Ήρθε η εποχή της χρήσης των ελληνικών στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις! Ο οργανισμός EURid που διαχειρίζεται για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Τομέα Ανωτάτου Επιπέδου .eu, ανακοινώνει την κατοχύρωση των Διεθνοποιημένων Ονομάτων Τομέα! Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι πλέον οι μόνιμοι κάτοικοι της Ε.Ε. μπορούν να κατοχυρώσουν ένα όνομα τομέα .eu με χαρακτήρες από όλο το λατινικό, κυριλλικό και φυσικά ελληνικό αλφάβητο!
Πλέον η διεύθυνση της Αθήνας, για παράδειγμα, θα βρίσκεται εκτός από τη διεύθυνση www.athens.gr και στο www.Αθήνα.eu. Και οι δυνατότητες είναι αναρίθμητες, τόσες όσες οι ελληνικές ονομασίες που προβάλλονται μέσω διαδικτύου. Προλάβετε, λοιπόν, γιατί οι κατοχυρώσεις των πρώτων ονομάτων έχουν ήδη αρχίσει!
«Τα Διεθνοποιημένα Ονόματα Τομέα δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να αναδείξουν την εθνική τους ρίζα, καθώς και την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα στο διαδίκτυο», επισημαίνει ο Marc Van Wesemael, Γενικός Διευθυντής του EURid.
Η zougla.gr επικοινώνησε μαζί του.
Marc Van Wesemael: Πολλές εταιρείες με παρουσία στο διαδίκτυο παρουσιάζονται με ονόματα τα οποία δεν είναι τα πραγματικά δικά τους, καθώς δεν χρησιμοποιούν τους δικούς τους χαρακτήρες. Υπάρχει έτσι μια μικρή ή μεγάλη παρερμήνευση του Brand name της εταιρείας, το οποίο φυσικά για τους νόμους του μάρκετινγκ μπορεί να αποβεί πιο σοβαρό από όσο ακούγεται! Δεδομένου ότι πλέον το διαδίκτυο αποτελεί νούμερο ένα μέσο προώθησης και προβολής για τις εταιρείες, αυτή η υπηρεσία αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία.
Οι χρήστες από το εξωτερικό, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τους συγκεκριμένους χαρακτήρες της εκάστοτε γλώσσας, πώς θα βρίσκουν τις διευθύνσεις;
Η ηλεκτρονική διεύθυνση θα υπάρχει φυσικά και στην υπάρχουσα έκδοσή της, δηλαδή με λατινικούς χαρακτήρες, οπότε δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Το νόημα είναι ότι πλέον οι κάτοικοι των χωρών αυτών που χρησιμοποιούν αλφάβητα όπως το δικό σας δεν θα είναι υποχρεωμένοι να γράψουν σε μια ξένη για αυτούς γλώσσα!
Γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ να δημιουργηθεί αυτή η δυνατότητα;
Ήταν θέμα των web browsers, όπως του explorer, οι οποίοι δεν υποστήριζαν τη χρήση των χαρακτήρων αυτών των γλωσσών. Όμως, εδώ και έναν χρόνο περίπου, ο explorer χρησιμοποιώντας έναν μαθηματικό αλγόριθμο μπορεί και μετατρέπει τους συγκεκριμένους χαρακτήρες, ώστε να τους αναγνωρίζει! Έτσι, άνοιξε ο δρόμος για τη δημιουργία αυτής της υπηρεσίας για την οποία συζητάμε.
Αυτή η δυνατότητα ανοίγει το δρόμο και για τη χρήση ελληνικών χαρακτήρων και στην κατάληξη της ηλεκτρονικής διεύθυνση, για παράδειγμα www.ζούγκλα.ελλάς;
Ακόμη αυτό δεν είναι εφικτό, αλλά έχουν ξεκινήσει ήδη διαδικασίες για να υπάρχει και αυτή η δυνατότητα! Τα κράτη θα μπορούν να δηλώνουν τις καταλήξεις τους και να αξιοποιήσουν αυτή την υπηρεσία κάποια στιγμή μέσα στο 2010.
Ποια είναι η ανταπόκριση που έχετε εκλάβει μέχρι τώρα από τους ενδιαφερόμενους;
Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον! Αναμένουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να «ανεβάσουμε» περίπου 100.000 καταχωρήσεις, πολλές από αυτές από τη χώρα σας. Τα κράτη έχουν προτεραιότητα στον καθορισμό των ηλεκτρονικών διευθύνσεων και αποτελούν και τον μεγαλύτερο ενδιαφερόμενο μέχρι αυτή την ώρα, ωστόσο, σύντομα εκτιμάμε ότι θα ακολουθήσει και ο ιδιωτικός τομέας και όλοι οι υπόλοιποι φορείς.
Θεωρείτε αυτή τη δυνατότητα που ανοίγεται στο διαδίκτυο αρκετά σημαντική, ώστε να βοηθήσει στη διατήρηση των εθνικών γλωσσών και της κουλτούρας της εκάστοτε χώρας;
Κοιτάξτε, εμείς είμαστε απλά οι εκτελεστές αυτού του προγράμματος και δεν καθορίζουμε την πολιτική του. Όμως, συμφωνώ ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχεις τη δυνατότητα να εκφράζεσαι στη γλώσσα σου, ειδικά για όλους τους φορείς που πρέπει να σκέφτονται παγκόσμια και τοπικά την ίδια στιγμή. Ο κόσμος είναι υπερήφανος για τη χώρα του, θέλει να χρησιμοποιεί τη μητρική του γλώσσα και να το κάνει σωστά, χρησιμοποιώντας όλους τους ιδιωματισμούς που κάνει τις χώρες να ξεχωρίζουν. Πλέον αυτό γίνεται!
Μάθετε περισσότερα στη διεύθυνση www.eurid.eu