Η επί τιμή Πρόεδρος Εφετών Θωμαΐτσα Πατρώνα μίλησε στην εκπομπή “Δίκη στο Open” πιάνοντας το κομβικό θέμα της απονομής δικαιοσύνης: «Άλλη δικαιοσύνη περίμενα να αφήσω πίσω, όχι αυτή. Πρέπει να γίνει κάτι, πέφτουμε από τα σύννεφα και μετά προσπαθούμε να τα μπαλώσουμε. Συλλαμβάνονται οι δράστες και μετά περνάνε 4-5 χρόνια για να δικαστούν. Δε θα έπρεπε να αναβάλλονται οι δίκες. Δικαιοσύνη που δεν αποδίδεται στο σωστό χρονικό σημείο, παύει να είναι Δικαιοσύνη. Σε ένα δικαστήριο έρχονται μάρτυρες που μετά από χρόνια δε θυμούνται καλά. Η άποψή μου είναι: Καμία αναβολή. Αν γίνει αυτό, ο δικηγορικός σύλλογος θα κατέβει σε απεργία. Η νομοθεσία γίνεται πολλές φορές για ξεκάρφωμα και εκτόνωση. Στη Θεσσαλονίκη δεν είναι χθεσινό το θέμα, ξέρουν όλοι τι γίνεται εδώ και 2 χρόνια. Οι παράγοντες δεν το ήξεραν; Οι Υπουργοί δεν το ήξεραν; Από τη στιγμή που οι πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων διορίζονται από τη εκτελεστική εξουσία δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε λύσεις. Εγώ σας λέω τι προσλαμβάνουσες έχω από τον κόσμο. Eίναι πολύ συνάδελφοί μου που δεν επιθυμούν πραγματικά την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, χωρίς αυτό να ισχύει για την πλειοψηφία του δικαστικού σώματος».
Κοτσαλής: «Νομοθέτηση με νηφαλιότητα, όχι εν βρασμώ»
Ο καθηγητής ποινικού δικαίου Λεωνίδας Κοτσαλής τάχθηκε υπέρ της νηφαλιότητας του νομοθέτη: «Είμαι βαθιά προβληματισμένος. Δεν νομοθετούμε εν βρασμώ. Πρέπει να νομοθετούμε με νηφαλιότητα, γνώση, ψυχραιμία και συναινετικές λύσεις. Τότε ο νόμος έχει πιθανότητες εφαρμογής».
Μπαλτάκος: «Έργο που έχουμε ξαναδεί το ιδιώνυμο»
Ο γνωστός νομικός, Τάκης Μπαλτάκος τάχθηκε κατά του ιδιωνύμου και της ευθύνης των ΠΑΕ: «Είναι έργο που το έχουμε ξαναδεί με το νόμο Ορφανού. Δεν αρκεί αυτό. Πρέπει να το έχει βιώσει το θέμα της οπαδικής βίας αυτός που παίρνει τις αποφάσεις. Υπάρχουν δύο κατηγορίες συνδέσμων πλέον, αυτοί που είναι κοντά στις ΠΑΕ, παίρνουν εισιτήρια και δε δημιουργούν πρόβλημα κι εκείνοι που έχουν αυτονομηθεί και δεν υπάρχει δυνατότητα από τις ΠΑΕ να τους ελέγξουν. Προχθές κάποιος 20χρονος μαχαίρωσε έναν 15χρονο και μετά συνελήφθη για μαχαίρωμα σε καταστηματάρχη. Τι δουλειά έχει η ΠΑΕ ή ο σύνδεσμος με αυτή την πράξη; Αυτοί που προκαλούν επεισόδια βίας έχουν αυτονομηθεί και από τις ΠΑΕ και από τους συνδέσμους. Μόνο με νομοθετικές παρεμβάσεις δεν μπορείς να καταπολεμήσεις ένα φαινόμενο όπως η οπαδική βία. Πρέπει κάποιος να φτάσει στα θεμέλια του φαινομένου. Η βία των δρόμων μήπως έχει μεταφερθεί στα γήπεδα; Δεν μπορεί να ευθύνονται οι ΠΑΕ γιατί κάποιος μαχαιρώνει κάποιον άλλον».
Αραβαντινός: «Ατομική και όχι συλλογική ευθύνη στη βία»
Ο πρόεδρος της Προοδευτικής, Αντώνης Αραβαντινός υπογράμμισε την ατομική ευθύνη. «Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε τα γενεσιουργά αίτια της βίας. Το βλέπω σαν μια παραδοχή της αποτυχίας στην ισονομία. Λένε για τις δηλώσεις παραγόντων που υποκινούν τη βία, αλλά δεν ξέρω ποιος θα ερμηνεύσει αν θα είναι υποκίνηση σε βία μια δήλωση. Να υποχρεώσει η Πολιτεία τους συνδέσμους να λειτουργούν με βάση το νόμο και να έχουν την ευθύνη οι υπεύθυνοι. Στο παρελθόν δεν εφάρμοζαν τις διατάξεις οι δικαστές γιατί ήταν πολύ αυστηρές. Υπάρχουν πολλές αντιλήψεις και δε γίνεται για τον κάθε αλήτη να αλλάζουμε το δικαιϊκό σύστημα. Είναι φασισμός η αντίληψη περί συλλογικής ευθύνης. Είναι ατομική».
Ευγενίου: «Απρεπέστατη η φράση μου, συγγνώμη από τους αγνούς φίλους τους ΠΑΟΚ»
Στην εκπομπή συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΠΟΤ Ηρακλής, Στράτος Ευγενίου, με αφορμή το χθεσινό επεισόδιο στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ Β’ με την ομάδα και τη φράση του «φονιάδες». «Ήταν σε στιγμή που κάποιοι κινήθηκαν εναντίον μου. Η φράση μου ήταν απρεπέστατη, αλλά εκείνη τη στιγμή καταλαβαίνετε. Ζήτησα συγγνώμη από τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ και τους αγνούς φίλους του ΠΑΟΚ. Όχι από αυτούς που ήρθαν εναντίον των ανθρώπων του Ηρακλή. Είμαστε πιο μικρά σωματεία, αυτοί που έχουν το μεγαλύτερο μερτικό είναι οι πρόεδροι των μεγάλων ομάδων. Αν θέλουν καθαρό και υγιές ποδόσφαιρο ας πάρουν τις αντίστοιχες αποφάσεις, εκτός αν θέλουν να έχουν στρατιωτάκια και να πιέζουν τις κυβερνήσεις. Πρέπει να ελεγχθούν οι σύνδεσμοι».