Του Παύλου Κρούστη
Πληροφορίες
Τίτλος: Mafia III
Πλατφόρμες: PlayStation 4 / Xbox One / PC
Tested on: PlayStation 4
Εταιρεία Ανάπτυξης: Hangar 13 / 2K Czech
Εκδότρια Εταιρεία: 2K Games / Take-Two Interactive
Είδος: Action-Adventure
Ηλικίες: 18+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 7 Οκτωβρίου 2016
Εισαγωγή
Η σειρά Mafia έσκασε σαν κομήτης πριν 14 χρόνια, κλέβοντας τις καρδιές των gamers, ενώ ήρθε αντιμέτωπο με τα μεγαθήρια, που ονομάζονται Grand Theft Auto. Το πρώτο Mafia ήταν από τους πρώτους τίτλους που ακολούθησαν τα χνάρια της σειράς GTA και από τις πολύ σπάνιες περιπτώσεις, που κατάφερε να διατηρήσει το δικό της ύφος και στυλ, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των gamers. Μετά τα εξαιρετικά reviews και τις πολύ καλές πωλήσεις, ο τίτλος κυκλοφόρησε και σε PS2 και Xbox One.
Η συνέχεια ήρθε με το Mafia II το 2010, 8 ολόκληρα χρόνια αργότερα. Το σενάριο του παιχνιδιού και πάλι είχε ως θέμα έναν κακοποιό, που μέσω προδοσίας τα έβαζε με το… «σινάφι» του, όμως δυστυχώς ο τίτλος σκόραρε χαμηλότερα από τον προκάτοχό του, κυρίως λόγω της έλλειψης side missions και έλλειψης καινοτομιών. Η ιστορία, η ατμόσφαιρα και οι χαρακτήρες όμως και πάλι αποτέλεσαν παράδειγμα προς μίμηση.
Φέτος επιτέλους κυκλοφόρησε το τρίτο μέρος της σειράς, το οποίο και έμελλε να παραδοθεί στα media προς Review έπειτα από την επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας του καταστήματος, κάτι το οποίο δυστυχώς φαίνεται να γίνεται όλο και πιο συχνό φαινόμενο και κακό σημάδι για την ποιότητα του τίτλου, αν κρίνουμε από τις ως τώρα εμπειρίες μας. Πώς πήγε το Mafia III λοιπόν; Έπεσε στην παγίδα; Διαθέτει καινοτομίες; Καταφέρνει να διατηρήσει τα εκπληκτικά σεναριακά standards των προηγούμενων τίτλων;
Σενάριο
Το Mafia III σας βάζει στη θέση του Lincoln Clay, ενός μιγά, με μητέρα αφρικανικής καταγωγής και πατέρα αγνώστων στοιχείων, αλλά πιθανώς λευκό. O Lincoln μεγάλωσε στη δεκαετία του ’50 σε ανάδοχη οικογένεια αφρο-αμερικανών μαφιόζων στο New Bordeaux, μια πόλη που είναι εμπνευσμένη από τη Νέα Ορλεάνη. Στη συνέχεια αποφάσισε να καταταγεί στο στρατό, όπου πολέμησε στον πόλεμο του Βιετνάμ. Το παιχνίδι ξεκινά με την επιστροφή του ήρωά μας, καθώς μας γνωρίζει έναν-έναν την οικογένειά του, αλλά και τους χαρακτήρες, τους οποίους έχει γύρω του.
Ο Lincoln μαθαίνει άμεσα ότι η οικογένειά του, που στηρίζεται στη φιλία μερικών ατόμων αμφιβόλου ηθικής, έχει προβλήματα. Σύντομα κανονίζεται μια δουλειά, που θα αποφέρει σε όλους τα χρήματα, που επιθυμούν, ώστε να λύσουν τα προβλήματά τους. Όπως είναι αναμενόμενο όμως, τα πράγματα δεν πάνε όπως περίμεναν και ο Lincoln μένει μόνος του έπειτα από συγκεκριμένα σοκαριστικά γεγονότα.
Δείτε περισσότερα βίντεο από το Mafia III ΕΔΩ.
Το Mafia III εξιστορεί την άνοδο του Lincoln στην κορυφή της πυραμίδας από τον πάτο. Προσπαθώντας να ξεπαστρέψει το βασικό του αντίπαλο και να πάρει την εκδίκησή του, ο Lincoln πρώτα θα «ξεριζώσει» όλα τα τσιράκια του, θα ανέβει στους υπαρχηγούς του και μετά θα φτάσει σε αυτόν… Κάθε ένας από τους εχθρούς του Lincoln διαθέτει μια ηγετική θέση σε κάποιο τομέα της πόλης. Είτε είναι κάποια βιομηχανία, κάποιο μαγαζί, υπεύθυνος για κάποιο είδος εμπορίου κλπ., ο Lincoln θα συνάψει φιλίες με τρεις αντι-ήρωες, με τους οποίους θα συνεργαστεί για να βγάλει από τη μέση τον αρχι-μαφιόζο, για τον οποίο δούλευε στην αρχή της ιστορίας.
Η ιστορία του παιχνιδιού αποτελεί ένα ιδιαίτερα ελκυστικό σενάριο εκδίκησης, ενώ οι άκρως ενδιαφέροντες χαρακτήρες δίνουν την απαραίτητη στήριξη για να φτάσετε ως το τέλος.Πρόκειται για ένα σενάριο, το οποίο αν και έχουμε ξαναδεί, λειτουργεί με πραγματικά μοναδικό τρόπο. Ο ένας λόγος είναι η εξαιρετική ποιότητα των χαρακτήρων του, κάτι το οποίο σπανίζει ιδιαίτερα για τα video games στις μέρες μας και το δεύτερο είναι ο τρόπος αφήγησης. Ως ένα άλλο ντοκυμαντέρ, το Mafia III τοποθετεί ορισμένους χαρακτήρες-κλειδιά στη θέση του αφηγητή, οι οποίοι είναι σα να μιλούν σε κάποια εκπομπή και να δίνουν κάποια συνέντευξη για τον Lincoln και τα όσα έγιναν. Για παράδειγμα, ο παπάς που μεγάλωσε τον Clay ή ο πράκτορας της CIA, που βοήθησε τον Lincoln να ρίξουν τον αρχι-μαφιόζο είναι δύο από τους αφηγητές μας.
Η συγκεκριμένη τεχνική αφήγησης είναι άκρως πρωτότυπη για video game και η Hangar 13 μας εξέπληξε, που επέλεξε κάτι τέτοιο. Το αποτέλεσμα δε, είναι άκρως αποδοτικό. Νιώθουμε ότι όντως γνωρίζουμε μέσα από τα λόγια τους τον πρωταγωνιστή μας και φυσικά αυτό γίνεται με ακόμα μεγαλύτερη ευκολία, όταν αυτοί οι χαρακτήρες έχουν δικό τους βάρος, όντας τόσο καλογραμμένοι. Κάθε χαρακτήρας στο Mafia III έχει το δικό του στυλ, τη δική του ρεαλιστική συμπεριφορά, είναι εκτός των καθιερωμένων ευτυχώς και τελικώς πείθει.
Σαν κερασάκι στην τούρτα έρχεται ο Vito, πρωταγωνιστής του Mafia II, οποίος θα προστεθεί (ως ένας εκ των τριών) στην ομάδα του Lincoln, που θα τον βοηθήσουν στην επίτευξη του στόχου του. Ο Vito πλέον είναι αρκετά χρόνια μεγαλύτερος και είναι μια εξαιρετική τακτική, που χρησιμοποίησαν οι σεναριογράφοι για να συνδέσουν το Mafia II και να επιβραβεύσουν έτσι όσους είχαν παίξει και το δεύτερο παιχνίδι της σειράς, παρόλο που κατά τ’ άλλα τα δύο παιχνίδια είναι άσχετα μεταξύ τους σε σεναριακό επίπεδο.
Εκτός των παραπάνω, ο τίτλος διακατέχεται από μια ανυπέρβλητη ατμόσφαιρα, εξαιρετικά πιστή στην εποχή των χίπις, αλλά και του κοινωνικού ρατσισμού κατά των αφρο-αμερικανών, όπως φαίνεται σε όλους τους τομείς. Η Hangar 13 ασκεί τη δική της κριτική, η οποία παραμένει διαχρονική παραδίδοντας έτσι έναν ενήλικο τίτλο για σκεπτόμενους gamers. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την κριτική που ασκεί το παιχνίδι στα ρατσιστικά φαινόμενα ΕΔΩ.
Συνολικά, το Mafia III μάς άφησε άκρως ικανοποιημένους όσον αφορά την ατμόσφαιρα της εποχής και το σενάριό του σε σημείο που καταφέρνει να σώσει το συνολικό εγχείρημα της Hangar 13, παρά των παρατυπιών, για τις οποίες θα διαβάσετε παρακάτω. Άλλωστε με ένα καλό στόρυ, το παιχνίδι πραγματικά μπορεί να σε κερδίσει… Ο Lincoln αποτελεί εξαιρετικό πρωταγωνιστή, νιώσαμε μέρος της δεκαετίας του ’60 και θέλουμε να δούμε περισσότερα πράγματα από την Hangar 13.
Gameplay
To gameplay του τίτλου ακολουθεί αρκετά πιστά τις γραμμές που έχουν θέσει οι πρώτοι δύο τίτλοι όσον αφορά κυρίως την open world φύση, την εστίαση στην ιστορία, η οποία και οδηγεί το gameplay, αλλά και το shooting/covering μέρος. Το Mafia III, όπως και το ΙΙ πριν από αυτό, είναι ένας αρκετά γραμμικός τίτλος παγιδευμένος στην open world φύση του. Ευτυχώς (εν μέρει) μέχρι κάποιο σημείο και όχι σαν το Mafia II.
Το Mafia II σας άφηνε ελεύθερους σε ένα χάρτη, όπου απλά ακολουθούσατε τη μία βασική αποστολή μετά την άλλη. Πέρα από τα collectibles, δεν είχε να κάνετε οτιδήποτε άλλο. Η κατάσταση έχει διορθωθεί ελαφρώς για το τρίτο μέρος, αλλά δυστυχώς η δομή, που επέλεξε να ακολουθήσει η εταιρία καταντά ιδιαίτερα κουραστική.
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, θα πρέπει να βγάλετε από τη μέση όλους τους υπαρχηγούς και τα τσιράκια του αρχι-μαφιόζου. Ο αρχηγός της μαφίας έχει 3 υπαρχηγούς. Ο κάθε υπαρχηγός έχει από δύο τσιράκια. Αυτή είναι η βασική δομή της μαφίας, που θα αντιμετωπίσετε. Στόχος σας και βασική σας αποστολή είναι να τους σκοτώσετε όλους, έναν-έναν. Για κάθε έναν θα πρέπει να οργανώσετε σχέδιο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρείτε πληροφορίες για αυτόν και την επιχείρησή του και να βρείτε με ποιο τρόπο θα τον εξοντώσετε.
Η δομή αναλύεται ακόμη περισσότερο, καθώς καθένα από τα τσιράκια, θα έχει άλλα δύο τσιράκια και ακόμα πιο κάτω υπάρχουν οι μπράβοι και οι υπόλοιποι… κατώτεροι υπάλληλοι. Θα έχετε τη δυνατότητα να τους σκοτώσετε είτε κατά τη διάρκεια των side missions, είτε να τους αφήσετε και να τους «φάτε» μαζί με τα τσιράκια.
Ενώ όλη η δομή έχει πολύ ωραία συνοχή και είναι πολύ λογική, δυστυχώς κουράζει. Η μόνη διαφορά, που θα βρείτε σε κάθε παρακλάδι είναι η επιχείρηση που διατηρεί το κάθε μέλος της οργάνωσης και κατά συνέπεια το μέρος που θα τους αντιμετωπίσετε. Για παράδειγμα, κάποιους θα τους βρείτε σε γραφεία, άλλους σε εργοστάσια, άλλους σε σφαγεία, κ.ο.κ.
Για κακή μας τύχη, το ζουμί του τίτλου έγκειται μόνο στις shooting μάχες και σε κάποια μικρή εξερεύνηση, που θα κάνετε στην πόλη για να βρείτε κυρίως κάποια ηλεκτρονικά εξαρτήματα, τα οποία σας βοηθούν ώστε να βάλετε κοριούς σε όλη την πόλη (ανά περιοχές). Αυτό θα σας βοηθήσει να βρείτε πού κρύβονται οι κακοποιοί και εν συνεχεία σας δίνει τη δυνατότητα να τους πάρετε και με το μέρος σας, αντί να τους σκοτώσετε.
Το Mafia III σάς δίνει τη δυνατότητα να χτίσετε τη δική σας αυτοκρατορία κομμάτι-κομμάτι. Χρησιμοποιώντας τους τρεις χαρακτήρες, που προαναφέραμε, με τους οποίους θα συνεργαστείτε, έχετε τη δυνατότητα, κάθε περιοχή που κερδίζετε, να τους αναθέσετε να τη φυλούν και να την εκμεταλλεύονται, δίνοντάς σας ποσοστά. Όσο φροντίζετε κάποιον, τόσο πιο κοντά σας τον έχετε. Αυτό έχει επίπτωση σε κάποια πλεονεκτήματα για εσάς, καθώς θα έχετε κάποιες ευκολίες, όπως ένα βανάκι με όπλα ή μια ομάδα, που θα σας βοηθά στις μάχες και άλλα πολλά.
Ουσιαστικά και πέρα από την παραπάνω οργάνωση, στο Mafia III, το μόνο που θα κάνετε είναι να σπάτε πόρτες με ένα mini-game, που θα δείτε, να μαζεύετε τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα που αναφέραμε και να μάχεστε σε μάχες με όπλα, ενώ παράλληλα μπορείτε να παίξετε και stealth. Το stealth στο Mafia III είναι εύκολο, γρήγορο και σας συμφέρει. Απλά κάνετε έναν έλεγχο του χάρτη να βρείτε πού είναι οι εχθροί σας και βρίσκετε ένα μονοπάτι, που σας επιτρέπει να τους βγάλετε από τη μέση έναν-έναν.
Το σύνολο κουράζει έπειτα από περίπου 10 ώρες, ενώ θα χρειαστείτε περίπου 20-30 ώρες για να το τερματίσετε. Η αρχή του είναι εξαιρετική, η κοιλιά στη μέση είναι τεράστια και επανέρχεται στο τέλος. Η Hangar 13 απέφυγε να στήσει έτσι ενδιαφέρουσες Main Missions, διατηρώντας ένα συγκεκριμένο καλούπι. Αυτό το καλούπι όμως είναι η ουσία του και πιθανώς να σας αποτρέψει από το να δείτε το τέλος της ιστορίας. Ευτυχώς το σενάριο λειτουργεί αρκετά καλά ως αντίβαρο, δίνοντας το απαραίτητο κίνητρο για κάτι τέτοιο.
Τεχνικός Τομέας
Δοκιμάσαμε το Mafia III τόσο με τα patches 1.02, 1.03, όσο και με το 1.04, που κυκλοφορεί αυτήν τη στιγμή. Το παιχνίδι μέχρι το τελευταίο patch είχε αρκετά θέματα. Στα πρώτα του βήματα, το παιχνίδι κράσαρε συχνά και έπρεπε να ξεκινήσει από την αρχή. Πολλά προβλήματα με τον ήχο, διατηρούνται μέχρι και τώρα με το τελευταίο patch. Ένα πολύ κοινό θέμα υπήρχε με το φωτισμό του τίτλου, όπου δε λειτουργούσε σωστά ή τα σύννεφα φαίνονταν να τρέχουν μαζί με τις σκιές πολύ πιο γρήγορα.
Σε πιο πρακτικά θέματα, μπορεί τα αυτοκίνητα να μην κινούνταν ή τα προβλήματα με το collision να σας έβγαζαν μέσα σε πόρτες ή τοίχους ή να μην μπορείτε να διαδράσετε με κάτι από το περιβάλλον σας ή κάποιον εχθρό. Ευτυχώς, παίζοντας το μεγαλύτερο μέρος του τίτλου με το patch 1.04, οφείλουμε να πούμε ότι τα περισσότερα και τα σημαντικότερα προβλήματα πλέον έχουν λυθεί.
Δυστυχώς, η δομή του καταντά «φτηνή» έπειτα από κάποιες ώρες, καθώς η επανάληψη κουράζει με τη μικρή ποικιλία δραστηριοτήτων να μη βοηθά καθόλου. Δοκιμάσαμε αρκετά μάλιστα, το παιχνίδι στην έκδοση PS4 Pro, όπου παίξαμε σε 1080p display. Ενώ θα αναλύσουμε σε άλλο άρθρο την εμπειρία μας με το PS4 Pro, το Mafia είναι από τα λίγα παιχνίδια ως τώρα, που είδαμε βελτίωση τόσο στις επιδόσεις του, με καλύτερο framerate και πολύ πιο σταθερό, αλλά και τη χρήση του supersampling, που βελτιώνει αισθητά την ποιότητα της εικόνας σε έναν τίτλο όπως το Mafia III, που πάσχει αρκετά από shimmering και aliasing στη βασική έκδοση. Συνολικά, θα δείτε μια αρκετά πιο καθαρή εικόνα, ακόμα και αν η ανάλυση των textures παραμένει ίδια.
Γενικά, τα γραφικά του τίτλου και εξαιρώντας τα παραπάνω bugs, κυμαίνονται από καλά έως πολύ καλά, με τον φωτισμό να κλέβει την παράσταση παρέα με τα υπέροχα cutscenes και τη λεπτομέρεια στα πρόσωπα των χαρακτήρων. Όντας storytelling παιχνίδι, η Hangar 13 έδωσε ιδιαίτερη σημασία στους χαρακτήρες και τις εκφράσεις τους.
Ο ήχος είναι ως επί το πλείστον εξαιρετικός με αρκετά καλά εφέ, ωραίες λεπτομέρειες, όπως το muffling όταν τρακάρετε με το αυτοκίνητο, αλλά και απίθανη δουλειά στα voice-overs. Η μουσική του τίτλου είναι ένα από τα πιο δυνατά του σημεία με licensed soundtrack όλων των κορυφαίων τραγουδιών της εποχής. Οι σταθμοί στο ράδιο διαθέτουν πρόγραμμα που ευχόμαστε να υπήρχε και στο δικό μας ράδιο να το ακούμε κάθε μέρα.
Ο χειρισμός δεν είναι από τα καλύτερά του σημεία, με τον Lincoln να μην είναι πάντα «υπάκουος» και να στρίβει λίγο άτσαλα. Η οδήγηση επίσης θέλει συνήθεια, όπως και η σκόπευση. Όμως το σύστημα κάλυψης λειτουργεί αρκετά καλά και στην τελική αυτό είναι που θα χρειαστείτε για τις πιο έντονες στιγμές σας.
Συμπέρασμα
To Mafia III ήταν ένας από τους πιο αναμενόμενους τίτλους από τη στιγμή, που ανακοινώθηκε. Η εποχή που διαδραματίζεται ο τίτλος δεν είναι συνηθισμένη για τα video games, όμως η Hangar 13 κατάφερε και την πέτυχε επ’ ακριβώς, μεταφέροντας την ατμόσφαιρα όπως έπρεπε. Η ιστορία του παιχνιδιού αποτελεί ένα ιδιαίτερα ελκυστικό σενάριο εκδίκησης, ενώ οι άκρως ενδιαφέροντες χαρακτήρες δίνουν την απαραίτητη στήριξη για να φτάσετε ως το τέλος.
Δυστυχώς, η δομή του καταντά «φτηνή» έπειτα από κάποιες ώρες, καθώς η επανάληψη κουράζει με τη μικρή ποικιλία δραστηριοτήτων να μη βοηθά καθόλου. Τα σοβαρά bugs, που υπήρχαν όταν κυκλοφόρησε ο τίτλος ευτυχώς έχουν εξαλειφθεί, όμως ακόμα μπορεί να πετύχετε κάποια στο δρόμο σας. Το New Bordeaux είναι υπέροχο… για μερικές ώρες μέχρι να βαρεθείτε. Αν σας αρέσουν όμως τα σενάρια εκδίκησης, τότε θα θελήσετε να δείτε τον Lincoln να παίρνει τη δική του.