Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης
Συναγερμός έχει σημάνει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καθώς δύο επικίνδυνες διαδικτυακές τάσεις που ακολουθούν οι ανήλικοι, αρχίζουν και παγιώνονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Πρόκειται για το «Game of 72» (εξαφανίσου για 72 ώρες) και το «ρίσκο γνωριμίας» μέσω συγκεκριμένων ιστοτόπων, όπως το «chatroulette».
Με την τάση εξαφανίσεων ανηλίκων στη χώρα μας να αγγίζει το τελευταίο δίμηνο το 25%, οι ειδικοί της Δίωξης, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά αν σκεφτεί κάποιος πως από τον Απρίλιο μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί πολλές εξαφανίσεις νέων, ηλικίας 13-20 ετών.
Θέλεις να εξαφανιστούμε και να μας ψάχνει η αστυνομία;
Εξαφανίζονται από το σπίτι τους με σκοπό να τους ψάξει η αστυνομία αλλά να μην τους βρει Με το παραπάνω ερώτημα αρχίζει το επικίνδυνο -σύμφωνα με το ηλεκτρονικό έγκλημα- παιχνίδι των 72 ωρών. Δύο νέοι, μέσα από συζητήσεις σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, αποφασίζουν να φύγουν από το σπίτι τους για 72 ώρες. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα κρύβονται από όλους. Δεν επικοινωνούν με την οικογένειά τους, αλλά ούτε και μεταξύ τους. Ο σκοπός τους είναι να μην τους εντοπίσει η αστυνομία, αφού οι γονείς τους θα απευθυνθούν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Όποιος εντοπιστεί… χάνει.
Οι Αστυνομικές Αρχές πολλών κρατών εξέδωσαν ειδοποιήσεις προς γονείς και παιδιά, ενώ πολλά είναι και τα σχετικά δημοσιεύματα από πολυάριθμα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του εξωτερικού, που αναφέρουν πως το φαινόμενο λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις.
Σύμφωνα με ειδικούς, στο θέμα των εξαφανίσεων «η πρόκληση που απευθύνεται στους ανήλικους είναι να εξαφανιστούν χωρίς να αφήσουν ίχνη, για 12, 24 ή 72 ώρες».
Δύο πρόσφατες εξαφανίσεις στην Ελλάδα προκάλεσαν έντονη ανησυχία
Οι έμπειροι αστυνομικoί ερευνούν τώρα το ενδεχόμενο το παιχνίδι αυτό να βρίσκεται ήδη στη χώρα μας, «εξιτάροντας» πολλούς νέους και νέες.
Στοιχεία από τις διευθύνσεις Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ευρωπαϊκών χωρών δείχνουν πως αυτή τη στιγμή το παιχνίδι αυτό παίζεται στις παρακάτω χώρες:
-Βέλγιο (τα περισσότερα κρούσματα)
-Γαλλία
-Ολλανδία
-Αγγλία
-Σουηδία
-Σκανδιναβικές χώρες (με ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων αυτοκτονίας,τάση μέσω Διαδικτύου)
Επαγρύπνηση στην Ελλάδα και για το «ραντεβού στα τυφλά»
Από διάσημο παιχνίδι τηλεόρασης, το «ραντεβού στα τυφλά» έγινε διαδικτυακή τάση, κυρίως για ανήλικους χρήστες του διαδικτύου.
Ανήλικα παιδιά καταλήγουν σε ραντεβού με ενήλικες χωρίς οι γονείς τους να γνωρίζουν τίποταΟι αστυνομικοί της ΕΛΑΣ, συνιστούν την προσοχή σε γονείς. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα «ρίσκο γνωριμίας», μεταξύ δύο ατόμων τα οποία για τουλάχιστον 5-6 μήνες μιλούσαν μέσω chat rooms. Μετά τη διαδικτυακή φιλία, ακολουθεί ένα «ραντεβού ρίσκου», αφού σε πολλές περιπτώσεις ο χρήστης δήλωνε στο διαδίκτυο ότι ήταν 16 χρονών και τελικά ήταν 50.
Το τυφλό αυτό ραντεβού ενέχει μεγάλο κίνδυνο, αφού έχουν παρατηρηθεί εξαφανίσεις παιδιών αλλά και επιθέσεις από παιδόφιλους. Όπως επισημαίνουν πηγές της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, «στην Ελλάδα έχει αυξηθεί η τάση των τυφλών ραντεβού μέσω Διαδικτύου. Έχουμε περιπτώσεις με 16χρονα να συναντιούνται ακόμα και με 70χρονους. Αυτό που μας προβληματίζει περισσότερο είναι πως τα νέα παιδιά έχουν άγνοια κινδύνου και παίρνουν αυτό το ρίσκο».
(Το chatroulette)
Πού οφείλεται η τάση εξαφάνισης ;
Ερωτική απογοήτευση, πιεστικοί γονείς αλλά και προβλήματα στο σπίτι, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελούν τις κυριότερες αιτίες για να εξαφανιστεί ένα παιδί (ανήλικο ή ενήλικο).
Η Ελληνική Αστυνομία και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πάντως επαγρυπνούν, σε κάθε περίπτωση, για την άμεση ανίχνευση και πρόληψη τέτοιων συμβάντων, καθώς λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας, το φαινόμενο ενδέχεται να λάβει πραγματικές και εξαιρετικά επικίνδυνες διαστάσεις.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δημιουργεί ένα νέο υπερσύγχρονο διαδικτυακό κέντρο το οποίο θα εξειδικεύεται στις εξαφανίσεις.
Τι αναφέρει ο υπουργός προστασίας του Πολίτη στο zougla.gr
Ακούστε τη δήλωση του Υπουργού:
Διαβάστε επίσης: