Λευτέρης Ξυκομηνός

Ήταν θέμα χρόνου. Από το 2010 που εμφανίστηκε το iPad της Apple στην αγορά, ουσιαστικά ξεκίνησε η μεγάλη «μάχη» μεταξύ των ταμπλετών. Ενώ στην αρχή είχαμε προτάσεις από διάφορες εταιρείες και Λειτουργικά Συστήματα, έκαστο με το περιβάλλον εργασίας και τρόπο χειρισμού του, εν τέλει έμειναν δύο μεγάλοι παίκτες στην αρένα, το iOS στις ταμπλέτες iPad και το Android σε όλες τις υπόλοιπες – υπάρχουν βέβαια και οι ταμπλέτες Microsoft Surface με Windows 8.1 και πλέον με Windows 10, αλλά είναι αμελητέο το ποσοστό τους στην παγκόσμια αγορά. Όμως κάτι έλειπε από τα ράφια των καταστημάτων. Βλέπετε αγαπητοί αναγνώστες, η Google εδώ και χρόνια παρουσιάζει τα δικά της smartphone μέσω συνεργασιών με άλλες εταιρείες (πχ. LG) με την ονομασία «Nexus», αλλά για ταμπλέτα αποκλειστικά από την Google ουδείς λόγος. Μέχρι που ήρθε η στιγμή να γίνει και αυτό: πριν λίγες ώρες είχαμε τα επίσημα αποκαλυπτήρια της αυτούσιας ταμπλέτας από την εταιρεία ονόματι «Google Pixel C». Η νέα ταμπλέτα δεν είναι σε συνεργασία με άλλη εταιρεία, αλλά είναι αυστηρή αποκλειστικότητα της Google.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκ πρώτης όψεως, η ταμπλέτα Google Pixel C είναι εξαιρετικά λεπτή, της τάξεως των μόλις 7 χιλιοστών. Η κατασκευή της αποτελείται από ανοδιομένο αλουμίνιο (anodized aluminum) και οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για μια πολύ φινετσάτη αίσθηση στην αφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οθόνη έχει διαστάσεις 10.2 ίντσες, με ανάλυση 2560 x 1800 κάθετες και οριζόντιες γραμμές, προσφέροντας έτσι πυκνότητα 308 ppi. Με πιο απλά λόγια, τα παραπάνω νούμερα σημαίνουν, μια οθόνη πολύ καλής ποιότητα, με ευκρίνεια, διαύγεια και καθαρότητα σε οτιδήποτε προβάλλεται. Παράλληλα, η φωτεινότητα είναι 500 nits, ήτοι η οθόνη προβάλει φωτεινό περιεχόμενο ακόμα και συνθήκες έντονου περιβαλλοντικού φωτισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το περίεργο της υπόθεσης είναι ο λόγος διάταξης της οθόνης, δηλαδή αυτό που λέμε 4:3 (4 προς 3, όπως είναι το iPad), 16:9 (όπως είναι οι τηλεοράσεις) ή 16:10 (οθόνες υπολογιστών). Η νέα ταμπλέτα Google Pixel C έχει λόγο διάταξης 1:√2 (τετραγωνική ρίζα του 2). Γιατί όμως αυτός ο ιδιόμορφος λόγος διάταξης οθόνης; Κατά την Google ο λόγος είναι απλός: διότι αυτός είναι ο λόγος μιας σελίδας μεγέθους «Α4», της πιο διαδεδομένης διάστασης παγκοσμίως. Ακολούθως, αυτός ο λόγος διάταξης οθόνης, προσφέρει στη ταμπλέτα Google Pixel C τη δυνατότητα, να προβάλλει επί της οθόνης ένα πλήρες πληκτρολόγιο είτε την χρησιμοποιούμε κάθετα (portrait) είτε πλάγια (landscape).

Το βάρος της ταμπλέτας αν και δεν έγινε γνωστό επίσημα, όταν οι προσκεκλημένοι κατόπιν της παρουσίασης μπορούσαν να δοκιμάσουν την ταμπλέτα ιδίοις όμμασι, εκπρόσωποι της Google έκαναν λόγο για περίπου 455 γραμμάρια.

Οι κάμερες της ταμπλέτας είναι των 8 MegaPixel και 2 MegaPixel για την οπίσθια και την εμπρόσθια αντίστοιχα. Ενδιαφέρον προκαλούν τα τέσσερα μικρόφωνα της ταμπλέτας, ώστε να εξασφαλίζουν απρόσκοπτες διαδικτυακές κλήσεις, ακόμα και αν ο χρήστες είναι μακριά από τη συσκευή.

Η «καρδιά» της ταμπλέτας είναι το ολοκληρωμένο σύστημα-σε-τσιπ (SoC – System on Chip) «Tegra X1» τεσσάρων πυρήνων (εγκεφάλων) της nVIDIA, που εμπεριέχει κύκλωμα γραφικών Maxwell με αρχιτεκτονική σταθερού υπολογιστή και συνοδεύεται από 3GB μνήμης RAM.

Το γράμμα «C» στο όνομα Pixel C, εστί «Convertible» δηλαδή «μετατρέψιμο» σε ελεύθερη μετάφραση, κι αυτό γιατί η Google παρουσίασε ένα αποκλειστικό πληκτρολόγιο ειδικά σχεδιασμένο για τη νέα ταμπλέτα. Το πληκτρολόγιο είναι σχεδόν πλήρους μεγέθους, ενώ έχει διάρκεια μπαταρίας περίπου δύο μηνών με καθημερινή χρήση. Η φόρτιση του πληκτρολογίου γίνεται μεταφέροντας φορτίο από την ταμπλέτα: απλώς τοποθετώντας τη μια συσκευή πάνω στην άλλη καθημερινά, το πληκτρολόγιο θα παραμένει πλήρως φορτισμένο. Οι δύο συσκευές παραμένουν σε επαφή μεταξύ τους μέσω μαγνητών, οι οποίοι είναι εξαιρετικά ισχυροί. Κατά την επίσημη παρουσίαση, ο εκπρόσωπος αναποδογύρισε την το πληκτρολόγιο με την ταμπλέτα συνδεδεμένη και δεν υπήρξε ίχνος κουνήματος της τελευταίας. Μπορούμε να καταλάβουμε λοιπόν, ότι η μαγνητική σύνδεση των δύο συσκευών είναι εξυπηρετική, λειτουργική και δεν θα ανησυχήσει τον χρήστη μήπως γλιστρήσει το πληκτρολόγιο ή η ταμπλέτα. Η δε φόρτιση της ταμπλέτας γίνεται μέσω θύρας / καλωδίου USB Type C.

Τέλος έχουμε τον αποθηκευτικό χώρο, τις τιμές, το περιβάλλον εργασίας και την ημερομηνία έλευσης. Οι χωρητικότητες είναι 32GB και 64GB με τις τιμές να διαμορφώνονται στα 499 και 599 δολάρια αντίστοιχα, ενώ το ξεχωριστό και προαιρετικό πληκτρολόγιο τιμάται στα 149 δολάρια. Το περιβάλλον εργασίας που θα «φοράει» η ταμπλέτα, είναι το φρέσκο και ολοκαίνουριο Android Marshmallow, ενώ η εμφάνιση στα ράφια των καταστημάτων τοποθετείται «στην Χριστουγεννιάτικη εορταστική περίοδο», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Google κατά την επίσημη παρουσίαση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης