Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στο κομμάτι των οπτικών δορυφορικών επικοινωνιών με την ESA, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πολυζώης Κοκκώνης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) στο Φόρουμ 5G Techritory που πραγματοποιήθηκε στη Ρίγα. Ειδικότερα, στο Αστεροσκοπείο Χελμού βρίσκεται ο πρώτος επίγειος σταθμός του προγράμματος skylight της ESA, για οπτική ζεύξη με δορυφόρο στο διάστημα. Το πρόγραμμα skylight στοχεύει στη νέα γενιά δορυφορικών επικοινωνιών, ένα «δίκτυο οπτικών ινών» στο διάστημα.

Επίσης, ο Πολυζώης Κοκκώνης κατέγραψε αυξανόμενο ενδιαφέρον από την Ελλάδα για συμμετοχή σε διαστημικά προγράμματα. Εξίσου, διαπίστωσε αυξανόμενο ενδιαφέρον για το Διάστημα από νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά και ύπαρξη αυξανόμενου χώρου για τις εταιρείες Διαστήματος της Ευρώπης.

Σε ό,τι αφορά την παρουσία της ESA στην Ελλάδα, επισήμανε ότι υποστηρίζει ένα κέντρο για νεοφυείς επιχειρήσεις σε σχέση με το Διάστημα, το οποίο στεγάζεται στο κέντρο καινοτομίας Corallia. Επίσης, σημείωσε ότι υπάρχουν ελληνικές εταιρείες που πραγματοποιούν πρότζεκτ για την ESA.

Μάλιστα, στον επόμενο τριετή κύκλο χρηματοδότησης της ESA, που ξεκινάει με τη νέα χρονιά, η Ελλάδα έχει σημαντικά αυξημένη συμμετοχή, με συγκεκριμένο πρόγραμμα. Όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα έχει το κατάλληλο δυναμικό για να συμμετέχει στα διαστημικά προγράμματα, ιδιαίτερα στον επιστημονικό τομέα, αλλά και των μηχανικών.

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στον σημερινό ρόλο της ESA, εκφράζοντας την πεποίθηση πως ενισχύεται και σημείωσε ότι αυτό φαίνεται από την ενίσχυση της συμμετοχής των χωρών στον προϋπολογισμό και στις δραστηριότητές της.

Σκιαγραφώντας τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας για το 2020-2025, ανέφερε πως δίνει έμφαση στη μεγαλύτερη συνεργασία με την ΕΕ, στην εμπορευματοποίηση στοχεύοντας την υποστήριξη του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού της Ευρώπης, την ασφάλεια αλλά και στη βελτιστοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών.

Μάλιστα, προσδιόρισε ότι στοίχημα για την ESA τα επόμενα 10 χρόνια είναι να στηρίξει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής διαστημικής βιομηχανίας αλλά και την κυριαρχική και αυτάρκη ευρωπαϊκή παρουσία στο Διάστημα.

Παράλληλα, ο κ. Κοκκώνης αναφέρθηκε στη συνεργασία της ESA με τη NASA. «Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία συνεργάζεται σε πολλές δραστηριότητες με τη NASA. Η διαφορά είναι πως η ESA έχει και συμμετοχή σε δραστηριότητες με στόχο να βοηθήσει ευρωπαϊκές εταιρείες διαστήματος» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της ESA με τη NASA, ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος θα συμμετάσχει στην επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη το 2025. Επίσης, με το πρόγραμμα moonlight στοχεύει στην υποδομή βασικών υπηρεσιών στη Σελήνη, για να υποστηρίζει συνεχείς αποστολές.

Επίσης, υπογράμμισε πως στην κατασκευή δορυφόρων η Ευρώπη έχει κυρίαρχη θέση, μπροστά από αμερικανικές εταιρείες.

Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, εκτίμησε πως έχει επηρεάσει τα διαστημικά προγράμματα.

Σημειώνεται πως ο Πολυζώης Κοκκώνης έχει αντικείμενο στην ESA την εξεύρεση και την εισήγηση καινούργιων δραστηριοτήτων και περιοχών τις οποίες θα μπορούσαν να υποστηρίξουν οι διαστημικές δυνατότητες.