Πριν από επτά ολόκληρα χρόνια, η παγκόσμια νόηση του τι εστί κινητό τηλέφωνο άλλαξε για πάντα – η Apple είχε ανακοινώσει το πρώτο iPhone, που έμελλε να αναδιαμορφώσει ριζοσπαστικά, ολοκληρωτικά και με αρκετή τόλμη τις απαιτήσεις των χρηστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έκτοτε, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, όπως λέει και ο λαός μας: όλες, μα όλες οι εταιρείες αναγκαστικά ακολούθησαν τη νέα φιλοσοφία σχεδίασης στις συσκευές κινητών τηλεφώνων τους, καθώς και την εμπειρία χρήσης. Το αν κατάφεραν τελικά να πλησιάσουν ή να ξεπεράσουν και κατά μια αρκετά σεβαστή μερίδα του καταναλωτικού κοινού να απέχουν μακράν από τη χρηστική εμπειρία της οικογένειας των iPhone, αυτό είναι καθαρά υποκειμενικό.

Παράλληλα, συνέβη και το εξής περίεργο: καθώς όλες οι άλλες εταιρείες δοκίμαζαν διάφορα μεγέθη (μεγαλύτερα, μικρότερα) στις οθόνες των συσκευών τους, ως μια άξια αντιπρόταση των iPhone, η Apple δεν είχε προβεί σε ραγδαία και ουσιαστική αισθητική αλλαγή. Μικρή αισθητική αλλαγή θεωρείται ό,τι έγινε από το iPhone 5 και έπειτα, λόγω της μετάβασης από τις 3,5 ίντσες σε οθόνη 4 ιντσών. Ταυτόχρονα, ο ανταγωνισμός είχε πειραματιστεί σχεδόν με κάθε ίντσα που μπορεί να διανοηθεί κάποιος – από τις 2 και κάτι ίντσες έως τις 6 παρά κάτι. Η Apple όμως παρέμενε σταθερή στην πρότασή της, από το 2007 έως σήμερα.

Βλέπετε αγαπητοί αναγνώστες, η Apple, ως η μοναδική εταιρεία από την εποχή όπου γεννήθηκαν οι οικιακοί υπολογιστές στα μέσα προς τέλη της δεκαετίας του ’70, η οποία κατασκευάζει προϊόντα αλλά και αναπτύσσει η ίδια το λογισμικό τους και που, παράλληλα, επέζησε από τους σκληρότατους «πολέμους» των επόμενων δεκαετιών (80s – 90s), προβαίνει σε αλλαγές μόνο όταν είναι απόλυτα σίγουρη ότι αυτές είναι πλήρως μελετημένες με επίκεντρο τον ίδιο τον χρήστη, κυριολεκτικά βελτιώνοντας την τελική εμπειρία που θα λάβει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν αναβαθμίζει τα προϊόντα της, έτσι προς χάριν της αναβάθμισης, ίσα – ίσα για να έχουν να γράφουν αναλύσεις επί αναλύσεων οι δημοσιογράφοι/αναλυτές του χώρου, ούτε για να αγοράζουν οι καταναλωτές συσκευές που έχουν μικρές χρηστικές αλλαγές. Ο χρόνος όμως ήρθε, πλέον, για να μας δείξει η Apple αυτό που «μαγείρευε» αρκετό καιρό και το οποίο ξαναθέτει τους, νέους φυσικά, όρους στην παγκόσμια αγορά. Κυρίες, δεσποινίδες και κύριοι, το iPhone 6 είναι γεγονός -και μάλιστα σε διπλή δόση: iPhone 6 και iPhone 6 Plus.

Η Apple επιδεικνύει ανωτερότητα, μεγάλη πείρα και τα απαράμιλλα ποιοτικά standard που τη διέπουν, μέσω της αύξησης μεγέθους στα δύο νέα μοντέλα iPhone, ενώ ταυτόχρονα επέβαλε ισχυρό «lifting»: το iPhone 6 είναι 4,7 ιντσών και το iPhone 6 Plus είναι 5,5 ιντσών.

Το πάχος όμως είναι πιο λεπτό από το προηγούμενο iPhone 5S των 7,6 χιλιοστών, καθώς είναι στα 6,9 και 7,1 χιλιοστά αντίστοιχα για τα νέα μοντέλα. Οι νέες διαστάσεις οθόνης που πλέον λαμβάνουν τον πρόσθετο χαρακτηρισμό «HD», ήτοι «Retina HD», όπως είναι λογικό, φέρουν και νέες αναλύσεις: 1334×750 γραμμές για το iPhone 6 και 1920×1080 γραμμές για το iPhone 6 Plus, ενώ η πυκνότητα των εικονοστοιχείων (ή αλλιώς Pixel) φθάνει τα 326 και 401 Pixel ανά ίντσα αντίστοιχα.

Εδώ ίσως κάποιοι να αντιδράσουν κάπως περιπαικτικά, καθώς ο ανταγωνισμός διαθέτει οθόνες μεγαλύτερης ανάλυσης και πυκνότητας, αλλά, όπως ήδη είπαμε, η Apple προβαίνει στις βελτιώσεις και αναβαθμίσεις που κρίνει ότι θα έχουν χρηστική σημασία στον τελικό χρήστη, τον απλό άνθρωπο δηλαδή και όχι τον ενθουσιώδη δημοσιογράφο-αναλυτή που θα βάλει κάτω από το μικροσκόπιο μια οθόνη κινητού, ώστε να εκτιμήσει τη μεγαλύτερη πυκνότητα των Pixel, η οποία είναι αδύνατο να γίνει αντιληπτή διά γυμνού οφθαλμού του καταναλωτή, στις διαστάσεις οθόνης που έχουν τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα.

Ακαταμάχητη σχεδίαση, απαράμιλλη ποιότητα

Το πρώτο που αντικρίζουν τα μάτια του καταναλωτή στη θέα ενός κινητού τηλεφώνου είναι, σαφώς, η οθόνη. Η αμέσως επόμενη κίνηση είναι να το πιάσει στο χέρι του -και κάπου εδώ τον συνεπαίρνει η αφοσίωση της Apple στη σχεδίαση και αίσθηση της συσκευής, χάρη στη σχολαστικότητα ακόμα και στην παραμικρή λεπτομέρεια που χαρακτηρίζει την εν λόγω εταιρεία.

Τα νέα μοντέλα, όντας μεγαλύτερα, παραμένουν το ίδιο εύκολα στον χειρισμό όπως και τα προγενέστερα. Βέβαια, αυτή η μεγέθυνση και ταυτόχρονη «δίαιτα» στο πάχος των συσκευών δεν είναι κάτι που προσπερνιέται έτσι απλά: το να καταφέρεις μια συσκευή τρομερά υψηλών υπολογιστικών και αισθητικών απαιτήσεων να αποκτήσει μεγαλύτερη οθόνη και παράλληλα να έχει μικρότερο πάχος απαιτεί τρομερή σχεδιαστική δεινότητα στο εσωτερικό της.

Τα διάφορα «στρώματα» που απαρτίζουν τις οθόνες Retina HD, καθώς και τα τσιπ που αποδίδουν τη «δύναμη» των νέων iPhone, έπρεπε να σχεδιαστούν εξαρχής, ώστε να χωρέσουν στις νέες διαστάσεις.

Ακολούθως, τα πλαϊνά κουμπιά διαχείρισης του ήχου έχουν επιμηκυνθεί, ώστε ο χρήστης να μη χρειάζεται να έχει δάχτυλα ατόμου 2 μέτρων ύψους για να τα φθάσει, ούτε να χρησιμοποιεί και τα δύο του χέρια. Όπως και στα προηγούμενα μοντέλα, τα νέα iPhone 6 και iPhone 6 Plus άνετα μπορούμε να τα χειριστούμε με το ένα χέρι.

Εκθαμβωτική ποιότητα ή αλλιώς οθόνη Retina HD

Η Apple θα ήταν αδύνατο να παρουσίαζε την πρώτη ουσιαστική μετεξέλιξη του iPhone «απλώς» μεγαλώνοντας την οθόνη, την ανάλυση και την πυκνότητα των Pixel. Όχι, αυτά τα τεχνάσματα έλξης καταναλωτών ανήκουν σε άλλες εταιρείες, με άλλες φιλοσοφίες και πρακτικές.

Τα νέα iPhone 6 και iPhone 6 Plus έχουν εξαιρετικά προσεγμένες στην τεχνική ανάπτυξη και σχεδίαση οθόνες, ώστε να απεικονίζουν το περιεχόμενό τους με απίστευτη διαύγεια, λεπτομέρεια και χρωματικό βάθος, ακόμα και κάτω από τον έντονο φωτισμό εξωτερικού περιβάλλοντος.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η Apple χρησιμοποιεί ακόμα και το υπέρυθρο φάσμα φωτός, ώστε να τοποθετηθούν με απόλυτη ακρίβεια οι υγροί κρύσταλλοι που απαρτίζουν τη Retina HD οθόνη, με αποτέλεσμα την ακόμα πιο ποιοτική απεικόνιση περιεχομένου, με βαθύτερα «μαύρα» (που προσδίδουν μεγαλύτερη ακρίβεια στις φωτογραφίες) και κείμενο με εξαιρετική καθαρότητα – λεπτομέρεια. Παράλληλα, ο χρήστης μπορεί να απολαμβάνει το περιεχόμενο της οθόνης σε ακόμα πιο ακραία γωνία θέασης, χωρίς να χάνεται τίποτα από την ποιότητα απεικόνισης. Λίαν ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: οι νέες οθόνες Retina HD διαθέτουν ένα βελτιωμένο «πολωμένο» ενδιάμεσο στρώμα, ώστε ο χρήστης να απολαμβάνει την προσφερόμενη ποιότητα ακόμα κι όταν φοράει γυαλιά ηλίου!

Όμως επειδή μιλάμε για την Apple, η βελτίωση της οθόνης δεν «περιορίζεται» στα παραπάνω, καθώς το μοντέλο iPhone 6 Plus των 5,5 ιντσών, όταν τοποθετηθεί σε πλάγια διάταξη, περιστρέφει την οθόνη (ακόμα και το περιβάλλον χρήσης), ώστε να θυμίζει αυτή των iPad. Έτσι, οι χρήστες μπορούν να χειρίζονται το υλικό και τις εφαρμογές τους, όπως ακριβώς και στις ταμπλέτες iPad, άσχετα αν κρατούν στα χέρια τους το iPhone 6 Plus, κορυφώνοντας την εμπειρία χειρισμού.

Εσωτερικός διάκοσμος – τα πανίσχυρα νέα τσιπ

Στο εσωτερικό των νέων iPhone 6 και iPhone 6 Plus βρίσκονται οι νέες εκδόσεις των τσιπ Α7 και Μ7 που είχε το προγενέστερο μοντέλο. Το κεντρικό τσιπ Α8, όπως και το συνοδευτικό τσιπ αναγνώρισης κίνησης Μ8, είναι 64-bit, με αρχιτεκτονική εφάμιλλη των τσιπ που έχουν οι υπολογιστές, έχουν περισσότερη δύναμη από τα Α7/Μ7, αλλά ταυτόχρονα καταναλώνουν κατά 50% λιγότερη ενέργεια. Αυτό, αγαπητοί αναγνώστες, μπορεί να το επιτύχει μόνο μία εταιρεία που αναπτύσσει τόσο τα δικά της τσιπ όσο και το δικό της λογισμικό, ήτοι το iOS περιβάλλον εργασίας.

Στην αντίθετη περίπτωση (δηλαδή όλος ο ανταγωνισμός), άλλος κατασκευαστής επινοεί και φτιάχνει τα τσιπ, άλλος τις οθόνες και άλλος το λογισμικό/περιβάλλον εργασίας, με αποτέλεσμα κανένα στοιχείο να μην μπορεί να εκμεταλλευτεί πλήρως το άλλο – εντούτοις ο καταναλωτής πληρώνει αδρά για όλα (αναφερόμαστε στην υψηλή οικονομικά κατηγορία ανταγωνιστικών συσκευών). Τα νέα, λοιπόν, τσιπ Α8 και Μ8 προσδίδουν στα παιχνίδια μια νέα διάσταση στην ποιότητα γραφικών και animation, εξαιρετική απόκριση στις εφαρμογές και «άνεση» στο σερφάρισμα, ενώ, όπως ήδη αναφέραμε, χαμηλώνουν την κατανάλωση ενέργειας (δηλαδή της μπαταρίας) κατά 50% σε σχέση με τα τσιπ του iPhone 5S.

Κάμερες – ρεαλισμός, ζωντάνια, ποιότητα και ευκολία χρήσης

Το να ισχυριστούμε ότι ο κόσμος αγαπά τη λήψη φωτογραφιών και βίντεο δεν είναι απαραίτητο πια – αρκεί να σερφάρουμε λίγο στο διαδίκτυο ή να χρησιμοποιήσουμε κάποια από τις δημοφιλείς εφαρμογές διαμοιρασμού φωτογραφιών, βίντεο και θα καταλάβουμε άμεσα πόσο διαδεδομένη είναι. Φυσικά, η Apple, όχι απλώς το γνωρίζει αυτό -πώς θα μπορούσε άλλωστε να κάνει διαφορετικά ούσα η «μοδάτη» επιλογή των νέων;-, αλλά συνεχίζει την προσπάθεια βελτίωσης στη λήψη φωτογραφιών και βίντεο.

Πλέον, με την iSight οπίσθια κάμερα των 8 MegaPixel, ο χρήστης μπορεί να συλλάβει βίντεο ανάλυσης Full HD (1920×1080) στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο (ενδεικτικά, οι κινηματογραφικές ταινίες είναι στα 24 καρέ), που σημαίνει απόλυτη φυσικότητα στη ροή. Επιπλέον, τα βίντεο μπορούν να έχουν «αργή κίνηση» κατά τη σύλληψή τους, με χαμηλότερη βέβαια ανάλυση 1280×960, αλλά στα 120 ή 240 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Έτσι, ακόμα και το φτερούγισμα ενός πουλιού ή ένα δυνατό σουτ σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα ή ακόμα και ένα εκρηκτικό καρφί σε έναν αγώνα τένις συλλαμβάνεται με απίστευτη λεπτομέρεια. Από πλευράς λήψης φωτογραφίας, οι ευκολίες είναι πλέον πολλές, ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται: αναγνώριση πολλαπλών προσώπων, αυτόματη σταθεροποίηση, έλεγχος έκθεσης, πανοραμική λήψη (στα 43 MegaPixel!).

Η εμπρόσθια FaceTime HD κάμερα, την οποία λατρεύουν οι χρήστες λόγω των συνδιαλέξεων μέσω διαδικτύου (είτε μέσω FaceTime είτε μέσω άλλων εφαρμογών συνομιλίας) και, φυσικά, λόγω των αυτο-φωτογραφίσεων (ή αλλιώς «selfies»), μπορεί πλέον να εγκλωβίσει 81% περισσότερο φως σε σχέση με αυτή του iPhone 5S και, μεταξύ άλλων, έχει αναγνώριση προσώπων, συλλαμβάνει HDR βίντεο, ενώ μάλιστα με το «Burst Mode» συλλαμβάνονται 10 φωτογραφίες ανά δευτερόλεπτο (έτσι μπορείτε να επιλέξετε τη φωτογραφία που σας αρέσει πιο πολύ).

Τέλος στις πιστωτικές κάρτες – Υποδεχτείτε το ψηφιακό πορτοφόλι alá Apple

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει προσπάθειες από διάφορες εταιρείες του ανταγωνισμού για τη μετάβαση από το πλαστικό χρήμα (καθώς τα μετρητά στο εξωτερικό τείνουν προς εξαφάνιση εδώ και αρκετά χρόνια) στο ψηφιακό πορτοφόλι. Για όσους δεν γνωρίζουν τι εστί αυτό, με πολύ απλά λόγια, είναι η χρήση του κινητού τηλεφώνου, το οποίο εμπεριέχει τα στοιχεία των πιστωτικών μας καρτών, ως πορτοφόλι για τις αγορές μας.

Από τη θεωρία όμως έως την προσφορά ως δυνατότητα σε ένα κινητό τηλέφωνο, υπάρχει και ο σημαντικότατος παράγοντας της υλοποίησης. Δυστυχώς, αυτή δεν είναι και τόσο εύκολη για τον απλό και μη-τεχνικά καταρτισμένο χρήστη, καθώς απαιτεί ρυθμίσεις και καταχωρίσεις στοιχείων, ενώ, μάλιστα, δεν έχει εξαπλωθεί ιδιαίτερα και στα καταστήματα λιανικής (για το εξωτερικό μιλάμε πάντα, γιατί στην Ελλάδα, κατά περιπτώσεις, διατηρείται το «σπορ» να μην εκδίδονται καν αποδείξεις). Η Apple ωστόσο δεν ενσωμάτωσε «έτσι απλά» το ψηφιακό πορτοφόλι στα νέα iPhone 6 και iPhone 6 Plus, ίσα-ίσα για να μη συνεχίζουν να την ψέγουν για την απουσία του. Αντιθέτως, εξέλιξε την υλοποίηση, κάνοντάς το έτσι εξαιρετικά εύκολο στη χρήση: απλώς βγάζετε φωτογραφία την πιστωτική σας κάρτα και αμέσως τα στοιχεία έχουν περαστεί στο iPhone. Μην ανησυχείτε: αυτά τα στοιχεία ουδείς πρόκειται να τα δει, ούτε η Apple ούτε καν ο ταμίας στο κατάστημα που θα πληρώσετε με το ψηφιακό πορτοφόλι.

Ένα ειδικό μικρο-κύκλωμα εντός του τσιπ Α8 αναλαμβάνει το πλήρες «κλείδωμα» των στοιχείων αποκλειστικά εντός της συσκευής. Επιπλέον, η χρήση του ψηφιακού πορτοφολιού είναι αφοπλιστικά άνετη: απλώς αγγίζετε το στρογγυλό κουμπί που αναγνωρίζει δακτυλικά αποτυπώματα (Touch ID), πλησιάζετε το iPhone 6 / iPhone 6 Plus στην ειδική συσκευή αναγνώρισης που έχει το κατάστημα… και αυτό ήταν όλο, η πληρωμή πραγματοποιήθηκε, τόσο απλά, τόσο εύκολα και συνάμα με απόλυτη ασφάλεια των στοιχείων σας.

Περιβάλλον χρήσης ή αλλιώς το Λειτουργικό Σύστημα iOS 8

Τα λόγια περιττεύουν όταν αναφερόμαστε στο iOS Λειτουργικό Σύστημα. Όχι γιατί επιδιώκει διθυράμβους, ούτε γιατί ενσωματώνει καθετί που εμφανίζεται στον τομέα λογισμικού, αυτά ανήκουν σε ένα άλλο Λειτουργικό Σύστημα, που ναι μεν είναι «ανοιχτό» προς πάσα παρέμβαση, όμως δεν είναι σε καμία απολύτως περίπτωση το ίδιο εύκολο στην κατανόηση, διαχείριση και εν τέλει στην εμπειρία του χρήστη. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός. Το iOS 8 φέρει βελτιώσεις τόσο στη χρήση του όσο και σε μερικά στοιχεία του, ιδιαίτερα καινοτομικά.

Το στοιχείο που θέλουμε να εστιάσουμε -και που δεν θα ήταν εφικτό να υλοποιηθεί αν δεν υπήρχε το τσιπ αντίληψης κίνησης Μ8- είναι αυτό της προσωπικής υγείας. Σωστά διαβάσατε, το iPhone πλέον μπορεί να καταγράφει όχι απλώς τις αποστάσεις που διανύετε, αλλά και πόσα βήματα έχετε κάνει, χωρίς την αγορά κανενός επιπλέον εξαρτήματος. Παράλληλα, μπορεί να μετρήσει τις θερμίδες που καταναλώσατε ή ακόμα και αυτές που λάβατε μέσα στην ημέρα (ή εβδομάδα, ανάλογα με τις ανάγκες σας). Εντύπωση προκαλεί η αναγνώριση «ύψωσης» (elevation), δηλαδή το αν και πόσα σκαλιά έχετε ανέβει (ή για τους πιο θαρραλέους, το ύψος της βουνοκορφής), χάρη στο τσιπ Μ8 που λειτουργεί και ως βαρόμετρο! Με το iPhone 6 / iPhone 6 Plus και το iOS 8, ο χρήστης έχει ανά πάσα ώρα και στιγμή λεπτομερή καταγραφή διάφορων στοιχείων, από θερμίδες (εισροή, καύση), διατροφή και fitness, έως ακόμα και ζωτικά στοιχεία σε συνεργασία με τον γιατρό του (αρκεί κι εκείνος να έχει εκσυγχρονιστεί τεχνολογικά βέβαια).

Επίσης, όσοι κατέχουν υπολογιστή Mac (Mac mini, MacBook Pro, iMac, Mac Pro) θα απολαύσουν την απόλυτη συνέπεια και «συνέχεια» της εμπειρίας τους, μεταξύ του iPhone και του Mac. Διαβάζετε μια ιστοσελίδα στον Mac και πρέπει να φύγετε; Απευθείας η σελίδα εμφανίζεται (με ένα απλό κλικ) στην οθόνη του iPhone. Φυσικά, γίνεται και το αντίθετο: από iPhone σε Mac (πάλι με ένα απλό κλικ). Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το ακόλουθο σενάριο: μπαίνετε σπίτι, αφήνετε κάπου το iPhone και δεν του ξαναδίνετε σημασία, διότι οι κλήσεις και τα μηνύματα που θα λαμβάνει θα «μεταφέρονται» απευθείας στον Mac υπολογιστή, ώστε να τα λάβετε εκεί. Ακολούθως, μπορείτε να πραγματοποιήσετε τηλεφωνικές κλήσεις και να στείλετε sms απευθείας από τον Mac (ενώ στην πραγματικότητα θα τα κάνει το iPhone).

Ας υποδεχτούμε, λοιπόν, τα νέα iPhone 6 4,7 ιντσών και iPhone 6 Plus 5,5 ιντσών, τα οποία αναμένεται να αλλάξουν για ακόμη μία φορά τις απαιτήσεις των χρηστών και, βέβαια, να ωθήσουν τη βιομηχανία στην αναζήτηση άξιων ανταγωνιστικών προτάσεων. Για τους λάτρεις της μόδας, τα νέα iPhone 6 και iPhone 6 Plus διατίθεται σε τρία διαφορετικά χρώματα, αλλά και με ποικιλία αποχρώσεων σε καλαίσθητες θήκες. Όσον αφορά στις τιμές, οι οποίες πάντα ανακοινώνονται σε δολάρια και με συμβόλαιο σε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, αυτό που μπορούμε να πούμε για τα ευρωπαϊκά δεδομένα (γερμανικό Apple Store) είναι ότι είναι τσουχτερές για τον μέσο Έλληνα καταναλωτή. Ξεκινώντας από τα 700 ευρώ για το iPhone 6 με 16 GB αποθηκευτικό χώρο και αντίστοιχα τα 800 ευρώ για το iPhone 6 Plus 16 GB, μεταβαίνουμε στα 800 και 900 για τα 64 GB, ενώ για τα 128 GB οι τιμές ανεβαίνουν στα 900 και 1.000 ευρώ (όπως θα παρατηρήσατε, μοντέλο με 32 GB δεν διατίθεται). Όσοι έχουν το απαραίτητο βαλάντιο, σίγουρα θα προβούν σε αγορά. Οι υπόλοιποι μπορούν κάλλιστα να επωφεληθούν από την πτώση τιμής που θα λάβουν τα προηγούμενα μοντέλα, τα οποία άνετα υπερ-καλύπτουν τους περισσότερους καταναλωτές.

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.apple.com/iphone-6/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης