Ήδη γνωρίζαμε ότι το νέο Assassin’s Creed Odyssey θα διαδραματίζεται στην Αρχαία Ελλάδα και είδαμε την πλήρη αποκάλυψή του στην έκθεση E3 2018.
Όπως συνηθίζει η σειρά, μπλέκει γνωστές φυσιογνωμίες της κάθε εποχής με το σενάριο του παιχνιδιού και δίνει ευκαιρία στον παίκτη να τους γνωρίσει μέσα από ένα πρίσμα που αναμειγνύει ιστορικά στοιχεία με την οπτική των προγραμματιστών της Ubisoft.
Τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς συμπεριλάμβαναν προσωπικότητες όπως Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Τζορτζ Ουάσινγκτον, Μαρκήσιος ντε Σαντ, Μαυρογένης, Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ και Κλεοπάτρα. Η χρονολογία που λαμβάνει χώρα το Assassin’s Creed Odyssey είναι στο 421 π.Χ. και ήδη είδαμε σε βίντεο (όπως μπορείτε να δείτε και παραπάνω) τον πρωταγωνιστή/πρωταγωνίστρια να έρχεται σε επαφή με τον Σωκράτη, άρα θα μπορούσαμε να δούμε κάποιους από τους παρακάτω:
Δαρείος
Δεν ήταν αρχαίος Έλληνας, αλλά πρόκειται για μια ιστορική φιγούρα που έχει αναφερθεί ξανά στο σύμπαν του Assassin’s Creed και συγκεκριμένα στο Assassin’s Creed II, όπου υπήρχε ένα άγαλμά του στο Monteriggioni, με μια πλάκα που ανέγραφε ότι ήταν Ασσασσίνος και είχε σκοτώσει τον Ξέρξη το 465 στην πρώτη καταγραφή που υπήρξε ποτέ για το όπλο Hidden Blade (Κρυφή Λεπίδα), το σήμα κατατεθέν των Ασσασσίνων στα παιχνίδια της σειράς (πάντα σύμφωνα με το παιχνίδι).
Η θρυλική λεπίδα του Δαρείου επανεμφανίστηκε στο Assassin’s Creed Origins. Την παρέδωσε η Aya στον Bayek, αφού της την είχε παραδώσει η Κλεοπάτρα. Με τη λεπίδα του Δαρείου έχασε το δάχτυλό του ο Bayek, έθιμο το οποίο διατηρήθηκε για τους μετέπειτα Ασσασσίνους.
Ο Δαρείος είναι η μοναδική σύνδεση, για την οποία γνωρίζουμε ως τώρα, με το AC Origins, καθώς το παιχνίδι διαδραματίζεται πάνω απο 380 χρόνια πριν βρουν ο Bayek και η Aya τη λεπίδα.
Ηρόδοτος
H συμπερίληψη του “Πατέρα της Ιστορίας” είναι σχεδόν δεδομένη. Ίσως έχει κάποιον αντίστοιχο ρόλο με αυτόν του Charles Dickens στο Syndicate, που οι ιστορίες των Ασσασσίνων των ενέπνευσαν να γράψει.
Σοφοκλής
Ο τραγικός ποιητής της κλασικής εποχής μόλις είχε γράψει το “Οιδίπους Τύραννος” την εποχή που διαδραματίζεται το Odyssey. Είναι εξαιρετικά πιθανό να τον βρούμε στις πόλεις του παιχνιδιού.
Η σειρά έχει συμπεριλάβει πολλές φορές καλλιτεχνικά έργα ή θέατρα. Άλλοι τραγικοί ποιητές που θα μπορούσαν να εμφανιστούν είναι ο Αισχύλος κι ο Ευρυπίδης.
Περικλής
Ο Περικλής ήταν πολιτικός, ρήτορας και στρατηγός του “Χρυσού Αιώνα”, του 5ου αιώνα π.Χ., κατά τον οποίο διαδραματίζεται το νέο παιχνίδι. Είναι σχεδόν δεδομένο επίσης ότι θα τον δούμε στο Odyssey.
Ασπασία
Η Ασπασία πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής της στην Αθήνα και υπάρχει η πιθανότητα να επηρέασε, διαμέσου του Περικλή, την πολιτική του αθηναϊκού κράτους. Στο όνομά της αναφέρονται στα έργα τους οι Πλάτων, Αριστοφάνης, Ξενοφών και άλλοι συγγραφείς της εποχής.
Ορισμένοι από αυτούς υποστηρίζουν πως η Ασπασία διατηρούσε οίκο ανοχής, ενώ ήταν πόρνη και η ίδια. Ωστόσο οι σύγχρονοι μελετητές είναι επιφυλακτικοί ως προς αυτό το ζήτημα, δεδομένου ότι πρόκειται για ισχυρισμό συγγραφέων (μεταξύ αυτών και κωμικοί ποιητές) που ως στόχο είχαν τη δυσφήμιση του Περικλή. Ορισμένοι μελετητές αμφισβητούν ακόμη και την παράδοση βάσει της οποίας η Ασπασία ήταν εταίρα, θεωρώντας πως στην πραγματικότητα το ζεύγος ήταν παντρεμένο.
Πυθία
Η Πυθία ήταν η εκάστοτε Πρωθιέρεια του Θεού Απόλλωνα στο Μαντείο των Δελφών η οποία, ευρισκόμενη σε έκσταση, μετέφερε τη χρησμοδότηση του Θεού προς τον ενδιαφερόμενο με τρόπο συνήθως λακωνικό, δυσνόητο και αινιγματικό. Οι ενδιαφερόμενοι ήταν πολλές φορές και βασιλείς.
Μαντείο υπήρχε επίσης και στο Origins και είναι πολύ πιθανό να δούμε και πάλι κάτι αντίστοιχο.
Πλάτωνας
O Πλάτωνας γεννήθηκε το 427 π.Χ, πράγμα που σημαίνει ότι το 421 π.Χ., που διαδραματίζεται το Odyssey, θα ήταν 6 ετών. Δεν αποκλείεται να δούμε έναν από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους όλων των εποχών ως παιδί.
Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης