Η 25η επέτειος των Pokemon σηματοδοτήθηκε από την κυκλοφορία ενός ακόμη remake τίτλου και το Pokemon Legends: Arceus ένα εντελώς νέο παιχνίδι που ξεφεύγει αρκετά από το ύφος όλων των προηγούμενων. Για πρώτη φορά στα χρονικά του franchise ο χάρτης κινείται σε open-world μονοπάτια, η ιστορία μας ταξιδεύει στο παρελθόν τότε που άνθρωποι και Pokemon δεν ζούσαν σε αρμονία και γενικά όλο το παιχνίδι αρχίζει να… RPG-ίζει επικίνδυνα!
Το Arceus δεν είναι το συνηθισμένο παιχνίδι Pokemon, δίνει ναι μεν νέο αέρα στη σειρά, όμως παρά τα βήματα μπροστά που κάνει η Game Freak, δεν προσφέρει τίποτα καινούργιο αν το δούμε σαν μεμονωμένο παιχνίδι. Δανείζεται αρκετά στοιχεία από το Monster Hunter και ο κόσμος του φέρνει λίγο σε Breath of the Wild. Σίγουρα όμως μας χαροποιεί το γεγονός ότι βλέπουμε έστω και αυτή την αλλαγή σε ένα πολυαγαπημένο franchise.
Το Pokemon Legends: Arceus αποτελεί prequel των Diamond και Pearl [review] και διαδραματίζεται πολλά χρόνια στο παρελθόν, στην περιοχή Hisui (η γνωστή Sinnoh). Μας ταξιδεύει σε μια εποχή που η σχέση των Pokemon με τους ανθρώπους ήταν ακόμα σε πρώιμο στάδιο, με τα μεν να ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον και τους δε να προσπαθούν να μάθουν πράγματα γι’ αυτά, μελετώντας τα.
Όλα ξεκινούν όταν ο/η ήρωας/ηρωίδα μας πέφτει από τον ουρανό στη περιοχή Hisui, όπου συναντά τον καθηγητή Laventon και προσπαθούν μαζί να δουν τι συμβαίνει και πώς έπεσε από τον ουρανό. Ο πρωταγωνιστής μας πάσχει από απώλεια μνήμης, όμως θυμάται πολύ καλά τα Pokemon και έτσι ο Laventon αποφασίζει να του δώσει στέγη στο χωριό Jublife, καθώς ζητάει τη βοήθεια του, ώστε να μπορέσει να καταγράψει κάθε είδος Pokemon σε ένα τεράστιο textbook, τον προπομπό του ηλεκτρονικού Pokedex. Δεν θα δώσουμε παραπάνω λεπτομέρειες για το σενάριο, παρά μόνο ότι είναι αρκετά ενδιαφέρον, σε σημεία αρκετά σκοτεινό και προσφέρει ενδιαφέροντα twists μέχρι το τέλος.
Για να δείτε τίτλους τέλους στη βασική ιστορία θα χρειαστείτε περίπου 25 ώρες, ενώ για να τα δείτε όλα, θα χρειαστείτε περίπου 100 ώρες, διάρκεια που όπως καταλαβαίνετε κρίνεται υπερ-ικανοποιητική. Δυστυχώς τα περίπου 94 side quests, στην πλειοψηφία τους, είναι αδιάφορα και υπερβολικά χρονοβόρα, σε αντίθεση με τα 28 main missions που προσφέρουν αρκετά μεγάλη ποικιλία.
Περνώντας στα του gameplay, οι αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια Pokemon, είναι πολλές. Το Jublife Village λειτουργεί σαν το κεντρικό hub του παιχνιδιού, όπου εκεί αναλαμβάνετε αποστολές και διαλέγετε ποια περιοχή θα εξερευνήσετε, θα βρείτε μαγαζιά, θα μπορείτε να αλλάξετε ρούχα, κλπ. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, το Arceus έχει επιρροές από τα παιχνίδια Monster Hunter και αυτό φαίνεται από την πρώτη στιγμή. Το Hisui region χωρίζεται σε πέντε τεράστιες περιοχές, οι οποίες ξεκλειδώνονται σταδιακά και ο παίκτης έχει την δυνατότητα να επιλέξει να ακολουθήσει τις αποστολές ή να πάει όπου θέλει και να εξερευνήσει. Κάθε περιοχή διαθέτει camps, στα οποία μπορείτε να κάνετε rest, να αλλάξετε την ομάδα σας και να αγοράσετε προμήθειες.
Για να περιηγηθείτε στον μεγάλο κόσμο του παιχνιδιού προφανώς δεν θα χρησιμοποιήσετε ποδήλατα, αλλά διάφορα Pokemon σαν mounts, με το καθένα από αυτά να προσφέρει διαφορετικές ικανότητες. Μπορείτε να περιηγηθείτε στη γη, στη θάλασσα, στα βουνά και στον αέρα με διαφορετικό mount κάθε φορά. Αυτό κάνει την εξερεύνηση του σχετικά άδειου κόσμου του παιχνιδιού, ιδιαίτερα διασκεδαστική και σίγουρα με κάθε νέο mount ανοίγονται νέοι δρόμοι για εξερεύνηση σε προηγούμενες περιοχές, οπότε δεν αρκεί να τις «περάσετε» μια φορά.
Το κυνήγι των Pokemon και οι μάχες έχουν υποστεί και αυτά αλλαγές. Τα Pokemon κυκλοφορούν ελεύθερα στον κόσμο και μπορείτε είτε να τα πιάσετε, είτε να ξεκινήσετε μάχη μαζί τους, όπως και στα προηγούμενα παιχνίδια. Ο τρόπος που τα πιάνετε διαφέρει καθώς μπορείτε να πετάξετε την Pokeball μόλις μπουν στο πεδίο βολής σας και αν είστε τυχεροί να το πιάσετε με τη μια. Πολλά Pokemon όμως μπορεί να σας αντιληφθούν πολύ πριν τα πλησιάσετε, οπότε το παιχνίδι προσφέρει stealth (είτε στα χόρτα, είτε μέσω smoke) και dodge, όπου και μπορείτε να τα αιφνιδιάσετε και να τα πιάσετε ευκολότερα. Αν όμως μπείτε σε μάχη θα παρατηρήσετε ότι μπορείτε να κινήσετε τον χαρακτήρα σας για να βλέπετε καλύτερα, και πλέον υπάρχει γράφημα με τις προτεραιότητες των επιθέσεων, όπως σε κάθε turn-based παιχνίδι. Παράλληλα όσο χρησιμοποιείτε μια επίθεση, το Pokemon μπορεί να την κάνει master και να τις δώσει την επιλογή “Agile” και “Strong” με την πρώτη να μετριάζει το damage και να αυξάνει την ταχύτητα (δίνοντας την δυνατότητα για 2 και 3 επιθέσεις πριν κινηθεί ο αντίπαλος) και την δεύτερη να δίνει βάσει στο περισσότερο damage.
Παράλληλα με τα απλά Pokemon, στον κόσμο θα βρείτε και τα Alpha Pokemon τα οποία είναι πιο μεγάλα σε μέγεθος και σε level και τα οποία προσφέρουν ένα παραπάνω challenge, καθώς είναι αρκετά πιο δύσκολα στο να τα πιάσετε. Αν τα καταφέρετε όμως θα δυναμώσουν αρκετά την ομάδα σας. Βέβαια δεν είναι τα μόνα μεγάλα Pokemon που θα αντιμετωπίσετε, καθώς υπάρχουν και αρκετά bosses (μέσα στην βασική ιστορία όμως) τα οποία θα τα αντιμετωπίσετε με ένα διαφορετικό τρόπο και όχι με την κλασσική μονομαχία. Σίγουρα όλα αυτά προσδίδουν αρκετό ενδιαφέρον και αλλάζουν αρκετά το gameplay.
Ο κόσμος, εκτός από Pokemon προσφέρει και αρκετά materials όπως ores, berries και apricons με τα οποία μπορείτε να craftαρετε αντικείμενα όπως pokeballs, potions κ.α. Πλέον δεν χρειάζεται να αγοράζετε τα πάντα, αν και για να μαζέψετε αρκετή ποσότητα από κάτι ίσως χρειαστεί να farm-άρετε λίγο παραπάνω.
Γενικά το παιχνίδι έχει αρκετά έντονο το στοιχείο του grind, κάτι που μας ενόχλησε αρκετά, ιδιαίτερα προς τέλος του παιχνιδιού. Αυτό παρατηρήθηκε τόσο στη συλλογή αντικειμένων, όσο και στη συλλογή Pokemon. Πλέον για να ολοκληρώσετε το Pokedex δεν απαιτείται να πιάσετε κάθε Pokemon μια φορά, αλλά πρέπει να ολοκληρώσετε μια σειρά από tasks μέχρι να φτάσετε 10 πόντους. Για παράδειγμα ένα Starly για να θεωρηθεί πιασμένο, έπρεπε να πιάσουμε 2 ή και παραπάνω, να νικήσουμε 2 ή και παραπάνω, να δώσουμε φαγητό σε δυο ή και παραπάνω, κλπ. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, τρώει αρκετό χρόνο και αρκετές pokeball, τις οποίες για να τις βρείτε πρέπει ή να τις αγοράσετε ή να τις farm-άρετε, οπότε ο κύκλος του grind συνεχίζεται διαρκώς. Ευτυχώς τα shops βοηθούν στη μείωση του grinding.
Τέλος, αλλαγές παρατηρούνται και στο UI, καθώς μπορείτε να αλλάξετε μεταξύ αντικειμένων στο inventory και Pokemon ομάδας με το πάτημα ενός κουμπιού, κάτι ιδιαίτερα βολικό την ώρα που προσπαθείτε να πολεμήσετε ή να πιάσετε κάποιο Pokemon.
Αν και το Pokemon Legends: Arceus είναι καθαρόαιμο single-player, μάς έλειψαν οι online δραστηριότητες. Η μόνη αλληλεπίδραση με άλλους παίκτες γίνεται επιστρέφοντάς τους τα αντικείμενα που χάνουν, αφού πεθάνουν. Έτσι κερδίζετε πόντους τους οποίους μπορείτε να τους εξαργυρώσετε για πιο σπάνια αντικείμενα. Παράλληλα μπορείτε να κάνετε και online ανταλλαγές, αλλά η αλήθεια είναι ότι θα θέλαμε και online μάχες για να έχει νόημα η δημιουργία της ομάδας Pokemon με τα ιδανικά στατιστικά. Aφού τελειώσετε τις βασικές αποστολές και κάποια από τα side quests, δεν υπάρχουν πολλά πράγματα με νόημα για να κάνετε.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Pokemon Legends: Arceus βρίσκεται στον οπτικό του τομέα και στις επιδόσεις του στο Nintendo Switch. Οπτικά το παιχνίδι σε αρκετά σημεία μοιάζει με παιχνίδι τετραετίας (στην καλύτερη), πολλά textures είναι χαμηλής ποιότητας, υπάρχει ένα διαρκές pop-in γραφικών και η πλήρης απουσία anti-aliasing δημιουργεί shimmering και artifacts. Δυστυχώς η Game Freak έχει μείνει αρκετά πίσω σε αυτόν τον τομέα, ενώ το περιορισμένων δυνατοτήτων hardware δεν αποτελεί δικαιολογία όταν έχουμε δει αποτελέσματα όπως το Monster Hunter Rise.
Από πλευράς επιδόσεων σε docked μορφή, το παιχνίδι προσφέρει δυναμική 1080p ανάλυση και 30 fps, ενώ σε handheld η ανάλυση είναι στα 720p και πάλι στα 30 fps. Και στα δυο modes υπάρχουν αρκετά frame drops, τα οποία όμως είναι πολύ λίγα δεν χαλάνε την όλη εμπειρία.
Από την άλλη, το soundtrack είναι εξαιρετικό με κλασσικούς ήχους να έχουν γίνει remix, ενώ και η μουσική της μάχης είναι από τις καλύτερες που έχουμε ακούσει στη σειρά. Αυτό που απουσιάζει και πάλι, και θα θέλαμε κάποια στιγμή να δούμε σε παιχνίδι Pokemon, είναι τα ολοκληρωμένα voice-overs.
Το Pokemon Legends: Arceus είναι επιτέλους εδώ και είναι η πολυπόθητη νέα πνοή που αναζητούσαμε από το franchise. Οι αλλαγές που προσφέρει είναι αρκετές -άλλες καλές, άλλες κακές- όμως σίγουρα θα ικανοποιήσει τη μεγαλύτερη μερίδα των fans. Δεν αποτελεί το καλύτερο παιχνίδι Pokemon, αλλά είναι φουλ διασκεδαστικό και προσφέρει μια ικανοποιητική βάση πάνω στην οποία ελπίζουμε να χτίσουν τα επόμενα παιχνίδια Legends.
Βαθμολογία
Πληροφορίες
Τίτλος: Pokémon Legends: Arceus
Διαθέσιμο σε: Nintendo Switch
Δοκιμάστηκε σε: Nintendo Switch
Εταιρεία Ανάπτυξης: Game Freak
Εκδότρια Εταιρεία: Nintendo / The Pokémon Company
Είδος: Action RPG
Ηλικίες: 7+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 28 Ιανουαρίου 2022
To παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη CD Media για τις ανάγκες του review.