Του Παύλου Κρούστη
Συσκευή: OnePlus Nord
Πληροφορίες
Κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά:
Chipset: CPU: Qualcomm Snapdragon 765G 5G mobile platform / GPU: Adreno 620
Οθόνη: Fluid AMOLED 6.44″ (86.7% screen-to-body ratio) / Ανάλυση: 1080 x 2400 pixels (20:9 ratio) / Πυκνότητα: 408 ppi / Προστασία: Corning Gorilla Glass 5 / Ρυθμός ανανέωσης: 90Hz / Υποστήριξη HDR10+
Μνήμη: 8GB RAM // 128GB (UFS 2.1) αποθ. χώρος (δεν υπάρχει θύρα επέκτασης)
Κάμερα (τετραπλή): 48 MP, f/1.8, 26mm (wide), 1/2.0″, 0.8µm, PDAF, OIS
8 MP, f/2.3, 119˚ (ultrawide)
5 MP, f/2.4, (depth)
2 MP, f/2.4, (macro)
Υποστήριξη Dual-LED flash, HDR, panorama
Video: 4K@30fps, 1080p@30/60/240fps, gyro-EIS
Εμπρόσθια κάμερα (διπλή): 32 MP, f/2.5, (wide), 1/2.8″, 0.8µm
8 MP, f/2.5, 105˚ (ultrawide), 1/4.0″, 1.12µm
Υποστήριξη HDR
Video: 4K@30/60fps, 1080p@30/60fps
Μπαταρία: 4115 mAh (non-removable) / Warp Charge 30T fast charging (5V/6A)
Λειτουργικό σύστημα: OxygenOS 10.5.4 (Android 10)
Διαστάσεις: 158.3 x 73.3 x 8.2 χιλιοστά
Αδιαβροχοποίηση: Δεν υπάρχει πιστοποίηση / Είναι αδιάβροχο στα 30 εκ. βάθος για 30 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με την εταιρεία
Βάρος: 184 γραμμάρια
Συνδέσεις: LTE/LTE-A 4×4 MIMO, support up to DL Cat 18/UL Cat 13 (1.2Gbps /150Mbps) // Βand GSM: GSM850, GSM900, GSM1800, GSM1900 / WCDMA: B1, B2, B4, B5, B8, B9, B19 / LTE-FDD: B1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 12, 17, 18, 19, 20, 26, 28, 32, 66 / LTE-TDD: B34, 38, 39, 40, 41 / 5G: N1, N3, N7, N28, N78 / MIMO: LTE: B1, 3, 4, 7, 38, 41 NR: N1, N3, N7, N78 // Wi-Fi 2×2 MIMO, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, 2.4G/5G // Bluetooth 5.1, support aptX & aptX HD & LDAC & AAC // NFC // Εντοπισμός GPS (L1+L5 Dual Band), GLONASS, Galileo (E1+E5a Dual Band), Beidou, A-GPS, NavIC // Θύρες: USB 2.0, Type-C
Χρώματα: Gray Onyx, Blue Marble
Υποστήριξη Dual SIM: Υποστηρίζονται 2 nano-SIM παράλληλα
Τιμή: 449€
Δείτε την παρουσίαση:
Η OnePlus έρχεται πλέον επίσημα στην Ελλάδα με διανομέα την TCCM. Είχαμε δει ξανά στο παρελθόν συσκευές της κινεζικής εταιρείας να διανέμονται και στη χώρα μας, όμως πλέον απ’ ότι φαίνεται θα έχουμε σταθερή ροή, ενώ αναμένονται κι άλλες συσκευές εκτός του Nord για φέτος.
Η ιδιαίτερη πορεία της OnePlus ξεκίνησε μέσω ψηφιακής διανομής μόνο, μέσω προσκλήσεων πριν μερικά χρόνια, όταν είχε τη δυνατότητα να παράγει τα λεγόμενα “flagship killers”. Στην ουσία τα πρώτα χρόνια η εταιρεία κατασκεύαζε τηλέφωνα με κορυφαία χαρακτηριστικά σε πολύ πιο προσιτές τιμές απ’ ότι ο ανταγωνισμός. Η μία συσκευή ανά έτος τής έδινε τη δυνατότητα να είναι πιο επικεντρωμένη σε αυτό που κάνει και στην ουσία να χτίσει ένα premium brand, που έγινε συνώνυμο με την ποιότητα και το “value for money”.
Τα χρόνια πέρασαν και εκεί που είχαμε μία συσκευή τον χρόνο, πήγαμε στις 2, μετά στις 4 και φέτος για πρώτη φορά φαίνεται ότι θα έχουμε 5 συσκευές, αφού προστέθηκε το Nord στο portfolio και αναμένεται αργότερα να δούμε και τα OnePlus 8T και 8T Pro. Κάπου στο ενδιάμεσο η τιμή των συσκευών της εταιρείας αυξήθηκε σημαντικά και έτσι είχαμε κενό στην κατηγορία των 500-700 ευρώ, όπου βρίσκονταν παλιότερα οι συσκευές της, με τα τηλέφωνα της εταιρείας πλέον να ανταγωνίζονται τις υπόλοιπες ναυαρχίδες του χώρου τόσο σε χαρακτηριστικά, όσο και… στις τιμές.
Φέτος, η OnePlus προσάρμοσε τη στρατηγική της και αποφάσισε να κυκλοφορήσει ακόμη ένα smartphone, το οποίο έρχεται να κλείσει ένα κενό στη μεσαία κατηγορία. Το smartphone αυτό είναι το OnePlus Nord και υπόσχεται ότι επιστρέφει στην κατηγορία “flagship killer”. Αυτό τελικά δεν είναι ακριβώς αληθές, αλλά δεν σημαίνει παράλληλα ότι δεν έχουμε και value for money συσκευή. Ας δούμε παρακάτω πιο αναλυτικά.
Σχεδιασμός / Οθόνη
Τα τηλέφωνα της OnePlus πάντα ακολουθούσαν κοινές σχεδιαστικές γραμμές με άλλα τηλέφωνα και ποτέ δεν είδαμε κάτι πραγματικά διαφορετικό. Το Nord δεν αποτελεί εξαίρεση. Εκεί που αξίζει να εστιάσουμε όμως είναι στην ποιότητα κατασκευής, η οποία είναι πολύ καλή και δίνει την εντύπωση ακριβότερου τηλεφώνου από αυτό που κρατάμε.
Το OnePlus Nord διαθέτει premium κατασκευή, με γυαλί Gorilla Glass 5 μπρος και πίσω και πλαστικό γυαλιστερό πλαίσιο που μπορεί να μην έχει την ανθεκτικότητα του μετάλλου, όμως το θυμίζει στην όψη. Στο πίσω μέρος έχουμε την τετραπλή κάμερα σε κάθετη διάταξη με το λογότυπο της εταιρείας στο κέντρο και το όνομα τυπωμένο προς τα κάτω.
Δεν ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα της κατηγορίας, αλλά ακολουθεί μοντέρνες γραμμές και τα δύο χρώματα στα οποία διατίθεται το βοηθούν να γίνει πιο ελκυστικό. Στα χέρια μας έχουμε το… πιο «σοβαρό» Onyx Grey, όμως το Blue Marble είναι πιο φανταχτερό και ξεχωριστό.
Τα κουμπιά κάνουν το σωστό «κλικ» και είναι πολύ βολικά τοποθετημένα, ενώ έχουμε για μία ακόμη φορά τον διακόπτη για την επιλογή προφίλ, που εκτός από χαρακτηριστικός για τις συσκευές της OnePlus, είναι και πολύ χρήσιμος. Δεν υπάρχει πιστοποίηση για την αδιαβροχοποίηση, όμως μπορεί να μπει στο νερό στα 30 εκατοστά για 30 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με την εταιρεία. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως χυθεί νερό πάνω του, αλλά καλό είναι να μην σας πέσει στη θάλασσα, για παράδειγμα. Η δόνηση είναι ένα κομμάτι που μας φάνηκε πιο ποιοτικό απ’ ό,τι περιμέναμε για συσκευή της κατηγορίας.
