Εξωτικές παραλίες, τιρκουάζ νερά, αμμόλοφοι και κέδροι είναι το αδιαμφισβήτητο ατού της Ελαφονήσου. Το όμορφο νησί στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου προσφέρει ονειρεμένες διακοπές στις αφράτες αμμουδιές του. Η ξακουστή παραλία του Σίμου, μία από τις ωραιότερες της Μεσογείου, προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες που θέλουν να πάρουν μία γεύση από παράδεισο.
Στην Ελαφόνησο θα απολαύσετε όχι μόνο παραδεισένια μπάνια, αλλά και χαλάρωση στη σκιά των θαλασσόκεδρων, βόλτες στο γραφικό λιμάνι και τοπικές σπεσιαλιτέ με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Θα ανακαλύψετε τον σπάνιο φυσικό πλούτο του νησιού και μια βυθισμένη αρχαία πολιτεία, το «Παύλο Πέτρι», που διηγείται την μακραίωνη ιστορία του τόπου.
Στη σύντομη διαδρομή με το φέριμποτ, μπορείτε να διακρίνετε μέσα στο νερό ερείπια και αρχαίους αμαξωτούς δρόμους. Η Ελαφόνησος πήρε τη σημερινή της μορφή μετά το 370 μ.Χ. Η ευρύτερη περιοχή ονομαζόταν στην αρχαιότητα «Όνου Γνάθος» – σύμφωνα με τον Παυσανία – επειδή είχε σχήμα γαϊδουρομασέλας όταν το νησί ήταν ενωμένο με την απέναντι περιοχή της Πούντας στη Λακωνία.
Το μικρό νησί των 19 τ.χλμ., κάποτε ορμητήριο κουρσάρων και πειρατών (16ο – 17ο αιώνα), έχει μεγάλη αλιευτική και ναυτική παράδοση που μαρτυρούν και οι τοπικές εκδηλώσεις, στις οποίες θα έχετε την ευκαιρία να συμμετάσχετε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως στη Γιορτή των Ψαράδων.
Οι παραλίες της Ελαφονήσου
Διάφανα νερά με υπέροχες αποχρώσεις και ψιλή λευκή άμμος. Ο φημισμένος Σίμος με την τροπική ομορφιά, μία από τις κορυφαίες παραλίες στην Ευρώπη, δεν χρειάζεται και πολλές συστάσεις. Χωρίζεται σε δύο μαγευτικούς όρμους, του Σαρακήνικου (μεγάλη παραλία) και του Φράγκου (μικρή παραλία). Τις δύο αμμουδιές ενώνει το δάσος με τους θαλασσόκεδρους, το οποίο απλώνεται σε μεγάλη έκταση πάνω σε αμμόλοφους που φτάνουν σε ύψος σχεδόν τα 10 μέτρα! Τον Αύγουστο οι όρμοι γεμίζουν με λευκά κρίνα της θάλασσας. Σε μικρή απόσταση από την παραλία του Σίμου βρίσκεται το οργανωμένο κάμπινγκ του νησιού.
Λίγο ανατολικότερα, θα συναντήσετε τον όρμο της Λεύκης. Η μικρή παραλία με τη λευκή άμμο και τα βράχια είναι η ασφαλέστερη επιλογή όταν φυσάει νοτιάς, για να ευχαριστηθείτε βουτιές στα καταγάλανα νερά της και να εξερευνήσετε τον πλούσιο βυθό της.
Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε στα δυτικά την εκπληκτική παραλία της Παναγίας, στην περιοχή Κάτω Νησί, για ήρεμες στιγμές στην ακροθαλασσιά, απογευματινούς περιπάτους και όμορφο ηλιοβασίλεμα. Η μεγάλη αμμουδιά με τους θαλασσόκεδρους και τα κρυστάλλινα νερά είναι γνωστή για τα «νησιά της Παναγίας», τα τρία νησάκια (Κασέλα, Πρασονήσι και Λεφτό). Πήρε το όνομά της από την παλιά εκκλησία της Παναγίας της Κατωνησιώτισσας.
Πιο πέρα, στο δυτικότερο σημείο της Ελαφονήσου, βρίσκεται ο Αγλύφτης, μια μικρή βοτσαλωτή παραλία σε άγριο φυσικό τοπίο που μοσχοβολάει θυμάρι. Αν και η πρόσβαση εκεί είναι δύσκολη, η πεζοπορία στο δύσβατο μονοπάτι θα σας ανταμείψει αφού ενδέχεται να έχετε όλη την παραλία δική σας. Μπορείτε να φτάσετε στον Αγλύφτη και με σκάφος. Θα βγείτε μπροστά από το γραφικό ξωκλήσι του Άγιου Πατάπιου.
Κοντά στο λιμάνι θα βρείτε το Κοντογόνι, την αμμουδιά που προτιμούν κυρίως οι ντόπιοι για μπάνια το καλοκαίρι.
Στο χωριό της Ελαφονήσου
Μετά το απολαυστικό μπάνιο σας στις παραλίες του νησιού, αξίζει η βόλτα στο χωριό της Ελαφονήσου, στο όμορφο λιμάνι με τις πολύχρωμες βάρκες, όπου μπορείτε να γευθείτε θαλασσινές νοστιμιές στις ψαροταβέρνες και τα εστιατόρια, να κάνετε ψώνια σε μαγαζάκια με ρούχα και σουβενίρ ή να προμηθευτείτε βιβλία για την παραλία από τους πάγκους στην προκυμαία.
Στην άκρη του παραλιακού δρόμου, περάστε το γεφύρι που οδηγεί στη βραχονησίδα του Αγίου Σπυρίδωνα και συνεχίστε τον περίπατο στην υπέροχη αυλή της ομώνυμης εκκλησίας, δίπλα στη θάλασσα. Ο Άγιος Σπυρίδωνας χτίστηκε μαζί με τον οικισμό της Ελαφονήσου από τους πρώτους κατοίκους που έφτασαν εδώ από την Μάνη το 1858 και μαζί με το γεφύρι αποτελεί το σύμβολο του νησιού.
Τοπικές εκδηλώσεις – πανηγύρια
Πανηγύρια με ζωντανή μουσική και χορό, εκθέσεις λαϊκής τέχνης, μικρές συναυλίες και θεατρικά είναι μερικές από τις δράσεις των τοπικών συλλόγων την θερινή περίοδο. Ξεχωρίζει η Γιορτή των Ψαράδων, η οποία είναι πλέον θεσμός για το νησί με τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στη Λακωνία. Πραγματοποιείται το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου στο λιμάνι της Ελαφονήσου, όπου ανάβει το γλέντι με ζωντανή μουσική, νησιώτικους χορούς, άφθονο κρασί και φρέσκα ψάρια που προσφέρουν οι ντόπιοι ψαράδες.
Αν βρεθείτε στο νησί τον Δεκαπενταύγουστο, επισκεφθείτε το πανηγύρι στην Παναγία Κατωνησιώτισσα που γίνεται μετά τη Θεία Λειτουργία. Οι εορτασμοί ξεκινούν από το προηγούμενο βράδυ. Κατά την ολονυχτία στο ναό, κυρίως νέοι συγκεντρώνονται στην παραλία της Παναγίας, όπου ανάβουν φωτιές, κάθονται και τραγουδούν, απολαμβάνοντας τη θαλασσινή αύρα.
Μη φύγετε χωρίς:
- Να συμμετάσχετε σε θαλάσσια ξενάγηση στα νερά της Ελαφονήσου για να θαυμάσετε μία από τις αρχαιότερες βυθισμένες πολιτείες στον κόσμο, το «Παύλο Πέτρι», στον υποθαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην παραλία της Πούντας και τη νησίδα Παυλοπέτρι.
- Να επισκεφθείτε τη λίμνη Στρογγύλη, απέναντι από την Ελαφόνησο, ανατολικά της Πούντας. Ο προστατευόμενος υδροβιότοπος φιλοξενεί πάνω από 130 είδη πουλιών, μεταξύ των οποίων και φλαμίνγκο!
- Να δοκιμάσετε ψητά ψάρια, βελούδινη ψαρόσουπα, πιάτα με χταπόδι, πίτες και αγνά τοπικά προϊόντα, όπως ελιές και μέλι.