Υποδεχόμαστε το πρώτο σαββατοκύριακο του καλοκαιριού σε μια από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας, με έναν μίνι οδηγό για βόλτες, φαγητό, ποτό και διασκέδαση για όλους.
Δεν είναι μονάχα οι κάτοικοι αυτής της πόλης που δύσκολα θα την άφηναν για κάποια άλλη είναι και οι «ξένοι» της -Ελληνες και όχι μόνο- που την αγάπησαν και εγκαταστάθηκαν μόνιμα και έπειτα, οι ταξιδιώτες της. Οι πιστοί, επαναλαμβανόμενοι οι περισσότεροι, επισκέπτες των Χανίων που δεν το έχουν σε τίποτα να πάρουν ένα αεροπλάνο (λιγότερο από μια ώρα «δρόμος» είναι άλλωστε από Αθήνα – κατά τι παραπάνω από Θεσσαλονίκη), και να έρθουν για λίγες ή πολλές διακοπές με το ταίρι, την οικογένεια, την παρέα τους.
Μια τεράστια βόλτα
Είτε έρχεσαι για πρώτη φορά στα Χανιά, είτε για πολλοστή, υπάρχουν κάποιες γευστικές σταθερές που δεν πρέπει να αμελήσεις. Είναι η μπουγάτσα του Ιορδάνη (με φύλλο, μυζήθρα, ζάχαρη και κανέλα), το μικρό και πολύ γευστικό σουβλάκι της Οασης (με άπαχο κρέας και γιαούρτι, όπως το σερβίρουν παραδοσιακά στα Χανιά) και οι ζουμεροί λουκουμάδες του Κρόνου. Με αυτές τις τρεις λιχουδιές -τις δυο πρώτες πρέπει να τις καταναλώσεις αυστηρά μέχρι το μεσημέρι, γιατί μετά κλείνουν- παίρνεις, σαν να λέμε, το βάπτισμα. Αλλά και μπόλικη ενέργεια για τη μεγάλη βόλτα που θα ακολουθήσει.
Τα Δικαστήρια, ο Κήπος και η Δημοτική Αγορά Χανίων συνιστούν τρία εμβληματικά αξιοθέατα του εμπορικού κέντρου της πόλης, αν και τον περισσότερο χρόνο θα τον δαπανήσεις για τον τεράστιο περίπατο που θα κάνεις στο Ενετικό Λιμάνι και την Παλιά Πόλη: από το φρούριο του Φιρκά και το Ναυτικό Μουσείο στα δυτικά, μέχρι το Γιαλί τζαμί, τα Νεώρια και τον Φάρο κυκλώνοντας το λιμάνι ή το Κουμ Καπί συνεχίζοντας στα ανατολικά.
Κι έπειτα θα μπεις πιο μέσα. Θα ανακαλύψεις τη Σπλάντζια, την αλλοτινή τούρκικη συνοικία με τα μικρά καταστήματα, cafe-bar και εστιατόρια που αγαπούν ιδιαίτερα οι ντόπιοι και θα συνεχίσεις ξανά προς δυσμάς για τα μαχαιράδικα και τα στιβανάδικα, τη Μητρόπολη, το Αρχαιολογικό Μουσείο, την παλιά εβραϊκή συνοικία και τον Τοπανά.
Ολη η ιστορία της πόλης μέσα από τα μνημεία που άφησαν οι κατακτητές της -Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Ενετοί και Οθωμανοί- συμπυκνωμένη σε λίγα οικοδομικά τετράγωνα. Μαγικό.
Χανιώτικο ευ ζην
Αγορές, φαγητό, παγωτό και κοκτέιλ συμπληρώνουν αυτή τη μεγάλη βόλτα, με επιλογές που ταιριάζουν σε όλες τις ηλικίες και τα γούστα. Παλιά και νέα στέκια, άλλωστε, καθιστούν τα Χανιά προορισμό πολλών αστέρων, ενώ χρόνο με το χρόνο η λίστα μεγαλώνει με ρυθμούς καταιγιστικούς.
Δεν γίνεται, για παράδειγμα, να μην γευτείς την απίθανη παραδοσιακή και μάλιστα σφακιανή κουζίνα που σερβίρει εδώ και δυο δεκαετίες περίπου ο Χρυσόστομος, αλλά ούτε και το ιδιαίτερο μεσογειακό μενού του νεόκοπου σχετικά Salis, ή τα μαγειρευτά της Κουζίνας ΕΠΕ, τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά του Αποστόλη, τα ανατολίτικα πιάτα του Ταμάμ, τα μπέργκερ του Soul Barbeque και τα πρωινά της ολοκαίνουργιας Estrella, που μετά τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα ήρθε και στον Κρητικό Νότο.
Σε απόσταση αναπνοής όλα τους, όπως και το all-day-cafe-bar-restaurant Boheme, στη μπάρα του οποίου θα βρεις έναν από τους καλύτερους Ελληνες bartender, τον Μιχάλη Μποτονάκη, να παρασκευάζει μοναδικά κοκτέιλ ή το διαχρονικό jazz-bar Fagotto, το αγαπημένο καλοκαιρινό μικρό μπαρ της Συναγωγής και το κομψό Μοναστήρι του Καρόλου. Φανταστική πάβλοβα στο ζαχαροπλαστείο Σκέτη Γλύκα, παγωτό μηχανής από τον Papa George στο λιμάνι και στιφάδο στη Δημοτική Αγορά το ξημέρωμα, αποτελούν μέρος της τοπικής γευστικής και όχι μόνο αφήγησης που αξίζει έστω και μια φορά να δοκιμάσεις.
Όπως και τη θέα από ψηλά που θα απολαύσεις στους Τάφους των Βενιζέλων στο Ακρωτήρι για να συνεχίσεις έπειτα στην παρακείμενη Κουκουβάγια και να χαζέψεις την ίδια πανοραμική εικόνα της πόλης μαζί με λαχταριστό τζιζκέικ για δυο – τόσο μεγάλο είναι το κομμάτι που θα σε σερβίρουν.
Μια τελευταία γλυκιά ανάμνηση (και μια φωτογραφία – γιατί όχι;) πριν από το αεροδρόμιο για το αεροπλάνο της επιστροφής. Κυριακή, αργά το απόγευμα. Ο ήλιος κατακκόκινος. Ο ουρανός το ίδιο. Εις το επανιδείν.