Μπορεί για τους περισσότερους από εμάς διακοπές να σημαίνουν χαλάρωση και βουτιές σε μια παραλία, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που θέλουν να αποκτήσουν μια πιο ολοκληρωμένη γνώση για τα μέρη που επισκέπτονται. Και η αλήθεια είναι ότι η χώρας μας προσφέρει ένα πλούτο από μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους που μπορεί κανείς να επισκεφτεί στις διακοπές τους.

Ακόμα κι αν έχετε αποφασίσει να περάσετε τις διακοπές σας πάνω σε μία ξαπλώστρα, αφιερώστε λίγο χρόνο για να επισκεφτείτε τα μουσεία που φιλοξενούται στους καλοκαιρινούς προορισμούς σας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι εξαιρετικά πρωτότυπα και προσφέρουν πληροφορίες και γνώσεις που δεν θα βρείτε πουθενά αλλού στην Ελλάδα.

Ποια είναι αυτά;

1-Μουσείου ούζου, Μυτιλήνη: Αν έχετε την περιέργεια να μάθετε πώς παρασκευάζετε ένα από τα πιο δημοφιλή ελληνικά ποτά, τότε αξίζει να περάσετε μια βόλτα από το μουσείο ούζου Βαρβαγιάννη στο Πλωμάρι. Στο μουσείο εκτίθενται τα πρώτα εργαλεία που χρησίμευαν για την εμφιάλωση και την επικόλληση της διάσημης Μπλε ετικέτας και το πρώτο καζάνι που κατασκευάστηκε το 1858 στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο δοκιμάστηκαν μυστικά αιώνων και τεχνικές για να γεννηθούν οι συνταγές της οικογένειας Βαρβαγιάννη.

2- Ηφαιστειολογικό μουσείο, Νίσυρος: Η Νίσυρος δεν είναι ένα συνηθισμένο νησί, δεν είναι καν νησί, είναι ένα ενεργό ηφαίστειο. Επομένως, δεν είναι καθόλου τυχαίο που εδώ θα βρείτε το πρώτο και μοναδικό ηφαιστειολογικό μουσείο της Ελλάδας. Επισκεφτείτε το χωριό Νικειά, που το φιλοξενεί, και ενημερωυείτε για θέματα όπως η γένεση και δομή των ηφαιστείων, οι ηφαιστειακές διεργασίες, τα ηφαίστεια της Ελλάδας και της Νισύρου κ.ά.

3-Μουσείο καπνού, Καβάλα: Η ιστορία της Καβάλας είναι άμεσα συνδεδεμένη με το καπνεμπόριο, επομένως δεν είναι τυχαίο που η πόλη της φιλοξενεί το Μουσείο Καπνού. Πρόκειται για θεματικό μουσείο, που στις συλλογές του φιλοξενεί αντικείμενα (εργαλεία, μηχανές, πλάστιγγες, ζυγαριέα κ.ά) κι αρχειακό υλικό για την καλλιέργεια και την παραγωγή του καπνού, την αγροτική κι εμπορική επεξεργασία του, τα βιομηχανικά καπνικά προϊόντα και τα εκθεσιακά καπνοδείγματα.

4-Μουσείο κομπλογιού, Ναύπλιο: Το πρώτο και μοναδικό μουσείου κομπολογιού στον κόσμο, βρίσκεται στο Ναύπλιο.Ιδρύθηκε το 1998 από το ζεύγος Ευαγγελινού, που είναι συλλέκτες από το 1958, και διαθέτει μια μοναδική συλλογή από 1000 περίπου κομπολόγια απ’όλον τον κόσμο που χρονολογούνται από το 1700 έως και το 1950, και είναι φτιαγμένα από ατόφιο κεχριμπάρι, κεχριμπάρι-μαστίχα, κεχριμπάρι-φατουράν, μαύρο (γιούσουρι) και κόκκινο κοράλλι, ελεφαντόδοντο, κόκκαλο, κέρατο, έβενο κλπ.

5-Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού, Σπάρτη: Η φήμη του ελληνικού λαδιού ξεπερνάει τα σύνορα της χώρας μας και η παραγωγή του συνδέεται άμεσα με την ελληνική, και γενικά μεσογειακή, ταυτότητα. Αν, λοιπόν, θέλετε να μάθετε περισσότερο για το πολύτιμο αυτό ελληνικό προϊόν και την παραγωγή του αρκεί να επισκεφτείτε το Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη, που έχει ως κύριο σκοπό να αναδείξει τον πολιτισμό και την τεχνολογία της ελιάς και της ελαιοπαραγωγής.

6-Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Σπογγαλιείας, Λήμνος: Μουσείο αφιερεμένο στην ανάδειξη της ιστορίας των Κουταλιανών – κάτοικοι του νησιού Κούταλης που βρίσκεται στην Προποντίδα και που μετά τη Μικρασιατική καταστροφή αναγκάστηκαν να εκπατριστούν ως πρόσφυγες στη Λήμνο- και την παρουσίαση της σπογγαλιείας, όπως την έζησαν και την εξάσκησαν στη νέα τους πατρίδα.

Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά τον εξοπλισμό των δυτών, ομοιώματα από τα σπογγαλιευτικά σκάφη, τα εξαρτήματα των σπογγαλιευτικών καϊκιών, τα είδη των σφουγγαριών, τα εργαλεία επεξεργασίας, τα μηχανήματα συσκευασίας των σφουγγαριών, αλλά και αντικείμενα που περισυνέλεξαν οι σφουγγαράδες από τα βάθη της θάλασσας.

7-Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, Τήνος: Η φημισμένη τηνιακή μαρμαροτεχνία έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα και οι μαρμαροτεχνίτες του νησιού δεν ήταν απλά… τεχνίτες, αλλά καλλιτέχνες με ξακουστή φήμη. Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο της Τήνου, παρουσιάζει την τεχνολογία του μαρμάρου, υλικού που κατέχει ιδιαίτερη θέση στην αρχιτεκτονική και την τέχνη της Ελλάδας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ενώ παράλληλα περιγράφεται αναλυτικά το πλέγμα εργαλειακού εξοπλισμού και τεχνικών.

Στις συλλογές του θα έχετε την ευκαιρία να δειτε ποικίλα κοσμικά, εκκλησιαστικά, επιτύμβια και καθημερινής χρήσης πρωτότυπα έργα σε μάρμαρο (υπέρθυρα, κρήνες, οικόσημα, φουρούσια, προσκυνητάρια, γουδιά, κ.ά.), πήλινα προπλάσματα και γύψινα αντίγραφα, εργαλεία λατόμευσης και μαρμαροτεχνίας, μηχανολογικό εξοπλισμό, αρχειακό υλικό, καθώς και την πλουσιότερη συλλογή σχεδίων παλαιών μαρμαρογλυπτών που υπάρχει στην Ελλάδα.