Την ετήσια συγκέντρωση προγραμματιστών και υπευθύνων ανάπτυξης λογισμού και συσκευών για τις πλατφόρμες της, διοργάνωσε χθες Δευτέρα και ώρα Ελλάδος 20.00, η Apple.

Ο λόγος βέβαια για το συνέδριο Apple World Wide Developers Conference 2015 (εν συντομία WWDC), το 26ο κατά σειρά, στο οποίο οι παρευρισκόμενοι προέρχονταν από 70 χώρες. Μάλιστα, για πρώτη φορά στην ιστορία του συνεδρίου, το 80% του πλήθους ήταν εκεί για πρώτη φορά, ένα στοιχείο που περιγράφει την μαζική αποδοχή, αναγνώριση και προτίμηση στα προϊόντα, ιδέες και φιλοσοφία πρακτικών της εταιρείας ανά τον κόσμο. Η παρουσίαση της Apple κάλυψε πολλά και διάφορα, ανάμεσα σε αυτά και το νέο Λειτουργικό Σύστημα 10.11 για Macintosh υπολογιστές ή όπως αλλιώς «OS X El Capitan ».

Το νέο λοιπόν Λειτουργικό Σύστημα εστιάζει σε δύο τομείς, ο ένας είναι μερικά νέα στοιχεία, ιδιαίτερα πρωτοποριακά και εξυπηρετικά και ο άλλος είναι η τρομερή βελτίωση απόδοσης του υπολογιστή. Οι βελτιώσεις, λαμβάνουν χώρα «κάτω από το καπώ» (όπως είναι ο συνήθης χαρακτηρισμός στη «κομπιουτερίστικη» γλώσσα»), δηλαδή δεν είναι υπό την μορφή κάποιων νέων εξωπραγματικών λειτουργιών, που περιπλέκουν την χρηστική εμπειρία, αντιθέτως είναι βελτίωση των επιμέρους προγραμματιστικών στοιχείων του Λειτουργικού Συστήματος, με σκοπό την αύξηση επιδόσεων των εφαρμογών. Έτσι, ο χρήστης ουσιαστικά λαμβάνει περισσότερη «δύναμη» από τον υπολογιστή του, χρησιμοποιώντας τα αγαπημένα του προγράμματα με αυξημένη ευελιξία, απόδοση, ενώ ακόμη σημαντικότερα, βελτιώνεται και η απόδοση της μπαταρίας όσο αφορά τους φορητούς Mac (Macbook). Ας περάσουμε να δούμε τι νέο προσφέρει το OS X El Capitan.

Διαχωρισμός Προβολής

Ο διαχωρισμός προβολής ή κατά το αγγλικότερο «Split View», επιτρέπει την προβολή δύο ξεχωριστών εφαρμογών η μία δίπλα στην άλλη, διαμοιράζοντας την οθόνη στην μέση, για παράδειγμα το σερφάρισμα στο Διαδίκτυο μέσω Safari ή Firefox και την χρήση email. Φυσικά, δεν περιορίζεται η προβολή μόνο στο διαχωρισμό οθόνης στην μέση για έκαστη εφαρμογή, αλλά προσφέρεται η ελευθερία στον χρήστη να επιλέξει το ποσοστό οθόνης που θα καταλαμβάνει η κάθε μια, με πάρα πολύ απλό τρόπο: με το «βελάκι» (pointer) ανάμεσα στις εφαρμογές, απλώς σύρει την διαχωριστική γραμμή αριστερά – δεξιά, ώστε να φέρει τον διαχωρισμό οθόνης όπως ακριβώς επιθυμεί. Απλά, γρήγορα και κυρίως εξυπηρετικά. Προχωράμε στο επόμενο χαρακτηριστικό.

Mission Control – Οικεία χρήση, νέα λειτουργικότητα

Ως Mission Control χαρακτηρίζει η Apple την λειτουργία του OS X για την διαχείριση των ανοιχτών παραθύρων που έχουν οι εφαρμογές. Όταν δηλαδή έχουμε πολλαπλά παράθυρα ανοιγμένα στο desktop ενός Mac και ενεργοποιούμε το Mission Control, είτε κινώντας προς τα πάνω τρία δάκτυλα στην επιφάνεια αφής (touchpad), είτε μέσω ειδικού κουμπιού στο πληκτρολόγιο, είτε μετακινώντας το βελάκι σε κάποια γωνία της οθόνης (ανάλογα τι μας εξυπηρετεί), τότε εμφανίζονται όλα μαζεμένα στην οθόνη, ώστε να επιλέξουμε αυτό που θέλουμε. Πλέον όμως, έχουμε περαιτέρω επιλογές, που χαρακτηρίζονται από αμεσότητα, απλότητα και ευκολία στον χειρισμό. Μπορούμε να μεγεθύνουμε ένα παράθυρο σε πλήρη οθόνη (full screen) και όπως ακριβώς είναι, να το «τσιμπήσουμε» με το βελάκι και κατόπιν να το μεταφέρουμε στην κορυφή της οθόνης, όπου αυτόματα ενεργοποιείται το Mission Control, ώστε να το μεταφέρουμε σε μια ξεχωριστή, αυτόνομη επιφάνεια εργασίας (desktop). Με την άνεση και ευελιξία του νέου Mission Control, ουσιαστικά δεν έχουμε κανένα περιορισμό στο πως βλέπουμε και διαχειριζόμαστε τα παράθυρα / εφαρμογές σε έναν Mac.

Θέλουμε πολλαπλά παράθυρα σε μια επιφάνεια εργασίας; Γίνεται. Θέλουμε 2, 3, 4 ή όσες τέλος πάντων θέλουμε επιφάνειες η κάθε μία με συστοιχία παραθύρων και κάποιες με παράθυρα full screen; Επίσης γίνεται. Μήπως μας βολεύει περισσότερο να έχουμε διάφορες επιφάνειες εργασίας, ξεχωριστές σαφώς, όπου σε κάθε μια έχουμε δύο παράθυρα διαχωρισμένα όπως περιγράφουμε παραπάνω; Εννοείται ότι γίνεται. Η Apple πλέον παρέχει πλήρη ελευθερία χειρισμού παραθύρων, εφαρμογών και της επιφάνειας εργασίας στον χρήση, με απαράμιλλη αμεσότητα, και πάνω απ’ όλα με ευκολία στην διαχείριση, μέσω του γνωστού καλαίσθητου χαρακτήρα που την κάνει να ξεχωρίζει. Βέβαια, ένα Λειτουργικό Σύστημα θα ήταν λειψό τη σήμερον ημέρα αν δεν έχει και μια πάρα πολύ «δυνατή» υπηρεσία εύρεσης πληροφοριών. Οπότε περνάμε στο βελτιωμένο «Spotlight».

Spotlight – Ίδιος χαρακτήρας, βελτιωμένη χρηστικότητα

Η υπηρεσία Spotilght του νέου OS X El Capitan, αντιλαμβάνεται πιο φυσικό τρόπο ανθρώπινης σύνταξης στις αναζητήσεις μας (στα αγγλικά βέβαια). Έτσι για παράδειγμα, είναι πιο εύκολο να βρούμε τα κείμενα που συντάξαμε την προηγούμενη εβδομάδα, γράφοντας στο Spotlight την πρόταση «Documents I worked last week» και λαμβάνοντας απευθείας τα λεπτομερή αποτελέσματα.

Επιπλέον, το παράθυρο προβολής αποτελεσμάτων του Spotlight μπορεί πια να μεγεθυνθεί κατά βούληση, ακόμα και να τοποθετηθεί όπου θέλουμε στον ευρύτερο χώρο της οθόνης, σε αντίθεση με το προγενέστερο OS X Yosemite, όπου εμφανίζονταν αυστηρά στο κέντρο της οθόνης και με συγκεκριμένο μέγεθος παραθύρου. Τέλος, το Spotlight παραμένει να είναι ένα ισχυρό σημείο εύρεσης πληροφοριών, ανάμεσα σε αυτές η πρόγνωση καιρού, χρηματιστηριακές μετοχές και βίντεο από το Διαδίκτυο.

Mail – Ενσωμάτωση στοιχείων από το iOS

Η εφαρμογή «Mail» του νέου OS X El Capitan δανείζεται μερικά στοιχεία από αυτή του iOS για φορητές συσκευές, προσφέροντας μεγαλύτερη ευελιξία και άνεση χρηστικής εμπειρίας. Μπορεί δηλαδή, σύροντας το βελάκι προς τα αριστερά πάνω σε ένα μήνυμα να εμφανιστεί η επιλογή «διαγραφή» μόνο για αυτό ή προς τα δεξιά ώστε να το μαρκάρουμε read/unread, ανάλογα την επιθυμία μας. Βελτίωση παράλληλα έχει δεχθεί και ο τρόπος με τον οποίο δημιουργούμε ένα νέο μήνυμα, όπως για παράδειγμα όταν ανταλλάσσουμε μηνύματα με κάποιον που δεν είναι καταχωρημένος στην λίστα επαφών μας (contacts), τότε μας προτείνει να προστεθεί με ένα απλό κλικ.

Αντίστοιχα, όταν μια υφιστάμενη επαφή μας αλλάξει διεύθυνση email, η εφαρμογή μας ενημερώνει για αυτή την αλλαγή. Μικρές βελτιώσεις, αλλά εξόχως πρακτικές. Επίσης, η εφαρμογή Mail έχει βελτιώσει την λειτουργία της σε λειτουργία πλήρους οθόνης / full screen, ιδιαίτερα όταν συντάσσουμε ένα νέο μήνυμα, το οποίο μπορεί πλέον να «κυλίσει» προς το κάτω μέρος της οθόνης, ώστε να μπορέσουμε να δούμε στοιχεία που έχουμε σε άλλα email ή πχ στον φάκελλο με τις φωτογραφίες μας, να τα επιλέξουμε και κατόπιν να επανέλθει το μήνυμά μας, ώστε να τα προσθέσουμε σε αυτό. Στο προηγούμενο Λειτουργικό Σύστημα OS X Yoesemite για να το καταφέρουμε αυτό, θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε την κλασική μέθοδο μέσω Mission Control διαχείρισης παραθύρων, που και βέβαια είναι εξυπηρετική, αλλά ο νέος τρόπος είναι πολύ πιο άμεσος, εύκολος αποδοτικός και εξοικονομεί πολύτιμο χρόνο.

Safari – ο πλοηγός Διαδικτύου έγινε εξυπνότερος, πιο βολικός

Με τις βελτιώσεις που δέχθηκε το Safari, μπορεί ο χρήστης πλέον να έχει «καρφιτσωμένες» (pinned) τις ιστοσελίδες που επισκέπτεται συχνότερα, με έναν πολύ απλό τρόπο: σύροντας μια σελίδα στην άκρη αριστερά του Safari και στο νέο εικονίδιο, απευθείας αποθηκεύεται μια ιστοσελίδα για εύκολη μελλοντική πρόσβαση.

Αλήθεια σας έχει τύχει κάποια στιγμή να έχετε ανοιχτές πολλαπλές σελίδες, όπου από μια ακούγεται ο ήχος (από βίντεο ή κάποιο σχεδιαστικό χαρακτηριστικό), που σας ενοχλεί στην ροή εργασίας σας; Σύνηθες φαινόμενο. Ε, πλέον όχι! Με τη νέα δυνατότητα σίγησης (mute) μπορείτε να απαλλαγείτε από ενοχλητικούς ήχους.

Πολύ σημαντικές τεχνικές βελτιώσεις

Όπως αναφέραμε στην αρχή του κειμένου, η Apple αποφάσισε ναι μεν να ενσωματώσει νέες δυνατότητες στο καινούριο OS X El Capitan, όμως δε, εστίασε περισσότερο στις τεχνικές βελτιώσεις. Και τι βελτιώσεις!

Αναβαθμίσεις απόδοσης σε πολλαπλά επίπεδα που προσφέρουν μεταξύ άλλων 1.4x μεγαλύτερη ταχύτητα στο άνοιγμα εφαρμογών, 2x πιο άμεση απόκριση στην εναλλαγή μεταξύ προγραμμάτων, διπλάσια ταχύτητα λήψης email και τετραπλή αύξηση ταχύτητας στο άνοιγμα pdf αρχείων. Παράλληλα, το νέο OS X El Capitan επιφέρει έως και 50% αύξηση στην ταχύτητα των εφαρμογών, καθώς και 40% στην απόδοσή τους. Με πιο απλά λόγια, η επεξεργασία ενός βίντεο ή μιας φωτογραφίας, γίνεται στο μισό χρόνο απ’ ότι πριν, ενώ και η μπαταρία (όσο αφορά φορητούς Mac) αντέχει περισσότερη ώρα.

Η εταιρεία Adobe για παράδειγμα, γνωστή για προγράμματα όπως το Photoshop, ανέφερε πως το πρόγραμμα όταν εκμεταλλεύτηκε τις τεχνικές βελτιώσεις του νέου Λειτουργικού Συστήματος, απέκτησε οκταπλάσια απόδοση! Επίσης, για τους λάτρεις των videogames οι νέες συνθήκες του El Capitan θα προσφέρουν χαμόγελα ευχαρίστησης, διότι με την ενσωμάτωση του «Metal» προγραμματιστικού συνόλου, επιτυγχάνεται έως και δεκαπλάσια αύξηση απόδοσης των παιχνιδιών!

Με το νέο OS X El Capitan, είναι πασιφανές ότι η Apple εστιάζει τόσο στην ευκολία χρήσης χωρίς να θυσιάζει την εξυπηρέτηση, στην αμεσότητα και όμορφη χρηστική εμπειρία, όσο και στην απόδοση του υπολογιστή, ουσιαστικά κάνοντας τον ιδιοκτήτη ενός Mac να αισθάνεται ότι το μηχάνημά του έχει «νέο αέρα» απόδοσης. Όσοι λοιπόν ενδιαφέρονται να πάρουν μια πρώτη «γεύση» από το El Capitan μπορούν από τώρα, καθώς διατίθεται μια πρώιμη/δοκιμαστική έκδοση για όποιον το επιθυμεί, αρκεί να συμμετέχει στην ομάδα Apple Beta Software Program, ακολουθώντας τον σύνδεσμο: https://beta.apple.com/sp/betaprogram/. Όλοι οι υπόλοιποι, θα λάβουν το νέο Λειτουργικό Σύστημα, χωρίς να έχει ορισθεί ακόμα συγκεκριμένη ημερομηνία, το ερχόμενο Φθινόπωρο. Εμείς από την μεριά μας, δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι περισσότερο, παρά το ότι η Apple καταφέρνει να συνδυάσει την απλότητα με το νεοτερισμό, την καλαισθησία με την λειτουργικότητα και την συνεχόμενη προσφορά μιας εναλλακτική προσέγγισης στον κόσμο των υπολογιστών…

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.apple.com/osx/elcapitan-preview/