Το βραβείο καλύτερης φωτογραφίας κέρδισε ο φωτογράφος Bulent Kilic του Γαλλικού Πρακτορείου και ονομάστηκε «Wire Φωτογράφος της Χρονιάς», από την εφημερίδα The Guardian. Ο Τούρκος φωτορεπόρτερ κέρδισε την πρώτη θέση στην κατηγορία «Εικόνες της Χρονιάς» και έχει πετύχει το πρώτο και το τρίτο βραβείο στην κατηγορία «Spot News Singles» στον διαγωνισμό World Press Photo, τον πιο διάσημο διαγωνισμό φωτορεπορτάζ. 

Η φωτογραφία που κέρδισε ήταν το πορτρέτο ενός κοριτσιού που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών, στις ταραχές στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο 2014 .

Δείτε κάποιες παλαιότερες φωτογραφίες που διακρίθηκαν:

1963 – Malcolm W. Browne Ο βουδιστής μοναχός Thich Quang Duc αυτοπυρπολείται, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εκτελέσεις βουδιστών από την κυβέρνηση του Νοτίου Βιετνάμ.

1972 – Nick Ut .Η 9χρονη Phan Thị Kim Phuc τρέχει γυμνή στον δρόμο στο χωριό Trang Banf, στα νότια του Βιετνάμ. Ήταν μαζί με την οικογένειά της όταν τα αεροπλάνα του Νότιου Βιετνάμ τους πέρασαν για στρατιώτες και έριξαν βόμβα ναπάλμ, με αποτέλεσμα να καεί σε πολλά σημεία του σώματός της. Ο φωτογράφος Nick Ut τη μετέφερε στο νοσοκομείο, όπου διαγνώστηκε με πολύ σοβαρά εγκαύματα, με τη ζωή της να κρέμεται από μια κλωστή. Έπειτα από νοσηλεία 14 μηνών και 17 εγχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και μεταμόσχευση δέρματος, επέστρεψε στο σπίτι της.

1980 – Mike Wells.Το αποστεωμένο χέρι ενός μικρού αγοριού στην Ουγκάντα, που κρατά ένας ιεραπόστολος, κατά τη διάρκεια λιμού τον Απρίλιο του 1980. Το 21% του πληθυσμού (και το 60% των βρεφών) πέθανε, σε μια από τις χειρότερες τραγωδίες που γνώριζε η χώρα. Ο φωτογράφος Mike Wells παραδέχτηκε ότι ένιωσε ντροπή τραβώντας τη φωτογραφία και παρά το σπουδαίο βραβείο που κέρδισε, τάχθηκε κατά της διάκρισης φωτογραφιών που απεικονίζουν ανθρώπους που πεθαίνουν από την πείνα.

1985 – Frank Fournier.Η 12χρονη Omaira Sanchez είχε παγιδευτεί για τρεις μέρες στη λάσπη, τα νερά, τα πτώματα των συγγενών της και τα συντρίμμια του σπιτιού της, που προκάλεσε η έκρηξη του ηφαιστείου Nevado del Ruíz στην Κολομβία. Τελικά, όσο κουράγιο και αν έδειξε, η μικρή πέθανε έπειτα από καρδιακή προσβολή. Η φωτογραφία της δημοσιεύτηκε λίγους μήνες μετά τον θάνατό της.

1992 – James NachtweyΈνας Ιρακινός κρατάει τον 4χρονο γιο του προσπαθώντας να τον παρηγορήσει, σε ένα στρατόπεδο για αιχμάλωτους πολέμου σε αμερικανική βάση κοντά στην πόλη An Najaf στο Ιράκ. Ο μικρός τρομοκρατήθηκε όταν, έπειτα από εντολή, στρατιώτες έβαλαν στον πατέρα του μια σακούλα στο κεφάλι και χειροπέδες. Ο στρατός εφαρμόζει την τεχνική για να αποπροσανατολίζει τον κρατούμενο. Άγνωστο είναι τι απέγινε τόσο ο πατέρας όσο και γιος

2004 – Arko Datta.Μια γυναίκα θρηνεί έναν συγγενή της που πέθανε στο τσουνάμι. Στις 26 Δεκεμβρίου, σεισμική δόνηση μεγέθους 9,3 Ρίχτερ έπληξε τις ακτές της Σουμάτρα στην Ινδονησία, με αποτέλεσμα να προκληθεί φονικό τσουνάμι. Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται, ενώ εκατομμύρια ακόμη έμειναν χωρίς σπίτι, σε μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές του πλανήτη

Ειδική μνεία: 2005 – Γιάννης Κόντος.Ο έλληνας φωτογράφος Γιάννης Κόντος, του πρακτορείου Polaris, κέρδισε το πρώτο βραβείο του World Press Photo 2005 στην κατηγορία Contemporary Issues. Στη φωτογραφία του, ο 7χρονος Young Abu από τη Σιέρα Λεόνε κουμπώνει την μπλούζα του πατέρα του σε ένα στρατόπεδο ακρωτηριασμένων κοντά στην πόλη Freetown. Αντάρτες του επαναστατικού μετώπου τού έκοψαν και τα δύο χέρια όταν επιτέθηκαν στην πόλη το 1999. Ο ακρωτηριασμός ήταν ένα είδος «υπογραφής» των ανταρτών με σκοπό να σπείρει τον πανικό ανάμεσα στους εχθρούς

2013 – Paul Hansen.Σφαγή στη Γάζα: Τα σώματα της 2χρονης Suhaib Hijazi και του μεγαλύτερου αδερφού της, Muhammad, ηλικίας 4 ετών, μεταφέρονται για την ταφή. Τα παιδιά σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής από ισραηλινά αεροσκάφη στις 19 Νοεμβρίου, όταν το σπίτι τους κατεδαφίστηκε. Από την επίθεση σκοτώθηκε και ο πατέρας τους, Fouad, ενώ η μητέρα και τα τέσσερα αδέρφια τους τραυματίστηκαν σοβαρά. Το Ισραήλ σφυροκοπά τη Χαμάς ως απάντηση στη συνεχόμενη ρίψη πυραύλων από παραστρατιωτικές οργανώσεις… 

Επιμέλεια: Νίκος Χριστοφάκης