Του Παύλου Κρούστη
Έφτασε ο Σεπτέμβρης με το ξεκίνημα της νέας αθλητικής σεζόν να σηματοδοτείται και από τις κυκλοφορίες των αθλητικών τίτλων για τα Video Games. O μήνας αυτός βλέπει κάθε χρόνο σημαντικά λανσαρίσματα όσον αφορά το είδος των Sports, με τη γνωστή τριάδα των FIFA, PES και NBA 2K σειρών να απολαμβάνει την κορυφή. Το FIFA κοντράρεται με το Pro εδώ και πολλά χρόνια στον ποδοσφαιρικό χώρο, ενώ η σειρά NBA 2K παίζει ουσιαστικά… χωρίς αντίπαλο στην μπασκετική μεριά. Ναι, η σειρά NBA Live ξεκίνησε ξανά τις προσπάθειες, όμως έχει πολύ δρόμο ακόμα για να φτάσει τα επίπεδα της εξομοίωσης του αθλήματος, που προσφέρει κάθε χρόνο η 2K Sports και η Visual Concepts, ώστε να αποτελέσει «απειλή» για τον βασιλιά του είδους.
Το NBA 2K17 κυκλοφορεί σήμερα και μπορείτε να το βρείτε ΕΔΩ.
To ΝΒΑ 2Κ17 κυκλοφορεί σήμερα και έρχεται πιο δυναμικό από ποτέ, με ανανεωμένα rosters, βελτιωμένα modes, αυθεντικό soundtrack και στο εξώφυλλο της Legend Edition τον Kobe Bryant, ο οποίος τερμάτισε την καριέρα του τον Απρίλιο με τη σεζόν 2015-2016 να είναι η τελευταία του. Στο εξώφυλλο της κανονικής έκδοσης έχουμε τον Paul George των Indiana Pacers, ενώ στις ιταλικές και ισπανικές εκδόσεις του παιχνιδιού είναι ο Danilo Gallinari και Pau Gasol αντίστοιχα. Όλη η αίγλη και οι λεπτομέρειες του μεγαλύτερου πρωταθλήματος μπάσκετ στον κόσμο (και όχι μόνο) τροφοδοτούν τον τίτλο της 2K Sports.
Και ενώ το NBA 2K17 θολώνει τα όρια μεταξύ Video Game και πραγματικότητας, αξίζει να δούμε πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο με μια μικρή αναδρομή στο είδος, αναφέροντας μερικά από τα πιο σημαντικά παιχνίδια μπάσκετ, που έχουν κυκλοφορήσει. Πώς έφτασε να παίζει «παίζει μπάλα» μόνος του ο τίτλος της 2K; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…
1979 – Basketball (Atari)
Πλατφόρμες: Atari 2600, Atari 8-bit family
Το Basketball της Atari είναι το πρώτο basketball Video Game, που έγινε γνωστό (έπειτα από μερικές πρωτύτερες προσπάθειες της Taito για τα Arcades) και είναι από τους πιο αναγνωρίσιμους τίτλους εκείνων των χρόνων. Σε μια εποχή, όπου τα sprites (οι χαρακτήρες) αποτελούνταν μόνο από μερικά pixels και οι μπασκέτες ήταν δύο γραμμές κάθετες μεταξύ τους, η τετράγωνη μπάλα που έσκαγε στο πάτωμα και περνούσε από τη γραμμή του «στεφανιού» ήταν αυτό που θεωρούνταν «μπάσκετ» για τα Video Games της εποχής. Το παιχνίδι παιζόταν με δύο άτομα ως αντιπάλους, καθώς έπαιζαν αυτό που θα αποκαλούσαμε «μονό». Αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της κονσόλας και η απαρχή για το μπάσκετ στις κονσόλες.
1983 – One on One: Dr. J vs. Larry Bird (Electronic Arts)
Πλατφόρμες: Amiga, Apple II, Atari 7800, Atari 8-bit, ColecoVision, Commodore 64, MS-DOS, Macintosh, TRS-80 CoCo
Πρόκειται για τον πρώτο αθλητικό τίτλο της EA (Electronic Arts) και έναν από τους πρώτους τίτλους της εταιρείας γενικότερα. Το One on One ήταν ένα παιχνίδι μπάσκετ και πάλι «1 με 1», όπου πρωταγωνιστούσαν οι τότε θρύλοι του NBA: Julius Erving και Larry Bird. Ο παίκτης μπορούσε να επιλέξει οποιονδήποτε από τους δύο και να παίξει είτε εναντίον ενός άλλου παίκτη, είτε εναντίον του υπολογιστή. Οι κινήσεις ήταν πολύ περισσότερες απ’ ότι είχαμε συνηθίσει ως τότε, καθώς υπήρχε κλέψιμο, αλλά και κάρφωμα, όπου μπορούσατε ακόμα και να σπάσετε το ταμπλό με τον επιστάτη να μαζεύει τα κομμάτια!
1986 – Double Dribble (Konami)
Πλατφόρμες: Arcade, Nintendo Entertainment System, Family Computer Disk System, PlayChoice-10, Commodore 64, Commodore Amiga, Game Boy, Virtual Console, iOS
Ένας μοναδικός τίτλος από την Konami (της σειράς PES), που έφερε αγώνες 5v5 με εξελιγμένα (για την εποχή) γραφικά, ενώ κατάφερε να γίνει μεγάλη επιτυχία στο NES της Nintendo. Απέκτησε αρκετές επανακυκλοφορίες (μέχρι και σε iOS), ενώ έμεινε στη μνήμη πολλών για τις mini σκηνές που παρεμβάλλονταν στο gameplay, όταν καρφώνατε: αλλαγή κάμερας και ειδικές λήψεις έκαναν τον παίκτη να νιώθει… θεός.
1989 – Arch Rivals (Midway)
Πλατφόρμες: Arcade, NES, Sega Mega Drive/Genesis, Game Gear, PlayStation 2, Xbox, GameCube, PC
Αν ανήκετε στην γενιά των «-άντα» και συνηθίζατε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 να χαλάτε πενηντάρικα στα ουφάδικα, τότε σίγουρα κάπου έχετε δει το Arch Rivals της Midway (Mortal Kombat). Ένας τίτλος που θεωρείται ο πρόγονος του θρυλικού NBA JAM, είχε 8 διαφορετικούς χαρακτήρες να επιλέξετε, οι οποίοι είχαν στοιχεία από τους τότε παίκτες του NBA. Το gameplay ήταν άκρως διασκεδαστικό, ενώ διέθετε γερές δόσεις χιούμορ.
1993 – NBA JAM (Midway)
Πλατφόρμες: Arcade, Super NES, Genesis (Mega Drive), Sega CD, Game Boy, Game Gear
Ένας από τους πιο θρυλικούς τίτλους αυτής της λίστας, το NBA JAM αποτέλεσε όχι μόνο «σχολείο» για δεκάδες άλλους τίτλους, αλλά ήταν και ένα από τα κομβικότερα σημεία για το είδος. Όλες οι ομάδες του NBA σε έναν τίτλο γεμάτο υπερβολές και διασκεδαστικότατο gameplay, όπου ο παίκτης εκτοξευόταν δεκάδες μέτρα στον αέρα για να καρφώσει ή όταν κατάφερνε να πετύχει τρία καλάθια στη σειρά, χωρίς να βάλει ο αντίπαλος, τότε «έπαιρνε φωτιά», αυξάνοντας τα ποσοστά ευστοχίας του, την ταχύτητά του και άλλα πολλά.
Ανήκει στην κατηγορία των arcade sports τίτλων και μπήκε στα σπίτια όλων, καθώς κυκλοφόρησε σε σωρεία από πλατφόρμες και είναι ένας από τους πιο γνωστούς και πετυχημένους τίτλους όλων των εποχών. Απέκτησε αρκετά sequels και remakes με μερικά πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, ενώ η πιο πρόσφατη παρουσία της σειράς ήταν στο Wii το 2010 και έπειτα σε PS3 και Xbox 360, διατηρώντας πολλά από τα στοιχεία της παλαιότερης έκδοσης.
Ο εκφωνητής με «θεόρατες» ατάκες όπως τα «Boomshakalaka» και «He’s on Fire» ακόμα και σήμερα παραμένει αξιομνημόνευτος με την ερμηνεία του.
1994 – NBA Live 95 (EA Sports) / 2015 – NBA Live 16 (EA Sports)
Πλατφόρμες: MS-DOS, Genesis (Mega Drive), Super NES (NBA Live 95)
PS4, Xbox One (NBA Live 16)
Η αρχή της μίας εκ των τριών μεγαλύτερων τίτλων καλαθοσφαίρισης στα Video Games έγινε το 1994 με το NBA Live 95. Η EA, η οποία είχε ξεκινήσει τα πρώτα βήματα στο χώρο αυτό με τις σειρές NBA Playoffs και NBA Showdown, άλλαξε όνομα παρουσιάζοντας τη σειρά NBA Live, η οποία ξεκίνησε το 1994 με συνεχόμενες ετήσιες κυκλοφορίες μέχρι και το 2009, όπου σταμάτησε, καθώς ο βασικός αντίπαλος, η σειρά NBA 2K, είχε… δυναμώσει ιδιαίτερα και δεν άφηνε πολλά περιθώρια.
Η σειρά NBA Live ξεκίνησε ξανά δειλά δειλά από το 2013 με το NBA Live 14, αλλά το παιχνίδι ήταν κακό και σε ένα τοπίο, όπου η σειρά της 2K υπερκαλύπτει κάθε φαν, η ύπαρξη ενός ανταγωνιστή καταλήγει αχρείαστη. Τα NBA Live 15 και 16 βελτίωσαν την κατάσταση, αλλά οι πωλήσεις και οι κριτικές ήταν μέτριες, κάτι που οδήγησε την EA να μην κυκλοφορήσει το NBA Live 17 τον Σεπτέμβριο του 2016, αλλά να το καθυστερήσει μέχρι το 2017 (απ’ όσο γνωρίζουμε ως τώρα) αποφεύγοντας έτσι τον άμεσο ανταγωνισμό με το NBA 2K17, που δεν αφήνει χώρο για κάτι τέτοιο.
1996 – NBA ShootOut / Total NBA
Πλατφόρμες: PlayStation
Η Sony αντεπιτίθεται και φροντίζει να φέρει έναν από τους πιο ποιοτικούς τίτλους μπάσκετ στην πρώτη γενιά PlayStation με το NBA ShootOut ή Total NBA, όπως ήταν γνωστό σε μερικές χώρες της Ευρώπης. Τα 3D μοντέλα είχαν παρουσιαστεί ήδη στο είδος νωρίτερα, όμως τα animations και η ποικιλία αυτών προχώρησε τους basketball τίτλους ένα βήμα παραπέρα.
To Total NBA συνέχισε να κυκλοφορεί και επί εποχές PlayStation 2 με ετήσιες κυκλοφορίες και αυτό, καθώς ανταγωνιζόταν τα 2K και Live των 2K Sports και EA Sports αντίστοιχα. Οι κυκλοφορίες σταμάτησαν το 2003 με το NBA ShootOut 2004, αφήνοντας έτσι τα 2K και Live να κονταροχτυπηθούν μόνα τους.
1999 – ΝΒΑ 2Κ (Visual Concepts / Sega Sports)
Πλατφόρμες: Dreamcast
Ο πρώτος 2Κ τίτλος της Visual Concepts κυκλοφόρησε από την Sega Sports για το Sega Dreamcast. Ήταν η είσοδος για μια λαμπρή πορεία συνεχών βελτιώσεων για τη σειρά, ενώ η εταιρεία ανάπτυξης θα έφτιαχνε τα επόμενα παιχνίδια για λογαριασμό της 2K Sports από το ΝΒΑ 2Κ6 και μετά.
Η σειρά άρχισε άμεσα να ανταγωνίζεται την αντίστοιχη σειρά NBA Live της EA Sports, η οποία ήδη έδειχνε σημάδια κοπώσεως, ενώ το 2K έφερε νέα στοιχεία στο τραπέζι. Μπορούσατε να δημιουργήσετε τον δικό σας παίκτη, αλλά και να αλλάξετε τα line-ups των ομάδων. Επιπρόσθετα, μπορούσατε να εισάγετε τα δεδομένα στην κονσόλα κάποιου άλλου. Από το NBA 2K1 και έπειτα, η σειρά θα υποστήριζε και online χαρακτηριστικά.
2000-2016
Στη δεκαετία των ’00s οι κυκλοφορίες των μπασκετικών τίτλων μειώθηκαν αισθητά, ενώ από arcade sports, το NBA Street της EA Sports έκανε φιλότιμες προσπάθειες να διαφοροποιηθεί και να επανακτήσει τους χαμένους φανς.
Παρόλα αυτά, το πεδίο γινόταν πιο ξεκάθαρο με τις σειρές NBA 2K και NBA Live να μάχονται σε όλο και πιο αποφασιστικές μάχες υπέρ του NBA 2K, ώστε να καταλήξει τελικά η σειρά της Visual Concepts να αποτελεί τον απόλυτο προορισμό για τους φανς του αθλήματος.
Η 2K κατάφερε να αποτελειώσει τον ανταγωνιστή της, καθώς τα χρόνια 2009 έως και 2013 ήταν πρακτικά η μόνη επιλογή για τους μπασκετόφιλους. Η σειρά Live επανήλθε χωρίς να καταφέρει ποτέ να φτάσει καν την κατηγορία των παιχνιδιών της 2K, το οποίο διαφαίνεται σε κάθε review που λαμβάνουν για τα παιχνίδια τους οι δύο σειρές.
Πλέον, ενώ αναμένεται το επόμενο παιχνίδι της σειράς NBA Live, έχουμε τις σταθερές και ποιοτικές κυκλοφορίες του NBA 2K, με το πιο πρόσφατο, το NBA 2K17 να κυκλοφορεί σήμερα, 16 Σεπτεμβρίου 2016.
ΝΒΑ 2Κ17
Πλατφόρμες: Microsoft Windows, PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360
Η σειρά NBA 2K των Visual Concepts και 2K Sports κατάφερε μέσα σε έναν άκρως ανταγωνιστικό χώρο και μέσω της ποιότητας και της συνοχής όλα αυτά τα χρόνια να κερδίσει τους φανς με το μέρος της. Οι βελτιώσεις κάθε χρόνο φέρνουν νέα στοιχεία, με την εξομοίωση του αθλήματος και τον ρεαλισμό σε πρώτο πλάνο πάντα.
Το 2Κ17 πατά στην επιτυχία του 2Κ16, ενώ συνεχίζει να αποτελεί πρότυπο για όλα τα υπόλοιπα Basketball Video Games, αλλά και γενικότερα τους αθλητικούς τίτλους.