Οθόνες παντού, κάθε μορφής και διάστασης, βρίσκονται γύρω μας στο τοπίο που συνθέτει η σύγχρονη τεχνολογία – κινητό, ταμπλέτα, οθόνη του φορητού υπολογιστή, οθόνη για τον επιτραπέζιο υπολογιστή, οθόνη είναι και η τηλεόραση. Πλήρεις θα λέγαμε ότι είμαστε λοιπόν. Κι όμως! Το «Άγιο Δισκοπότηρο» της βιομηχανίας οθονών, αυτή η τεχνολογία / τεχνοτροπία που θα φέρει στην καθημερινή χρήση τη νέα εποχή φορητότητας, ευελιξίας και «εναλλασσόμενων μεγεθών» στις οθόνες μας, είναι οι εύκαμπτες οθόνες.

Η ιδέα έχει παρουσιαστεί εδώ και αρκετά χρόνια στις ταινίες / τηλεοπτικές σειρές επιστημονικής φαντασίας, κατά την οποία στο μέλλον, θα βγάζουμε ένα διπλωμένο χαρτάκι μεγέθους όσο μια πιστωτική κάρτα από την τσέπη μας, που θα είναι το…κινητό μας τηλέφωνο ή ένα φορητό media player ή ακόμα και ένας φορητός υπολογιστής κι εάν θέλουμε για την ευκολία μας (πχ. να σερφάρουμε στο Διαδίκτυο ή να συντάξουμε ένα e-mail) μπορούμε να ξεδιπλώσουμε το χαρτάκι-οθόνη, έχοντας πλέον στα χέρια μας μια μεγάλη οθόνη. Όλα αυτά ακόμα ανήκουν στην σφαίρα της φαντασίας των σεναριογράφων όπως αναφέραμε, όμως γίνονται σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, πριν λίγες μέρες μάλιστα η Samsung επέδειξε ένα τεχνολογικό επίτευγμα, το οποίο ξεπερνά έναν από τους μεγαλύτερους σκοπέλους για τις εύκαμπτες οθόνες, αυτόν της εμφάνισης πτυχών (άρα και προβλημάτων στην ποιότητα εικόνας) όταν διπλώνεται μια «ευλύγιστη» οθόνη.

Χρησιμοποιώντας τεχνολογία απεικόνισης ενεργού στρώματος οργανικών διόδων που εκπέμπουν φως (AMOLED – Active Matrix Organic Light Emitting Diode), η Samsung κατάφερε να δημιουργήσει μια υπερ-εύκαμπτη οθόνη, αποτελούμενη από δύο πάνελ (τα τμήματα δηλαδή που προβάλλουν εικόνα σε μια οθόνη) που καταφέρνουν να διπλώσουν έως και 180 μοίρες, πλησιάζοντας μεταξύ τους σε απόσταση μόλις ενός χιλιοστού – έτσι οπτικά φαίνεται ότι έχουν διπλώσει πλήρως. Το επίτευγμα όμως της εταιρείας, είναι ότι δεν δημιουργείται απολύτως καμία πτυχή στο σημείο δίπλωσης (ο σκόπελος των προγενέστερων προσπαθειών για εύκαμπτες οθόνες), ενώ παράλληλα η αντοχή είναι υψηλή: 100.000 «διπλώματα» μετά η οθόνη στο κεντρικό σημείο δίπλωσης, όπου τα υλικά «δυσκολεύονται» τα μέγιστα, η φωτεινότητα της οθόνης μειώθηκε κατά μόλις 6%, ποσοστό όχι αντιληπτό από το ανθρώπινο μάτι.

Έτσι το επίτευγμα της πραγματικής εύκαμπτης οθόνης, δια «χειρός» Samsung μπορούμε να πούμε ότι είναι γεγονός. Βέβαια από τα εργαστήρια για να φτάσει η εν λόγω τεχνολογία στα χέρια των καταναλωτών, βάσει των λεχθέντων της Samsung, θα πάρει ακόμα καιρό (τουλάχιστον ένα με δύο χρόνια), όμως αυτό που έχει σημασία είναι ότι ανακαλύφθηκε ο σωστός δρόμος και έγιναν τα πρώτα ορθά, στιβαρά και σίγουρα βήματα προς την εποχή που ένα χαρτάκι στην τσέπη, θα το ξεδιπλώνουμε και θα μπαίνουμε στο Internet.

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.physorg.com/news/2011-05-foldable-crease.html