Η «Κόκκινη Πόλη», το Μαρακές, συμπυκνώνει όλη την εξωτική μαγεία του Μαρόκου. Παλάτια, πανέμορφοι κήποι, φοίνικες και χουρμαδιές, παραδοσιακά αρχοντικά (riad) με εσωτερικές αυλές, η εκπληκτική Μεντίνα με τα κόκκινα τείχη, τα δαιδαλώδη παζάρια και μια τεράστια πλατεία γεμάτη θεάματα, με γητευτές φιδιών και πλανόδιους καλλιτέχνες. Η πανδαισία αρωμάτων, γεύσεων, ήχων και εικόνων ξελογιάζει τους ταξιδιώτες που έρχονται εδώ για να ζήσουν το δικό τους παραμύθι.

Η Μεντίνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H παλιά πόλη με τα στενά της, τα σκεπαστά σοκάκια στις αγορές, τα λεγόμενα σουκ (souks), τα παλάτια, τα τζαμιά, και την περίφημη κεντρική πλατεία Τζεμάα Eλ Φνα θα σας χαρίσει μια γερή δόση μαροκινής κουλτούρας. Το ιστορικό κέντρο του Μαρακές, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, περιβάλλεται από τείχη του 10ου αιώνα με περίμετρο 19 χλμ.

Εντός των τειχών θα βρείτε κάθε λογής προϊόντα και μπορείτε να ψωνίσετε ό,τι επιθυμείτε κάνοντας παζάρια με τους μικροπωλητές. Οι αγορές με τα χιλιάδες μαγαζάκια είναι χωρισμένες ανά κατηγορία. Κατά την περιπλάνησή σας στο λαβύρινθο της Μεντίνα θα συναντήσετε τα σουκ υφασμάτων και ρούχων, υποδημάτων, αρωμάτων και μπαχαρικών, φρούτων και λαχανικών, χαλιών, κοσμημάτων και δερμάτινων ειδών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Πλατεία Τζεμάα Eλ Φνα (Djemaa El Fna)

Αξέχαστες εμπειρίες θα βιώσετε στην τεράστια «Πλατεία των Θαυμάτων», όπου χτυπά ο παλμός της πόλης. Πάγκοι με παραδοσιακές μαροκινές νοστιμιές και διάφορα αντικείμενα, γητευτές φιδιών και πλανόδιοι με μαϊμούδες, ακροβάτες, ταχυδακτυλουργοί, μουσικοί, χορευτές, χαρτορίχτρες, παραμυθάδες, ζογκλέρ με δαυλούς δημιουργούν ένα απίστευτο σκηνικό στην πλατεία-σύμβολο του Μαρακές.

Γύρω από την Τζεμάα Eλ Φνα υπάρχουν πολλές καφετέριες και εστιατόρια. Στις ταράτσες τους μπορείτε να παρατηρήσετε από ψηλά τους ζωηρούς ρυθμούς της πλατείας, η οποία μεταμορφώνεται κάθε βράδυ με ατμοσφαιρικό φωτισμό, τότε που πληθαίνουν οι μουσικές, τα υπαίθρια θεάματα και οι πάγκοι με τα ευωδιαστά φαγητά. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Τζαμί Κουτούμπια  (Koutoubia Mosque)

Το τέμενος με τον επιβλητικό μιναρέ αποτελεί το έμβλημα της πόλης και ένα από τα λαμπρότερα αρχιτεκτονήματα του Μαρόκου. Χρονολογείται στον 12ο αιώνα και πήρε το όνομά του από τους μικροπωλητές βιβλίων που κάθονταν στο εξωτερικό του (καθώς η αραβική λέξη koutoub σημαίνει «βιβλίο»). Η είσοδος στο τζαμί δεν επιτρέπεται σε μη μουσουλμάνους.

Τα παλάτια του Μαρακές 

Εικόνες που μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει από τις Χίλιες και Μία Νύχτες θα αντικρίσετε εξερευνώντας τα ανάκτορα της πόλης. Το Παλάτι Μπαχία (Bahia) θα σας εντυπωσιάσει με την τεράστια μαρμάρινη αυλή του, τους κήπους, τις πολυτελείς αίθουσες με τα πολύχρωμα ψηφιδωτά πλακάκια (zellige) και τις περίτεχνες οροφές, ενώ πολλούς επισκέπτες μαγνητίζουν οι χώροι του χαρεμιού. Το παλάτι χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα ως κατοικία του Μεγάλου Βεζίρη του Μαρόκου.

Μόλις 500 μέτρα μακριά, θα βρείτε το Παλάτι Eλ Μπαντί (El Badi), το οποίο, αν και ερειπωμένο, θεωρείται ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά αξιοθέατα. Το όνομά του σημαίνει «θαύμα» και τα ερείπια του μαρτυρούν την παλιά του αίγλη. Για την κατασκευή της κατοικίας του σουλτάνου τον 16ο αιώνα χρησιμοποιήθηκαν πολυτελή υλικά, ενώ στον μεγάλο κήπο δημιουργήθηκαν λιμνούλες που καθρέφτιζαν το καταπράσινο τοπίο.  

Μαγευτικό είναι και το Παλάτι – Μουσείο Νταρ Σι Σαΐντ (Dar Si Said), ένα ανάκτορο του 19ου αιώνα με κατάφυτη εσωτερική αυλή. Φιλοξενεί πλούσια συλλογή από βερβερικά κοσμήματα, ξυλόγλυπτα είδη διακόσμησης, μαροκινά χαλιά και άλλα έργα λαϊκής τέχνης.

Το Μουσείο του Μαρακές

Αξίζει να επισκεφθείτε το μουσείο όχι μόνο για να δείτε τα εκθέματα αλλά και για να θαυμάσετε το κτίριο στο οποίο στεγάζεται, ένα υπέροχο οικοδόμημα μαροκινής αρχιτεκτονικής με πορτογαλικές επιρροές. Χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και ήταν κάποτε κατοικία ενός υπουργού της κυβέρνησης του Μαρόκου. Οι συλλογές του μουσείου περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά δείγματα της τοπικής µεσαιωνικής και σύγχρονης τέχνης.   

Οι Κήποι Μαζορέλ  (Jardin Majorelle)

Μία όαση με εξωτική βλάστηση, σπάνια φυτά, κάκτους, φοίνικες, μπανανιές, φτέρες, ρυάκια, λιμνούλες και πουλιά της Βόρειας Αφρικής.

Οι κήποι δημιουργήθηκαν από τον Γάλλο ζωγράφο Ζακ Μαζορέλ (Jacques Majorelle) και το 1962 αγοράστηκαν από τον διάσημο σχεδιαστή μόδας Ιβ Σεν Λοράν (Υves Saint Laurent), η τέφρα του οποίου σκορπίστηκε εδώ μετά το θάνατό του το 2008.  Στο πάρκο θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε τα μπλε κτίρια, βαμμένα με το χαρακτηριστικό χρώμα που έμεινε γνωστό ως blue Majorelle, τα οποία φιλοξενούν εκθέσεις βερβερικής και ισλαμικής τέχνης.

Σε κοντινή απόσταση, θα βρείτε το εντυπωσιακό μουσείο που είναι αφιερωμένο στον Ιβ Σεν Λοράν στην οδό που φέρει το όνομά του. Το μουσείο φιλοξενεί μόνιμη συλλογή με ρούχα υψηλής ραπτικής, αξεσουάρ και φωτογραφίες του σχεδιαστή, καθώς και περιοδικές εκθέσεις με ποικίλα θέματα από διακόσμηση και μόδα μέχρι εθνογραφία.

Τάφοι των Σααντί

Το μαυσωλείο της δυναστείας των Σααντί, που κυβέρνησαν το Μαρακές από το1524 μέχρι το 1668. Οι Αλαουίτες που τους διαδέχθηκαν κάλυψαν το  μαυσωλείο με ένα ψηλό τείχος. Οι τάφοι των Σααντί ανακαλύφθηκαν τυχαία το 1917.

Μην φύγετε χωρίς:

  • Να κάνετε βόλτα πεζή ή με άμαξα στην περιοχή La Palmeraie, στο Φοινικόδασος με τις βίλες.
  • Να απολαύσετε χαλαρωτικές στιγμές στους υπέροχους Κήπους Μενάρα, σε παραδοσιακό χαμάμ ή σε κάποιο riad πίνοντας τσάι μέντας ή δυόσμου.
  • Να δοκιμάσετε το δημοφιλέστερο μαροκινό πιάτο, το tajine (αρνί, μοσχάρι ή κοτόπουλο με μπαχαρικά που μαγειρεύεται επί ώρες σε κεραµικό σκεύος).

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης