Μικρή και «ανόθευτη», σχεδόν παρθένα, η Σίκινος είναι η ιδανική επιλογή για ήρεμες διακοπές και απόλυτες στιγμές χαλάρωσης. Το κυκλαδονήσι που βρίσκεται ανάμεσα στην Ίο και τη Φολέγανδρο, αλλά έχει μείνει μακριά από τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα των «γειτόνων» του, επιμένει σε μια διαφορετική αντίληψη διακοπών, που φέρνει τον επισκέπτη κοντά στην ακατέργαστη φύση, την ψυχική ηρεμία, τη επαφή με την παράδοση και την γνήσια απλότητα.

Φτάνοντας στο λιμάνι της Αλοπρόνοιας, οφείλετε να αφήσετε πίσω σας τους φρενήρεις ρυθμούς της πόλης και να αφεθείτε στο άπλετο κυκλαδίτικο φως και τη βαθιά, αυθεντική γοητεία του τοπίου.

Γνωρίστε τους οικισμούς του νησιού

Στη Σίκινο υπάρχουν τρεις οικισμοί, που σίγουρα έχετε τον χρόνο να επισκεφτείτε. Η Αλοπρόνοια είναι το μικρό λιμάνι του νησιού, όπου διαθέτει όλες τις απαραίτητες ανέσεις (καταλύματα, σούπερ μάρκετ, εστιατόρια, καφέ, μπαράκια) για τις διακοπές σας, ενώ εδώ μπορείτε να απολαύσετε τις βουτιές σας στη μεγαλύτερη παραλία του νησιού, το Λιβάδι.

Η Χώρα της Σικίνου αποτελείται από δυο συνοικίες, το Κάστρο και το Χωριό, που απλώνονται σε αντικριστές βουνοπλαγιές. Το Κάστρο, χτισμένο στο χείλος του γκρεμού 280 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, είναι παλιός οχυρωμένος οικισμός του 15ου αιώνα που εντυπωσιάζει με τα παλιά του αρχοντικά, τα άσπρα σπίτια του, τις αυλές με βουκαμβίλιες, γεράνια και κληματαριές, τις πυκνές φραγκοσυκιές. Στην πλατεία του Κάστρου θα συναντήσετε την εκκλησία της Παντάνασσας, χτισμένη του 1787, στο εσωτερικό της οποίας θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε το επιχρυσωμένο ξυλόγλυπτο τέμπλο της και παμπάλαιες εικόνες.

Στο ψηλότερο σημείο του Κάστρου, και καθώς ανεβαίνετε το πλακόστρωτο, θα βρεθείτε στο μοναστήρι της Χρυσοπηγής (Ζωοδόχου Πηγής) του 1690, που αποτέλεσε οχυρό για τους κατοίκους του νησιού από τις επιδρομές των πειρατών, και θα ανταμειφθείτε από τη μοναδική θέα στο απέραντο γαλάζιο.

Το Χωριό είναι νεότερη συνοικία και στον μικρό της λαβύρινθο από δρομάκια θα συναντήσετε παλιά σπίτια, πεζούλια, σκαλιά, στενές ανηφόρες, περάσματα, κρυφές γωνιές και ανθισμένα παρτέρια. Εδώ βρίσκεται το Λαογραφικό μουσείο του νησιού, που φιλοξενείται σ’ ένα παλιό ελαιοτριβείο, ενώ ανάμεσα στις δύο συνοικίες δεσπόζει το επιβλητικό κτήριο του παλαιού Σχολείου, χτισμένο το 1900.

Οι παραλίες που θα κάνετε το μπάνιο σας

Με τις παραλίες της Σικίνου δεν θα χρειαστεί να μπείτε στο δίλημμα οργανωμένες ή μη, πολυσύχναστες ή απομακρυσμένες, αφού οι περισσότερες διατηρούν ακόμα τον «παρθένο» χαρακτήρα τους. Μάλιστα, προσβάσιμες οδικώς είναι μόνο η αμμουδερή παραλία της Αλοπρόνοιας, ο Αγ. Γεώργιος με την παχιά άμμο και το βότσαλο και το Διαλισκάρι με άμμο, βοτσαλάκι και λίγα αρμυρίκια για σκιά.

Στις υπόλοιπες παραλίες μπορείτε να φτάσετε με καΐκι ή πεζοπορώντας. Οι επιλογές σας είναι πολλές και μια σειρά από παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά σας περιμένουν, όπως ο Αγ. Παντελεήμονας, τα Σαντοριναίικα, ο Άγ. Ιωάννης, ο Καρράς και ο Μάλτας. Σκεφτείτε προνοητικά γι’ αυτές τις εξορμήσεις σας παίρνοντας μαζί σας ομπρέλα, νερό και κάτι να φάτε.

Μη φύγετε χωρίς:

Να επισκεφτείτε την Επισκοπή: Η αινιγματική φύση του μνημείου το καθιστά ένα από τα πιο ιδιαίτερα του νησιού και του Αιγαίου. Χτισμένο στην άγρια φύση της ενδοχώρας, περιτριγυρισμένο από βυζαντινά παρεκκλήσια, κελιά, ερείπια αρχαίων οικοδομημάτων, τμήματα τειχών, όστρακα αγγείων και κομμάτια μαρμάρινων γλυπτών, έχει μια αλλόκοτη και μοναδική μορφή που προκαλεί ενδιαφέρον.

Να επισκεφτείτε την Παναγία η Παντοχαρά, το εκκλησάκι του Ελύτη: Στη διαδρομή από τη χώρα της Σικίνου που οδηγεί στο Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής θα βρείτε το εκκλησάκι που αποτελεί προσωπικό τάμα του Οδυσσέα Ελύτη. H θέα από το μικρό ξωκλήσι που μοιάζει βγαλμένο από τους στίχους του ποιητή, είναι μοναδική.

Να εξερευνήσετε τη Μαύρη Σπηλιά:
Είναι μία από τις μεγαλύτερες – και ωραιότερες – σπηλιές των Κυκλάδων. Βρίσκεται κάτω από το μοναστήρι της Χρυσοπηγής και είναι προσβάσιμη μόνο από τη θάλασσα.

Να διασκεδάσετε στα πανηγύρια του νησιού: Οι Σικινιώτες παίρνουν πολύ σοβαρά τις γιορτές και τα πανηγύρια τους και τηρούν τις παραδόσεις. Ανάλογα με τη γιορτή, αναβιώνουν και διαφορετικά έθιμα, ενώ όλο το χωριό συγκεντρώνεται στο πανηγύρι, στο οποίο στήνονται μακριά τραπέζια με τοπικά εδέσματα. Φυσικά, οι ντόπιοι περιμένουν και όλους τους επισκέπτες που βρίσκονται στο νησί να συμμετέχουν, οπότε μη χάσετε την ευκαιρία!

Να περπατήσετε στα μονοπάτια: Άγρια και «παρθένα», η φύση της Σικίνου προσφέρεται για πεζοπορία και θα σας αποκαλύψει μοναδικά τοπία με απομεινάρια αρχαίων οικισμών, απόμακρες παραλίες, δυσπρόσιτες σπηλιές, διαδρομές που φθάνουν μέχρι το χείλος των πανύψηλων βράχων, περάσματα που χάνονται στην ενδοχώρα ανάμεσα σε μικρά φαράγγια, βυζαντινές εκκλησίες διάσπαρτες στη σικινιώτικη εξοχή.

Χρήσιμα links:

http://www.sikinos.gr/homepage.aspx