Επιμέλεια: Άννα Νικολάου
Μνήμες που αναζωπυρώνουν στο μυαλό τους οι παλιοί Παναθηναϊκοί και μαθαίνουν οι νεότεροι… Το έπος του Γουέμπλεϊ δεν μπορεί να μη χαρακτηριστεί ως η ιστορικότερη στιγμή για το ελληνικό ποδόσφαιρο, τότε που η «αράδα» του θρυλικού Φέρεντς Πούσκας έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών κόντρα στο «μεγαθήριο» Άγιαξ.
Σαν σήμερα πριν από 51 χρόνια ο Παναθηναϊκός πετύχαινε κάτι μοναδικό, έναν άθλο για τα ελληνικά ποδοσφαιρικά δεδομένα, καθώς πάτησε στο χορτάρι του Γουέμπλεϊ για τα τελικά της διοργάνωσης, όπου παρότι ηττήθηκε από την… παρέα του «ιπτάμενου Ολλανδού» Γιόχαν Κρόιφ, η πορεία αυτή έμεινε για πάντα στην Ιστορία.
Πέρυσι η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, με αφορμή τη συμπλήρωση μισού αιώνα (!) από τον ιστορικό τελικό, έφτιαξε ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ, το οποίο προβλήθηκε στην ΕΡΤ και φέτος αναδημοσιεύτηκε ολόκληρο στον επίσημο λογαριασμό της στο youtube.
Ας το θυμηθούμε:
Η σεζόν 1970/71 θα μείνει χαραγμένη στις μνήμες όλων! Τότε οι ημιεπαγγελματίες ποδοσφαιριστές του «τριφυλλιού», με… μαέστρο τον Πούσκας, υπέταξαν τη μία μετά την άλλη τις μεγάλες δυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, για να φτάσουν στον ποδοσφαιρικό «ναό» κόντρα στον ανίκητο Άγιαξ με το «ολοκληρωτικό» ποδόσφαιρο.
Το ταξίδι προς τα αστέρια… ξεκίνησε με τους Τάκη Οικονόμοπουλο, Βασίλη Κωνσταντίνου, Γιάννη Τομαρά, Γιώργο Βλάχο, Κώστα Ελευθεράκη, Τότη Φυλακούρη, Αριστείδη Καμάρα, Φραγκίσκο Σούρπη, Μίμη Δομάζο, Αντώνη Αντωνιάδη, Χάρη Γραμμό, Άνθιμο Καψή, Δημήτρη Καλλιγέρη, Γιώργο Γονιό, Κώστα Αθανασόπουλο, Κώστα Χατζηανδρέου, Βίκτωρα Μητρόπουλο, Τάκη Δημητρίου, Πέτρο Πανόπουλο, Παύλο Γεράκη, Γιώργο Ροκίδη.
Η αρχή έγινε τον Σεπτέμβριο του 1970 με τη Ζενές Ες, την οποία εκτόπισε με συνοπτικές διαδικασίες από τον Α’ γύρο, για να έρθει στη συνέχεια η κυπελλούχος Ευρώπης του 1968-69, Σλόβαν Μπρατισλάβας, την οποία υπέταξε στο πρώτο ματς με 3-0, παρότι έχασε με 2-1 στο δεύτερο.
Στα προημιτελικά, η πορεία της πρωταθλήτριας Αγγλίας Έβερτον στο Κύπελλο Πρωταθλητριών έμελλε να διακοπεί μετά το 1-1 που απέσπασαν οι «πράσινοι» στο Γκούντισον Παρκ.
Στα ημιτελικά της διοργάνωσης, αν και η ομάδα του Φέρεντς Πούσκας υπέστη ισχυρό σοκ με την ήττα 4-1 από τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι, ωστόσο το γκολ του Καμάρα αποδείχθηκε υπερπολύτιμο, καθώς, σε συνδυασμό με το 3-0 στη Λεωφόρο, ο Παναθηναϊκός πήρε το «χρυσό» εισιτήριο για τον τελικό του Γουέμπλεϊ.
Και τότε ήρθε η στιγμή… 2 Ιουνίου 1971
Ημερομηνία-ορόσημο για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Παναθηναϊκός, μπροστά στα μάτια χιλιάδων οπαδών του, αντιμετωπίζει τον Άγιαξ των Ρίνους Μίχελς και Γιόχαν Κρόιφ, την ομάδα-μοντέλο που θα κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη.
Μπορεί η διαφορά δυναμικότητας να ήταν εμφανέστατη και ο Παναθηναϊκός να ηττήθηκε από τον «Αίαντα» με 2-0 (Βαν Ντάικ 5′, Καψής 85′ αυτογκόλ), ωστόσο ο «στρατηγός» του Παναθηναϊκού Μίμης Δομάζος είπε: «Παρότι δεν σηκώσαμε το Κύπελλο, νιώσαμε όλοι υπερήφανοι. Είχαμε πετύχει έναν άθλο. Το όνομα της χώρας μας ακούστηκε σε όλη τη Γη. Μακάρι να ξαναβρεθεί κι άλλη ελληνική ομάδα να πετύχει αυτόν τον θρίαμβο».