Του Παύλου Κρούστη
 

Η Realme συνεχίζει να «πυροβολά» συσκευές στην ελληνική αγορά και αυτήν τη φορά έχουμε στα χέρια μας το τρίτο κατά σειρά “GT” smartphone της εταιρείας, μετά τα Realme GT και Realme GT Master Edition. To Realme GT Neo 2 φέρνει για μία ακόμη φορά τις επιδόσεις στο προσκήνιο και την επιθετική τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας, που φαίνεται να χτίζει ένα portfolio με μερικές από τις ισχυρότερες συσκευές της αγοράς σε εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές. Το Neo 2 συνεχίζει στην ίδια πορεία και φέρνει μερικές ακόμη καλοδεχούμενες βελτιώσεις και προσθήκες.

Δείτε το βίντεο:

Το απαστράπτον design της σειράς GT επιστρέφει και πάλι με μια παραλλαγή του κίτρινου Realme GT που είχαμε δει πριν μερικούς μήνες, το οποίο το έκανε να ξεχωρίζει με τη μαύρη ρίγα. Το Neo 2 διαθέτει αντίστοιχο design κάπως παραλλαγμένο, αφού πλέον δεν είναι κίτρινο (Racing Yellow), αλλά πρασινίζει (NEO Green), ενώ και η ρίγα έχει μεταφερθεί στη δεξιά μεριά, αφήνοντας το camera island στο πίσω μέρος εκτός της μαύρης ρίγας. Παράλληλα, έχει προστεθεί και η φράση “Dare to Leap”, η οποία θα μπορούσε να λείπει για ελαφρώς πιο classy look, όμως το συγκεκριμένο χρώμα είναι σίγουρα το πιο ενδιαφέρον της σειράς. Στα χέρια μας όμως δεν έχουμε αυτό, αλλά το NEO Black. Διατηρεί πιο «σοβαρό» προφίλ, με την πλάτη να ιριδίζει σε τόνους του γκρι. Αυτό δεν είναι κακό, αλλά δυστυχώς χάνει από «χαρακτήρα» κάπως και μοιάζει πιο κοινό. Αυτό είναι και το βασικό μας παράπονο με τα τηλέφωνα της εταιρείας, τα οποία πέρα από τις ιδιαίτερες χρωματικές εκδόσεις που αναφέραμε (και το ξεχωριστό Voyager Grey του Master Edition), δεν διαθέτουν κάτι που θα τα κάνει αναγνωρίσιμα ανάμεσα στις αμέτρητες συσκευές της αγοράς. Για την ακρίβεια, ειδικότερα το camera island, από το οποίο ξεχωρίζουμε τις συσκευές των τελευταίων ετών φαίνεται να ξεπήδησε από κάποιο default δειγματολόγιο.
 

Τουλάχιστον η πλάτη έχει ενδιαφέρον: για αρχή, είναι η πρώτη συσκευή που κρατάμε στα χέρια μας μετά από καιρό, που επιτέλους δεν είναι μαγνήτης για δακτυλικά αποτυπώματα. Έχουμε 7 nano-multilayers στρώσης από γυαλί που προσφέρουν μια ιδιαίτερη, σχεδόν μεταξένια υφή και είναι αντιολισθητική.

Κατά τ’ άλλα, η συσκευή είναι σχετικά λεπτή, στα 8,6 χιλ. με βάρος στα «τυπικά» 200 γρ. Έχουμε δύο ξεχωριστά κουμπιά για ένταση στα αριστερά, ενώ στα δεξιά είναι το power button, που μπορεί να προγραμματιστεί για περαιτέρω λειτουργίες, αναλόγως διάρκειας πατήματος. Στο κάτω μέρος βρίσκουμε τη θύρα USB-C και το ένα ηχείο, ενώ υπάρχει και δεύτερο στο ακουστικό, που λειτουργεί όχι μόνο για stereo εικόνα, αλλά το σύστημα έχει και πιστοποίηση Dolby Atmos. Υποστηρίζει hi-res audio και η κωδικοποίηση του ήχου σε Bluetooth περιλαμβάνει SBC, AAC, APTX, APTX_HD, IDAC κα IHDC. Έχουμε διπλή θύρα για nanoSIΜ, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει θύρα microSD, αλλά ούτε και jack 3.5mm για ακουστικά.
 

Ο εκπληκτικός και αρκετά δυνατός ήχος του συνδυάζεται για την εμπειρία θέασης, αλλά και την εμπειρία gaming με μερικά ακόμη εξαιρετικά χαρακτηριστικά. Για αρχή έχουμε μια καταπληκτική οθόνη από τη Samsung στις 6,62 ίντσες AMOLED Ε4 με ρυθμό ανανέωσης στα 120Hz και ρυθμό δειγματοληψίας για την αφή στα 600Hz! Υπάρχει μία πολύ μικρή οπή για τη selfie κάμερα στο επάνω αριστερά μέρος, η οποία είναι αρκετά διακριτική. Η οθόνη διαθέτει τρία χρωματικά προφίλ, εκ των οποίων τα δύο είναι αρκετά «ζωηρά», ενώ το τρίτο το «απαλό» είναι αυτό που είναι πιο σωστό. Η φωτεινότητα φτάνει τα 1300 nits και η συσκευή υποστηρίζει HDR10+, κάτι που είδαμε στο YouTube, αλλά όχι στο Netflix. Παρ’ όλα αυτά, η θέαση γίνεται απόλαυση, καθώς έχουμε 397 ppi πυκνότητα οθόνης και τα χρώματα καλύπτουν το DCI-P3 στο 100%. Αναλόγως περιεχομένου, ο ρυθμός ανανέωσης ρυθμίζεται μόνος του ώστε να βελτιωθεί η αυτονομία.

Εκτός από τη θέαση περιεχομένου, το Realme GT Neo 2 διαπρέπει και στην κατηγορία του gaming, αφού φαίνεται πως προορίζεται και για αυτήν τη χρήση. Μετά την εξαιρετική εικόνα, την απόκριση, αλλά και τον ήχο, έχουμε και τις επιδόσεις. Εδώ, παραδοσιακά η Realme δεν φοβάται να χρησιμοποιήσει flagship chipsets σε συσκευές με τιμές mid-range, οπότε για μία ακόμη φορά έχουμε καταπληκτικά αποτελέσματα: Snapdragon 870 με δυνατότητες 5G, 8-πύρηνος επεξεργαστής στα 3.2GHz συνδυασμένος με 12GB RAM (ή 8GB) αναλόγως μοντέλου. Η Realme χρησιμοποιεί πολλές πατέντες για να βελτιστοποιήσει κάθε φορά τις επιδόσεις, αναλόγως χρήσης. Έτσι έχουμε επιπλέον RAM κατά βούληση, αφού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αποθ. χώρο για αυτό (έως και 3 GB επιπλέον, φτάνοντας έτσι τα 15GB!). Η δοκιμασμένη GPU, Adreno 650, δεν σταματά ό,τι και να της πετάξουμε φυσικά, καθώς μπορεί να παίξει όλα τα τελευταία παιχνίδια σε υψηλά settings με υψηλά framerates. Παράλληλα, έχουμε και το Game Space, που ενεργοποιείται όταν παίζετε παιχνίδια και σας δίνει τη δυνατότητα να προσωποποιήσετε την εμπειρία σας, αναλόγως αναγκών, όπως για παράδειγμα, αν θέλετε να μεγιστοποιήσετε τις επιδόσεις ή την αυτονομία.
 

Μιλώντας για την αυτονομία, έχουμε και πάλι κορυφαία αποτελέσματα. Η συσκευή διαθέτει μια τεράστια μπαταρία στα 5,000 mAh, η οποία φορτίζει πλήρως μόλις σε 40 λεπτά. Με χρήση εκτός gaming και με ενεργές τις βοήθειες, δίνει περίπου 2 ημέρες μέσης χρήσης.

 

Ένα από τα στοιχεία που περιμένουμε να δούμε βελτιώσεις για τις συσκευές της εταιρείας είναι η φωτογραφία. Δυστυχώς και πάλι δεν έχουμε βέλτιστο αποτέλεσμα, όμως έχουμε κάποιες πολύ καλές προσθήκες, κυρίως σε software επίπεδο. Η βασική κάμερα είναι στα 64MP με f/1.8 και η υπερ-ευρυγώνια είναι στα 8MP f/2.3, με γωνία λήψης στις 119 μοίρες και υπάρχει κι ένας macro αισθητήρας στα 2MP με f/2.4. Δεν υπάρχει οπτική σταθεροποίηση για κανέναν αισθητήρα. Έχουμε δυνατότητα βίντεο έως και 4K60, ενώ η ultra steady σταθεροποίηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα 1080p, η οποία είναι ιδιαίτερα αποδοτική. Από την άλλη, οι νυχτερινές λήψεις τόσο σε φωτογραφία, όσο και σε βίντεο δεν δίνουν κάτι εντυπωσιακό. Έχουμε αρκετό θόρυβο και ακόμα και σε λειτουργία νυκτός, έχουμε μέτρια αποτελέσματα.
 

Αυτό που μας άρεσε πολύ και στις άλλες συσκευές της Realme είναι το λογισμικό και το Realme UI 2.0, το οποίο χρησιμοποιεί κατά βάση το material design για να δώσει ένα πολύ μοντέρνο και καθαρό αποτέλεσμα. Σε συνδυασμό με τον μεγάλο ρυθμό ανανέωσης, η αίσθηση είναι βουτυρένια, καθώς δεν θα παρατηρήσετε πουθενά «σπάσιμο» κατά την περιήγηση. Βασίζεται σε Android 11 και προσφέρει πολλές δυνατότητες παραμετροποίησης. Κατά την αρχικοποίηση της συσκευής υπάρχει ένα μικρό bloat από εφαρμογές που δεν χρειαζόμαστε, όμως είναι λίγες και δεν ενοχλούν ιδιαίτερα.

Συνολικά, έχουμε μια συσκευή από τη Realme, που και πάλι ανήκει στην κατηγορία value for money, αφού η ισχύς της και οι επιδόσεις της στο gaming, μαζί με την εμπειρία θέασης πολυμέσων είναι πολύ παραπάνω από ικανοποιητικές. Το βασικό σχέδιο του NEO Green είναι πανέμορφο, αλλά ακόμα και τα άλλα χρώματα αφήνουν μια premium αίσθηση. Θα θέλαμε να δούμε στο μέλλον βελτιώσεις στον τομέα της κάμερας, αλλά και λίγο ξεχωριστό design, όμως το Realme GT Neo 2 είναι ιδανικό για όσους θέλουν υπέρτατη εμπειρία mobile gaming ή video, αφού η τιμή του είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική.

Βαθμολογία

Η συσκευή μάς παραχωρήθηκε για τις ανάγκες του review.