Στο μπροστινό μέρος, η διπλή κάμερα πάνω αριστερά δυστυχώς πιάνει αρκετό χώρο, όμως το πλαίσιο της οθόνης (bezels) είναι πολύ λεπτό, κάτι που συνήθως βλέπουμε σε ακριβότερες συσκευές. Το ίδιο ακριβώς θα μπορούσαμε να πούμε και για τη Fluid AMOLED οθόνη. Δεν είναι μόνο τα 90Hz που συνιστούν κάτι τέτοιο, αλλά και η βαθμονόμησή της, με τα χρώματα να είναι εξαιρετικά, όπως και η πυκνότητά της στα 408 ppi, με ανάλυση Full HD+ στα 2400 x 1080 pixels. Η υποστήριξη HDR10+ δίνει την εντύπωση ότι η OnePlus επέλεξε να δώσει βάση σε αυτό το κομμάτι και είναι από τα highlights της συσκευής.
Κάμερες
To Nord διαθέτει τις κάμερες του OnePlus 8. Αυτό μπορεί να ακούγεται δελεαστικό, όμως λέει περισσότερα για το OnePlus 8, παρά για το Nord, καθώς δεν έχουμε την κορυφαία ποιότητα που θεωρητικά προσφέρει μια ναυαρχίδα. Δεν είναι καθόλου άσχημη, απλά δεν είναι αυτό που διαφημίζει η εταιρεία. Για την ακρίβεια, με τους 6 αισθητήρες έχουμε πολλές δυνατότητες λήψης, που βοηθούν για να προσπεραστούν κάποια εμπόδια, όμως άλλα δυστυχώς είναι απροσπέλαστα, λόγω κατηγορίας.
Δείγματα (πατήστε πάνω στις φωτογραφίες):
Συγκεκριμένα, στην πλάτη έχουμε έναν 48άρη αισθητήρα της Sony, που σε γενικές γραμμές αποδίδει αρκετά καλά, ιδιαίτερα υπό το φως του ηλίου και οι φωτογραφίες έχουν αρκετά καλή οξύτητα, ειδικότερα στη λειτουργία των 48MP. Αυτό που του λείπει είναι το εύρος, καθώς δεν αποδίδει καλά στις φωτογραφίες που συμπεριλαμβάνουν φωτεινά και σκοτεινά μέρη μαζί. Τείνει να υπερφωτίζει τα φωτεινά για να φανούν τα σκοτεινά και δυστυχώς δεν διορθώνεται με ρύθμιση της φωτεινότητας, καθώς κάπου θα χάσουμε σίγουρα λεπτομέρεια. Ο υπερ-ευρυγώνιος, παρότι εύχρηστος, δίνει εντελώς τυπικά αποτελέσματα.
Το Nord διαθέτει και macro φακό στα 2MP, αλλά και αισθητήρα βάθους στα 5MP. Το εφέ θολώματος χρησιμοποιείται σχετικά σωστά και βολικά, με τη λειτουργία πορτρέτου να χρησιμοποιεί αυτόματα 2x ζουμ και να εντοπίζει σχετικά καλά το αντικείμενο, πάντα σε συνθήκες ημέρας. Η απόδοση στη νυχτερινή λειτουργία δυστυχώς είναι κατώτερη των περιστάσεων, με ορατό θόρυβο σχεδόν σε κάθε περίπτωση.
Από τις κάμερες δεν μείναμε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξε τόσο το μικρό εύρος, όπως αναφέραμε και παραπάνω, αλλά και η περίεργη ισορροπία λευκού, που απέδιδε κάπως… τυχαία. Οι selfie κάμερες λειτουργούν αντίστοιχα όσον αφορά το white balance, αλλά έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα με 32MP για βασικό αισθητήρα, αλλά και υπερευρυγώνιο -κάτι που βλέπουμε στις ναυαρχίδες συνήθως- στα 8MP.
Βίντεο μπορεί να τραβήξει 4K30 η πίσω κάμερα και έως και 4Κ60 η μπροστινή. Για την κατηγορία του, το βίντεο ικανοποιεί, ενώ έχουμε οπτική και ηλεκτρονική σταθεροποίηση. Υπάρχει κι ένα mode που επιτρέπει λήψεις σε «κινηματογραφικό» 21:9, που βρήκαμε χαριτωμένο.
Επιδόσεις/UI/UX
Ένας από τους τομείς για τους οποίους μπορεί να υπερηφανεύεται η OnePlus είναι αυτός της εμπειρίας του χρήστη. Από τη στιγμή που θα αντικρύσετε το ιδιαίτερα ποιοτικό κουτί με τα περιεχόμενα, μέχρι το user interface που προσφέρει το OxygenOS της OnePlus, αλλά και τα ποιοτικά κλικ και δονήσεις της συσκευής, έχουμε ένα προϊόν πολύ προσεγμένο. Είναι κάτι που συνήθως στερείται προσοχής σε πολλές άλλες συσκευές εκεί έξω και θα θέλαμε να βλέπουμε πιο συχνά.
Συγκεκριμένα, το Nord προσφέρει το OxygenOS 10.5, το οποίο βασίζεται σε Android 10. Δίνει μια pure Android εμπειρία χωρίς ιδιαίτερο bloatware και διαθέτει μοντέρνο σχεδιασμό. Μεγάλη ποικιλία σε χαρακτηριστικά και παραμετροποίηση με απλά και καθαρά μενού, ενώ είναι σχεδόν δεδομένη η υποστήριξη ενημερώσεων για τα επόμενα τρία χρόνια.
Περνώντας στις επιδόσεις της συσκευής έχουμε το πιο δημοφιλές mid-range chipset της Qualcomm αυτήν τη στιγμή, τον Snapdragon 765G. Προσφέρει 5G δυνατότητες, κάτι που δίνει αυτόματα αξία στο κινητό, ενώ οι επιδόσεις του συγκρίνονται εύκολα με αυτές μιας ναυαρχίδας του 2018. Με λίγα λόγια δεν έχουμε gaming κινητό, αλλά σίγουρα δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα τόσο σε απαιτητικές εφαρμογές, όσο και στην πλειοψηφία των παιχνιδιών.
Αυτονομία/Φόρτιση
Τα 4,115 mAh της μπαταρίας σε συνδυασμό με τον ιδιαίτερα αποδοτικό Snapdragon 765G δίνουν αρκετά καλή αυτονομία, ενώ, όπως έχουμε δηλώσει ξανά, τα 90Hz της οθόνης είναι το “sweet spot” σε συνδυασμό με την απόκριση. Έχουμε κάτι παραπάνω από μια φουλ ημέρα χρήσης, ενώ και η φόρτιση με τον φορτιστή που υπάρχει στο πακέτο είναι στα 30W, κάτι που σημαίνει ότι φτάνει 0-70% σε περίπου 30 λεπτά. Το Warp Charge της OnePlus έχει χάσει την πρωτιά του Dash charge που είχε κάποτε η εταιρεία, όμως παραμένει σε πολύ καλό επίπεδο σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Συμπέρασμα
Τελικά, το OnePlus Nord σηματοδοτεί την επιστροφή της εταιρείας στο… flagship killing; Όχι. Αυτό δεν κάνει το Nord όμως άσχημη συσκευή, καθώς το cool όνομα συνοδεύεται από πολλά θετικά στοιχεία. Η οθόνη και το λογισμικό είναι κορυφαίας ποιότητας, ενώ ο επεξεργαστής, δεδομένης της κατηγορίας και της τιμής του Nord, είναι ο καλύτερος δυνατός. Οι κάμερες είναι απλά “OK” και η αυτονομία ικανοποιεί, όμως γενικά, μην περιμένετε θαύματα.
Συνολικά, έχουμε ένα εξαιρετικό mid-ranger, που σε αρχική τιμή μπορούμε να προτείνουμε σχετικά εύκολα, ενώ σε έκπτωση (όπως είναι τώρα, στα 362 ευρώ) το προτείνουμε ανεπιφύλακτα.
Βαθμολογία: 8/10
Δανειστήκαμε τη συσκευή για τις ανάγκες του review.