Η Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp) τερματίζει το πρόγραμμα fact-checking στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μία αλλαγή πολιτικής στις προσπάθειες  ελέγχου του περιεχομένου, όπως ανακοίνωσε ο ιδρυτής της Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Ακολουθεί έτσι το παράδειγμα του Χ που έχει προχωρήσει σε ανάλογη ρύθμιση εδώ και μήνες. «Θα απαλλαγούμε από τα fact-checkers και θα τα αντικαταστήσουμε με τα community notes, αντίστοιχα με του Χ (πρώην Twitter), αρχής γενομένης από τις Ηνωμένες Πολιτείες», σημειώνει ο Ζούκερμπεργκ με βίντεο που ανάρτησε στους λογαριασμούς του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι καιρός να επιστρέψουμε στις ρίζες μας γύρω από την ελευθερία της έκφρασης. Eστιάζουμε στη μείωση των λαθών. Ανυπομονούμε για αυτή την επόμενη φάση».

«Οι ελεγκτές δεδομένων ήταν πολύ πολιτικά προκατειλημμένοι και περισσότερο κατέστρεψαν την εμπιστοσύνη παρά την εδραίωσαν», παραδέχτηκε ο ιδιοκτήτης της Meta και πρόσθεσε: «Αυτό που ξεκίνησε ως ένα κίνημα για να είναι πιο περιεκτικό έχει χρησιμοποιηθεί όλο και περισσότερο για να φιμώσει απόψεις και να αποκλείσει ανθρώπους με διαφορετικές ιδέες, και έχει πάει πολύ μακριά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός από το τέλος του προγράμματος για το fact checking ο Ζούκερμπεργκ είπε ότι η εταιρεία θα εξαλείψει ορισμένες πολιτικές ελέγχου του περιεχομένου σχετικά με θέματα όπως η μετανάστευση και το φύλο και θα εστιάσει εκ νέου τα αυτοματοποιημένα συστήματα ελέγχου της εταιρείας σε αυτό που ονόμασε «παραβιάσεις υψηλής σοβαρότητας», ενώ θα βασίζεται στους χρήστες να αναφέρουν άλλες παραβιάσεις.

Το Facebook θα μεταφέρει επίσης την ομάδα εμπιστοσύνης και ασφάλειας και διαχείρισης περιεχομένου από την Καλιφόρνια στο Τέξας.

Μπορεί αυτή η απόφαση να εφαρμόζεται αρχικά στις ΗΠΑ, αλλά αναμένεται σύντομα να ισχύσει και στην Ευρώπη μετά και το «καμπανάκι» από την Ευρωπαϊκή Ένωση που χτύπησε για τους ομίλους που ελέγχουν τα κοινωνικά δίκτυα και ζητούσε δραστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης