Του Βασίλη Τατσιόπουλου

Πληροφορίες‌

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Τίτλος:‌ ‌‌Animal Crossing: New Horizons
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ Nintendo Switch
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ Nintendo Switch ‌
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ Nintendo EPD
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ Nintendo
Είδος:‌ Social Simulation
Ηλικίες:‌ ‌‌3+‌ ‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 20 Μαρτίου 2020
 

 

Τα χόμπι «κλειστού χώρου» έχουν τελευταία την τιμητική τους, αφού ο περισσότερος κόσμος περνά όλον του τον χρόνο μέσα στο σπίτι του και ψάχνει διεξόδους για την ψυχαγωγία του. Φυσικά, τα βιντεοπαιχνίδια είναι μία απόλυτα ασφαλής επιλογή που μπορεί να χαρίσει πολλές ώρες διασκέδασης χωρίς να χρειαστεί να σηκωθούμε από τον καναπέ ούτε στιγμή. Αν συμφωνείτε με αυτό και ψάχνετε ποιο θα είναι το επόμενο παιχνίδι που θα πάρετε για να περάσετε αυτές τις παράξενες ημέρες, το Animal Crossing: New Horizons είναι μία εξαιρετική επιλογή.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για τη νέα αποκλειστικότητα για το Switch και την πιο πρόσφατη προσθήκη στην κλασική σειρά της Nintendo και είναι ό,τι πρέπει για την καραντίνα επειδή διαρκεί πολύ, αλλά και λόγω της χαλαρής, καλόκαρδης και ευδιάθετης ατμόσφαιρας που αποπνέει, μακριά από ζόρια και άγχη.

Βεβαίως, δεν είναι ένα παιχνίδι που απευθύνεται σε όλους, αφού πολλοί τύποι παίκτη δεν θα βρουν ενδιαφέρον και θα τους ξενίσει μια τόσο αργή και χαλαρωτική προσέγγιση. Δεν πειράζει, για όλους υπάρχουν τα κατάλληλα παιχνίδια. Πάντως, έχω δει από ΄δω κι από ‘κει πολύ κόσμο να ρωτάει: τι ακριβώς είναι το Animal Crossing;
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Animal Crossing, λοιπόν, είναι ένας εξομοιωτής ζωής, ή καλύτερα διακοπών, σε ένα απομακρυσμένο νησί γεμάτο ευγενικά ανθρωπόμορφα ζώα που ζουν κάτω από μια απλή, χαλαρωτική καθημερινότητα που αποτελεί διέξοδο από άγχη, εντάσεις και λοιπά συναισθήματα του πραγματικού κόσμου (ή άλλων παιχνιδιών). Στο Animal Crossing δεν υπάρχει πίεση κανενός είδους· όλα κυλούν αργά και γίνονται με το πάσο μας, χωρίς απαιτήσεις ή δυσκολίες. Ξεκινώντας, φτιάχνουμε έναν χαρακτήρα, μέσω του απλού αλλά ιδιαίτερα συμπαθητικού character creation, και μετά φεύγουμε για το νησί μας, τον προσωπικό μας παράδεισο. Στη συνέχεια, καταπιανόμαστε με δραστηριότητες όπως η συλλογή αντικειμένων -φρούτων, εντόμων με την απόχη μας, ψαριών με το καλάμι μας κ.α.-, η διακόσμηση του σπιτιού μας, η συνομιλία με άλλους κάτοικους του νησιού, η δημιουργία εργαλείων, επίπλων ή ρούχων, η εξερεύνηση, το φύτεμα λουλουδιών και πολλά ακόμα, σε παρόμοιο ύφος πάντα -δεν θα δείτε, δηλαδή, μάχες, για παράδειγμα.
 

Αυτό που κάνει το Animal Crossing να ξεχωρίζει από άλλους τίτλους παρόμοιου στιλ, όπως ας πούμε το Stardew Valley, είναι ο τρόπος που κυλά ο χρόνος. Στα περισσότερα παιχνίδια του ευρύτερου είδους μπορούμε να πέσουμε για ύπνο και να ξυπνήσουμε την επόμενη ημέρα, περνώντας έτσι δεκάδες ώρες σε δευτερόλεπτα, βάζοντας σε fast-forward διαδικασίες όπως το χτίσιμο, η αναβάθμιση κλπ. Στο Animal Crossing, όμως, το ρολόι μετρά σε πραγματικό χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι οι ώρες του in-game κόσμου αντιστοιχούν στις δικές μας, του αληθινού. Έτσι, αν παίζουμε νύχτα, είναι και στο νησί μας βράδυ και ούτω καθεξής.
 

Αυτή η επιλογή σχεδιασμού δημιουργεί την αίσθηση ενός ζωντανού κόσμου που υπάρχει και κινείται χωρίς εμάς, αλλά και δίνει τη δυνατότητα για συγκεκριμένου τύπου στήσιμο. Καταρχάς, δεν υπάρχει περίπτωση  να «λιώσουμε» με τις ώρες και να προχωρήσουμε πολύ, ας πούμε να ξεκινήσουμε με ένα άδειο νησί, να παίζουμε όλη νύχτα και να ξυπνήσουμε έχοντας ξεκλειδώσει τα πάντα. Στο AnimalCrossing ο χρόνος κλειδώνει πολλές λειτουργίες και πολλές φορές αναγκαζόμαστε να περιμένουμε μέχρι να ολοκληρωθεί κάποια δραστηριότητα. Για παράδειγμα, στην αρχή μένουμε σε μία σκηνή και στη συνέχεια την αναβαθμίζουμε σε πραγματικό σπίτι με σκεπή και παράθυρα, όμως ενημερωνόμαστε πως η αναβάθμιση θα ολοκληρωθεί επόμενη ημέρα. Φυσικά, μπορούμε να αλλάξουμε το ρολόι του Switch και να το ξεγελάσουμε, όμως αυτό δεν προτείνεται, κυρίως επειδή χαλάει τη ροή του παιχνιδιού που είναι προσεγμένα στημένη, και αλλοιώνει τη ζωντάνια του κόσμου.
 

Ο τρόπος που κλειδώνονται και ανοίγονται οι νέες λειτουργίες, αλλά και ο ρυθμός της διαδικασίας αυτής, έχουν μελετηθεί προσεκτικά ώστε να διατηρείται η χαλαρωτική φύση, αλλά να δίνεται και ένας στόχος στον παίκτη συνεχώς. Δεν είναι πολλές οι στιγμές που θα παίζετε Animal Crossing: New Horizons και θα ξεμείνετε από δραστηριότητες, ιδίως όταν καταλάβετε ποιος είναι ο ρυθμός του και πάτε με τα νερά του. Δεν πρόκειται για παιχνίδι που θα παίζετε δεκάδες ώρες τη μέρα. Προτείνονται μικρά sessions τη φορά, αφού συνήθως μία ώρα την ημέρα αρκεί για να προχωρήσετε παρακάτω στις κεντρικές δραστηριότητες που ξεκλειδώνουν περαιτέρω λειτουργίες. Βέβαια, δεν είναι μόνο αυτές, καθώς μπορείτε να ασχοληθείτε με τη διακόσμηση του σπιτιού, με τη δημιουργία ρούχων, και γενικά υπάρχουν πολλές ασχολίες για να σας κρατήσουν για πάρα πολλές ώρες. Αυτό, χωρίς να μετρήσουμε καν τις μικρές αποστολές που μας δίνονται για να κερδίσουμε in-game χρήματα που κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη και μας δίνουν συνεχώς μίνι στόχους, χτίζοντας μια ξεκάθαρη δομή προόδου. Υπάρχει επίσης και το multiplayer στοιχείο, που μας επιτρέπει να επισκεφτούμε έναν φίλο μας για να δούμε πώς έχει φτιάξει το νησί του ή για να ανταλλάξουμε αντικείμενα και να αράξουμε παρέα.
 

Γενικά, το Animal Crossing: New Horizons είναι μια γιορτή της δημιουργικότητας, της φαντασίας, της υπομονής και της καλής παρέας. Μπορεί κανείς να περάσει πολύ χρόνο φτιάχνοντας το νησί του, τοποθετώντας έπιπλα, λουλούδια, δέντρα και ό,τι άλλο φανταστεί, και κάθε διαδικασία είναι πάρα πολύ ευχάριστη και προσεγμένη. Εξαιρετικά βοηθάει το γεγονός ότι είναι ένα καθ’ όλα πανέμορφο παιχνίδι. Τα μοντέλα όλων των χαρακτήρων κερδίζουν αμέσως τη συμπάθειά μας και είναι επίσης πολύ εκφραστικά, παρά τις περιορισμένες κινήσεις των προσώπων τους εξαιτίας του επιλεγμένου καρτουνίστικου ύφους. Η φύση, ειδικά, κλέβει την παράσταση κάθε ώρα της ημέρας, με υπέροχα εφέ κίνησης και φωτισμού, αλλά και ήχους που ακολουθούν και τονίζουν περισσότερο την ατμόσφαιρα. Η μουσική ταιριάζει απόλυτα και είναι πολύ χαλαρωτική· δεν μπαίνει ποτέ στο επίκεντρο της προσοχής αλλά ούτε γίνεται κουραστική ή βαρετή.
 

Εκτός από τη δυνατότητα να επισκεφτούμε τα νησιά των φίλων μας μέσω online σύνδεσης, το New Horizons μάς δίνει και την επιλογή για τοπικό multiplayer. Εδώ είναι που εμφανίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα του τίτλου και είναι κρίμα γιατί ανοίγονται πολλές προοπτικές που μένουν ανεκμετάλλευτες τελικά. Αν επιλέξουμε αυτόν τον τύπο multiplayer, ο ένας παίκτης θεωρείται ντε φάκτο ο «βασικός» κάτοικος του νησιού και οι άλλοι οι δευτερεύοντες. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορούμε να φτιάξουμε ένα νησί για κάθε παίκτη, παρά μόνο να μοιραστούμε ένα όλοι μαζί, παίζοντας από διαφορετικούς λογαριασμούς στο ίδιο Switch.
 


 

Είναι μια ευχάριστη ιδέα, που ενισχύει την ομαδικότητα και περιλαμβάνει όμορφες πινελιές, όπως τη δυνατότητα να αφήνουμε δωράκια ή μηνύματα στους άλλους παίκτες σε ενός είδους ασύγχρονου multiplayer. Όμως, το ότι ο ένας είναι ο «βασικός», είναι μεγάλο πρόβλημα, γιατί με αυτόν τον τρόπο κλειδώνονται οι υπόλοιποι έξω από κεντρικές αποστολές του παιχνιδιού και πρέπει να περιμένουν να τις ολοκληρώσει ο πρώτος για να προχωρήσουν.
 

Επίσης, δεν υπάρχει σαφής ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας του ασύγχρονου multiplayer και έτσι οδηγείται εύκολα κανείς σε μπερδέματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα από το δικό μου playthrough: κάποια στιγμή κόλλησα ελαφρώς γιατί δεν μου ανοίγονταν ορισμένα νέα δεδομένα και δεν μπορούσα να ξεκλειδώσω κάποιες απαραίτητες καινούργιες λειτουργίες. Αναζήτησα οδηγίες αλλού, βρήκα τελικά τι πρέπει να κάνω, όμως στο δικό μου παιχνίδι δεν εμφανιζόταν πουθενά η συγκεκριμένη επιλογή, κάνοντάς με να πιστέψω μέχρι και πως πρόκειται για bug. Εν τέλει, συνειδητοποίησα πως έπρεπε να μπει ο πρώτος παίκτης (έτυχε να παίζω με τον δεύτερο λογαριασμό που δημιουργήθηκε στο Switch μου), να προχωρήσει την αποστολή, και μετά να μπω εγώ και να συνεχίσω να παίζω, χωρίς να συμμετάσχω σε αυτή (κάτι που έγινε στη συνέχεια πολλές φορές).
 

Με λίγα λόγια, όταν ο βασικός παίκτης ολοκληρώσει κάτι, αυτό θεωρείται τελειωμένο για όλους όσοι μοιράζονται την κονσόλα. Καταλαβαίνω πως έτσι δημιουργείται η αίσθηση του ζωντανού κόσμου, στον οποίον ζουν πράγματι όλοι οι παίκτες, και πως φυσικά είναι ιδανικό multiplayer για γονείς με τα παιδάκια τους, όμως μπορούσε σίγουρα να βρεθεί μια πιο κομψή, λιγότερο περιοριστική και πιο εύστοχη λύση. Χειρότερη γίνεται η κατάσταση όταν παίξει κανείς τοπικό multiplayer και δει πως ο βασικός παίκτης έχει απτές διαφορές από τους άλλους, που διατηρούν τον δευτερεύοντα ρόλο τους και παίζουν ως συμπληρωματικοί. Μετά από λίγη ώρα σε co-op, πραγματικά εκνευρίστηκα και έκλεισα για να συνεχίσω μόνος αργότερα.
 


 

Εκτός από αυτό το σημαντικό πρόβλημα, το Animal Crossing: New Horizons δεν κάνει πολλά λάθη και σε γενικές γραμμές είναι μια εμπειρία που προτείνεται ανεπιφύλακτα σε fans της σειράς και του ευρύτερου είδους, αλλά και σε όσους θέλουν να παίξουν ένα χαλαρωτικό παιχνίδι και να ξεφύγουν από την καθημερινότητά τους. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν μερικές μικρές ενοχλήσεις, όπως η κάμερα που, ενώ είναι ιδανική και δίνει ωραία αίσθηση, σε κάποιες περιπτώσεις εκνευρίζει επειδή κόβει την οπτική γωνία με συγκεκριμένους τρόπους και δεν μας επιτρέπει να δούμε αυτό που θέλουμε. Επίσης, περίμενα αξιοποίηση της οθόνης αφής του Switch, όμως απογοητεύτηκα καθώς μένει ανεκμετάλλευτη, ενώ θα μπορούσε να βοηθήσει και να παράσχει ανέσεις στον παίκτη σε πολλά σημεία. Τέλος, παρ’ όλο που υπάρχουν αρκετά quality of life στοιχεία, κάποια λείπουν, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα να κάνουμε craft πολλά αντικείμενα του ίδιου τύπου ταυτόχρονα, απουσία που δεν δικαιολογείται με κάποιον τρόπο.

Συμπέρασμα
 

Τελικά, κανένα από τα ελαττώματά του δεν είναι αρκετό για να μειώσει αρκετά το Animal Crossing: New Horizons. Απλώς, με μερικές αλλαγές, θα μπορούσε να είναι ακόμα καλύτερο, ιδίως με σωστότερη εφαρμογή του τοπικού multiplayer. Πάντως, η πιο ξεκάθαρα ορισμένη του δομή ενδέχεται να καταφέρει να κερδίσει νέους fans, ενώ οι λάτρεις του franchise θα το απολαύσουν στα σίγουρα. Όπως και να ‘χει, πρόκειται για ένα θεραπευτικό παιχνίδι, πανέμορφο, μοναδικό και χαλαρωτικό όσο κανένα άλλο.

Βαθμολογία:  8/10

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε για τις ανάγκες του review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης