Πολλές φορές, η τεχνολογία προσπαθεί να δώσει λύσεις στις ανάγκες της καθημερινής ζωής. Μερικές φορές μάλιστα, η προσφορά της μπορεί να μας εφοδιάσει με απλά στην χρήση εργαλεία, τα οποία δίνουν την δυνατότητα αποφυγής καθημερινών δυσχερών καταστάσεων και συνθηκών.

Τέτοιου είδους περιστάσεις, σίγουρα όλοι θα έχουμε αντιμετωπίσει στο περιβάλλον των πολυσύχναστων δρόμων μιας μεγαλούπολης – και όχι μόνο. Πρωτιά στην αρνητική αντίδραση των περισσοτέρων ανάμεσά μας, αναμφισβήτητα είναι το εξοργιστικό «μποτιλιάρισμα» των αυτοκινήτων. Η αυξημένη κίνηση στους δρόμους της πόλης μαζί με τον αντίξοο συνδυασμό από εξατμίσεις, άσκοπης χρήσης κόρνας, πιθανών φωνητικών αντιδράσεων / «σχολίων» των γύρω οδηγών και του χρόνου, που ολοένα λιγοστεύει για να φτάσετε στον προορισμό σας την ώρα που έχετε προγραμματίσει συνθέτουν το μια αρκετά οικεία εμπειρία. Αυτή η λίαν δυσάρεστη εμπειρία, με την αρωγή της τεχνολογίας και της «δύναμης» του Ιντερνετ στην αμεσότητα της επικοινωνίας, θα μπορεί στο μέλλον να αποφευχθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «BuddyTraffic», είναι μια εφαρμογή για το iPhone της Apple, που ενσωματώνει την ευελιξία ενός κοινωνικού δικτύου, για να αποδώσει μέσω ενός έξυπνου και σχεδιαστικά καλαίσθητου γραφικού περιβάλλοντος, τις συνθήκες μποτιλιαρίσματος των αυτοκινήτων στους δρόμους. Ουσιαστικά το Buddy Traffic ενσωματώνει όλη την συμμετοχή των χρηστών, μέσω των μηνυμάτων που καταχωρούν οι ίδιοι και βάσει αυτών που βιώνουν την κάθε στιγμή στους δρόμους.

Για να είναι όμως εύκολη και ταυτόχρονα διασκεδαστική η εμπειρία χρήσης της εφαρμογής BuddyTraffic, επινοήθηκε ένας πολύ λειτουργικός και συνάμα όμορφος μηχανισμός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο χρήστης έχει στην διάθεσή του να επιλέξει ανάμεσα από τέσσερις φατσούλες – προσωπάκια (τα λεγόμενα Buddies – «φιλαράκια») και διαφορετικού χρώματος, αυτή που περιγράφει την κατάσταση που βιώνει εκείνη την στιγμή στον δρόμο. Κάθε προσωπάκι, ανάλογα το χρώμα του, αντανακλά και τις συνθήκες: το κόκκινο σημαίνει μεγάλο μποτιλιάρισμα / κατάσταση σχεδόν απόλυτης στάσης των αυτοκινήτων, το κίτρινο εστί μέτριο μποτιλιάρισμα και αργή κίνηση των οχημάτων, το ασημένιο (και λίαν σημαντικό) προειδοποιεί για ατύχημα / οδικές εργασίες / λαϊκή αγορά / πορείες και τέλος, το πράσινο προσωπάκι μεταφράζεται σε νορμάλ συνθήκες με την κίνηση των οχημάτων να διεξάγεται κανονικά.

Όταν λοιπόν ο χρήστης επιλέξει το προσωπάκι που περιγράφει καλύτερα την οδική του κατάσταση, προσφέρεται και η δυνατότητα να προσθέσει ένα σχόλιο, έως 100 χαρακτήρες. Η καταχώρισή του, απευθείας κοινοποιείται σε όλους τους χρήστες της εφαρμογής BuddyTraffic, σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων. Έτσι, οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να αποκτήσουν μια εικόνα των συνθηκών που επικρατούν στον δρόμο, αποφεύγοντας εύκολα τις δύσκολες καταστάσεις, κάτι που προηγουμένως θα ανακάλυπταν αφού ήδη θα είχαν εμπλακεί, χωρίς τις περισσότερες φορές με δυνατότητα απεμπλοκής, στο εξουθενωτικό μποτιλιάρισμα.

Παράλληλα, η εφαρμογή BuddyTraffic δεν περιορίζεται μόνο στην προαναφερθείσα ακτίνα των 10 χιλιομέτρων από το σημείο καταχώρισης του εκάστοτε χρήστη, αλλά παρουσιάζει σε μια ξεχωριστή ενότητα, ολόκληρη την κατάσταση των δρόμων, αν δηλαδή είναι ανοιχτοί ή όχι. Επίσης, παρέχεται και η δυνατότητα αποστολής μηνύματος μεταξύ εγγεγραμμένων χρηστών, μέσω της επιλογής «Ask Him» (Ρώτησέ Τον), για πλήρη αμεσότητα και επικοινωνία μεταξύ των μελών της κοινότητας του BuddyTraffic. Τέλος οι χρήστες, πέραν φυσικά της αξίας που έχει η συμμετοχή τους, καθώς αυτή στην πραγματικότητα δομεί την ιδιαίτερα εξυπηρετική εικόνα των συνθηκών στους δρόμους, λαμβάνουν και «δωράκια» για την προσφορά τους, υπό την μορφή εικονικών διακριτικών (virtual badges) αλλά και -μελλοντικά- πραγματικών απολαβών.

Το BuddyTraffic αξίζει ιδιαίτερης μνείας, καθώς είναι αποτέλεσμα μιας κοινής προσπάθειας τεσσάρων ατόμων, που θυμίζει έντονα τις πανέμορφες εποχές της δεκαετίας των 80s στον κόσμο των υπολογιστών/τεχνολογίας, όπου μια μικρή ομάδα νεαρών με πολύ μεράκι και όρεξη, ανέπτυσσε ένα πρόγραμμα ή ένα videogame, μέσα από το δικό της χώρο, με πολύ μικρό -σχεδόν μηδαμινό συγκριτικά με αυτό των μεγάλων εταιρειών- οικονομικό υπόβαθρο. Ακριβώς αυτό, η ομάδα των τεσσάρων πέτυχε εν έτει 2012.

Ξεκινάμε από τον Γιάννη Ψαρρά, μια και ο προγραμματισμός είναι ο κύριος και βασικός κορμός κάθε προγράμματος / εφαρμογής. Χωρίς την προσπάθεια του Γιάννη, δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί καν όλο το εγχείρημα, καθώς ο ρόλος του υπευθύνου ανάπτυξης που έχει επωμισθεί, δίνει «ζωή» στην εφαρμογή BuddyTraffic.

Τοιουτοτρόπως σημαντική είναι η και η αισθητική μεριά, αφού αυτή είναι που αντικρίζει ο χρήστης και με αυτή την σχεδιαστική επιλογή, καλείται να χρησιμοποιήσει το περιβάλλον της εφαρμογής. Ο Γκερτ Τζάφα, έχει αναλάβει την καλλιτεχνική και οπτική δομή του BuddyTraffic, σχηματίζοντας στην φαντασία του και ακολούθως σχεδιάζοντας, το πολύχρωμο και καλαίσθητο περιβάλλον, με κεντρική ιδέα την γρήγορη και εύκολη εξυπηρέτηση, χωρίς να θυσιαστεί η «ζεστασιά» που αποδίδεται από την απλότητα στην χρήση.

Ο Τάκης Καραλίβανος ως υπεύθυνος business development, έχει αναλάβει τον δύσκολο ρόλο του «καπετάνιου» μιας startup επιχείρησης, έχοντας ως εφόδια την φιλική σχέση με όλα τα μέλη της ομάδας, γεγονός υψίστης σημασίας για την εσωτερική συνεννόηση και κοινών στόχων και την πολυετή εμπειρία του στον συγκεκριμένο τομέα.

Ο Παναγιώτης Μελισσαρόπουλος είναι η «εικόνα και επικοινωνία» της ομάδας, καθώς έχει αναλάβει τα ηνία του μάρκετινγκ και της διαδικτυακής επικοινωνίας.

Η ομάδα των τεσσάρων λοιπόν, φιλοδοξεί να δώσει μια πλατφόρμα γνώσης για την κίνηση των αυτοκινήτων και τα τεκταινόμενα στους δρόμους, μέσω της συμμετοχής όλων των όσων αισθάνονται ότι αυτή η δυνατότητα, έλλειπε μέχρι σήμερα από την ζωή τους. Η εφαρμογή BuddyTraffic πρόκειται σύντομα να διατεθεί στο διαδικτυακό κατάστημα «App Store» της Apple για iPhone συσκευές, ενώ η ομάδα προσκαλεί όσους επιθυμούν να δουν και μια έκδοση για συσκευές με Android της Google, μπορούν να το δηλώσουν μέσω email, twitter και facebook, στην επίσημη ιστοσελίδα της εφαρμογής BuddyTraffic.

Εμείς από την μεριάς μας, ευχόμαστε ότι καλύτερο στην προσπάθεια στην ομάδα των τεσσάρων, καθώς η ιδέα και μόνο έγκαιρης αποφυγής μποτιλιαρίσματος και όποιου άλλου συμβάντος, ανοίγει κυριολεκτικά τους δρόμους για όλους τους οδηγούς.

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.buddytraffic.com/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης