Πριν από μερικά χρόνια, κυρίως μεταξύ 2000 και 2005, για τον μέσο Έλληνα η χρήση του Διαδικτύου περιοριζόταν στα «απολύτως» απαραίτητα, όπως ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, σερφάρισμα για πληροφορίες και (για τους πιο μυημένους) υπήρχαν οι υπηρεσίες «συζητήσεων» -κατά το αγγλικότερον «chat». Με την πάροδο όμως των ετών, την έλευση των γραμμών aDSL το 2003/2004, με τις πολύ υψηλότερες ταχύτητες σε σχέση με το modem 56Kbit και τη γραμμή ISDN των 64/128Kbit, αλλά και με την μείωση των τιμών τους 2005/6, αρχίσαμε να υιοθετούμε κι εμείς στην καθημερινότητά μας την λεγόμενη «Ιντερνετική Τηλεφωνία», την δυνατότητα δηλαδή να χρησιμοποιούμε μικρόφωνο & ηχεία (ή ακουστικά) του υπολογιστή όπως ακριβώς και κάνουμε με το τηλέφωνο, για να συνομιλήσουμε με όποιον θέλουμε. Η μετάδοση της φωνής γίνεται πλέον και μέσω του Διαδικτύου, ενώ τον ρόλο του «μεσολαβητή» αναλαμβάνει ένα πρόγραμμα κατηγορίας VoIP (Voice over Internet Protocol – Φωνή διά Πρωτοκόλλου Internet).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δημοφιλέστερο πρόγραμμα παγκοσμίως, με παρουσία 14 ετών και βάση χρηστών άνω του μισού δισεκατομμυρίου, είναι το «Skype» (αναφορά zougla.gr: http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid). Προσθέτοντας μονάδες στον λογαριασμό «Skype», ο χρήστης μπορεί να συνομιλήσει με όποιον επιθυμεί στον κόσμο, είτε ο καλούμενος έχει σταθερή γραμμή είτε κινητό τηλέφωνο. Το δε αξιοσημείωτο όμως χαρακτηριστικό (και αυτό που ουσιαστικά είναι ο πόλος έλξης των μαζών) της υπηρεσίας / προγράμματος Skype είναι ότι, αν τα δύο μέλη της συνδιάλεξης χρησιμοποιούν Skype σε υπολογιστή με πρόσβαση στο Διαδίκτυο, τότε δεν υπάρχει απολύτως καμία χρέωση όσες ώρες – μέρες και αν μιλήσουν! Έτσι, σε συνδυασμό με την ραγδαία εξάπλωση των γραμμών aDSL, αλλά και με την περαιτέρω εξέλιξη της υπηρεσίας Skype (πλέον υποστηρίζεται φωνητική συνομιλία έως και 7-8 ατόμων, αποστολή/λήψη αρχείων), η αποδοχή του κόσμου είναι διαρκώς αυξανόμενη.

Φυσικά η ομάδα ανάπτυξης δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια, απολαμβάνοντας τις «δάφνες» της, αλλά συνεχίζει ακάθεκτη την εξέλιξη και βελτίωση του προγράμματος: η τελευταία έκδοση σε δοκιμαστικό στάδιο «1» (beta 1) του νέου «Skype 5.0» πάει ένα βήμα παραπέρα προσφέροντας video-συνδιάλεξη μεταξύ 5 ατόμων! Αρχικά διατίθεται μόνο για Λειτουργικό Σύστημα Windows, αλλά στην πορεία ενδέχεται να ακολουθήσουν δοκιμαστικές εκδόσεις για Mac OS X και Linux Λειτουργικά Συστήματα -όπως και να έχει, όμως, ακόμα και αν εν τέλει δεν διατεθούν, σίγουρα η τελική (final) έκδοση «Skype 5.0» θα προσφερθεί όπως και αυτή των Windows.

Όσοι λοιπόν έχουν στην κατοχή τους έναν υπολογιστή PC με εγκατεστημένα τα Windows (πλην των Windows 2000 που δεν υποστηρίζονται) μπορούν να κατεβάσουν, από την επίσημη ιστοσελίδα, την δοκιμαστική έκδοση 5.0 και να δουν πώς είναι η εμπειρία μιας βιντεοκλήσης μεταξύ 5 ατόμων (θα πρέπει βέβαια όλοι οι συμμετέχοντες να έχουν εγκατεστημένη την 5.0 beta 1 έκδοση).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καλές (έστω και δοκιμαστικές ακόμα) video-κλήσεις!

(περισσότερες πληροφορίες: http://www.skype.com/intl/en-us/get-skype)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης