Άμστερνταμ: Ένα ταξίδι διασκέδασης και χαλάρωσης που θα σας μείνει αξέχαστο
Το Άμστερνταμ είναι η πρωτεύουσα και ο μεγαλύτερος σε πληθυσμό δήμος της Ολλανδίας. Ιδρύθηκε στα τέλη του 12ου αιώνα ως μικρό αλιευτικό χωριό στις….
Newsroom
12.04.2019 | 19:52
UPD:12.04.2019, 19:52
Το Άμστερνταμ είναι η πρωτεύουσα και ο μεγαλύτερος σε πληθυσμό δήμος της Ολλανδίας. Ιδρύθηκε στα τέλη του 12ου αιώνα ως μικρό αλιευτικό χωριό στις όχθες του ποταμού Άμστελ, από όπου και πήρε το όνομά του. Σήμερα αποτελεί το οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας.
Αποτελεί μια από τις ομορφότερες μικρές πόλεις στον κόσμο. Διαθέτει όλα τα πλεονεκτήματα μιας μεγάλης πόλης: τον πολιτισμό, τη νυχτερινή ζωή, τα διεθνή εστιατόρια, εξυπηρετικό συγκοινωνιακό δίκτυο – ενώ ταυτόχρονα είναι μια ήσυχη πόλη, με ανύπαρκτο κυκλοφοριακό πρόβλημα χάρη στους «υδάτινους δρόμους» (κανάλια) που διασχίζουν ολόκληρη την πόλη.
Οι αποστάσεις μέσα στην πόλη είναι μικρές και μπορείτε να φτάσετε γρήγορα και εύκολα στον προορισμό σας. Προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε ποδήλατο για μια πιο αυθεντική εμπειρία.
Η πόλη είναι γνωστή για τα πολλά, ιδιαίτερα και εξαιρετικά μουσεία, όπως το Κρατικό Μουσείο Ρέικσμουζεουμ (Het Rijksmuseum), τo Μουσείο Βαν Γκογκ, το Μουσείο της Πόλης (Het Stedelijk Μuseum), το Σπίτι της Άννας Φρανκ, και την παγκοσμίως γνωστή συμφωνική ορχήστρα της, την Κονσερτχεμπαουόρκεστ, της οποίας η βάση είναι το Κονσερτχεμπάου. Γνωστό είναι επίσης το τμήμα της πόλης με τα «κόκκινα φώτα», το ντε Βάλλεν, και τα πολυάριθμα «κόφι-σοπς».
Η Ολλανδία φημίζεται για τα γαλακτοκομικά της και κυρίως για τα τυριά. Τα πιο διάσημα, ένταμ και γκούντα, σκέτα ή μαζί με καρυκεύματα, είναι ένα χορταστικό κολατσιό με μαύρο ψωμί και σαλάτα που θα σας κρατήσει ως το κύριο γεύμα της ημέρας.
Από τα επτά εκατομμύρια των τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο το Άμστερνταμ, περίπου ενάμισι εκατομμύριο κάνουν μια στάση σ’ ένα κόφι σοπ για να αγοράσουν κάνναβη, σύμφωνα με τα ολλανδικά ΜΜΕ.
Αγορά του Άλμπερτ Κάουπ: Η πιο γνωστή υπαίθρια αγορά στην Ευρώπη. Ο κάθε επισκέπτης μπορεί να βρει προϊόντα από πολλά μέρη του κόσμου και φυσικά όλα τα ντόπια Ολλανδικά παραδοσιακά προϊόντα όπως τυριά ή γλυκά.
Η αγορά βρίσκεται μέσα στην περιοχή Pijp, που περιβάλλεται από πολλά καφέ και μικρά καταστήματα.
Ο δρόμος και η αγορά πήραν το όνομα τους από τον Albert Cuyp, έναν διάσημο ζωγράφο του 17ου αιώνα.
Πάρκο του Βόντελ: Το Πάρκο του Φόντελ άνοιξε το 1865 και αρχικά ονομάζονταν «Νέο Πάρκο» και αργότερα ονομάστηκε με την σημερινή του ονομασία προς τιμήν του συγγραφέα του 17ου αιώνα “Joost van den Vondel” άγαλμα του οποίου θα βρείτε μέσα στο πάρκο.
Ετησίως το επισκέπτονται περίπου 10 εκατομμύρια επισκέπτες και μέσα σε αυτό θα βρείτε ένα μουσείο ταινιών, ένα ανοιχτό θέατρο και αρκετές καφετέριες-restaurants.
Σπίτι της Άννα Φρανκ: Το Μουσείο της Άννας Φρανκ βρίσκεται στο υδάτινο κανάλι “Πρίνσενχραχτ” (“Prinsengracht”) του Άμστερνταμ. Αποτελεί ένα βιογραφικό μουσείο, πάνω στη ζωή της Άννας Φρανκ, ενός μικρού κοριτσιού εβραϊκής καταγωγής, που έμεινε γνωστή μετά τον θάνατό της από το ημερολόγιό της, που διασώθηκε με τον τίτλο “Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ”. Η ίδια, την περίοδο της γερμανικής κατοχής και των ναζιστικών διώξεων των Εβραίων κατοίκων της Ολλανδίας, κρυβόταν μαζί με την οικογένειά της και άλλους Εβραίους κατοίκους σε κρυμμένο χώρο της οικίας της, για περίπου δύο χρόνια και ένα μήνα, μέχρι την ανακάλυψη των καταφευγόντων και την αποστολή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Στους χώρους του μουσείου, εκτός της βιογραφικής έκθεσης με την ζωή της οικογένειας της Άννας Φρανκ και της εμπόλεμης περιόδου που έζησε, λειτουργεί εκθεσιακός χώρος όπου επισημαίνονται οι μορφές διώξεων και διακρίσεων που συναντώνται στην κοινωνία
Βασιλικό Παλάτι του Άμστερνταμ: Το Βασιλικό Παλάτι που βρίσκεται στην πλατεία Dam είναι πραγματικά ένα από τα ορόσημα της πόλης του Άμστερνταμ. Αυτο το άριστο παράδειγμα κλασικής Ολλανδικής αρχιτεκτονικής, σχεδιάστηκε από τον Jacob van Campen (Γιάκοπ φαν Κάμπεν) και χτίστηκε την περίοδο 1648-1655. Αυτό το παλάτι είναι κτισμένο πάνω σε 13.659 πασσάλους, αναγκαίο για να σταθεροποιήσει ένα κτίριο πάνω στο ελώδες έδαφος της περιοχής. Αρχικά αυτό το κτίριο χτίστηκε για να αντικαταστήσει το Δημαρχείο της πόλης το οποίο είχε καταστραφεί ολοσχερώς σε μια πυρκαγια, αλλά ο Louis Bonaparte (Λουί Μποναπάρτε) ο αδελφός του Ναπολέων του πρώτου, το μετέτρεψε στο βασιλικό του παλάτι όταν στέφθηκε Βασιλιάς της Ολλανδίας το 1808 – αν και ο ίδιος το εγκατέλειψε μόλις δυο χρόνια αργότερα.
Μουσείο της Πόλης του Άμστερνταμ: Ιδρύθηκε το 1975 και ονομάζονταν μέχρι το 2011 Μουσείο Ιστορίας του Άμστερνταμ.
Διαθέτει 70.000 αντικείμενα από τα οποία περίπου 25.000 έχουν φωτογραφηθεί και βρίσκονται διαθέσιμα στο κοινό μέσω του ίντερνετ.
Ερμιτάζ Άμστερνταμ: Το Ερμιτάζ είναι ένα μουσείο που ανήκει στο διάσημο Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, της Ρωσίας. Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Άμστελ, σε ένα κλασικό κτίριο του 1681 που μέχρι και το 2007 χρησιμοποιούταν ως γεροκομείο. Το μουσείο φιλοξενεί δύο μόνιμες παρουσιάσεις, η πρώτη αφορά τις σχέσεις Ολλανδίας-Ρωσίας και η δεύτερη την πλούσια ιστορία του κτιρίου (Amstelhof) που στεγάζει το μουσείο.
Οι περιοδικές εκθέσεις συνήθως διαρκούν 6 μήνες.
Άμστερνταμ Αρένα: Αρχικά, σχεδιάστηκε ως το κεντρικό σημείο της προσπάθειας του Άμστερνταμ να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σήμερα, το στάδιο αποτελεί την έδρα του Άγιαξ, που είναι μια από τις παραδοσιακά δυνατότερες ομάδες της Ολλανδίας, και ολόκληρης της Ευρώπης. Το στάδιο άνοιξε το 1996 και είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο που συνδυάζουν εισελκόμενη οροφή και επίπεδο με γρασίδι. Η χωρητικότητά του είναι 52.960 θέσεις. Υπάρχουν σκέψεις να μετονομαστεί σε «Γιόχαν Κρόιφ» στη μνήμη του μεγάλου «Ιπτάμενου Ολλανδού» που ξεψύχησε πριν από λίγους μήνες.
H «Κόκκινη Συνοικία» του αγοραίου έρωτα (De Rosse Buurt/De Wallen of De Walletjes): Αποτελεί μία «ιδιαίτερη» περιοχή στο κέντρο του Άμστερνταμ, και έναν από τους πλέον πολυσύχναστους τουριστικά προορισμούς της πόλης. Αποτελεί ένα δαιδαλώδες σύνολο από μικρά και στενά δρομάκια, μέσα στο ιστορικό κέντρο, που χαρακτηρίζεται από τον χαμηλό κόκκινο φωτισμό των οικημάτων, απ’όπου και η «διεθνής» ονομασία του. Οι πρώτες βιτρίνες με καλλίγραμμες κοπέλες εμφανίστηκαν το 1930 και καθιερώθηκαν οριστικά την δεκαετία του ’60. Η ζώνη, που περιλαμβάνει περίπου 300 οικήματα, καλύπτει περίπου 6.500 τετραγωνικά μέτρα και περιβάλλεται από χράχτεν. Τα οικήματα ενοικιάζονται από τις εργαζόμενες στο συγκεκριμένο χώρο όπου και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Αυτό, όμως, που αποτελεί την ειδοποιό διαφορά είναι ότι «εκτίθενται» σε κοινή θέα πίσω από μεγάλη γυάλινη προθήκη («βιτρίνα») με κόκκινο φωτισμό. Η ολλανδική ονομασία για το συγκεκριμένο είδος πορνείας είναι raamprostitutie, που σημαίνει κυριολεκτικά «πορνεία του παράθυρου/βιτρίνας».
-Να δοκιμάσω ολλανδικά παραδοσιακά πιάτα στα Bistro Bij Ons και La Falote
-Να επισκεφτώ το Tempo Doeloe.
-Να απολαύσω εντυπωσιακά εκθέματα σε διάφορα μουσεία
-Να αγοράσω την κάρτα Amsterdam (http://www.iamsterdam.com/en/) για εξοικονόμηση χρημάτων στις συγκοινωνίες
-Να νοικιάσω ποδήλατο, καθώς υπάρχουν ποδηλατοδρόμοι παντού σε όλη τη χώρα
-Να βολτάρω στο πάρκο Volderpark το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα της πόλης
Η διάρκεια των απευθείας πτήσεων από το αεροδρόμιο της Αθήνας προς το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ είναι 3 ώρες και 15 λεπτά. Τα αεροσκάφη (Aegean-KLM) προσεγγίζουν το διεθνές αεροδρόμιο του Άμστερνταμ, Schiphol.
Το αεροδρόμιο αυτό είναι από τα μεγαλύτερα της Βόρειας Ευρώπης και αποτελεί την έδρα της αεροπορικής εταιρείας KLM. Πτήσεις προς το Άμστερνταμ εκτελούν και άλλες αεροπορικές εταιρείες με ενδιάμεσο σταθμό στη διαδρομή τους, όπως η Czech Airlines, η Alitalia και η Air France. Από το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ μπορείτε εύκολα να μεταβείτε και στις Βρυξέλλες με το τρένο, καθώς υπάρχει άμεση σιδηροδρομική σύνδεση και το ταξίδι διαρκεί περίπου 90 λεπτά.