Ταχύτητες στο Διαδίκτυο. Αρκετά πονεμένη ιστορία στην Ελλάδα, με ανομοιογένεια στην ταχύτητα των γραμμών ανά την επικράτεια, χρήστες που πληρώνουν γραμμές 24άρες, αλλά ούτε 16Mbps δεν βλέπουν (εκτός απειροελάχιστων περιπτώσεων που ίσα-ίσα αγγίζουν τα 18Μbps), δυσκολίες στην εξυπηρέτηση πελατών, αργοπορίες στην έναρξη νέων γραμμών aDSL και άλλα πολλά ωραία. Την στιγμή όμως που εμείς δεινοπαθούμε για μερικά Mbps, στην Νότιο Κορέα μας έχουν αφήσει πίσω… έτη φωτός, αφού οι ταχύτητες των γραμμών τους είναι στα 100 (ολογράφως: εκατό) Mbps!

Για να καταλάβουμε με πρακτικά νούμερα, με μια γραμμή των 8 «πραγματικών» και ωφέλιμων Mbps, ο χρόνος που απαιτείται για να κατεβάσουμε μια ταινία μεγέθους 700MByte (εδώ να πούμε ότι άλλο το Mbit και άλλο το MByte, η διαφορά τους είναι 1MByte = 8Mbit) είναι περίπου στα 11 λεπτά της ώρας. Στην Νότιο Κορέα όμως με ταχύτητα στα 100Mbps, ο χρόνος μειώνεται στα 56 δευτερόλεπτα! Εντάξει ας δεχτούμε ότι δεν πιάνουν και το φουλ της απόδοσης της γραμμής οπότε ας το διπλασιάσουμε στα 2 λεπτά. Πάλι η διαφορά είναι τεράστια. Ας φανταστούμε τώρα πόσο μεγάλη θα είναι η διαφορά με γραμμή του 1Gbps…

Μέχρι το 2012, η Korea Communications Commission (Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών Κορέας) κατέθεσε πρόταση για αναβάθμιση των γραμμών, με στόχο το 1Gbps. Συνολικό κόστος εκπόνησης έργου: 26 δισεκατομμύρια δολάρια. Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αναλάβει το ένα τρίτο του συνολικού κόστους με τα υπόλοιπα δύο τρίτα να αναληφθούν από ιδιωτικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Παράλληλα το όλο εγχείρημα θα δημιουργήσει και 120 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Μήπως πρέπει να ξανασκεφτούμε πόσο γρήγορη είναι γραμμή μας; Ή μήπως πρέπει να πάμε στην Νότιο Κορέα να μας διδάξουν τι εστί ταχύτητα, οργάνωση και απόδοση τεχνολογιών; Θεωρητικά πάντως στην Ελλάδα είναι στα σκαριά το πιλοτικό πρόγραμμα για τις ταχύτερες γραμμές των οπτικών ινών (των 40-60-80Mbps), αλλά μέχρι να βγούμε από το «πιλοτήριο» στην Ελλάδα, στην Νότιο Κορέα θα μας χαιρετούν από το Διάστημα με τις «διαστημικές» τους ταχύτητες…