Του Παύλου Κρούστη

Συσκευή: Apple iPhone XS

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά:

Επεξεργαστής: Apple A12 Bionic – Neural engine επόμενης γενιάς / Hexa-core (2x Vortex + 4x Tempest) / Apple GPU (4-core graphics)
Οθόνη: 5,8 ιντσών OLED Mutli-Touch – Super Retina HD (Super AMOLED) (1125 x 2436 / 458 ppi)
Μνήμη: 4GB RAM // 64/256/512GB (εσωτ. αποθ. χώρος)
Κάμερα: πίσω: Διπλή: 12 MP (f/1.8, 26mm – wide) + 12 MP (f/2.4, 52mm – telephoto), OIS, phase detection autofocus, 2x optical zoom, quad-LED dual-tone flash, HDR / μπροστά: 7 MP (f/2.2, 32mm) face detection, HDR

Εγγραφή Video: πίσω: 2160p@24/30/60fps, 1080p@30/60/120/240fps, HDR, stereo sound rec. // μπροστά: 1080p@60fps
Μπαταρία: 2658 mAh

Λειτουργικό σύστημα: iOS 12
Διαστάσεις: 143.6 x 70.9 x 7.7 χιλιοστά
Βάρος: 177 γραμμάρια
Δίκτυα / Συνδεσιμότητα: GSM/EDGE, UMTS/HSPA+, DC-HSDPA, CDMA EV-DO Rev. A (ορισμένα μοντέλα), LTE κλάσης Gigabit, 802.11ac Wi‑Fi με MIMO, Bluetooth 5.0, GPS, GLONASS, Galileo και QZSS, VoLTE, NFC με λειτουργία ανάγνωσης, Κάρτες Express με εξοικονόμηση ενέργειας, Κλήσεις μέσω Wi‑Fi
HSPA 42.2/5.76 Mbps, LTE-A (3CA) Cat12 600/150 Mbps, EV-DO Rev.A 3.1 Mbps // 802.11ac Wi‑Fi with MIMO, Bluetooth 5.0, NFC with reader mode, Lightning port, wireless (Qi compatible)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Χρώματα: Ασημί / Διαστημικό Γκρι / Χρυσαφί
Υποστήριξη Dual SIM: Προς το παρόν όχι, διαβάστε παρακάτω

Τιμή: 1229€

Εισαγωγή
Η Apple αποφάσισε να κυκλοφορήσει φέτος τρία μοντέλα με διαφορετική τακτική απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Για αρχή, στα τέλη Σεπτεμβρίου κυκλοφόρησε τον διάδοχο του περυσινού επετειακού iPhone X, το iPhone XS και την μεγαλύτερη εκδοχή του, iPhone XS Max. Τα δύο τηλέφωνα διαθέτουν όμοια χαρακτηριστικά, εκτός φυσικά της μεγαλύτερης οθόνης, αλλά και μπαταρίας. Τρίτο τηλέφωνο από την Apple έρχεται στα τέλη Οκτωβρίου και είναι το “οικονομικότερο” iPhone XR, με βασική διαφορά την τεχνολογία της οθόνης και τη μονή κάμερα εν αντιθέσει με τις διπλές των XS μοντέλων.
Μπορείτε να βρείτε το iPhone XS σε όλες τις διαθέσιμες εκδόσεις, πατώντας εδώ.
Η τακτική αυτή δίνει στην Apple χώρο να ανεβάσει τη “φθηνότερη” πρότασή της, δίνοντας ομοιομορφία στο line-up της και έμφαση στα νεότερα μοντέλα με τις πλέον υψηλές τιμές. Όλα φαίνονται σωστά σχεδιασμένα και ότι υπάρχει σοβαρή τακτική από πίσω. Ένα πράγμα δεν έχουμε δει όμως και είναι ίσως το σημαντικότερο: καινοτομία. Το περυσινό X έφερε επιτέλους νέο σχεδιασμό που ακολουθείται από τα φετινά κατά γράμμα και ορισμένες ακόμα βελτιώσεις που περιμέναμε έτσι κι αλλιώς να δούμε λόγω “επετείου”. Φέτος, φυσικά δεν είχαμε μεγάλες αλλαγές, όπως προμηνύει και το “S” στην ονομασία των μοντέλων, όμως σίγουρα υπήρχε χώρος για βελτιώσεις και σε άλλους τομείς, εκτός της ωμής δύναμης στην οποία εστιάζει συνεχώς η εταιρεία.
Θεωρητικά, θα περιμέναμε να δούμε αισθητήρα κάτω από την οθόνη, καλύτερη αυτονομία και χαμηλότερες τιμές. Οι OLED οθόνες δεν έχουν ρίξει τις τιμές τους, παρά την σαφώς μεγαλύτερη παραγωγή και η Apple όχι μόνο δεν ρίχνει τις δικές της τιμές, αλλά είδαμε και μια μικρή αύξηση και ακούμε και προκλητικές δηλώσεις για τον γρήγορο φορτιστή και γιατί δεν είναι εντός του πακέτου.
Το iPhone παραμένει τεχνολογικό πρότυπο, όμως η Apple έχει σταματήσει να δίνει πλέον τον καλύτερό της εαυτό ζητώντας περισσότερα από τους καταναλωτές. Ας δούμε πιο συγκεκριμένα τι προσφέρει το φετινό iPhone XS.
Σχεδιασμός

To “αυτόματα αναγνωρίσιμο” περυσινό iPhone X έδωσε κατευθυντήριες γραμμές και σε άλλους κατασκευαστές, τόσο με τη χαρακτηριστική διπλή κάμερα σε κάθετη διάταξη, όσο και με την εγκοπή στο επάνω μέρος της οθόνης. Ο γενναίος αυτός σχεδιασμός φυσικά δεν περιμέναμε να αλλάξει για φέτος, αλλά ίσως περιμέναμε κάποιες αλλαγές σε λεπτομέρειες.
Παρόλα αυτά, το iPhone XS δεν έχει καμία διαφορά εμφανισιακά σε σχέση με το iPhone X, εκτός από τις antenna lines που δεν θα παρατηρήσει κανείς. Προς τιμήν του, ακόμα είναι ένα από τα πιο ελκυστικά τηλέφωνα της αγοράς, με όμορφες γραμμές, σέξι καμπύλες και χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν.
Τα ηχεία βρίσκονται και πάλι δίπλα στη Lightning θύρα, καθώς μπορείτε να ακούσετε και στερεοφωνικά χρησιμοποιώντας και το μπροστινό ηχείο όταν βλέπετε σε landscape διάταξη. Φέτος δεν δίνεται καν μαζί δυστυχώς ο αντάπτορας για όσους χρησιμοποιούν 3.5mm jack και θα πρέπει να τον προμηθευτείτε ξεχωριστά.
Φέτος, η πιστοποίηση της προστασίας από νερό και σκόνη είναι IP68, που σημαίνει ότι προστατεύεται απόλυτα από τη σκόνη, αλλά και κατά τη βύθιση σε νερό με βάθος μεγαλύτερο του ενός μέτρου, ενώ το περσινό μοντέλο είχε IP67 πιστοποίηση. Επίσης η οθόνη, αλλά και η πλάτη προστατεύονται από ισχυρότερο γυαλί φέτος.
Το iPhone XS έρχεται σε ένα νέο χρώμα επιπλέον των περσινών (silver, space grey), το χρυσό.
Οθόνη

Για δεύτερη χρονιά βλέπουμε AMOLED οθόνη σε iPhone, το οποίο βοηθά πολύ και κατά κύριο λόγο την απόδοση του μαύρου και της πολύ καλής αντίθεσης. Η οθόνη του iPhone XS είναι στις 5,8 ίντσες με πεντακάθαρη εικόνα στα 458 ppi. Έχει πολύ καλή φωτεινότητα για το είδος της, ενώ φυσικά, η χρωματική απόδοση είναι εξαιρετικά πιστή και ίσως η πιο πιστή όλων, καθώς φανηκε κάπως βελτιωμένη σε σχέση ακόμα και με του iPhone X.
Υποστηρίζει HDR10, αλλά και Dolby Vision. Όσοι παρακολουθείτε περιεχόμενο που υποστηρίζει τα δύο πρότυπα (πχ. Netflix / Amazon Prime / YouTube κλπ.) θα δείτε εκπληκτική ποιότητα εικόνας με ζωντανά χρώματα, σωστές σκιές και απόλυτο μαύρο. Το TrueTone, η λειτουργία που διορθώνει τα χρώματα της οθόνης σύμφωνα με τον περιβάλλοντα φωτισμό σας και πάλι είναι εδώ για τη βελτίωση της απόδοσης.
Η μεγάλη αμφιβολία που είχαμε πέρυσι για την εγκοπή, φυσικά πλέον δεν υφίσταται, καθώς ολόκληρη η βιομηχανία ακολούθησε τα σχεδιαστικά μονοπάτια της Apple και πλέον φαίνεται ως κάτι φυσιολογικό στις οθόνες των κινητών μας. Αυτό αποτελεί μεγάλη νίκη για την Apple.
Κάμερες

To iPhone X διαθέτει δύο αισθητήρες των 12MP στο πίσω μέρος, όπως και το iPhone X. Ο ένας φακός είναι telephoto και ο άλλος wide, ενώ υπάρχει οπτική σταθεροποίηση και στους δύο για βίντεο, όπως και πέρυσι. Η διαφορά όμως είναι σημαντική και είναι ο ένας από τους δυο τομείς, στους οποίους το φετινό iPhone XS “πατά κάτω” τον προκάτοχό του.

Το μέγεθος των pixels έχει αυξηθεί για μεγαλύτερη ευαισθησία στο φώς και καλύτερες φωτογραφίες σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Τα διαφράγματα παραμένουν ίδια (στα f/1.8 και f/2.4 για τον wide και τον tele αντίστοιχα).
Δείγμα 1 (Πατήστε στη φωτογραφία)
Δείγμα 2 (Πατήστε στη φωτογραφία)
Το auto-focus λειτουργεί πολύ καλύτερα, ενώ βλέπουμε καλύτερο HDR (ονομάζεται Smart HDR) το οποίο χρησιμοποιεί το ταχύτερο AF μαζί με τις βελτιώσεις στους αλγορίθμους χάρη στο νέο A12 chipset. Κοινώς χρησιμοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη για βελτίωση των σκοτεινών σημείων και των πιο φωτεινών για πιο ρεαλιστική απόδοση. Το προτέρημα είναι και πάλι η ισορροπία των χρωμάτων, με το Smart HDR να αναδεικνύει αυτό το σημείο.

Η μπροστινή κάμερα είναι και πάλι στα 7MP με διάφραγμα f/2.2 και τη δυνατότητα για σταθεροποίηση στο video, κάτι που δεν υπήρχε στο iPhone X, ενώ επίσης έχει τη δυνατότητα λήψης 1080p στα 60fps φέτος, εν αντιθέσει με τα 30fps του iPhone X. Επίσης, στις φωτογραφίες πορτρέτου πλέον μπορείτε να ρυθμίσετε το bokeh εφέ (θόλωμα) ακόμα και μετά τη λήψη της φωτογραφίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε σχέση με τον ανταγωνισμό, οι κάμερες του iPhone XS χάνουν σε λεπτομέρεια, ειδικότερα απέναντι σε αυτές του P20 Pro, αλλά έχουν πιο φυσικά χρώματα.

Δείγμα 3 (Πατήστε στη φωτογραφία)
Δείγμα 4 (Πατήστε στη φωτογραφία)

Μπαταρία / Επιδόσεις / Λειτουργικό (UI)

Παρά την OLED οθόνη που αποδίδει τα βέλτιστα όσον αφορά την καταναλώμενη ενέργεια, η Apple για μία ακόμα χρονιά δεν φαίνεται να δίνει βάση στον τομέα της αυτονομίας. Η πολύ μικρή μπαταρία (2658mAh) σε συνδυασμό με την αργή σχετικά φόρτιση απαιτούν είτε να έχετε μαζί σας power bank, είτε να φορτίζετε μέσα στην ημέρα.
Το iPhone XS είναι κατά κάτι ελάχιστο βελτιωμένο όσον αφορά την αυτονομία σε σχέση με το iPhone X. Με μια συνηθισμένη χρήση θα καταφέρετε να φτάσετε περίπου μέχρι το απόγευμα, ίσως και βράδυ κοντά στο 15-20%, με το iPhone X να έπεφτε περίπου στο 10% σε αντίστοιχο διάστημα.
Σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί με τον ανταγωνισμό και είναι ένας τομέας που θα έπρεπε να έχει ήδη βελτιώσει η Apple, καθώς με μια μεγαλύτερη μπαταρία θα βλέπαμε σαφώς καλύτερα αποτελέσματα, αφού η “οικονομία” του συστήματος σε ενέργεια είναι σχετικά πολύ καλή. Επίσης θα βοηθούσε, αν η εταιρεία είχε στο πακέτο τον γρήγορο φορτιστή, που μπορεί να σας φορτίσει έως και 50% σε μισή ώρα, όμως για μία ακόμα φορά θα πρέπει να τον προμηθευτείτε ανεξάρτητα. Με αυτές τις δύο αλλαγές, η Apple πάντως θα μπορούσε εύκολα να γίνει ανταγωνιστική. Τέλος, υποστηρίζεται και πάλι ασύρματη φόρτιση.
Όσον αφορά τις επιδόσεις της συσκευής έχουμε τον άλλο τομέα, που διαπρέπει το iPhone XS. Είναι το ισχυρότερο τηλέφωνο που υπάρχει αυτήν τη στιγμή.Το νέο τσιπ, A12 Bionic, είναι το πρώτο mobile τσιπ της αγοράς στα 7nm. Πρόκειται στην ουσία για άλμα γενιάς, που ταυτόχρονα σημαίνει σημαντικά καλύτερες επιδόσεις και καλύτερη ενεργειακή απόδοση.
Το A12 είναι αυτή τη στιγμή σύμφωνα με benchmarks το πιο ισχυρό mobile τσιπ που κυκλοφορεί και φυσικά οι εφαρμογές φορτώνουν πιο γρήγορα και είναι πιο αποκρίσιμες. Η δύναμη του Α12 φαίνεται περισσότερο σε εφαρμογές AR ή σε παιχνίδια, όπου συνδυάζονται πολλοί τομείς μαζί. Το πάντα “καθαρό” software της Apple βοηθά τα υποσυστήματα να λειτουργούν σε εξαιρετική συνεργασία και είναι φυσικά ένας από τους λόγους που οι iOS fans προτιμούν τα iPhone.
Το iPhone XS έρχεται με το νέο iOS 12, το οποίο λειτουργεί πολύ καλά σε συνεργασία με το νέο τσιπ A12 Bionic. Ταχύτατη λήψη και επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο, αλλά και εξαιρετικές επιδόσεις στα παιχνίδια. Το νέο λογισμικό φέρνει πολλές νέες ευκολίες τόσο για τις ειδοποιήσεις, όσο και στο σχεδιασμό και τις συντομεύσεις. Λειτούργησε βέλτιστα και απροβλημάτιστα όσο το χρησιμοποιήσαμε.
Ο βιομετρικός έλεγχος πλέον είναι αποκλειστικά το Face ID, με το οποίο αντιμετωπίσαμε κάποιες δυσκολίες και το γεγονός ότι δεν υπάρχει αισθητήρας αποτυπωμάτων κάνει την κατάσταση πιο άβολη. Το 3D face scan της Apple θεωρείται αρκετά ασφαλές αλλά μπορεί να αντιμετωπίσετε πρόβλημα με το ξεκλείδωμα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.
Όσον αφορά τα δίκτυα, το iPhone XS υποστηρίζει υποστηρίζει την τεχνολογία 4G+ και δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να απολαμβάνει απίστευτα γρήγορες ταχύτητες πλοήγησης στο Internet.
Με αυτόν τον τρόπο, ένας #kalyteroskosmos γίνεται πραγματικότητα. Η εμπειρία του internet απελευθερώνεται, όλοι μπορούν να είναι online, οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιοδήποτε σημείο μέσα από το 4G+ δίκτυο της COSMOTE, που καλύπτει ήδη το 92% του πληθυσμού της χώρας.
Συμπέρασμα
To iPhone XS αποτελεί την ελάχιστη δυνατή βελτίωση σε σχέση με το περσινό iPhone X. Ο πανομοιότυπος σχεδιασμός, η εξίσου ανεπαρκής αυτονομία με το προηγούμενο μοντέλο και η υψηλή τιμή, χωρίς τη διάθεση κάποιων premium αξεσουάρ ή γρήγορου φορτιστή, υπερκαλύπτουν τις δύο σημαντικές βελτιώσεις στην κάμερα και την επεξεργαστική ισχύ. Αν θέλετε οπωσδήποτε iPhone για φέτος, προτιμήστε τουλάχιστον το Max μοντέλο ή το πολύ πιο ενδιαφέρον (και φθηνότερο) iPhone XR που κυκλοφορεί σύντομα.

Βαθμολογία: 7/10


H συσκευή μάς παραχωρήθηκε από την COSMOTE για τις ανάγκες του Review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης