Οι ερευνητές επιστήμονες του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon ανέπτυξαν μια πρωτοποριακή τεχνολογία για ανθρωποειδή ρομπότ και συγκεκριμένα για τους τομείς πλοήγησης, χαρτογράφησης και εύρεσης ιδανικής πορείας. Τα ρομπότ – πειραματόζωα είναι το HRP-2 Promet και το πασίγνωστο εδώ και χρόνια Asimo της Honda.


Με την τεχνολογία των ερευνητών, τα ρομπότ μπορούν να αναγνωρίσουν αντικείμενα υπό την μορφή ειδικά χρωματισμένων χαρτοταινιών (για να γίνονται «αντιληπτά») στον χώρο, να αναλύσουν την τοποθεσία και τον όγκο τους και αντίστοιχα να υπολογίσουν σε πραγματικό χρόνο (real time δηλαδή, χωρίς καμία χρονική καθυστέρηση) την ιδανική πορεία ανάμεσά τους και φυσικά…να την περπατήσουν. Ακόμα ένα βήμα παραπέρα, τα ρομπότ μπορούν να αναγνωρίσουν την τοποθεσία των χαρτοταινιών όταν οι ερευνητές τους άλλαζαν την θέση στον χώρο κατά την διάρκεια του «περιπάτου» του ρομπότ – όπως φαντάζεστε εκείνο αντιλαμβανόταν και ανέλυε αυτόματα, χωρίς καμία εντολή από τους επιστήμονες, διέγραφε νέα πορεία και συνέχιζε το «βάδισμά» του, χωρίς καθόλου να σταματήσει για να «σκεφτεί» τα παραπάνω – απλά αντέδρασε ακαριαία όπως ακριβώς κάνει και ο άνθρωπος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης μέσα στα πλαίσια της τεχνολογίας που δημιούργησαν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon, είναι και ένα ειδικό λογισμικό δια του οποίου (και με την αρωγή όμως υπολογιστών), μπορούμε να έχουμε ένα περιβάλλον «επαυξημένης πραγματικότητας» (augmented reality) μέσα στην οποία κανονικά αντικείμενα όπως καρέκλες και τραπέζια απεικονίζονται ως τρισδιάστατα αντικείμενα (φτιαγμένα από γραφικά υπολογιστή). Αυτό το περιβάλλον της «επαυξημένης πραγματικότητας» είναι που βλέπουν τα «μάτια» του ρομπότ κι έτσι μπορεί να αναγνωρίζει τα αληθινά αντικείμενα, όπως ακριβώς και τις χρωματισμένες χαρτοταινίες, με ανατριχιαστικά «ανθρώπινη» ικανότητα…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης