Πληροφορίες‌

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

‌Τίτλος:‌ Fitness Boxing 2: Rhythm & Exercise
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ Nintendo Switch
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ Nintendo Switch
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ Imagineer
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ Nintendo
Είδος:‌ Sports, Rhythm Game
Ηλικίες:‌ ‌‌3+‌ ‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 4 Δεκεμβρίου 2020
 

 

Πόσα γλυκά έχετε καταναλώσει αυτές τις γιορτές; Από πόσα τραπέζια έχετε σηκωθεί αδυνατώντας να κουμπώσετε το παντελόνι σας; Και πόσες φορές έχετε σκεφτεί πόσο ωραίο θα ήταν να ξεκινήσετε γυμναστική κάπως πιο οργανωμένα σε σχέση με τα τυπικά μισάωρα περπατήματα που κάνετε – μετά SMS φυσικά – σε καθημερινή βάση για να σας βλέπει και λίγο ο ήλιος κατά τη διάρκεια του lockdown; Ουφ. Τη λύση στο παραπάνω πρόβλημα έρχεται φυσικά να προσφέρει – ποιος άλλος – η Nintendo, η οποία φρόντισε να κυκλοφορήσει πριν από μερικές εβδομάδες το δεύτερο παιχνίδι της σειράς Fitness Boxing. Είναι όμως το Fitness Boxing 2, η απάντηση στην πρόσφατη καταχρηστική κατανάλωση μελομακάρονων και κουραμπιέδων; Είναι καλύτερο από το ήδη υπάρχων Ring Fit Adventure; Είναι γενικά τα Fitness Boxing, καλά παιχνίδια; Και τέλος, κουραμπιέδες ή μελομακάρονα; Πάμε να τα δούμε, ένα – ένα.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Δεν είναι δύσκολο να φανταστείς τι ακριβώς κάνεις στο Fitness Boxing. Για την ακρίβεια, το παιχνίδι πρέπει να είχε το πιο εύκολο, αυτό-περιγραφικό “elevator pitch” (απλή περιγραφή που μπορεί να σε πείσει γρήγορα για τις προοπτικές του) στον κόσμο: χρησιμοποιείς τα χειριστήρια Joy-Con για να εκτελέσεις ασκήσεις μποξ, χορεύοντας παράλληλα στο ρυθμό μουσικών κομματιών. Μποξ, αερόβια γυμναστική, Nintendo Switch. Τόσο απλά, τόσο ξεκάθαρα. Η αλήθεια είναι πως αν το καλοσκεφτείς, η ιδέα πίσω από το παιχνίδι δεν είναι καθόλου κακή. Όχι μόνο γιατί το μποξ μπορεί να προσφέρει – υπό συνθήκες – διασκεδαστική και αποτελεσματική αερόβια γυμναστική, αλλά και γιατί το Nintendo Switch είναι κυριολεκτικά η μοναδική κονσόλα που μπορεί να φιλοξενήσει το συγκεκριμένο κόνσεπτ. Άλλωστε, δεν υπάρχει άλλο σύστημα στην αγορά με χειριστήριο που να αποτελείται από δύο διαφορετικά κομμάτια, έτσι ώστε να μπορείς να εκτελέσεις ασκήσεις και με τα δύο σου χέρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξεκινά λοιπόν το Fitness Boxing 2, εμφανίζεται η γυμνάστρια που θα σε καθοδηγήσει στο παιχνίδι και αρχίζουν οι πρώτες ασκήσεις. Ένα από τα πρώτα πράγματα που συνειδητοποιείς γρήγορα, είναι πως δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη, πολύπλοκη τεχνολογία πίσω από την υλοποίηση του παιχνιδιού. Το χειριστήριο(α) του Switch διαθέτουν αξιόλογους αισθητήρες κίνησης, αλλά οι προγραμματιστές της Imagineer (παρεμπιπτόντως, έχω να ακούσω το όνομα του συγκεκριμένου στούντιο από την εποχή του Nintendo 64!) φαίνεται να τους χρησιμοποιούν για πολύ βασικές λειτουργίες. Έτσι, οι αισθητήρες δεν φαίνεται να αναγνωρίζουν ιδιαίτερα τις διαφορετικές γροθιές που καλείσαι να εκτελέσεις. Το παιχνίδι μπορεί για παράδειγμα να σου ζητάει τη μία ένα jab (έκταση του χεριού ευθεία μπροστά) και την άλλη ένα uppercut (κυκλική φορά από κάτω προς τα πάνω), αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει τρόπος να εντοπιστεί η ορθότητα και ακρίβεια των κινήσεων, παρά μόνο να γίνει η καταγραφή μιας κίνησης. Ταυτόχρονα, το αερόβιο κομμάτι της άσκησης εξαρτάται από το κατά πόσο θα μπείτε στον ρυθμό των τραγουδιών. Μπορεί ο γροθιές να απαιτούν από εσάς να τις εκτελέσετε ρυθμικά, το Fitness Boxing σας θέλει ωστόσο να βρίσκεστε και συνέχεια σε κίνηση, αλλά και πάλι, δεν υπάρχει τρόπος να εντοπίσει αν όντως κινείστε. Αυτό σημαίνει πως θεωρητικά, μπορείτε να παίξετε Fitness Boxing ξαπλωμένοι/ες στον καναπέ – το παιχνίδι απλά δεν γνωρίζει αν κάνετε κάτι σωστά ή λάθος, παρά μόνο αν εκτείνατε το χέρι σας αρκετά γρήγορα και στον σωστό χρόνο.

Παρ’ όλα αυτά, η αλήθεια είναι πως δεν είναι δύσκολο να μπεις στο ρυθμό (του παιχνιδιού, όχι του τραγουδιού) και να ξεκινήσεις να… βαράς αέρα συμμετέχοντας στις διάφορες ασκήσεις που προσφέρει το παιχνίδι. Το συγκεκριμένο είδος άσκησης είναι, επαναλαμβάνουμε, και αποτελεσματικό και διασκεδαστικό. Είναι επίσης ένα πολύ έντονο είδος γυμναστικής – αν το πάρετε στα σοβαρά το παιχνίδι θα σας… ξεπαστρέψει πολύ γρήγορα, αλλά αυτό σημαίνει πως έχει και τη δυνατότητα να κάνει καλά τη δουλειά του. Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως το Fitness Boxing δανείζεται πάρα πολλά στοιχεία στην οργάνωσή του από προηγούμενους τίτλους της Nintendo (βλέπε Wii Fit), προσφέροντας ένα πρόγραμμα καθημερινών ασκήσεων με εξαιρετικές δυνατότητες παραμετροποιήσεων, ανάλογα με το χρόνο που διαθέτετε, και τη φυσική σας κατάσταση.

Όλα ωραία και καλά με την εν δυνάμει γυμναστική που μπορεί να προσφέρει το Fitness Boxing 2, το παιχνίδι ωστόσο υστερεί σε πάρα πολλούς τομείς. Ο πιο βασικός (και προφανής) είναι ο τεχνικός τομέας, με το περιβάλλον, τους πολυγωνικούς γυμναστές και τον σχεδιασμό των επιπέδων να παραπέμπουν σε δουλειές που ίσως και να θεωρούσαμε αξιόλογες, στη γενιά του PlayStation 2. Ακόμη και το Wii Fit, προϊόν του Wii και του Wii U,  διέθετε πιο όμορφη αισθητική και καλύτερα γραφικά από τη συγκεκριμένη σειρά. Ακόμη χειρότερα ωστόσο, τα περίπου τριάντα τραγούδια που πλαισιώνουν τις ασκήσεις είναι, στην πλειοψηφία τους, εκτελέσεις MIDI διάσημων τραγουδιών ποπ. Ακόμη και αν αφήσουμε στην άκρη το γεγονός πως είσαι υποχρεωμένος να γυμναστείς ακούγοντας Νίκι Μινάζ, Αριάνα Γκράντε και Εντ Σιράν, οι εκδόσεις των τραγουδιών είναι τόσο χαμηλής ποιότητας (ειδικά για τα δεδομένα της εποχής και όταν υπάρχει ο αντίλογος των Just Dance στην αγορά) που η μουσική του παιχνιδιού γίνεται αφόρητη, και πάρα πολύ γρήγορα.
 

Έχουμε λοιπόν ένα παιχνίδι που σε γυμνάζει μεν, το κάνει ωστόσο προσφέροντάς σου άσχημα γραφικά και ως επί το πλείστον εκνευριστική μουσική, με μια τεχνική υλοποίηση που είναι κάπως απλοϊκή, ακόμη και αν δουλεύει αποτελεσματικά. Ακόμη και έτσι, επειδή το είδος των παιχνιδιών γυμναστικής είναι εδώ και καιρό σε φθίνουσα πορεία, θα μπορούσαμε να προτείνουμε άφοβα το Fitness Boxing 2 σε όσους ψάχνουν παρόμοιο software… αν δεν υπήρχε στη μέση το Ring Fit Adventure. Εκείνος ο τίτλος βρίσκεται σε εντελώς διαφορετική κατηγορία σε σχέση με αυτό εδώ το παιχνίδι: διαθέτει πανέμορφα γραφικά, εξαιρετικά πιο πολύπλοκους και ανεπτυγμένους μηχανισμούς, συνεργάζεται με εξειδικευμένο hardware (το ελαστικό δαχτυλίδι που συνοδεύει τον τίτλο) και, το πιο σημαντικό απ’ όλα, καταφέρνει μέσα από το adventure mode, να τελειοποιήσει την ιδέα της παιχνιδοποίησης της γυμναστικής. Όλα τα παραπάνω σε ένα κόστος που δεν είναι διόλου απαγορευτικό (κοστίζει όσο και ένας τίτλος νέας γενιάς). Μπροστά σε αυτό το δεδομένο το Fitness Boxing 2 δεν έχει κάτι να αντιπαραθέσει – ακόμη και το κόστος του δεν είναι αρκετό για να δικαιολογήσει αυτή τη διαφορά στην ποιότητα και το περιεχόμενο.
 

Συμπέρασμα

Είναι το Fitness Boxing 2 η απάντηση στα πρόσθετα κιλά και την ακινησία των γιορτών; Ίσως, αλλά μόνο αν θέλετε πάρα πολύ να γυμναστείτε, προσποιούμενοι/ες πως παίζετε μποξ. Είναι καλύτερο από το Ring Fit Adventure; Ούτε κατά διάνοια – για την ακρίβεια, το Ring Fit Adventure κάνει το Fitness Boxing 2 να μοιάζει με ένα σχεδόν… ερασιτεχνικό πρότζεκτ. Είναι τα Fitness Boxing καλά παιχνίδια; Με δεδομένο πως οι δύο τίτλοι είναι σχεδόν ολόιδιοι, αν εξαιρέσεις τους περισσότερους γυμναστές και τη διαφορετική λίστα τραγουδιών του δεύτερου παιχνιδιού, η ειλικρινής απάντηση θα ήταν πως έχουμε να κάνουμε με ευχάριστα, αλλά μέτρια παιχνίδια. Ευτυχώς, η Nintendo προσφέρει δωρεάν demo και για τα δύο, οπότε είναι εύκολο να βγάλετε ασφαλή συμπεράσματα εξ ιδίων. Όσο για την τελευταία ερώτηση, ξέρατε από πριν την απάντηση. Μελομακάρονα – πριν, τώρα, και στους αιώνες των αιώνων.

Βαθμολογία:  6/10

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης