Ήταν Οκτώβρης του 2017. Στο ιταλικό «Locanda Verde» της Νέα Υόρκης ο ιδιοκτήτης της Λίβερπουλ, Τζον Χένρι, ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Άρσεναλ και μετέπειτα εκτελεστικός διευθυντής στη Μίλαν, Ιβάν Γκαζίδης, καθώς και οι ιδιοκτήτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αδερφοί Γκλέιζερ, μαζί με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο του συλλόγου, Εντ Γούντγουορντ, δείπνησαν, σχεδιάζοντας την Ευρωπαϊκή Super League.

Όπως αποκαλύπτει η Daily Mail το κάλεσμα και η συζήτηση των ισχυρών ανδρών των «μεγάλων» του ποδοσφαίρου ήταν τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ωστόσο εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως ο φακός «έπιασε» την στιγμή της γέννησης που έφερε «εμφύλιο» στο ποδόσφαιρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την ανακοίνωση της κίνησης των «12» το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο διχάστηκε και όλα δείχνουν πως οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές όπου και αν καταλήξει η… μπίλια.

UEFA: Κοινή δήλωση-καταδίκη των 55 ομοσπονδιών για την European Super League

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την καταδίκη της εuρωπαϊκής Super League συμφώνησαν σήμερα, με κοινή δήλωσή τους, οι 55 ομοσπονδίες-μέλη, στο 45ο Τακτικό Συνέδριο της UEFA που πραγματοποιήθηκε στο Μοντρέ της Ελβετίας.

Η δήλωση:

«Οι 55 ομοσπονδίες-μέλη και οι συμμετέχοντες στο συνέδριο της UEFA καταδικάζουν τη διακήρυξη της λεγόμενης «Super League». Το συνέδριο της UEFA επιμένει ότι η κλειστή «Super League» έρχεται σε αντίθεση με την ίδια την έννοια του τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος: ενωτικός, ανοιχτός, υποστηρικτικός και βασισμένος στις αθλητικές αξίες. Η UEFA και οι ομοσπονδίες-μέλη της πιστεύουν σε ένα πραγματικά ευρωπαϊκό μοντέλο που βασίζεται σε ανοιχτές διοργανώσεις, αλληλεγγύη και αναδιανομή για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της ανάπτυξης του παιχνιδιού προς όφελος όλων και την προώθηση ευρωπαϊκών αξιών και κοινωνικών αποτελεσμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι σύλλογοι που συνωμότησαν, προφανώς απέτυχαν να δουν ότι το καθεστώς τους σήμερα δεν επιτεύχθηκε μεμονωμένα, αλλά μάλλον ήταν μέρος ενός δυναμικού ευρωπαϊκού συστήματος όπου όλοι οι μεγάλοι, μεσαίοι και μικροί σύλλογοι έχουν συνεισφέρει στις επιτυχίες και τις απώλειες όλων. Είναι προσβολή των ευρωπαϊκών αξιών και της αθλητικής αξίας, υποθέτοντας ότι έχουν το δικαίωμα να «χωρίσουν» και να διεκδικήσουν την κληρονομιά που όλοι έχτισαν.

Η UEFA, οι ομοσπονδίες-μέλη της και όλοι όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο στέκονται σταθερά και θα αντισταθούν σθεναρά και θα πολεμήσουν ενάντια σε αυτήν την κίνηση των ιδιοκτητών αυτών των συλλόγων και των υποστηρικτών τους στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Γνωρίζουμε, ηθικά, τι διακυβεύεται και θα προστατεύσουμε το ποδόσφαιρο από μια εγωιστική φυλή που δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το παιχνίδι. Εμείς είμαστε το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Αυτοί δεν είναι».

Πέρεθ: «Εως το 2024 θα έχουμε πεθάνει»

Δεν ανησυχούν τον Φλορεντίνο Πέρεθ τα τελεσίγραφα από UEFA και FIFA. Την απειλή αποκλεισμού από τις διεθνείς διοργανώσεις εθνικών ομάδων, των ποδοσφαιριστών που θα μετάσχουν στην ευρωπαϊκή Super League, επανέλαβε ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, αλλά ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης και της ευρωπαϊκής Super League επιμένει στο σχεδιασμό και επιτίθεται στη διοίκηση της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας:

«Απειλεί τους παίκτες, αλλά πρέπει να είναι ήρεμοι γιατί τίποτα δεν πρόκειται να γίνει. Η UEFA δεν έχει καλό προφίλ, αυτοί που έχουν μονοπώλια πρέπει να είναι διαφανείς. Δεν είναι δυνατόν όλοι να ξέρουν ποιος είναι ο δικός μου μισθός, πόσα παίρνει ο ΛεΜπρον Τζέιμς και κανείς πόσα παίρνει ο πρόεδρος της UEFA. Ο πρόεδρος της UEFA δεν μπορεί να προσβάλλει τον Ανιέλι», τόνισε ο Ισπανός επιχειρηματίας και συμπλήρωσε στο ίδιο ύφος:

«Πρέπει να καταλάβουν ότι τα πράγματα δεν είναι όπως δέκα χρόνια πριν. Πρέπει να υπάρξει διάλογος. Λένε ότι το νέο Τσάμπιονς Λιγκ θα ξεκινήσει το 2024, αλλά έως τότε θα έχουμε πεθάνει! Αυτοί πιστεύουν ότι οι θεσμοί είναι δικοί τους αλλά δεν είναι. Δεν πρόκειται να μας πετάξουν ούτε από το Τσάμπιονς Λιγκ ούτε από το πρωτάθλημα, είμαστε πλήρως ασφαλείς. Αυτές οι ομάδες αντιπροσωπεύουν 2 δισεκατομμύρια φιλάθλους σε όλο τον κόσμο. Θα υπάρχει VAR στην Super League, financial fair play και σταθερότητα για τις ομάδες, οι διαιτητές θα επιλεγούν με επαγγελματικά κριτήρια».

Για το πως προέκυψε η ιδέα του νέου αυτού πρωταθλήματος ο Πέρεθ δήλωσε: «Θέλουμε να κάνουμε το ίδιο όπως στο μπάσκετ. Όταν δεν έχεις άλλο έσοδο από το τηλεοπτικό, η λύση είναι να δίνεις πιο ελκυστικούς αγώνες. Έτσι, αντί για το Τσάμπιονς Λιγκ θα έχουμε την Superleague για να μειώσουμε τη ζημιά. Οι ομάδες έχουν χάσει 5 δισ. Μόνο η Ρεάλ Μαδρίτης τα δύο τελευταία χρόνια έχει 400 εκατομμύρια ευρώ. Περνάμε μία πολύ δύσκολη στιγμή. Το ποδόσφαιρο πρέπει να εξελιχθεί, όπως οι επιχειρήσεις, οι άνθρωποι και οι νοοτροπίες».

1,72 δισ. ευρώ και 59.878 θέσεις εργασίας ο αντίκτυπος της ESL στο ισπανικό ποδόσφαιρο

Αρνητικό αντίκτυπο 1,72 δισεκατομμύρια ευρώ στα έσοδα της LaLiga και μείωση 59.878 θέσεων εργασίας εκτιμά ότι θα έχει η European Super League στο ισπανικό ποδόσφαιρο.

Αυτό ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων (EFE), επικαλούμενο πηγές στην LaLiga, σημειώνοντας ότι τα έσοδά της και των συλλόγων θα μειωθούν κατά 43% (1.72 δισ. ευρώ).

Ο οικονομικός αντίκτυπος στην αξία των συλλόγων που δεν θα είναι σε αυτή τη διοργάνωση, εκτιμάται στα 1,815 δισεκατομμύρια ευρώ (μείωση κατά 66,1%), ενώ η μείωση της συμβολής που προσφέρουν οι επαγγελματικές ομάδες ποδοσφαίρου στο Ανώτατο συμβούλιο Αθλητισμού και την ισπανική ομοσπονδία θα είναι 52 εκατομμύρια (μείωση κατά 61,2%).

Οι υπολογισμοί της ισπανικής LaLiga εκτιμούν ότι η νέα διοργάνωση θα μειώσει κατά ένα τρίτο τον αντίκτυπο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ισπανίας, από 1,37% που επί του παρόντος υπολογίζεται ότι συμβάλλει, στο 0,93%. Παράλληλα, και οι θέσεις εργασίας θα μειωθούν κατά 32,4%, πράγμα που σημαίνει 59.878 λιγότερες θέσεις εργασίας.

Δημοσκόπηση: Το 66% είναι σύμφωνο με τη νέα διοργάνωση

Mπορεί οι φίλαθλοι, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, να διαμαρτύρονται για την δημιουργία της European Super League, να ετοιμάζουν ακόμη και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, όμως η δημοσκόπηση της Opinionway για την ESL δείχνει ότι το 66% των Ευρωπαίων οπαδών εγκρίνει τη νέα διοργάνωση.

Το αποτέλεσμα αυτό προέκυψε από δείγμα 4.063 φιλάθλων, ηλικίας από 15 έως 65 ετών και από πέντε διαφορετικές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο), όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα Mundo deportivo.

Μεταξύ των φιλάθλων κάθε συλλόγου, οι περισσότεροι υποστηρικτές βρίσκονται στη Μάντσεστερ Σίτι (87%), ενώ ακολουθούν Ρεάλ Μαδρίτης (86%), Παρί Σεν Ζερμέν (84%), Μίλαν (80%) και Μπαρτσελόνα (77%).

Από την άλλη πλευρά, οι πιο… απρόθυμοι φίλαθλοι είναι εκείνοι της Ντόρτμουντ (59%), μπροστά από αυτούς της Τότεναμ (60%) και της Λιόν (65%).

Σχετικά με τις ηλικιακές ομάδες, οι νεότεροι είναι πιο υποστηρικτικοί. Οι φίλαθλοι μεταξύ 15 και 24 ετών υποστηρίζουν τη νέα διοργάνωση κατά 73%, ο αριθμός αυξάνεται στο 76% μεταξύ των οπαδών 25-34 ετών, ενώ οι φίλαθλοι μεταξύ 35-49 ετών φτάνουν στο 71%.

Μεταξύ των χωρών προέλευσης, οι πιο υποστηρικτικοί στη δημιουργία της ευρωπαϊκής Super League είναι οι Ισπανοί φίλαθλοι, με 76%, μπροστά από τους Ιταλούς (72%) και τους Γάλλους (71%).

Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές από τη Γερμανία είναι στο 57% και εκείνοι από το Ηνωμένο Βασίλειο, με έξι συλλόγους να εκπροσωπούνται στην ESL, στο 59%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης