Φήμες επί φημών, διαρροές φωτογραφιών διαφόρων τεχνικών μερών, φρενίτιδα σε πολλές ιστοσελίδες οι οποίες προσπαθούσαν με κολλάζ των παραπάνω να συνθέσουν την τελική εικόνα της συσκευής, όλα αυτά για μια σειρά πολλών μηνών. Το επίκεντρο; Μα φυσικά το iPhone 5 της Apple.
Εχθές, ημέρα Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, και ώρα Ελλάδος 8:00 μμ. η Apple είχε τα επίσημα αποκαλυπτήρια της νέας πολυ-αναμενόμενης συσκευής.
Θα ξεκινήσουμε κάπως αντίθετα αυτή τη φορά, σημειώνοντας μια μεγάλη διαφορά του χθεσινού event συγκριτικά με αυτά που παρουσίαζε ο πρώην επικεφαλής της εταιρείας, ο άνθρωπος – ορχήστρα Στηβ Τζομπς. Πλέον, ένας περίπου χρόνος έχει περάσει από την στιγμή που τον χάσαμε, λόγω της επάρατης νόσου. Και πλέον, ήρθε η στιγμή να αποδεχτούμε, ότι κανείς δεν μπορεί ισάξια να τον αντικαταστήσει. Εμφανέστατη η απουσία του στην χθεσινή παρουσίαση, η οποία έβριθε από…ανία, ή καλύτερα αν προτιμάτε, ήταν διαυγέστατη η απουσία του «πάθους», «χρώματος» και «σύνδεσης με τον απλό άνθρωπο» που εξέπεμπε η μορφή του Στηβ Τζομπς. Τελεία και παύλα.
Οι συνεχιστές του, τα πρόσωπα δηλαδή του Τιμ Κουκ και του Φιλ Σίλερ, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους, δεν μπορούν με τίποτα να αποδώσουν την επικοινωνιακή μαεστρία του Τζομπς, όμως η προσπάθειά τους ήταν αξιοσέβαστη. Γιατί την χαρακτηρίζουμε όμως έτσι; Διότι, οι μυριάδες διαρροές που προηγήθηκαν της παρουσίασης, ουσιαστικά κατέστρεψαν την όποια έκπληξη. Ας περάσουμε όμως στο κυρίως θέμα, που δεν είναι άλλο από το iPhone 5.
Μετά από μια ελαφρώς κουραστική λογοδιάρροια περί των αριθμητικών επιτευγμάτων, στο μερίδιο της παγκόσμιας πίτας χρηστών φορητών συσκευών, ο Φιλ Σίλερ αποκάλυψε τη νέα συσκευή – σε δύο χρώματα, λευκό και μαύρο.
Το νέο iPhone 5, απευθείας ξεχωρίζει από τα προγενέστερα μοντέλα, χάρη στην επανασχεδιασμένη και πλέον μακρόστενη οθόνη των 4 ιντσών – έναντι των 3.5 που είχαν τα παλαιότερα iPhone. Αντίστοιχα αυξήθηκε και η ανάλυση στις 1.136×640 γραμμές, ώστε να διατηρηθεί η πυκνότητα των «κουκκίδων» που συνθέτουν την προβαλλόμενη εικόνα στις 326 ανά ίντσα (ppi – pixels per inch). Η μεγέθυνση μόνο στον κατακόρυφο άξονα, σημαίνει ότι αισθητικό περιβάλλον δεν αλλάζει – και αυτό είναι ένα καλό στοιχείο καθώς δεν προκαλείται διαφοροποίηση στον τρόπο χρήσης, παρά μόνο προστίθεται μια περαιτέρω γραμμή εικονιδίων.
Έτσι, από τις 4+1 γραμμές (η +1 είναι η σταθερή στο κάτω μέρος της οθόνης) των προηγούμενων iPhone συσκευών, το iPhone 5 διαθέτει 5+1 γραμμές, με απλά λόγια δηλαδή, ο χρήστης μπορεί να βλέπει τέσσερα επιπλέον εικονίδια εφαρμογών (apps) στην οθόνη του, ανεβάζοντας το σύνολο στα είκοσι ανά οθόνη – σελίδα. Επίσης, η χρωματική πληρότητα της απεικόνισης αυξήθηκε κατά 44%, προσφέροντας ακόμα πιο διαυγείς και ακριβείς εικόνες – φωτογραφίες – ιστοσελίδες και γενικότερα οτιδήποτε προβάλλεται. Ολοκληρώνοντας τα περί οθόνης, η αντίθεση (contrast) φτάνει τον λόγο 800:1, ενώ η φωτεινότητα τα 500 κεριά / τετραγωνικό μέτρο (candela / m2) – πιο «λιανά» όπως λέει και ο λαός μας, τα νούμερα αυτά συνεπάγονται σε πιο εύκολη θέαση της οθόνης σε συνθήκες υπερβολικού φωτισμού («κόντρα ήλιος» στην καθομιλουμένη).
Το νέο iPhone 5, παρόλο που διαθέτει μεγαλύτερη οθόνη, η «μαμά» εταιρεία κατάφερε να του επιβάλλει και ένα «λιφτινγκ», αδυνατίζοντάς το ακόμα περισσότερο, με τελικό βάρος 112 γραμμαρίων, που ισούται σε 20% ελάφρυνση σε σχέση με το iPhone 4S. Ταυτόχρονα, το πάχος του iPhone 5 είναι κατά 18% πιο λεπτό, όντας στα μόλις στα 7,6 χιλιοστά.
Περνώντας στις τηλεπικοινωνιακές εξυπηρετήσεις, η νέα συσκευή προσφέρει μια μεγάλη γκάμα ασύρματων τεχνολογιών, που καλύπτουν ταχύτητες από 21Mbit έως και 100Mbit ανά δευτερόλεπτο (θεωρητικά πάντα) για 3G/4G δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, ενώ όσο αφορά την ασύρματη σύνδεση μέσω Wi-Fi, η ταχύτητα αγγίζει τα 150Mbit χάρη στην διπλή «μπάντα» εκπομπής σήματος (στα 2.4GHz και 5GHz). Τέλος, το δε Bluetooth είναι έκδοσης 4.0.
Η «καρδιά» όλο του συστήματος, είναι το νέο πολυ-τσιπ ονόματι «Α6», το οποίο κατά παράδοση της Apple να μην εισέρχεται σε τεχνικά χαρακτηριστικά, υποτίθεται ότι προσφέρει περί την διπλή αύξηση απόδοσης, σε όλες τις διαδικασίες, από την λήψη βίντεο και φωτογραφιών, την ομαλότερη ροή των ιστοσελίδων, και φυσικά την υψηλότερη ποιότητα γραφικών στα videogames.
Οι κάμερες, ουσιαστικά παραμένουν ίδιες, με βελτιώσεις στην φωτογραφική/βίντεο απόδοση (σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, αναγνώριση προσώπων κλπ.). Η οπίσθια είναι πάλι στα 8 MegaPixel (χωρίς αυτό να αποτελεί βέβαια μειονέκτημα) συνοδευόμενη από εσωτερικό φωτισμό, με ανάλυση στις φωτογραφίες 3.264×2.448 γραμμών και δυνατότητα λήψης βίντεο σε Full HD ποιότητα ή αλλιώς «1080p» (1920×1080 γραμμές).
Ένα νέο χαρακτηριστικό που βολεύει τα μέγιστα, είναι η δυνατότητα λήψης στιγμιαίας φωτογραφίας, κατά την διάρκεια της καταγραφής ενός βίντεο – στα προηγούμενα μοντέλα iPhone, ο χρήστης έπρεπε να εναλλάσσει την λειτουργία μεταξύ λήψης φωτογραφίας και καταγραφής βίντεο. Η εμπρόσθια κάμερα, η οποία προορίζεται κατά κόρον για βιντεο-κλήσεις, έχει ανάλυση 1280×720 γραμμών ή αλλιώς HD Ready 720p, προσφέροντας ικανοποιητική ποιότητα.
Περνάμε στην μπαταρία, ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο σημείο όλων των φορητών συσκευών, καθώς τι να την κάνει ένα σούπερ-κινητό τηλέφωνο ένας χρήστης, όταν αυτό «αντέχει» λίγες ώρες. Περιέργως η εταιρεία δεν αναφέρει χρόνο ομιλίας σε απλό δίκτυο 2G (λες και όλοι οι χρήστες διαθέτουν το απαραίτητο βαλάντιο να χρησιμοποιούν ασυστόλως 3G δίκτυο με τις αντίστοιχες χρεώσεις), όμως αναφέρει αρκετά καλά νούμερα διάρκειας σε βιντεοκλήσεις 3G/4G, όπως 8 ώρες συνεχόμενες, και 10 ώρες για βιντεοκλήσεις μέσω Wi-Fi. Παρόλο που δεν μπορούμε να προβούμε σε μια ανεύθυνη πρόβλεψη των ωρών διάρκειας μπαταρίας για κλήσεις 2G, καθώς δεν έχουμε την συσκευή στα χέρια μας ώστε να την υποβάλλουμε σε «τεστ αντοχής», αυτό που μπορούμε να ισχυριστούμε βάσει τεχνικών προδιαγραφών είναι ότι σίγουρα η συνολική ώρα ομιλίας μέσω 2G / κλασικού δικτύου κινητής τηλεφωνίας, θα είναι ανώτερη των οκτώ ωρών.
Ο ήχος, έχει επίσης βελτιωθεί. Ο ήχος κατά την διάρκεια συνδιαλέξεων, πλέον είναι πιο καθαρός, χάρη στην αυξημένη και πιο αποδοτική «εξουδετέρωση» περιβαλλοντικών θορύβων, που προσφέρουν τα τρία ξεχωριστά μικρόφωνα (πάνω – κάτω – πίσω) που διαθέτει το νέο iPhone 5.
Το περιβάλλον εργασίας, είναι το «iOS 6», το οποίο φέρει αρκετές βελτιώσεις, δυστυχώς όμως οι περισσότερες από αυτές (φωνητικός χειρισμός μέσω Siri όχι όμως στην γλώσσα μας, 3D χάρτες όχι όμως της και Ελλάδας) δεν απευθύνονται στον Έλληνα καταναλωτή. Παρά ταύτα, το νέο περιβάλλον θα εξυπηρετήσει αρκετούς, αν και ομολογουμένως, αυτοί που θα επωφεληθούν περισσότερο είναι οι τεχνόφιλοι, ίσως οι επαγγελματίας και σίγουρα οι νεαροί χρήστες.
Για το τέλος αφήσαμε την ημερομηνία έλευσης και φυσικά την τιμή. Ως σημεία των καιρών, η Ελλάδα με τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει – άρα και την δραστικά μειωμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και δη τεχνολογίας, λάμπει…δια της απουσίας της, από τις πρώτες (ακόμα και δεύτερες) χώρες που θα λάβουν το iPhone 5, ενώ για τα προηγούμενα μοντέλα iPhone, η χώρα μας βρισκόταν ανάμεσα στις «μεγάλες» που θα το λάμβαναν. Έτσι, κάπου αόριστα μέσα στον Δεκέμβριο, μαζί με τον σωρό άλλων 100 χωρών, θα λάβουμε κι εμείς το νέο κινητό τηλέφωνο της Apple.
Όσο για την τιμή; Πλήρως αμερικάνικη: 199 δολάρια για το 16GB (αποθηκευτικός χώρος) μοντέλο, 299 δολάρια για το 32GB και 399 δολάρια για το μοντέλο των 64GB – οι τιμές έρχονται υποχρεωτικά (στις ΗΠΑ) με συμβόλαιο δύο ετών, με κάποια εταιρεία παροχής κινητής τηλεφωνίας. Για τις ελληνικές τιμές, ακόμα τηρείται…σιγή ιχθύος. Αν κρίνουμε όμως από την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθήθηκε στα προγενέστερα μοντέλα iPhone στην χώρα μας, μπορούμε να εικάσουμε πως τα ίδια θα ισχύσουν και το iPhone 5: σαφώς πιο ακριβό συγκριτικά με την τιμή των ΗΠΑ, αλλά στα ίδια επίπεδα με το iPhone 4S.
Αυτό λοιπόν είναι το νέο iPhone 5 και αυτό που μένει, είναι να δούμε το (τα;) νέο iPad και νέο MacBook Pro Retina 13.3 ιντσών, στην επόμενη παρουσίαση της Apple, που αναμένεται (ανεπίσημα) περί τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Περισσότερες πληροφορίες: