Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, προειδοποίησε ότι πολλοί ευρωπαϊκοί σύλλογοι «διακυβεύουν την οικονομική τους βιωσιμότητα» λόγω των συνεχώς βελτιωμένων αποδοχών των παικτών, οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά 16% κατά μέσο όρο σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία της Covid-19.
Η UEFA δημοσίευσε τη 14η έκθεση «The European Club Footballing Landscape», μία ανασκόπηση του ευρωπαϊκού οικονομικού τοπίου στο ποδόσφαιρο συλλόγων, όπου περιγράφεται πως «βγήκε» το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο από την πανδημία Covid-19.
«Το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο όρθιο στην πανδημία, αλλά έκανε άλμα»
«Αυτή η έκθεση καθιστά επίσης σαφές πόσο εξαιρετική ήταν η ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία της Covid-19. Αφού χάσαμε ένα εκπληκτικό ποσό 7 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είμαστε χαρούμενοι που βλέπουμε ότι τα έσοδα των συλλόγων των κορυφαίων κατηγοριών είναι υψηλότερα. Αυτό αποδεικνύει ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο όρθιο, αλλά κάνει άλμα».
Η έκθεση -όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της UEFA- «παρουσιάζει το ποδόσφαιρο που αναδύεται από την πανδημία και επιστρέφει στην κανονικότητα. Τα έσοδα σε περισσότερους από 140 συλλόγους παρουσιάζουν αύξηση κατά μέσο όρο κατά 4,6% παρά τις παρατεταμένες επιπτώσεις του “lockdown” που επηρεάζουν την έναρξη της υπό εξέταση οικονομικής περιόδου. Χορηγοί, επενδυτές και οπαδοί δείχνουν άνευ προηγουμένου ενδιαφέρον, με ρεκόρ χορηγών και εμπορικών εσόδων 13% υψηλότερα από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία, επίπεδα ρεκόρ δραστηριότητας εξαγοράς συλλόγων που περιγράφονται στην έκθεση και ρεκόρ εσόδων από τους συλλόγους σε χώρες με πλήρη επιστροφή καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν».
Οι αποδοχές των παικτών υπερδιπλασιάστηκαν κατά την τελευταία δεκαετία
Ωστόσο, η έκθεση επισημαίνει ορισμένα σχετικά σημάδια από την πλευρά του κόστους. Σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία, τα λειτουργικά έξοδα έχουν αυξηθεί κατά 11% και τα συνολικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 18%, καθώς οι σύλλογοι επηρεάζονται από ευρύτερες οικονομικές τάσεις. Περισσότερο από οτιδήποτε, όμως, είναι η συνεχιζόμενη ανοδική τάση στις αποδοχές, που απειλεί την επιστροφή των συλλόγων στην προ πανδημίας κερδοφορία.
«Παρά την άνευ προηγουμένου αναταραχή των τελευταίων ετών, οι αποδοχές συνέχισαν να “μεγαλώνουν”, όντας αυξημένες κατά μέσο όρο κατά 16% σε σύγκριση με τα πρότυπα πριν από την πανδημία. Οι αποδοχές των παικτών των κορυφαίων κατηγοριών, για παράδειγμα, υπερδιπλασιάστηκαν κατά την τελευταία δεκαετία. Και ενώ αυτό δεν είναι μια αρνητική τάση καθεαυτή, είναι σαφές ότι πολλοί θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική τους βιωσιμότητα στην απερίσκεπτη επιδίωξή τους για την επιτυχία. Καθώς το ποδόσφαιρο περνά αφήνοντας πίσω τις πιο σκοτεινές του στιγμές, πρέπει να θυμόμαστε τα μαθήματα που πήραμε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Και αυτό που συνεχίζω να υπογραμμίζω είναι η ενότητα της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής οικογένειας. Μπορούμε να ξεπεράσουμε οποιαδήποτε απειλή ή πρόκληση, δουλεύοντας μαζί και παραμένοντας πιστοί στο όμορφο άθλημά μας» τόνισε ο Αλεξάντερ Τσέφεριν.
Οι νέοι κανόνες θα αναγκάσουν τους συλλόγους να σχεδιάσουν καλύτερα τη στρατηγική τους
Ένας έλεγχος αυτής της μη βιώσιμης αύξησης του κόστους είναι το νέο μέτρο αναλογίας κόστους της ομάδας, βάσει του οποίου οι σύλλογοι θα αξιολογηθούν σύμφωνα με τους ενημερωμένους κανονισμούς για την οικονομική βιωσιμότητα της UEFA.
Όπως αναφέρει ο Αντρέα Τραβέρσο, Διευθυντής Χρηματοοικονομικής Βιωσιμότητας & Έρευνας της UEFA στην εισαγωγή του στην έκθεση, «η επικείμενη εφαρμογή των νέων κανονισμών χρηματοοικονομικής βιωσιμότητας είναι έγκαιρη και ξεκάθαρα απαραίτητη. Αυτοί θα αναγκάσουν τους συλλόγους να σχεδιάσουν καλύτερα τη στρατηγική της ομάδας τους στο μέλλον, καθώς και τη δομή του χρέους τους. Σε αντίθετη περίπτωση, οι σύλλογοι κινδυνεύουν να υποστούν αυστηρές κυρώσεις. Το φάρμακο είναι ισχυρό, αλλά το τρέχον οικονομικό πλαίσιο απαιτεί μια καλά ισορροπημένη αλλά σταθερή παρέμβαση από όλους τους ενδιαφερόμενους».
Η κυριαρχία των Άγγλων στον Ιανουάριο
Η UEFA είπε επίσης ότι στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου κυριάρχησαν οι αγγλικοί σύλλογοι που αντιπροσώπευαν περίπου το 31% της παγκόσμιας μεταγραφικής δραστηριότητας και το 53% των παγκόσμιων μεταγραφικών δαπανών.
Οι αγγλικοί σύλλογοι ξόδεψαν συνολικά 830 εκατομμύρια ευρώ (887,77 εκατ. δολάρια) στη χειμερινή περίοδο, ενώ κέρδισαν μόνο 100 εκατομμύρια ευρώ. Οι αριθμοί διαφέρουν από την έκθεση της FIFA που ανέφερε ότι οι αγγλικοί σύλλογοι ξόδεψαν 898,6 εκατομμύρια δολάρια τον περασμένο μήνα.
«Ένας συνδυασμός της έναρξης της νέας ανανεωμένης συμφωνίας για τα τηλεοπτικά δικαιώματα και των νέων επενδυτών φαίνεται να έχει τροφοδοτήσει τη δραστηριότητα-ρεκόρ των αγγλικών συλλόγων στο παράθυρο του Ιανουαρίου» αναφέρει η έκθεση της UEFA.
Ωστόσο, ο Τσέφεριν είπε ότι η UEFA πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση και να «εφαρμόσει αυστηρά» τους κανόνες που σχετίζονται με την οικονομική βιωσιμότητα, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εγχώριο επίπεδο.
«Η UEFA έκανε το πρώτο βήμα το περασμένο καλοκαίρι εισάγοντας τον πρώτο κανόνα αναλογίας κόστους ομάδας στους νέους κανονισμούς οικονομικής βιωσιμότητας, περιορίζοντας τις δαπάνες για μισθούς, μεταγραφές και αμοιβές των μάνατζερ» πρόσθεσε ο Τσέφεριν.
«Οι σύλλογοι θα αξιολογηθούν με βάση το όριο αυτών των δαπανών, μεταβαίνοντας από το 90% το 2023 στο 70% το 2025, παρέχοντας μια έγκαιρη και άμεση μέτρηση μεταξύ του κόστους της ομάδας και των εσόδων. Το κλειδί είναι τώρα να παραμείνουμε δίκαιοι, αυστηροί και συνεπείς» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της UEFA.
Αυτή η έκθεση, όπως αναφέρει η UEFA, θα είναι η τελευταία για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο συλλόγων με τη σημερινή μορφή της μετά από 14 χρόνια. Από το τέλος της σεζόν 2022/23, το Κέντρο Πληροφοριών της UEFA θα δημοσιεύει δύο εκθέσεις: η μία θα επικεντρώνεται περισσότερο στις διοργανώσεις, τα αθλητικά δεδομένα και τα δεδομένα μεταγραφών που δημοσιεύονται μετά από κάθε καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο και μία θα παρουσιάζει τα πιο πρόσφατα οικονομικά στοιχεία και τάσεις που δημοσιεύονται στο τέλος του έτους.