Η Σίφνος είναι από τα πιο πλούσια κυκλαδίτικα νησιά σε λαϊκή παράδοση, ιστορία, χρώμα, γραφικότητα αλλά και τοπικές γεύσεις και είναι ιδανική για όσους εκτός από τις χρυσές αμμουδιές θέλουν να δουν τα παραδοσιακά χωριά με το λευκό να πρωταγωνιστεί, τα ανθισμένα παρτέρια, τους ανεμόμυλους και τους γαλάζιους τρούλους των εκκλησιών που δημιουργούν την τέλεια κυκλαδίτικη σκηνογραφία για το καλοκαίρι μας.
Εκτός από τη γραφική Απολλωνία, τον πιο κοσμικό οικισμό, όπου βρήκαμε εστιατόρια και μπαράκια, μαγαζιά και φυσικά το διάσημο κουρείο του Κώστα Σημίτη, πήγαμε στο Κάστρο, την παλιά πρωτεύουσα της Σίφνου, έναν από τους πιο γραφικούς οικισμούς που διατηρεί αναλλοίωτη την οχυρωματική μεσαιωνική οικοδομική μορφή του. Και το ωραίο είναι ότι το σιφνέικο καλοκαίρι είναι γεμάτο από πολιτιστικές εκδηλώσεις σε πολυχώρους τέχνης σε όλη την επικράτεια του νησιού.
Τι είδαμε
Το Κάστρο
Από τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης που δέσποζε στην κορυφή του λόφου, τις τοιχοδομές με τις αρχαίες κολόνες και τις ρωμαϊκές σαρκοφάγους που συναντήσαμε στα σοκάκια μέχρι τις έξι «λότζιες» ( στοές) και τα εκκλησάκια του 16ου και του 17ου αι. με τα περίτεχνα δάπεδα, η ιστορία περνάει από μπροστά μας.
Την Ακρόπολη Αγίου Ανδρέα
Πρόκειται για έναν οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο σε μεγάλη έκταση στο πλάτωμα του λόφου του Άγιου Ανδρέα. Εκεί είδαμε το μεγαλοπρεπές μυκηναϊκό τείχος ενώ επισκεφτήκαμε και το μουσείο που λειτουργεί.
Τον αρχαίο Τύμβο «Σωρούδι»
Εντυπωσιαστήκαμε από αυτή τη μεγάλη κατασκευή, πιθανώς μυκηναϊκό θολωτό τάφο, που κυριαρχεί στο χώρο της Πούντας, έχει θέα τη θάλασσα και είναι ορατό από πολλά σημεία της περιοχής με άμεση οπτική επαφή και με τη μυκηναϊκή ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κάστρου
Στην επίσκεψη μας στο μουσείο είδαμε ευρήματα από διάφορες ανασκαφές του νησιού. Γλυπτά από την αρχαϊκή μέχρι και τη ρωμαϊκή εποχή, νομίσματα και αγγεία από τη γεωμετρική μέχρι και την ελληνιστική εποχή.
Το Λαογραφικό Μουσείο Απολλωνίας
Στην κεντρική πλατεία συναντήσαμε το μουσείο του Συνδέσμου Σιφνίων όπου βρήκαμε εκθέματα από την παραδοσιακή ζωή του νησιού.
Τη Χρυσοπηγή
Το μοναστήρι της Παναγιάς της Χρυσοπηγής ( 1650 ), πολιούχου της Σίφνου, κοσμεί το ομώνυμο ακρωτήρι, σημείο που αγαπούν οι κολυμβητές.
Το Μοναστήρι των Φυρογείων
Πρόκειται για ένα αναστυλωμένο μοναστήρι του 16ου αι. στο χωριό Καταβατή όπου λειτουργεί μικρό μουσείο νεότερης κεραμικής.
Τον Άσπρο Πύργο
Κοντά στην παραλία του Πλατύ Γιαλού βρίσκεται ένας από τους καλύτερα διατηρημένους 76 αρχαίους πύργους-φρυκτωρίες του νησιού.
Στον Αρτεμώνα
Όταν βρεθήκαμε στο ιστορικό χωριό απλώθηκαν μπροστά μας ωραία νεοκλασικά, όλο το παραδοσιακό χρώμα και μία υπέροχη λαογραφική συλλογή. Τον Σεπτέμβριο φιλοξενείται φεστιβάλ τοπικής μαγειρικής.
Στα Εξάμπελα
Μόλις 1 χιλιόμετρο από την Απολλωνία επισκεφτήκαμε ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Σίφνου, τα Εξάμπελα. Γενέτειρα του Αριστομένη Προβελέγγιου αλλά και του Νικολάου Τσελεμεντέ, με ενδιαφέρουσες εκκλησίες, την προτομή του ποιητή από τον Γιαννούλη Χαλεπά, έναν αρχαίο πύργο – φρυκτωρία και το Μοναστήρι της Παναγιάς της Βρύσης που φιλοξενεί Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης με χειρόγραφα, εικόνες και εκκλησιαστικά εκθέματα.
Στον Άγιο Λουκά
Η εκδρομή μας σ’ ένα ακόμα υπέροχο χωριό της Σίφνου μας αποζημίωσε. Ο Άγιος Λουκάς είναι γνωστός για τις ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής εκκλησίες του με τις μοναδικές τοιχογραφίες.
Στην Περιοχή Natura
Ενταγμένη στο ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικών προστατευόμενων περιοχών Natura η έκταση 20.000 στρεμμάτων με κέδρα και αρωματικά φυτά που ξεκινά από το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία και καταλήγει στις δυτικές ακτές του νησιού είναι γεμάτη από ξωκλήσια, πύργους ( 6ος-3ος π.Χ. αι. ) και ιστορικά μνημεία, όπως η Ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα.
Που κολυμπήσαμε
Στην πολυφωτογραφημένη Χρυσοπηγή όπου κάναμε ηλιοθεραπεία πάνω στα βράχια. Κοντά στη Χρυσοπηγή βρήκαμε την αμμουδιά του Αποκοφτού (και με ταβέρνες ) και τις Σαούρες, μια απόμερη βοτσαλάτη παραλία. Για περισσότερη ησυχία δοκιμάσαμε τις μικροσκοπικές Πουλάτη και Φασολού ενώ εναλλακτικές λύσεις για μπάνιο είναι και η Χερόνησος αλλά και το απομονωμένο Τρουλάκι.
Ο «κλασσικός» Πλατύς Γυαλός, ο γραφικός Φάρος και το ήσυχο Βαθύ είναι για όσους αγαπούν τις απέραντες αμμουδιές.
Τι φάγαμε
Η Σίφνος είναι η πατρίδα του Νίκου Τσελεμεντέ και αυτονόητα παρουσιάζει ενδιαφέροντα τοπικά πιάτα που συνεχίζουν να σερβίρονται στις ταβέρνες. Δοκιμάσαμε τη ρεβιθάδα, που σιγοψήνεται μέσα στη σκεπασταριά (το πήλινο τσουκάλι ), το μαστέλο (αρνάκι ή κατσικάκι μαγειρεμένο σε πήλινο σκεύος με κόκκινο κρασί και άνηθο που ψήνεται σε ξυλόφουρνο ), ρεβιθοκεφτέδες, καππαροσαλάτα, και μανούρα (κίτρινο, σκληρό πικάντικο τυρί που διατηρείται μέσα σε ίζημα κόκκινου κρασιού ) αλλά και πολλά τοπικά γλυκά, όπως αμυγδαλωτά, κατσαρόλας και φούρνου, παστέλια κ.ά.
Γενικότερα στο φαγητό το νησί παίρνει άριστα. Είτε μιλάμε για μια σαλάτα στο «Καλημέρα» στον Πλατύ Γιαλό, είτε για πάστα στον Claudio στις Καμάρες, είτε για ψάρι στο Κάστρο, είτε για μαγειρευτά στον «Λεμπέση» στην Χρυσοπηγή. Ένα από τα καλύτερα πάντως γεύματα- πραγματική εμπειρία τα κάναμε με θέα το μοναδικό ηλιοβασίλεμα στο «Τρουλάκι», τρώγοντας καλοψημένα κρεατικά.
Μην φύγετε από την Σίφνο αν δεν φάτε στην Απολλωνία λουκουμάδες με παγωτό από τους «Τρεις Ξανθούς Άγγελους» εκεί στο «στενό».
Δείτε τιμές και δρομολόγια ΕΔΩ.