διπλής υποδοχής SIM που δεν αφήνει χώρο για επέκταση με SD Card, πράγμα στενάχωρο για όσους ευελπιστούσαν να επενδύσουν στη φθηνότερη έκδοση του S22 Ultra. Η αγορά κάποιας εκ των τριών ανώτερων εκδόσεων, από την άλλη, έρχεται με περισσότερη μνήμη RAM. Συνοπτικά, έχουμε 8GB μνήμης για το «μικρό» των 128GB χώρου αποθήκευσης, ενώ 12GB για εκείνα με 256GB, 512GB και 1TB, αντίστοιχα. Η επιλογή της Samsung να ρίξει τη RAM κατά 4GB σε σχέση με πέρσι έχει να κάνει, πιθανότατα, με τη διεθνή κρίση ελλείψεων που έχει «χτυπήσει» τις γραμμές παραγωγής ειδών τεχνολογίας, ωστόσο η εταιρία επικαλείται τη χρήση εικονικής μνήμης, στην οποία αναφέρεται ως RAM Plus, ως αιτία αυτής της έκπτωσης στα χαρακτηριστικά που υποτίθεται πως αντισταθμίζεται. Πρακτικά, μας δίνεται η επιλογή να «θυσιάσουμε» από 2 έως 8GB χώρου, για τη χρήση τους ως μνήμη συστήματος.

Το δυνατότερο σημείο του S22 Ultra, αδιαμφισβήτητα, είναι το σετ καμερών και οι δυνατότητες του τηλεφώνου στη φωτογραφία και το βίντεο. Το camera module φιλοξενεί και φέτος 4 φακούς, με τον βασικό να απαθανατίζει στιγμές στα 108MP, τον υπερευρυγώνιο στα 12MP, ενώ δύο τηλεφακοί των 10MP κάνουν εφικτές τις λήψεις με 3x ή 10x οπτικού ζουμ. Με την υποβοήθηση του software και του Laser AF, η κάμερα μπορεί να αγγίξει το 100x ψηφιακού ζουμ, αλλά και βίντεο ανάλυσης έως 8K. Η μπροστινή κάμερα παραμένει στα 40MP και εκτός από κρυστάλλινες selfie, μπορεί να τραβήξει και 4K βίντεο στα 60 καρέ.
 

Οι πατέντες της κάμερας βοηθούν τη συσκευή να αναβαθμιστεί αισθητά, διατηρώντας σχεδόν ίδια τα χαρακτηριστικά με πέρσι. Μέσω του binning, πολλαπλές λήψεις συνδυάζονται σε μία, κρατώντας τα καλύτερα στοιχεία για να συντεθεί το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα. Μια επίστρωση βασισμένη σε νανο-τεχνολογία προστατεύει από τις αντανακλάσεις στο τζάμι του φακού, ενώ η ταχύτητα του νέου NPU (Neural Processing Unit) διπλασιάζεται, για καλύτερες επιδόσεις ψηφιακών διορθώσεων σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Δείγματα φωτογραφιών του Galaxy S22 Ultra:

Το S22 Ultra εντυπωσιάζει, νικώντας κατά κράτος οποιονδήποτε ανταγωνισμό, όταν «επιστρατευτούν» οι φακοί οπτικού ζουμ, οι οποίοι μας άφησαν έκπληκτους με την καθαρότητά τους. Ομοίως, η καταγραφή βίντεο είναι κορυφαία, με πολύ γρήγορο focus, σωστό υπολογισμό έκθεσης και ωραία εφαρμογή του HDR. Η λειτουργία πορτρέτου διαχωρίζει πιο εύστοχα από ποτέ το πρόσωπο από το background και τα διάφορα AI features δίνουν μπόλικες ιδέες για να δημιουργήσετε με την κάμερα ενδιαφέροντα concepts.
 

Υπάρχουν, φυσικά, σενάρια στα οποία οι ψηφιακές επεμβάσεις χαλούν το τελικό αποτέλεσμα, δημιουργώντας θόρυβο, παράσιτα και ατασθαλίες στο sharpness, όμως στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν θα χρειαστούν πολλά παραπάνω από το να πατήσετε το κουμπί κλείστρου για να βγάλετε μια υπέροχη φωτογραφία.

 

Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας, το Samsung Galaxy S22 Ultra είναι μια ναυαρχίδα με τα όλα της. Κορυφαίες επιδόσεις και χαρακτηριστικά, καλαίσθητος σχεδιασμός, ευελιξία κάμερας, στιβαρό λειτουργικό με μακροπρόθεσμη υποστήριξη, αλλά και «το κάτι παραπάνω» για τους οργανωτικούς που θα βρουν πολλές λύσεις στα features του S Pen. Ελάχιστα λείπουν για να ζητήσει κανείς, από έναν διεκδικητή του τίτλου για το καλύτερο κινητό της χρονιάς.

Βαθμολογία:

Η συσκευή μάς παραχωρήθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης