Του Παύλου Κρούστη
Η Samsung, διατηρεί την ηγετική της θέση στην αγορά των smartphones εδώ και αρκετά συναπτά έτη, φροντίζοντας να τροφοδοτεί την αγορά συνεχώς με συσκευές για όλες τις τσέπες. Η καίριας σημασίας θέση της στη βιομηχανία κατασκευής οθονών, αλλά και στον χώρο των αισθητήρων στις κάμερες προσδίδει ειδικό βάρος στην τεχνική υπεροχή των κινητών της. Με λίγα λόγια, δεν είναι τυχαία η θέση της στην αγορά.
Από όλη την γκάμα των smartphones της, αυτή που κινεί σε μεγαλύτερες ποσότητες είναι ξεκάθαρα η σειρά “A”, η οποία συνιστά τη μεσαία της κατηγορία. Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε τις αρκετά ξεκάθαρες ονομασίες των κινητών της με τα “A3x”, “A1x”, κλπ. Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός τόσο υψηλότερη η τιμή και πιο premium τα χαρακτηριστικά της. Τα “A5x” αποτελούν τη «χρυσή τομή» της ποιότητας/τιμής, αφού συχνά η εταιρεία ενσωματώνει χαρακτηριστικά που βλέπουμε σε υψηλότερες κατηγορίες, χωρίς όμως να ξεφεύγει η τιμή.
Φέτος, είναι η ώρα για το Galaxy A53. Η Samsung έχει βρει τα πατήματά της τα τελευταία χρόνια και προσφέρει καλύτερα στοιχεία από τα αναμενόμενα, πιστοποιημένα πάντα με τη σφραγίδα ποιότητας του κορεατικού κολοσσού. Τι θα βρει κάποιος στο φετινό μοντέλο της σειράς;
Για αρχή, η συσκευή φέρνει ένα αρκετά όμορφο design που βασίζεται σε αυτό των S21 και S22, με το κάθετο camera island που περικλείει τις κάμερες και τους λοιπούς αισθητήρες ισομετρικά. Στο A53 βλέπουμε το camera island να πετάγεται προς τα έξω κυρτώνοντας προς τα έξω τα σημεία επαφής με την κάμερα, κάτι που μοιάζει ενδιαφέρον, ειδικότερα με τις σκιάσεις που προκαλούνται εξαιτίας του σχήματος. Το άσπρο χρώμα, που είναι και αυτό που δοκιμάσαμε, κάνει το συγκεκριμένο «εφέ» κάπως πιο εντυπωσιακό. Όλα τα υλικά του είναι πλαστικά, με την πλάτη να είναι ματ, όμως τραβά τις δακτυλιές -έστω και σε μικρότερο βαθμό-, ενώ το πλαίσιο μοιάζει να είναι από αλουμίνιο, αλλά είναι γυαλιστερό πλαστικό. Συνολικά, εκτιμούμε τη συμμετρία της συσκευής και το έξυπνο design που δεν αφήνει τη συσκευή να φανεί «φθηνή».
Υπό το πρίσμα της συμμετρίας, η οθόνη είναι επίπεδη και λειτουργεί αρκετά καλά στο σύνολο του σχεδιασμού με υπαρκτά bezels, όμως όχι ενοχλητικά. Συμπληρώνοντας το κομμάτι της συμμετρίας, η Samsung τοποθέτησε την εμπρόσθια κάμερα στο κέντρο, στο επάνω μέρος της οθόνης.
Γενικά, όσον αφορά στην κατασκευή και τον σχεδιασμό, είμαστε ικανοποιημένοι. Παρ’ ό,τι κάποιοι ίσως θα χαρακτήριζαν κάπως βαρετές γραμμές του, εμείς το βρίσκουμε ιδιαίτερα όμορφο για την κατηγορία του. Στα λοιπά χαρακτηριστικά, το κινητό είναι λίγο μεγαλύτερο από το A33, με βάρος 189 γρ. και αδιαβροχοποίηση IP67.
Στα πιο σημαντικά νέα, το A53 έχει εξαιρετική οθόνη. Αναμενόμενο, πιθανώς, όμως όχι σύνηθες σε αυτό το εύρος τιμής. Η οθόνη του Galaxy A53 είναι Super AMOLED στις 6,5”, με αναλογία πλευρών 20:9, ανάλυση 1080×2400 (405 ppi), λόγο οθόνης προς σώμα περίπου 85,4% και προστασία Corning Gorilla Glass 5. Η μέγιστη φωτεινότητα στα 800 nits την κάνει πιο ελκυστική, ενώ την επιτυχία της επισφραγίζει ο ρυθμός ανανέωσης στα 120 Hz. H ρύθμιση των χρωμάτων είναι καταπληκτική και σε συνδυασμό με την εξαιρετική φωτεινότητα και τα stereo ηχεία, έχουμε καταπληκτική εμπειρία θέασης πολυμέσων.
Στα λιγότερο καλά νέα, έχουμε έναν επεξεργαστή στα 5nm, τον Exynos 1280, o οποίος υποστηρίζει δυνατότητες 5G και είναι σαφώς αρκετά ικανός, ακόμα και για gaming, όμως δεν φτάνει τις επιδόσεις άλλων mid-range chipsets της αγοράς. Φυσικά, για κοινή χρήση, δεν απογοητεύει, ενώ συνδυάζεται με 6 ή 8 GB RAM και 128 ή 256GB αποθ. χώρου, και παίρνει και microSD έως 1TB.
Στις κάμερες, η Samsung ακολούθησε τη γνωστή συνταγή, χωρίς εκπλήξεις. Έχουμε βασικό αισθητήρα 64MP, με διάφραγμα f/1.8 και οπτική σταθεροποίηση, έναν υπερ-ευρυγώνιο στα 12MP, με διάφραγμα f/2.2, έναν depth 5MP κι έναν macro, πάλι στα 5MP. «Ως είθισται», η Samsung σε αυτήν την κατηγορία φωτογραφίας δίνει ικανοποιητικά αποτελέσματα, μέσω του έξυπνου software και των αλγορίθμων που δίνουν καλύτερο αποτέλεσμα χάρη στον νέο επεξεργαστή και δημιουργούν καθαρή εικόνα υπό κανονικές συνθήκες. Και πάλι όμως έχουμε υπερκορεσμό στα χρώματα, αλλά και πολύ υψηλή έκθεση, που «καίει» κάπως τις φωτογραφίες. Αυτό που καταφέρνει αρκετά καλά είναι οι νυχτερινές λήψεις. Ο υπερ-ευρυγώνιος πάλι δεν δίνει ικανοποιητική λεπτομέρεια. Δεν υπάρχει φακός ζουμ, όμως η Samsung παρέχει μια λειτουργία που ονομάζει AI Zoom, η οποία δίνει λιγότερο θόρυβο σε σχέση με παλιότερα για το ψηφιακό ζουμ. Σε βίντεο τα πάει αρκετά καλά, κυρίως χάρη στην οπτική σταθεροποίηση. Τόσο η μπροστινή, όσο και η πίσω κάμερα φτάνει μέχρι 4Κ30.
Συνολικά, οι κάμερες του A53 δύσκολα θα απογοητεύσουν κάποιον. Θα θέλαμε όμως να δούμε τη Samsung να δίνει κάτι παραπάνω, αφού ο ανταγωνισμός στο συγκεκριμένο κομμάτι και στη συγκεκριμένη κατηγορία έχει αλλάξει τελευταία με τις προσθήκες της Realme, της Huawei και της Honor κυρίως.
Όσον αφορά στην αυτονομία, έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα, με την μπαταρία στα 5000 mAh, η οποία είναι ικανή να αντισταθμίσει τη λειτουργία των 120 Hz, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως ξεμείνετε μέσα στην ημέρα. Δεν βλέπουμε σαφώς τη ρύθμιση του ρυθμού ανανέωσης της οθόνης, όπως έχουμε στις πιο premium συσκευές, όμως η αυτονομία τελικά ικανοποιεί. Αυτό που δεν ικανοποιεί είναι φυσικά η πολύ αργή φόρτιση, ένα κομμάτι στο οποίο έχει μείνει πολύ πίσω η Samsung τα τελευταία χρόνια, με το στάνταρ πλέον να είναι κοντά στα 66W και το A53 να φορτίζει στα 25W. Δεν θέλουμε καν να αναφερθούμε στο γεγονός ότι δεν υπάρχει φορτιστής στο πακέτο…
Το A53 «τρέχει» το νεότερο λογισμικό της Samsung, το One UI 4.1, που βασίζεται σε Android 12. Έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν ότι το βρίσκουμε ιδιαίτερα εύχρηστο και «μοντέρνο», με πολλές λειτουργίες διαθέσιμες και μπόλικες επιλογές παραμετροποίησης. Η εταιρεία έχει δηλώσει πως θα δώσει έως και 4 γενιές αναβαθμίσεων για το UI και έως και 5 χρόνια ενημερώσεις ασφαλείας.
Το Samsung Galaxy A53 5G ακολουθεί την επιτυχημένη συνταγή του Α52 και είναι άξιος συνεχιστής της δημοφιλέστερης σειράς της εταιρείας. Ο ανταγωνισμός στην κατηγορία αυτή είναι εξαιρετικά σκληρός, όμως η αξεπέραστη οθόνη και οι αρκετά καλές επιδόσεις της κάμερας τού δίνουν το προβάδισμα. Η Samsung έχει κάνει σωστές επιλογές και είναι τρομερά δύσκολο να απογοητεύσει όποιον το επιλέξει.
Βαθμολογία
Η συσκευή μάς παραχωρήθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.