Στην αρχή είχαμε το κινητό τηλέφωνο. Μπήκε στην ζωή μας δειλά-δειλά πριν περίπου εικοσιτέσσερα χρόνια, αποσκοπώντας να αλλάξει άρδην την καθημερινότητά μας – κάτι που σαφώς πέτυχε. Βέβαια, για να γίνει αυτό πραγματικότητα, ο υποψήφιος χρήστης έπρεπε να εξοικειωθεί με τον χειρισμό της νέας, καινοτομικής συσκευής, ερχόμενος πρώτη φορά σε επαφή με έναν τρόπο χειρισμού, που απαιτούσε την κατανόηση των κουμπιών πλοήγησης στο περιβάλλον του κινητού και όσων ενδείξεων έβλεπε στην λιλιπούτεια οθόνη. Τα χρόνια πέρασαν, η τεχνολογία εξελίχθηκε και ο χρήστης, πλέον, είχε στην κατοχή του ένα κινητό μεγαλύτερης οθόνης και με περισσότερα κουμπιά χειρισμού σιγά-σιγά και με σχετική δυσκολία, κατάφερε να μάθει τον εξελιγμένο τρόπο επικοινωνίας με την συσκευή του.

Έπειτα, περάσαμε στα κινητά – υπολογιστές τσέπης, με μυριάδες κουμπιά και με συνοδεία «ηλεκτρονικού στυλό». Ομολογουμένως, σε αυτό το σημείο εξέλιξης (περί τα έτη 2000-2004) οι χρήστες τα βρήκαν «σκούρα», καθώς πολλοί δεν μπορούσαν να εκμεταλλευτούν αυτόν τον δύσκολο τρόπο χειρισμού. Έτσι, τα κινητά τηλέφωνα διασπάστηκαν σε «απλά» και «έξυπνα», ουσιαστικά διαχωρίζοντας τον τρόπο χειρισμού σε απλό με λιγοστές δυνατότητες και σε πολύπλοκο με ποικίλες λειτουργίες. Φτάνοντας στο «σωτήριο» έτος του 2007, εμφανίζεται το iPhone της Apple, εξαλείφοντας τα κουμπιά ως τρόπο χειρισμού, αντικαθιστώντας τα με τον χειρισμό μέσω αφής, ενώ η οθόνη πλέον καταλαμβάνει όλη την μπροστινή επιφάνεια της συσκευής, αφού υπήρχε ελεύθερος χώρος δια της απουσίας των κουμπιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έκτοτε, όλες οι εταιρείες κινητών τηλεφώνων, ορθώς μιμήθηκαν αυτόν τον τρόπο χειρισμού (πλην μιας μόνο, που επιμένει στην ύπαρξη μυριάδων κουμπιών και λέγεται BlackBerry), ενώ παράλληλα, από το 2010 που επανεμφανίστηκε η μόδα του υπολογιστή-ταμπλέτας (ελέω iPad της Apple), οι χρήστες έχουν εξοικειωθεί με τον χειρισμό μέσω αφής.

Κάπου εδώ ερχόμαστε στο σήμερα, ή καλύτερα στο «κοντινό αύριο», χάρη στην εταιρεία Elliptic Labs και τον χειρισμό «ultrasound». Η ομάδα των επιστημόνων κατάφερε να παρουσιάσει μια νέα τεχνολογία, η οποία προσφέρει χειρισμό μέσω παλάμης και δαχτύλων εξ αποστάσεως! Ο χρήστης μπορεί να χειρίζεται το κινητό του, έχοντας το χέρι του σε απόσταση έως και 50 εκατοστών από την οθόνη, κάνοντας απλές κινήσεις…στον αέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα αυτή τεχνολογία επιτρέπει στον χρήστη να διαχειρίζεται τα διάφορα μενού και υπο-επιλογές του περιβάλλοντος εργασίας της συσκευής, με κινήσεις της παλάμης. Η τεχνολογία ultrasound έχει τρία διαφορετικά «επίπεδα» απόστασης από την οθόνη, όπου ανάλογα σε πιο από αυτά βρίσκεται η παλάμη του χρήστη, μπορεί να «αναγνωρίσει» ποικίλες κινήσεις, μεταφράζοντάς τες σε χειρισμό του περιβάλλοντος του κινητού ή ακόμα και σε «κινήσεις» ενός videogame. Επίσης, η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διαφορετικές συσκευές (ψηφιακά ταμπλό αυτοκινήτων, ψηφιακά ρολόγια, ιατρικές ψηφιακές συσκευές, κλπ.) – εντούτοις, η Elliptic Labs δήλωσε πως αρχικά θα ασχοληθεί με την ενσωμάτωση σε κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες και laptop. Δυστυχώς, ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί με ποιες εταιρείες ανάπτυξης και κατασκευής κινητών, ταμπλετών και φορητών υπολογιστών θα συνεργαστεί, λέγοντας απλώς «περιμένετε και θα δείτε».

Προς το παρόν, η τεχνολογία χειρισμού ultrasound της Elliptic Labs επιδεικνύεται στην έκθεση τεχνολογίας CEATEC, που λαμβάνει χώρα μεταξύ 7 και 11 Οκτωβρίου στην Ιαπωνία. Έτσι λοιπόν, αν πριν μερικά χρόνια σας φαινόταν «ξένη εικόνα» να βλέπετε κάποιον να περπατά στον δρόμο και να μιλάει μόνος του στον αέρα, μέχρι να ανακαλύψετε ότι φοράει ένα ακουστικό Bluetooth και συνομιλεί στο κινητό τηλέφωνο, τότε φανταστείτε πως θα φαίνεται κάποιος όταν χειρίζεται το κινητό του με…ταχυδακτυλουργικές κινήσεις ωσάν ένας «ψηφιακός Χουντίνι»…

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.ellipticlabs.com/

http://www.tomshardware.com/news/motion-detection-ultrasound-elliptic-labs,27829.html

http://www.slashgear.com/the-gesture-control-we-want-for-smartphones-wearables-is-here-06349390/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης