Ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜΙΤ στις ΗΠΑ δημιούργησαν την πρώτη κάψουλα-αισθητήρα που περιέχει γενετικά τροποποιημένα βακτήρια, τα οποία μπορούν να διαγνώσουν την αιμορραγία στο στομάχι.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα «τσιπάκι» με βακτήρια, το οποίο συνδυάζει αισθητήρες από ζωντανούς μικροοργανισμούς με ηλεκτρονικά πολύ χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Ο βακτηριακός-ηλεκτρονικός αισθητήρας μετατρέπει το «σήμα» (δηλαδή τη βιολογική αντίδραση) των βακτηρίων σε ασύρματο ηλεκτρονικό σήμα, το οποίο στη συνέχεια είναι δυνατό να διαβαστεί από ένα «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο. Με τη βοήθεια μιας ειδικής εφαρμογής Android, τα στοιχεία αυτά μπορούν εν συνεχεία να αναλυθούν.
Τα τελευταία χρόνια οι συνθετικοί βιολόγοι έχουν κάνει μεγάλα βήματα προόδου στην τροποποίηση των βακτηρίων, έτσι ώστε αυτά να ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένα περιβαλλοντικά ερεθίσματα π.χ. της ρύπανσης, ή σε βιοδείκτες κάποιας ασθένειας.
Οι ερευνητές του ΜΙΤ τροποποίησαν ένα στέλεχος από το γνωστό βακτήριο E.coli, έτσι ώστε να εκπέμπει φως, όταν έρχεται σε επαφή στο γαστρεντερικό σύστημα με την ουσία αίμη, η οποία αποτελεί συστατικό του αίματος.
Τα βακτήρια εισάγονται, μαζί με τα ηλεκτρονικά (φωτοτρανζίστορ, μικροεπεξεργαστής), σε μια κάψουλα μήκους περίπου 3,5 εκατοστών, που χρειάζεται μόνο 12 μικροβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία παίρνει από μια μικρομπαταρία των 2,7 βολτ, αρκετή για περίπου ενάμιση μήνα συνεχούς χρήσης.
Σήμερα αν υπάρχει υποψία αιμορραγίας σε έναν ασθενή λόγω γαστρικού έλκους, πρέπει να υποβληθεί σε γαστροσκόπηση με ενδοσκόπιο. Η νέα κάψουλα μπορεί μελλοντικά να καταστήσει περιττό κάτι τέτοιο.
Οι ερευνητές θα συρρικνώσουν κι άλλο τον αισθητήρα, ενώ θα εξετάσουν κατά πόσο είναι δυνατό να αξιοποιηθεί και για άλλες γαστρεντερικές παθήσεις πέρα από την αιμορραγία. Επίσης, θα δοκιμάσουν να ενσωματώσουν στον αισθητήρα κι άλλα είδη βακτηρίων εκτός από το E.coli.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