Του Παύλου Κρούστη
Το 2021 ήταν μια ιδιαίτερα περίεργη χρονιά για το gaming. Οι publishers είχαν να αντιμετωπίσουν πολλαπλά εμπόδια, αλλά και κάθε λόγο να φοβούνται τις επιπτώσεις της έλλειψης των chips και τα υπόλοιπα προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία στη βιομηχανία, καθώς προχωρούσαν μπροστά, αλλά με μικρά βήματα. Πολλές ήταν και οι αναβολές τίτλων, οι οποίοι επρόκειτο να κυκλοφορήσουν μέσα στη χρονιά και τελικά κατέληξαν στο 2022, με προσεκτικές κινήσεις τόσο από τους μικρούς, όσο και από τους μεγαλύτερους παίκτες της αγοράς.
Πατήστε εδώ για να δείτε τα καλύτερα παιχνίδια του 2020
Οι platform holders ήταν οι πιο προσεκτικοί από όλους, καθώς το «σπρώξιμο» νέου hardware στην αγορά πλέον απαιτεί ειδικές ικανότητες, άγνωστες ακόμη σε πολλαπλά επίπεδα. Η Sony πουλά όσα PlayStation 5 μπορεί να κατασκευάσει, αφού ακόμη και τώρα, περίπου 14 μήνες μετά το λανσάρισμα της συσκευής, ακόμη δεν υπάρχει στα ράφια των καταστημάτων, ενώ συνεχίζεται παράλληλα η στήριξη του PlayStation 4, με τους περισσότερους τίτλους των PlayStation Studios να κυκλοφορούν παράλληλα για την προηγούμενη και τη νέα γενιά. Κάποια από τα καλύτερα παιχνίδια που κυκλοφόρησαν φέτος όμως σε PlayStation είναι διαθέσιμα μόνο στο PS5 (Returnal, Ratchet & Clank: Rift Apart και Deathloop). Το ίδιο το PS5 δεν έκανε άλματα στις βελτιώσεις που έπρεπε να λάβει, όμως παραμένει ένα από τα πιο καυτά προϊόντα της αγοράς.
Η Microsoft από την άλλη, έκανε μια χρονιά, που μόνο ως θρίαμβος μπορεί να χαρακτηριστεί. Η δύσκολη δουλειά που είχε να κάνει για την παρουσίαση νέων ποιοτικών τίτλων από τα νεοαποκτειθέντα Xbox Game Studios ακόμη φυσικά δεν έχει τελειώσει, όμως ήδη το φετινό portfolio έδειξε ποιότητα που δεν είχαμε δει πιθανώς ποτέ ξανά από την εταιρεία. Από το Forza Horizon 5 και το Halo Infinite, μέχρι το Psychonauts 2, το Age of Empires IV και την έκδοση του Microsoft Flight Simulator για κονσόλες, τα ποιοτικά στάνταρ φαίνεται πως εκτοξεύθηκαν. Αξίζει να σημειώσουμε δε, ότι το Deathloop που προς το παρόν είναι αποκλειστικότητα του PS5 (και των PC) είναι προϊόν της Arkane, ενός ακόμη Xbox studio (πλέον). Τα Xbox Series X|S κλείνουν την ψαλίδα ανάμεσα στο Xbox και το PlayStation, που είχε δημιουργηθεί στην προηγούμενη γενιά. Μπορεί ακόμη να είναι σχετικά μεγάλη, αλλά οι κινήσεις που γίνονται μέσω του Xbox Game Pass δείχνουν λαμπρό μέλλον.
Η Nintendo χρησιμοποίησε για μία ακόμη χρονιά γνωστές τακτικές, σαφώς όμως πληγωμένη από τις δυσκολίες της πανδημίας. Η συλλογή των φετινών τίτλων δεν ήταν ιδανική, αλλά είδαμε περισσότερα Pokemon, Mario και Zelda, ενώ μας επισκέφθηκε επιτέλους και η Samus με το Metroid Dread. To Nintendo Switch OLED ήρθε για να επισφραγίσει την επιτυχία του Switch και να ωθήσει ακόμη περισσότερο τις ήδη εξαιρετικές πωλήσεις του, καθώς η εταιρεία σταθεροποιεί το πρόγραμμα των κυκλοφοριών της για να δώσει ζωή στα τελευταία (πιθανώς) χρόνια του Switch, προτού έρθει η αναμενόμενη ανακοίνωση για τον διάδοχο.
Η κατηγορία των PC είδε επίσης εξαιρετικούς τίτλους, όμως η έλλειψη hardware έχει πλήξει την αγορά, η οποία τουλάχιστον είναι σε άνοδο. Μπορεί να μην υπάρχουν εξαρτήματα, όμως η ζήτηση είναι τρομερά ισχυρή εν μέσω πανδημίας και παρ’ όλο που οι κάρτες γραφικών είναι ακόμα με τιμές στα ύψη, οι κατασκευαστές προσφέρουν απλόχερα ποιοτικά προϊόντα με τις τελευταίες τεχνολογίες που υποστηρίζονται να βελτιώνουν ουσιαστικά τις εμπειρίες των gamers.
Συνολικά, παρά τις δυσκολίες, είδαμε μεγάλη ποικιλία σε ΑΑΑ, αλλά και μικρότερου βεληνεκούς τίτλους, με αρκετά μάλιστα νέα IPs. Πολλοί ήταν οι σημαντικοί τίτλοι επιτέλους από όλα τα «στρατόπεδα», ενώ ο ανταγωνισμός αναμένεται να ζωηρέψει μέσα στο 2022.
Προτού περάσουμε στους 10 καλύτερους τίτλους της χρονιάς, θα ρίξουμε πρώτα μια ματιά σε μερικούς άλλους, που παρότι δεν κατάφεραν να πλασαριστούν στους κορυφαίους, σίγουρα αξίζουν τον χρόνο σας και τους προτείνουμε ανεπιφύλακτα.
- Age of Empires IV [review]
- Back 4 Blood
- Blind Drive
- Bravely Default II [review]
- Call of Duty: Vanguard [review]
- Chernobylite [review]
- Chicory: A Colorful Tale
- Chivalry 2
- Chorus
- Curse of the Dead Gods
- Doki Doki Literature Club Plus!
- Ender Lilies: Quietus of the Knights
- F.I.S.T.: Forged In Shadow Torch
- F1 2021 [review]
- Far Cry 6 [review]
- FIFA 22 [review]
- Final Fantasy XIV: Endwalker
- Football Manager 2022
- Golf Club: Wasteland
- Guilty Gear -Strive- [review]
- Hitman 3
- Hot Wheels Unleashed [review]
- I Expect You To Die 2: The Spy and the Liar
- Inscryption
- Knockout City
- Life is Strange: True Colors [review]
- Little Nightmares II [review]
- Loop Hero
- Lost in Random [review]
- Lost Judgment [review]
- Marvel’s Guardians of the Galaxy [review]
- Mass Effect Legendary Edition [review]
- Monster Hunter Rise [review]
- Monster Hunter Stories 2: Wings of Ruin [review]
- Mundaun
- NEO: The World Ends With You [review]
- NieR Replicant ver.1.22474487139 [review]
- No More Heroes III [review]
- Oddworld: Soulstorm
- Olija [review]
- Outriders [review]
- Persona 5 Strikers [review]
- Pokémon Brilliant Diamond / Shining Pearl [review]
- Ratchet & Clank: Rift Apart [review]
- Riders Republic [review]
- Road 96
- Ruined King: A League of Legends Story [review]
- Sable
- Scarlet Nexus [review]
- Sherlock Holmes: Chapter One [review]
- Shin Megami Tensei V [review]
- Song of Horror
- Super Mario 3D World + Bowser’s Fury [review]
- Tails of Iron
- Tales of Arise
- The Artful Escape
- The Ascent
- The Dark Pictures Anthology: House of Ashes [review]
- The Forgotten City
- The Legend of Zelda: Skyward Sword HD [review]
- The Medium [review]
- The Riftbreaker
- The Vale: Shadow of the Crown
- Twelve Minutes
- TOEM
- Unpacking
- Wildermyth
- WRC 10 [review]
10) Death’s Door [review]
Ένα πολύ συμπαθητικό, ατμοσφαιρικό, πανέμορφο παιχνίδι, μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για την εταιρεία μετά το –επίσης αξιόλογο- Titan Souls, και μία εμπειρία που θα διασκεδάσει λάτρεις του ευρύτερου είδους και θα προσφέρει μία πολύ διασκεδαστική και αξιομνημόνευτη εμπειρία που διαρκεί περίπου 8 ώρες. Προτείνεται ανεπιφύλακτα σε λάτρεις της μάχης, της εξερεύνησης, των rogue-souls-likes, των action RPGs και της δομής των metroidvania. Περιμένουμε μεγάλα πράγματα στο μέλλον από την εταιρεία αυτήν, καθώς έκανε ήδη την αρχή και μπήκε για τα καλά στο «ραντάρ» μας.
09) Kena: Bridge of Spirits [review]
Το Kena: Bridge of Spirits είναι μια πολύ όμορφη εμπειρία, παρά τα ελαττώματά του. Το απρόσμενα πολύ καλό και διασκεδαστικό σύστημα μάχης του δένει ιδανικά με τα επιβλητικά και έξυπνα boss fights του. Η εξερεύνηση είναι απολαυστική και χαλαρωτική μέσα στον ζωηρό και όμορφο κόσμο του, ο οποίος ανοίγει την όρεξη στον παίκτη για να τον ψάξει από άκρη σε άκρη. Αν αυτή είναι η πρώτη επαφή της Ember Lab με τα βιντεοπαιχνίδια, τότε το μέλλον της διαγράφεται λαμπρό και η βιομηχανία του gaming κέρδισε άλλο ένα πολλά υποσχόμενο στούντιο.
08) Metroid Dread [review]
Η MercurySteam προέβη σε αργή απόσταξη για να ξεχωρίσει τα στοιχεία που κάνουν λαμπρή αυτήν τη σειρά και πέτυχε σε καθένα ξεχωριστά, βελτιώνοντάς την 2D εκδοχή του Metroid, χάρη στην εμπειρία της και το σεβασμό προς την IP. H 2D Samus δεν ήταν ποτέ καλύτερη και ο εκμοντερνισμός φέρνει απόλαυση με μπόλικες QoL βελτιώσεις. Παράλληλα, η ροή απόκτησης δυνάμεων και ο χάρτης, που είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία σε έναν metroidvania τίτλο, είναι εξαιρετικά καλοσχεδιασμένα κι έτσι λαμβάνουμε έναν από τους καλύτερους Metroid (και metroidvania) τίτλους που έχουμε παίξει τα τελευταία χρόνια. Η αναμονή για το Metroid Prime 4 γίνεται δυσβάσταχτη.
07) Halo Infinite [review]
Το Halo Infinite πετυχαίνει τον στόχο του και γίνεται ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της χρονιάς και ένα από τα καλύτερα παιχνίδια που έχουν αναπτύξει τα Xbox Game Studios γενικότερα. Είναι αναμενόμενα το καλύτερο Halo που υπάρχει και η 343 προσπέρασε την παγίδα του live service, καθώς μπορεί το παιχνίδι να ανήκει σε αυτήν την κατηγορία και να πάρει νέο περιεχόμενο εν καιρώ, όμως σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει κάτι τέτοιο, αφού δεν του λείπει τίποτα και είναι ίσως η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται αυτό στη βιομηχανία. Διαθέτει «ψυχή» και ένταση και τελικώς είναι το Halo που αξίζει στους υπομονετικούς fans αυτής της σειράς. Ακόμη κι αν δεν είστε fan, αξίζει να χαθείτε στις καλοσχεδιασμένες μάχες του.
06) Psychonauts 2
Η Microsoft φέρνει έναν εξαιρετικά αναμενόμενο τίτλο της Double Fine και του Tim Shafer και καταφέρνει να δώσει το sequel που περίμεναν όλοι οι fans 16 χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου παιχνιδιού. Το Psychonauts 2 επεκτείνει το καταπληκτικό σύμπαν, ενώ είναι ποτισμένο με φρέσκες ιδέες, αστείρευτο χιούμορ και αξιομνημόνευτους χαρακτήρες. Μην το προσπεράσετε σε καμία περίπτωση.
05) Resident Evil Village [review]
Το Resident Evil Village τελικά τα κατάφερε. Συνδυάζει όλα τα καλύτερα στοιχεία της σειράς με πολύ εύστοχο τρόπο, μας στέλνει σε εξαιρετικές περιοχές, πανέμορφες και σχεδιασμένες με προσοχή, και εξιστορεί μία ενδιαφέρουσα ιστορία που συνεχίζει ικανοποιητικά τον θρύλο του franchise και την πλοκή του έβδομου τίτλου. Η Capcom καταφέρνει να ανανεώσει το Resident Evil με ποικίλες μεθόδους και μας δίνει ένα από τα καλύτερα παιχνίδια στην ιστορία της σειράς. Λιγότερο τρομακτικό από το 7, πιο υπερβολικό από το 4, ιδιαίτερο και χορταστικό όσο ποτέ, αξιομνημόνευτο και άψογα σχεδιασμένο, θα σας κρατήσει συντροφιά για 10-15 ώρες και πιθανότατα θα το ξαναπαίξετε από την αρχή. Ένα πολύ θετικό βήμα για τη σειρά, που συνεχίζει τις εξαιρετικές κινήσεις της Capcom και, αν και θα αποξενώσει κάποιους fans, είναι καλοδεχούμενο και προσεγμένο. Ένα παιχνίδι τρόμου δεν πρέπει απαραίτητα να είναι βαρύ, σοβαρό και να βασίζεται σε ψυχολογικού τύπου τρόμο. Το 7 συναντά το 4, οι σύγχρονες τάσεις διαχέονται σε παλιότερου ύφους δομή, εκσυγχρονίζεται το σύνολο, ο τρόμος βρίσκει τη διασκέδαση, η Capcom ξέρει τι κάνει, το αποδεικνύει συνεχώς, και το μέλλον του Resident Evil φαίνεται πως είναι σε καλά χέρια.
04) It Takes Two [review]
Το It Takes Two «παίρνει δύο» παίκτες και τους μαθαίνει την έννοια της συνεργασίας, μέσα από ένα ιδιαίτερο κοινωνικό πρίσμα, όπως αυτό του προβληματικού ζευγαριού, που ακολουθεί θεραπεία. Ο ψυχοθεραπευτής αναλαμβάνει τον ρόλο του αφηγητή και τα προβλήματα της σχέσης μετατρέπονται σε παζλ του gameplay. Μια απίθανη, ευφάνταστη, πανέμορφη αλληγορία για τις σχέσεις, που παράλληλα καταφέρνει να εξυψώσει τη συνεργασία ανάμεσα σε δύο παίκτες σε επίπεδα που δεν έχουμε νιώσει ξανά. Μην το χάσετε. Δεν είναι μόνο το καλύτερο co-op παιχνίδι που έχουμε δει τελευταία, αλλά και ένα από τα καλύτερα της χρονιάς.
03) Deathloop [review]
Το Deathloop έχει τη σφραγίδα της Arkane Studios και μπορεί άνετα να πάρει τα εύσημα ως μια ιδιαίτερα πρωτότυπη ιδέα στα «χαρτιά», η οποία μεταφράζεται εξίσου επιτυχημένα και στο gameplay. Δεν είναι αψεγάδιαστος τίτλος, αλλά το σύνολο καθιστά τα λάθη αμελητέα κι έχουμε έτσι ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της χρονιάς.
02) Returnal [review]
Η Housemarque πέτυχε κάθε στόχο της και παραδίδει μαθήματα σχεδιασμού, επιδεικνύοντας βαθιά γνώση του μέσου, στήνοντας ακόμα και τα πιο απλά και φαινομενικά ασήμαντα στοιχεία έτσι ώστε να είναι ελκυστικά. Αν ξέρετε τι πάτε να παίξετε, αν γνωρίζετε περί τίνος πρόκειται και ακόμη ενδιαφέρεστε, προσεγγίστε άφοβα: μοναδικό, ξεχωριστό και πολύ ιδιαίτερο, κορυφαίο στο είδος του -όποιο κι αν είναι αυτό, το Returnal είναι η αφρόκρεμα των third person shooters. Θα χάσετε τον ύπνο σας…
01) Forza Horizon 5 [review]
Η Microsoft ολοκληρώνει το hat trick με μια υπέρλαμπρη δημιουργία, που ονομάζεται “Forza Horizon 5”. Χρησιμοποιώντας τον όρο “adventure”, το μετατρέπει σε κάτι που σίγουρα δεν φαντάζεται κάποιος όταν ακούει για «παιχνίδι με αυτοκίνητα». Είναι μια περιπέτεια και μια ωδή στα racing, ενώ ταυτόχρονα πάει το είδος ένα βήμα παραπέρα και τελειοποιεί την ήδη επιτυχημένη συνταγή της σειράς. Δεν είναι μόνο ο καλύτερος racing τίτλος που είδαμε το 2021, αλλά είναι και ένα από τα καλύτερα παιχνίδια των τελευταίων ετών.