Πώς μπορείς να συνδυάσεις μια επίσκεψη σε φιόρδ, με μια εκδρομή σε ένα μεγάλο αισθητικό δάσος, και με δραστηριότητες μέσα στη εξοχή; Πού μπορείς να δεις την συνύπαρξη της μηχανικής με την μαγεία της φύσης; Η απάντηση είναι απλή, και είναι… στο Νέστο, τον ποταμό στα όρια των διαμερισμάτων της Μακεδονίας και της Θράκης, που σε περιμένει όλο το χρόνο να μοιραστεί μαζί σου τα μυστικά του.
Τα 243 χλμ. του ποταμού ισομοιράζονται μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, απ’ όπου και πηγάζει. Για να μπορέσουμε να επισκεφτούμε όσο πιο πολλά μέρη των 130χλμ του ελληνικού τμήματος, θα βοηθούσε να ορίσουμε νοητά το βόρειο τμήμα, που περιλαμβάνει τα υδροηλεκτρικά φράγματα της ΔΕΗ με τα φιόρδ στις τεχνητές τους λίμνες, και το νότιο τμήμα, που περιλαμβάνει τα Στενά του Νέστου, το Μεγάλο Δάσος και το Δέλτα του ποταμού.
Καθώς, λοιπόν, βρισκόμαστε στην Εθνική Οδό από Καβάλα προς Ξάνθη, νότια θα δούμε το εύφορο Δέλτα του Νέστου, οπού εκεί βρίσκεται και το Μεγάλο Δάσος από την εποχή του Ηρόδοτου με την συρρικνωμένη σημερινή έκταση των 4.600 στρεμμάτων.
Γυρνώντας προς τα πάνω, πάμε στο χωριό Τοξότες και από εκεί, με το περιβαλλοντικό τρένο του Νέστου, ανεβαίνουμε στην Σταυρούπολη. Η διαδρομή είναι μαγευτική, καθώς οι γραμμές του τρένου ακολουθούν την κοίτη του ποταμού και διαπερνούν το βουνό με δεκάδες ιστορικά τούνελ, της εποχής που ήκμαζε η περιοχή. Η επιστροφή στους Τοξότες μπορεί να γίνει με κανό-καγιάκ ακολουθώντας τους μαιάνδρους του ποταμού στα Στενά του Νέστου, που είναι προστατευμένη περιοχή Natura (αισθητικό δάσος). Στο χωριό, μπορούμε να επιλέξουμε και άλλες δραστηριότητες όπως rafting, ποδηλασία, πεζοπορία, ιππασία και εκδρομές με οχήματα 4Χ4.
Στην συνέχεια κατευθυνόμαστε βόρεια, πάνω από τον Δήμο Παρανεστίου, στις τεχνητές λίμνες των δύο υδροηλεκτρικών φραγμάτων της ΔΕΗ. Η διαδρομή είναι παραποτάμια και πρώτα συναντάμε το φράγμα της Πλατανόβρυσης (υψόμετρο 230μ), που είναι μικρότερο και νεότερο. Συνεχίζοντας, περνάμε ένα τούνελ και μια σιδερένια γέφυρα για να φτάσουμε στο φράγμα του Θησαυρού (υψόμετρο 390μ), με πρώτη λειτουργία το 1997,που έχει ύψος 175μ και το καθιστά το υψηλότερο λιθόρριπτο φράγμα της Ελλάδας.
Το θέαμα είναι εκπληκτικό μιας και η λίμνη-ταμιευτήρας του Θησαυρού ξεφεύγει από τους τετριμμένους σχηματισμούς, καθώς ακολουθεί την παλιά κοίτη του ποταμού. Τα νερά εισχωρούν στις κοιλάδες του Νέστου, σχηματίζοντας επιβλητικά φιόρδ και δίνοντας την εντύπωση ενός πλωτού ποταμού. Ο υδροηλεκτρικός σταθμός παράγει ενέργεια χωρητικότητας 384 MW, ενώ οι στρόβιλοι μπορούν να λειτουργήσουν αντίστροφα και να αντλήσουν νερό από τον ταμιευτήρα της Πλατανόβρυσης ανάλογα με τις ανάγκες της εποχής. Ο αντίστοιχος υδροηλεκτρικός σταθμός έχει εγκατεστημένη ισχύς 186MW. Το ενιαίο σύστημα των δύο φραγμάτων προσφέρει παράλληλα αντιπλημμυρική προστασία και δυνατότητα άρδευσης των γύρω περιοχών.
Η περιοχή ενδείκνυται για πεζοπορία προς μοναστήρια, καταρράκτες, αλλά και δραστηριότητες όπως rafting, ενώ διαπιστώνει κανείς ότι όσο περισσότερες μέρες αφιερώνουμε τόσο πιο πολύ γνωρίζουμε τους φιλόξενους κατοίκους, τα μαγευτικά μέρη και τις «κρυμμένες» ομορφιές.