Λευτέρης Ξυκομηνός

Πολλά από αυτά που θεωρούμε δεδομένα για κάποιους συνανθρώπους μας δεν υφίστανται. Δεν αναφερόμαστε σε ακριβά gadget, smartphone και υπολογιστές, αλλά σε απλά αγαθά, αναγκαία αγαθά, όπως η ηλεκτρική ενέργεια. Στα χωριά των τροπικών δασών Νουέβο Σαποσόα και Πουκάλπα του Περού, το ηλεκτρικό δίκτυο υπέστη σοβαρές ζημιές τον περασμένο Μάρτιο. Αποτέλεσμα των ζημιών είναι η έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος στα χωριά. Έτσι, κατά κάποιο τρόπο τα χωριά γύρισαν πολύ πίσω στο χρόνο, αφού με την δύση του ηλίου έρχεται το απόλυτο σκοτάδι. Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι πάρα πολλά, όπως για παράδειγμα οικογένειες με μικρά παιδιά αλλά και μαθητές που δεν μπορούν να διαβάσουν τα μαθήματά τους, παρά μόνο με την χρήση λάμπας κηροζίνης, η οποία όμως είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για την υγεία. Περί το 42% του πληθυσμού στα χωριά δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα. Με λίγα λόγια, τα στοιχεία της φύσης αποτελούν εμπόδιο για το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων των χωριών.



Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Περού (Universidad de Ingeniería y Tecnología – UTEC) κατάφεραν να αντιστρέψουν αυτή τη κατάσταση, δηλαδή να χρησιμοποιήσουν την φύση για να καλυτερέψουν την ζωή αυτών των ανθρώπων. Δημιούργησαν ένα σύστημα με ηλεκτρόδια που «ρουφάει» ενέργεια από το χώμα ενός φυτού, τροφοδοτώντας για 2 ώρες μια LED λάμπα. Ακριβώς για αυτό το λόγο η λάμπα βαπτίστηκε «Plant Lamp».


Πιο συγκεκριμένα, τα ηλεκτρόδια λαμβάνουν ηλεκτρόνια από το χώμα της γλάστρας του φυτού, τα οποία απελευθερώνονται από τα «γεωβακτήρια» όταν συναντούνται με τα θρεπτικά συστατικά του φυτού. Η συστοιχία ηλεκτροδίων που είναι στο χώμα, συλλαμβάνει τα ηλεκτρόνια, τα αποθηκεύει σε μια κλασική μπαταρία και εν τέλει αυτά τροφοδοτούν την λάμπα LED. Το πανεπιστήμιο UTEC σε συνεργασία με την εταιρεία «FCB» κατασκεύασαν δέκα τέτοιες λάμπες και τις απέστειλαν στο χωριό του Νουέβο Σαποσόα.

Η τεχνολογία λοιπόν, δεν είναι μόνο καταναλωτικές συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα, έξυπνα ρολόγια και tablet – οι οποίες πραγματικά αποτελούν σημαντικές εξελίξεις – αλλά ιδέες με σκοπό την βελτίωση του βίου συνανθρώπων μας που δεν είχαν την «τύχη» που έχουμε εμείς στις ανεπτυγμένες χώρες (αν και τελευταίως στην χώρα μας η λέξη «ανάπτυξη» έχει ποικίλες ερμηνείες, με καμία να εμπεριέχει σημάδια βελτίωσης βιοτικού επιπέδου).

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.utec.edu.pe/en/news/utec-develops-plant-lamp-innovative-system-generates-alternative-renewable-energy