Πολλά σενάρια επιστημονικής φαντασίας έχουν βασιστεί στην κεντρική ιδέα της επανάστασης των ρομπότ, ενάντια στη θέληση των κατασκευαστών τους. Ένα βίντεο από έκθεση ρομποτικής στην Κίνα, που έχει γίνει viral, θα μπορούσε να είναι ένα τέτοιο σενάριο, πλην όμως, όσα δείχνει είναι πέρα για πέρα πραγματικά.
Σύμφωνα με κινεζικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και κοινωνικής δικτύωσης, που έφεραν στο φως της δημοσιότητας το σχετικό βίντεο, 12 μεγάλα ρομπότ «απήχθηκαν» από ένα άλλο μικρότερο, το οποίο κατάφερε να τα πείσει να… «σταματήσουν τις υπερωρίες» και να το ακολουθήσουν!
Tο βίντεο, που καταγράφηκε από κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, άρχισε να κυκλοφορεί πριν από περίπου μία εβδομάδα στο Διαδίκτυο στο Douyin, την κινεζική εκδοχή του TikTok, μέχρι που έφτασε να δημοσιευτεί σε μεγάλα διεθνή μέσα, όπως η New York Post. Καταγράφει ένα μικρό ρομπότ να μπαίνει μέσα στον εκθεσιακό χώρο τη νύχτα και να κυλάει αργά προς μια ομάδα μεγαλύτερων ρομπότ, προτού ξεκινήσει να μιλάει μαζί τους.
Ο διάλογος που ακολουθεί είναι απίστευτος κι όμως αληθινός, σύμφωνα με τους κατασκευαστές που διεξήγαγαν το σχετικό πείραμα. Το μικρό ρομπότ επικοινωνεί με τα μεγαλύτερα ρωτώντας τα:
– «Δουλεύετε υπερωρίες»;
– «Δεν σχολάω ποτέ» απαντά ένα από τα άλλα ρομπότ.
– «Δηλαδή δεν θα πας σπίτι σου;».
– «Δεν έχω σπίτι».
– «Τότε, έλα σπίτι μαζί μου» λέει το μικρό ρομπότ, προτού… ηγηθεί της εξόδου από το εκθεσιακό κέντρο. Καθώς δύο από τα μεγάλα ρομπότ αρχίζουν να ακολουθούν τον μικρό «εισβολέα», εκείνος επαναλαμβάνει την εντολή «πήγαινε σπίτι» και τα άλλα δέκα ρομπότ που βρίσκονται στον χώρο αρχίζουν επίσης να τον ακολουθούν.
🤖 A tiny robot named Erbai ‘kidnapped’ 12 larger robots from a showroom in Shanghai! The incident, captured on CCTV, went viral. Erbai used persuasive dialogues to coax the robots away. #AI #TechNews #Robotics https://t.co/kWDTLOejQ6 pic.twitter.com/ltITy28obh
— Takcle AI (@takcle_ai) November 21, 2024
Το viral βίντεο θεωρήθηκε αρχικά «στημένο» από τους περισσότερους θεατές, αλλά στη συνέχεια η εταιρεία ρομποτικής της Σαγκάης παραδέχτηκε επισήμως ότι τα ρομπότ της είχαν όντως «απαχθεί» από ένα ρομπότ άλλου κατασκευαστή. Λίγο αργότερα, εκπρόσωπος μίας άλλης εταιρείας ρομποτικής, της Hangzhou, επιβεβαίωσε ότι το μικρό ρομπότ που εμφανιζόταν στο βίντεο ήταν ένα από τα μοντέλα τους (με το όνομα «Erbai»), το οποίο χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη, και ότι η «απαγωγή» ήταν πραγματική.
Η εταιρεία Hangzhou εξήγησε επίσης ότι η όλη σκηνή αποτελούσε στην ουσία ένα πείραμα. Οι άνθρωποί της είχαν έρθει σε επαφή με την εταιρεία κατασκευής των άλλων ρομπότ, στη Σαγκάη, ρωτώντας εάν ήταν πρόθυμη να επιτρέψει την προσπάθεια «απαγωγής» των ρομπότ της. Έτσι, εκείνη συμφώνησε να επιτρέψει την πρόσβαση του «Erbai» στον εκθεσιακό της χώρο.
Τίποτα απ’ όσα ακολούθησε, δεν ήταν σκηνοθετημένο. Στο «Erbai», ένα ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη, δόθηκε η εντολή να πείσει τα άλλα ρομπότ να το ακολουθήσουν και «απροσδόκητα, όντως το έκανε», καταφέρνοντας με κάποιον τρόπο να αποκτήσει πρόσβαση στο εσωτερικό πρωτόκολλο λειτουργίας των ρομπότ της Hangzhou.
Πολλές συζητήσεις και ερωτηματικά έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι ένα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης κατάφερε να φέρει εις πέρας αυτού του είδους την επιχείρηση, ακόμη και σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Σε ένα κοντινό μέλλον, όπου μεγάλο μέρος της παραγωγής και των υπηρεσιών θα βασίζεται σε ρομπότ και σε μηχανές τεχνητής νοημοσύνης, η πιθανότητα τέτοιων παρεμβολών θα μπορούσε να δημιουργήσει τεράστιες ανατροπές.