Σε μια σειρά σημαντικών ανακοινώσεων προέβη η Microsoft την Τετάρτη, στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης Build 2015. Μεταξύ αυτών δεσπόζει το Microsoft Edge: πρόκειται για το όνομα του νέου της browser, που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του αποκαλούμενου Project Spartan.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Ars Technica, ο νέος browser- διάδοχος του διάσημου Internet Explorer- διαθέτει νέα μηχανή, ενώ στα νέα χαρακτηριστικά του περιλαμβάνεται η νέα σελίδα New Tab, η οποία προβάλλει σελίδες, εφαρμογές που σχετίζονται με αυτές και άλλο υλικό, βάσει υλικού που έχει δοθεί από τον χρήστη στην ψηφιακή βοηθό της εταιρείας, Cortana. Επίσης, μεταξύ των άλλων χαρακτηριστικών του περιλαμβάνεται το Web Extensions, με browser extensions γραμμένα σε HTML και JavaScript.

Tα εν λόγω extensions μπορούν να εισαχθούν από άλλους browsers, όπως ο Chrome και ο Firefox, με λίγες μόνο αλλαγές. Επίσης, στον Edge έχει εισαχθεί και το Reddit Enhancement Suite, δημοφιλές plugin που λειτουργεί με κάθε browser εκτός του Explorer.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Mashable, o Εdge χαρακτηρίζεται από μινιμαλιστικό σχεδιασμό, ειδικά για να προβάλλονται οι ιστοσελίδες σε πρώτο πλάνο, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα άλλα στοιχεία (εικονίδια κλπ) που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν το φόρτωμά τους.

Επίσης, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα στην ενσωμάτωση της ψηφιακής «βοηθού», Cortana, η οποία θα ενεργοποιείται όταν ο χρήστης «χτυπά» keywords στην address bar ή επιλέγει θέματα σε μια ιστοσελίδα. O Edge θα αρχίσει να διατίθεται με τα Windows 10 αργότερα μέσα στο έτος.

Μεταξύ των σημαντικών ανακοινώσεων της συνδιάσκεψης ήταν και η διευκόλυνση της έλευσης εφαρμογών iOS και Android στην πλατφόρμα εφαρμογών των Windows.

Η εταιρεία παρουσίασε δύο νέα software development kits τα οποία μακροπρόθεσμα θα επιτρέψουν σε χρήστες του λειτουργικού να «τρέχουν» εφαρμογές για τα λειτουργικά της Google και της Apple σε συσκευές με Windows 10, φέρνοντας περισσότερες εφαρμογές στο λειτουργικό- ναυαρχίδα της. Επίσης, στα τηλέφωνα με Windows θα περιλαμβάνεται και ένα υποσύστημα Android, όπως έγινε γνωστό.